Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Спонтанен аборт


Recommended Posts

Спонтанен аборт

Под спонтанен аборт се разбира самоволното прекъсване на бременността до 28 гестационна седмица (г.с.).

Честотата на тази акушерска патология е 8 – 12 % от броя на бременностите, завършили с раждане.

Причини за спонтанен аборт:

  1. Генетични аномалии – в първите два месеца на бременността около 50 % от спонтанните аборти се дължат на хромозомни аномалии – най-често полиплоидии (кратно увеличение на нормалния брой автозоми). Важно е да се знае, че тяхната почва е случайна и не е свързана с повишен риск от повторение при следваща бременност.
  2. Хормонална недостатъчност – важна причина за спонтанен аборт в срок до 12-та г.с. играе недостигът на прогестерон, т.нар. “протектор на бременността”. При дефицит на прогестеронова продукция от жълтото тяло, на бременността се създават условия за дефектна имплантация на оплодената яйцеклетка, влошеното и кръвоснабдяване, покачване съкратителната функция на матката и като следствие на това – спонтанен аборт.
  3. Инфекции – имат сериозен дял като причина за спонтанен аборт, особено в първите седмици на бременността. Водещо място заемат “невинните” вирусни заболявания, масово разпространени в есенно-зимния сезон. Високата температура, интоксикацията на организма, както и директното засягане на бързо делящите се ембрионални клетки от вирусния причинител имат за честа последица ранна ембрионална смърт и последващ спонтанен аборт. Специално внимание заслужава рубеолният вирус, поради изключително високия процент вредни ембрионални аномалии на сърдечно-съдовата, нервната система и очите. Тези специфични увреждания се отнасят до бременни жени, боледуващи от рубеола в срок до 12 – 14-та г.с.
    По ред причини и недоразумения в общественото съзнание е преекспонирана ролята на т.нар. зоонози – инфекциозни заболявания, при които междинен гостоприемник е човекът – респективно бременната. В тази група заболявания влизат токсоплазмоза, листериоза и бруцелоза. Важно е да се знае, че те могат да предизвикат спонтанен аборт и/или вродени увреждания на плода, само и единствено при прекарана в хода на настоящата бременност тежка, септична форма на заболяването. От тази гледна точка е медицински безсмислено и икономически неоправдано масовото изследване на бременните за антитела срещу токсоплазмоза, с цел “откриване” на причината за спонтанен аборт при предишна бременност или определяне на риска от спонтанен аборт при настоящата.
    В групата на инфекциозните причинители не бива да се неглижира ролята на бактериалните агенти – както при заболявания извън гениталната сфера (ангини, пневмонии, цистити, пиелонефрити и други), така и особено в гениталния тракт – влагалище, маточна шийка, маточна лигавица, тръби и яйчници. От посочените локализации акцентирам на най-честата, в диагностично и терапевтично отношение най-благодатната и за съжаление – най-пренебрегваната – влагалището, с възпалителни промени по лигавицата, или както широко (и неправилно) е известно т.нар. “бяло течение”.
    Няма “нормално” течение! Всяко по-обилно течение от влагалището съпроводено или не от допълнителни симптоми – зачервяване, оток, парене, сърбеж и други, налага задължително гинекологичен преглед, по преценка микробиологично изследване и адекватно лечение. В противен случай е налице риск от асцендентна инфекция със засягане на плодния сак и последващ спонтанен аборт.
  4. Вродени аномалии на гениталиите – хипопластична (недоразвита) матка, едно- или двурога матка, матка с пълна или частична преграда (септум) и други. Общото за всички тях е, че не предоставят достатъчно добри възможности за имплантация и нарастване на оплодената яйцеклетка. Малката и/или неправилно формирана маточна кухина, недостатъчно развитият мускулен слой на матката, недобре подготвената хормонално лигавица, често и в комбинация с хормонална недостатъчност, водят до спонтанен аборт. Типична за тази група причина е поредицата от спонтанни аборти, като често следващият е в по-късен срок на бременността.
    С известна условност към тази група причини за спонтанен аборт мога да включа т.нар. истмикоцервикална недостатъчност – вродена или придобита патология, засягаща маточната шийка и долния маточен сегмент. Тази патология на бременността води до спонтанен аборт в срок 14 – 20 г.с.
  5. Макар и рядко, причина за спонтанен аборт могат да бъдат доброкачествени тумори на матката – например множествени миомни възли или яйчникови кисти (най-често усложнени – например при торквация – усукване на крачето на кистата).
Съществуват и фактори за спонтанния аборт, които са с по-малка честота, несигурна или спорна роля в развитието на това усложнение на бременността – например кръвно-групова и Rh-несъвместимост, различни интоксикации, неправилно или недоимъчно хранене, хиповитаминози, механични и психични фактори и други.

Клинична картина на спонтанният аборт

В зависимост от срока на бременността и причинният фактор, клиниката може да бъде разнообразна – от пълна липса на симптоми до застрашаваща здравето и живота на бременната състояния.

Обикновено водещите симптоми на спонтанния аборт са два – кървене от влагалището и болки в долния етаж на корема, слабините и кръста. В зависимост от срока на бременността, причините за спонтанния аборт и етапа в развитието му (заплашващ, начеващ, в ход, непълен, пълен) двата основни симптома са проявени с различна интензивност. Правилното поведение на бременната, дори и при “слаби болки” или “леко кървене” е да потърси без отлагане консултация с личния си гинеколог.

Източник: По статия на Д-р Николай Славов, акушер - гинеколог.

Още по темата:

Поредица от спонтанни аборти: http://www.biberonbg.com/specialisti/bremennost_sled_ab.htm

Видове спонтанни аборти: http://www.bg-mamma.com/site/content/view/332/37/;

Ранен спонтанен аборт: http://www.worldnn.com/serv/Document?Actio...DocID=182827595;

Причини: http://www.zachatie.org/index.php?option=c...2&Itemid=37;

Кога може да забременеете отново: http://www.zachatie.org/index.php?option=c...2&Itemid=37;

Лечение на спонтанните аборти: http://www.ag-specialist.com/index.php?opt...1&Itemid=12;

Това е една от най-големите болки за всеки родител очакващ с трепет своето дете, независимо дали е първо или не. Майката и нейните чувства и мисли в един такъв момент са толкова обълркани и помрачени, че тъгата която е в сърцето й, оставя следи през целия й живот. Спонтаниият аборт е преживан от доста жени, но как...?

Кой бе до Вас и как си помогнахте сами? Какви съвети бихте дали на жени изпаднали в подобна ситуация?

Колко време след това, бяхте готови да забременеете отново?

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

При спонтанен аборт без усложнения лекарите препоръчват 6 месеца почивка преди опит за слеваща бременност.

При такъв с усложнения - 1 година.

Интересно какво е разбирането за спонтанния аборт от езотерична гледна точка.

Линк към коментар
Share on other sites

При спонтанен аборт без усложнения лекарите препоръчват 6 месеца почивка преди опит за слеваща бременност.

При такъв с усложнения - 1 година.

Интересно какво е разбирането за спонтанния аборт от езотерична гледна точка.

Да и на мен би ми било интересно да науча.

Линк към коментар
Share on other sites

Най-често спонтанния аборт, а и преждевременното раждане се случват тогава, когато на плода не му достига енергия, за да се запази и отцелее. Мисля, че Валентин Петров някъде беше дал една схема, но не си спомням в коя тема.

Много по-рядко се случва спонтанен аборт поради сгрешена информационна матрица (обикновено при човешка намеса в процеса) и тогава грешката се оправя така да се каже административно :D , обикновено много бързо, още в първите седмици и протича дори не като аборт, ами като позакъсняла менструация.

Сега защо се получава недостиг на енергия - това зависи много от майката.

Включително много пъти, самата бъдеща майка подсъзнателно изключва канала, защото примерно се чувства неподготвена за събитието, страхува се и т.н.

Друг път майката е в ситуация, в която е избрала да отдава много енергия на други хора (дали това ще са примерно грижи за болни съпруг, родители и др. или обратно караници и разправии със същите) или други същности (някои ги наричат енергийни паразити).

Нещата са доста сложни и ще навляза в такива обяснения, които не знам дали ще са интересни за четене.

Линк към коментар
Share on other sites

Диана, разбира се че ще са интересни за четене, така че можеш да продължиш без никакво съмнение.

На мен като не ми харесва филма сменям канала, така че ако на някого не му е интересно нека не чете.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 years later...

От тази тема, май само Аделаида е в час. Извинете.

 

Енергии, потенции, бла бла.

Мисля, че в подобни теми трябва да пишат само гинеколози с опит.

Всяка 5-та българска жена има усложнения, визирам маточни, които после стават проблем за износване на плода.

От матката тръгва живота и там свършва, метафорично казано.

Линк към коментар
Share on other sites

В тази връзка, нека всички жени да ходят на гинеколог поне през 6 месеца, това ще ви спести време, нерви и ужасни притеснения.

И ще хванете проблема навреме. Не чакайте.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...