Jump to content
Порталът към съзнателен живот

02.07.2008 г. - Правдата е наука за чистене в живота


Recommended Posts

Мисъл на деня - 2 Юли 2008 г.

"Правдата е закон за чистене. „Ще ходя със силата на Господа Йехова: ще помня Твоята, само Твоята Правда” (Пс. 71:16). „Заради името Си, Господи, оживи ме; заради правдата Си изведи душата ми из утеснението” (Пс. 143:11). Схващайте Правдата като наука. Дотогава, докато човек е нечист, той ще бъде далеч от Бога... И тъй, Правдата е наука за чистене в живота."

Из Закон за правда, 24.X.1920 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Той трябва да бъде верен на закона, който действува в него.

Праведният човек не може да бъде изнуден.

Дотогава, докато човек е нечист, той ще бъде далеч от Бога.

И тази наука да не ви се вижда тежка, защото без наука ще има само невежество. И да ви не смущават погрешките, които правите. Човек, който се смущава и плаче за погрешките, които прави, спира се в живота. И тъй, Правдата е наука за чистене в живота.

Закон за правда

Линк към коментар
Share on other sites

И тази беседа е от леките. :thumbsup: Явно в Търново Учителят не е говорил дълго. :D

Винаги ми е било проблем да правя ясна разлика между това какво се разбира под правда и истина в учението на Беинса Дуно.

От думите му в една друга беседа:

Качествата на новия човек са правда, истина и светост. Правдата е за душата, за сърцето, за чувствата. Истината е за духа, за ума и за мислите, а светостта е вътрешната връзка между духа и душата, ума и сърцето, мислите и чувствата. Следователно ако правдата не е легнала в сърцето ви като основа, ако истината не се е настанила в ума ви и ако светостта не е свързала ума и сърцето в едно цяло, питам: Как ще разберете Христовото учение? Без правда, истина и светост Христовото учение не може да се разбере.

В правда, истина и святост

малко ми се изясняват нещата. Правдата е май качество на душата, а истината е по-нагоре, в Духа. Но все пак се колебая доколко съм го разбрала :hmmmmm: .

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че правдата, като една от добродетелите в живота, е плод на Любовта. Значи първо нашето развитие трябва да започне от прилагането на Любовта. Останалите добродетели – мъдрост, свобода, истина... идват впоследствие.

Много хора се считат за праведни, но не знаят метода за постигането й. А и често не сме се отърсили от някои наши слабости. Има много праведни хора, но според мен Учителя говори за Новата епоха – когато се ражда нов тип човек.

Затова казва:

“Та онзи, който е влязъл в школата, трябва да изучава закона за Правдата и да го прилага.”

Из Закон за правда, 24.X.1920 г.

Това е разликата между Ученика и праведния човек – единия знае методите за прилагане на правдата, а другия – не. И тук е много важно едно качество на Ученика – той не критикува другите и техните грешки. Всъщност за да бъдеш такъв Ученик трябва да се самоотречеш.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 2 Юли 2008 г.

И тъй, Правдата е наука за чистене в живота."

Из Закон за правда, 24.X.1920 г.

Аз този закон за правдата го разбирам като синоним на другия "Истината ще ви направи свободни". Т.е. за мене двата имат едно и също значение.

Както и истина и правда са синоними.

Правдата /истината ще ни изчисти живота, така е, защото тя ни прави свободни, а какво по-чисто нещо от свободата. Свободата на духа, защото човек, който говори само истини, той е свободен пред себе си и в себе си, ....макар че казването на истини в обществото може да му навлече неприятности. (Изпитано лично)

Така е, но човекът си остава чист в душата си, той не е изменил на себе си

Линк към коментар
Share on other sites

А аз я свързвам с пентаграма и петте велики добродетели.

Поздрави!

pentagram_27_07.gif

Ценна мисъл за деня:

"Правдата е велик вътрешен процес на разпределяне на всички божествени блага. Тя създава истинските отношения между човешките души. Дойде ли тя, ще се изяви онова истинско уважение, което трябва да имат човеците един към друг. Тогава няма да гледаме с презрение на никого, а ще бъдем свещени един за друг. Ето защо, за да постигнете съвършенство, като първо стъпало във вашия живот поставете Божествената Правда, чрез която се изявява Любовта към всички същества." (Беинса Дуно)

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...