Jump to content
Порталът към съзнателен живот

10. Малък разбор, 05.12.1918, София


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Благата Песен – песен

Псалом 51

Молитва към Великото Съзнание – молитва

О, Безкрайно Велико Съзнание, моля Те, позволи ми да се доближа до Теб и да бъда тъй близко, безкрайно близко, за да се почувствам като един-на част от Битието и да се осъзная като цяло, което е излязло от Теб.

Освободи ме от всяка неправа мисъл, чувство, желание, съмнение, критика и самоосъждане и нека бъда тъй смирен, както Ти си ме създал.

Нека да Те усещам тъй близко до себе си, като най-близък приятел, с който да се не разделям никога. Да ми бъдеш светлина в ума и да Те виждам в нея. Да ми бъдеш живот в сърцето и да Те виждам, както виждам извън себе си. Да познавам само Твоите вечни закони в Природата и в цялата Вселена. Твоята непреривна Любов да ме свърже с Теб за вечни времена.

Амин.

Молитви, формули, песни

изд. Бяло Братство, София 2002 (с.43)

Притчи Соломонови 31

Беседа:

Малък разбор

Малый разбор

Молитвен наряд за край:

Всичко в живота е постижимо – песен

Всичко в живота е постижимо,

когато времето е добро

и ний сме разумни.

Защото доброто е основа,

а разумността цел,

с които Духът

гради бъднини, бъднини,

велики бъднини.

Молитви, формули, песни

изд. Бяло Братство, София 2002 (c.138-139)

Господнята Молитва – молитва

Господи, да възрасне в мен Божественото – формул

Кой може да намери добродетелна жена?

Защото такава е много по-скъпа

от многоценни камене. (31:10)

Под израза добродетелна жена се разбира добро сърце. Казва се в Писанието: „Ще им дам сърце, направено от плът, ще им отнема каменното сърце.” Добра жена подразбира добро сърце. Да се придобие такова сърце е по-добро от скъпоценните камъни.

Сърцето на мъжа й уповава на нея

и не ще бъде лишен от изобилие. (31:11)

Под мъж се разбира човешкият ум, който също има сърце. Казва се, че „уповава на нея”, защото сърцето, за което се говори, е разумно. Размишлявай за сърцето си! Щом едно ваше желание ви дава възможност да разсъждавате, то е разумно желание, а не ви ли дава възможност да разсъждавате, то е опасно. Вижте как се отразява у вас едно настроение на гняв – вие веднага избухвате и не мислите за последствията. Това е глупавата жена у вас, т.е. глупавото сърце.

Линк към коментар
Share on other sites

Не се бои от сняг за дома си,

защото всичкият . дом са облечени с двойни дрехи. (31:21)

Двойни дрехи в окултния език означава магнетични дрехи. Има хора, които се поддават на всяка болест – те са голи. Всеки човек, който се гневи и съмнява, той е гол. И наистина, Адам и Ева, след като съгрешиха, оголяха, вследствие на което не можаха да удържат на външните борби. Силата на християнството е тъкмо в това – всеки да може да се облече. Като започнем да придобиваме тази магнетична дреха, ние забелязваме у себе си една Сила. Този факт откриваме и в ежедневието: като облечем някоя дреха, ние чувстваме едно приятно състояние, една топлина, но съблечем ли дрехата, изпитваме неприятно състояние. Скръбта не е нищо друго, освен това, че дрехата ни е открадната. Когато сме радостни и весели, дрехата ни е с нас. Този закон е много верен. Когато вашите деца са радостни, те са облечени, но опитайте се да им вземете дрехата – веднага иде скръбта. Тъй че, всички страдания, които имате, са от това, че нямате тази дреха. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите как изглеждате без тази дреха и как с нея.

Всъщност не става ли дума за аурата на човек? Тя ли е тази дреха? Или може би виталното тяло? Но факт е, че като се получи пробив там, първо се разбива психиката ни, а след това и физическото тяло.

В беседата се казва: „Под израза добродетелна жена се разбира добро сърце. “ Но не ми е ясно какво разбира Учителят под сърце? Един от основните принципи на учението на Беинса Дуно е чисто сърце. Другите са светъл ум, свободна душа, силен дух.

Сърци = чувства? :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Угнетаеми у човека се явяват всичките му добри мисли и желания. Всеки, който угнетява желанията си, изопачава съда в себе си. Така, както изопачите вътрешния си съд, такъв ще бъдете и отвън, такъв ще бъдете и отвътре. Такъв е Божественият закон: човек отвън представлява физическия свят, а отвътре – Божествения свят. Никога околните хора не могат да направят твоя свят по-добър, отколкото ти си го направил. И онези от вас, които очакват щастието им да капне отнякъде другаде, се лъжат и затова остават разочаровани. Не очаквайте щастието си другаде, то е вътре у вас.

Всички радости произлизат от сърцето – то е почвата, в която растат Божиите блага.

И ще му донесе добро, а не зло

през всичките дни на живота си. (31:12)

Когато не огорчавате никого, когато не оскърбявате никого, ще имате повече приятели, повече хора, които да ви обичат.

Търси вълна и лен,

и що й е угодно работи с ръцете си. (31:13)

Христос казва: „Търсете, хлопайте и искайте.” Тъй че, според този стих сърцето явно търси. Търсенето, това са разумните желания на човека. През всичките дни на живота си тя търси. Какво? – Вълна и лен. Вълната и ленът имат две различни качества: вълната задържа в себе си топлината, а ленът я изпуща. Хигиенично е лятно време да се носят ленени дрехи, а зимно време – вълнени. Еврейските свещеници са носили винаги ленени долни дрехи. Разумната жена търси и обработва вълна и лен, а под вълна и лен се разбират две благородни желания. От вълнените и ленените нишки излизат най-добрите плодове.

Под думата ръце се разбира, че тази жена има разумна воля, за да изтъче от вълната и лена нещо. Ленът – това е мисълта, а вълната – това е желанието. Когато чувства и мисли, тя знае какво да изтъче от всичко това. Вълната подразбира горещи желания, а ленът показва малко хладнокръвие. А изразът „що й е угодно работи с ръцете си” означава, че тя добре разработва всичко със своята воля.

… жената трябва да върти вретеното си. Когато дойде скръбта, завърти вретеното си! Изправи се и запитай: „Моето вретено върти ли се?” А ти какво правиш? – Оставяш хурката и казваш: „Земята не се върти.” Не, Земята всякога се върти, затова и жената трябва винаги да се върти. Ако Земята би престанала да се върти, всички хора щяха да умрат, а благодарение на тази майка вие всички сте облечени. Хурката означава Божествения свят. Тази изпредена нишка показва откъде иде енергията. Къделята представлява Слънчевата система. Хурката се закрепва в пояса. Млечният път означава пояса на човешкия дух. Слънчевата система се стреми към този пояс. Всеки трябва да има къделя. Престане ли да се върти вретеното, липсват ли къделя и хурка, всичко се обръща с главата надолу.

Двойни дрехи в окултния език означава магнетични дрехи. Има хора, които се поддават на всяка болест – те са голи. Всеки човек, който се гневи и съмнява, той е гол.

…Силата на християнството е тъкмо в това – всеки да може да се облече. Като започнем да придобиваме тази магнетична дреха, ние забелязваме у себе си една Сила.

Когато сте неразположени духом, ще направите следния опит: мислено ще си представите десет оки вълна; ще вземете една голяма харания и мислено ще започнете полека да изпирате тази вълна. Ще я изперете един, два, три, четири, пет пъти, докато стане съвсем чиста. След това вземате един от циганските дараци и започвате да я влачите. Като я влачите така около половин час, направете я на къдели. След това я турете на големи дараци и я направете на големи къдели. От готовите вече къдели вземете една и я турете на хурката да предете. Аз бих желал да ми опишете този процес, да ми опишете какви чувства ще изпитате, докато започнете да предете.

Тази формула за влачене и изпридане на вълната ни е дадена от окултизма и за половин час тя ще допринесе много повече, отколкото един педагог за цяла година.

Като влезете в една школа, трябва да имате критически ум, за да изследвате нещата, да имате отношения към Невидимия свят и към тези закони. Само така ще може да си създадете един солиден характер. А сега очаквате всичко да ви дойде наготово. Аз искам тази вълна сами да я перете, да я влачите и предете. Ако не знаете как се преде и влачи, аз ще ви науча. Само по този начин хората могат да се облагородят и повдигнат. Трябва да се работи, работи и работи! Не казвам да се трудите, а да работите. Мъчението и труда оставям за хората, защото светът се занимава с тях. Щом си скръбен и тъжен, кажи си: „Да взема работа!”

Малък разбор

Линк към коментар
Share on other sites

Под мъж се разбира човешкият ум, който също има сърце. Казва се, че „уповава на нея”, защото сърцето, за което се говори, е разумно. Размишлявай за сърцето си! Щом едно ваше желание ви дава възможност да разсъждавате, то е разумно желание, а не ви ли дава възможност да разсъждавате, то е опасно. Вижте как се отразява у вас едно настроение на гняв – вие веднага избухвате и не мислите за последствията. Това е глупавата жена у вас, т.е. глупавото сърце.

Какво означава желание, което ми дава възможност да разсъждавам - значи желание, което не ме е свързало с конкретен човек или предмет или обстоятелства, а само с усещането, което искам да постигна.

Ако ме ръководи желанието да бъда с точно определен човек, то заробвам себе си и него. Ако ме ръководи желанието да бъда радостна и спокойна с човека до себе си - оставям себе си и хората, с които се срещам свободни.

Ако ме ръководи желанието да постигна конкретен резултат или признанието и одобрението на определени хора, спирам да виждам останалите резултати и самия процес, опитвам се да манипулирам мисленето на другите и своето собствено. Ако желанието не е обвързано с конкретен резултат, то умът ще се настрои да търси растежа - понякога на най-неочакваните места; ще остави процесът да отнеме толкова време, колкото му е необходимо на всеки.

Гневът винаги е проява на заспал ум - ум, който яростно блъска по стената, защото според него там би трябвало да има врата... или ум, който не вижда в ситуациите нищо повече от картината, която самият той е нарисувал - всеки различен щрих трябва да бъде изтрит!

Христос казва: „Търсете, хлопайте и искайте.” Тъй че, според този стих сърцето явно търси. Търсенето, това са разумните желания на човека. През всичките дни на живота си тя търси. Какво? – Вълна и лен. Вълната и ленът имат две различни качества: вълната задържа в себе си топлината, а ленът я изпуща. Хигиенично е лятно време да се носят ленени дрехи, а зимно време – вълнени. Еврейските свещеници са носили винаги ленени долни дрехи. Разумната жена търси и обработва вълна и лен, а под вълна и лен се разбират две благородни желания. От вълнените и ленените нишки излизат най-добрите плодове.

Малък разбор

Защо вълна - за да задържи в себе си вътрешната си топлина, когато външните условия ни "охлаждат" любовта. Може би да разбера какво е хубавото в това, което ми носи страдания сега...

Защо лен?

Линк към коментар
Share on other sites

Под зимно време - когато е необходимо да се задържи топлината - може би се подразбират трудни условия на живота, изпитания, промени на средата, които не сме очаквали и които изчерпват нашата "топлина" - положително отношение.

Например ако детето ни е в труден период - учи се да взема решения за себе си и живота си, греши, търпи болките от заблудите си, може и дори да чуем някакви обвинения... Никак не е лесно да се въздържим от натиск за негово добро, от манипулация тип "ще съм щастлива/нещастна, ако...." или "аз толкова съм се жертвала за теб...". Лесно е да се критикува в такива моменти - трудно е да се подкрепя и да се одобрява случилото се като урок и помощ за прохождането. За търпение и вяра, че ще дойде денят, когато ще порасне и намери своето място и път в живота само.

Много е интересно упражнението с вълната:

Ще направите един опит, за да познаете силата на тези стари формули, да видите каква магическа сила има хурката. Когато сте неразположени духом, ще направите следния опит: мислено ще си представите десет оки вълна; ще вземете една голяма харания и мислено ще започнете полека да изпирате тази вълна. Ще я изперете един, два, три, четири, пет пъти, докато стане съвсем чиста. След това вземате един от циганските дараци и започвате да я влачите. Като я влачите така около половин час, направете я на къдели. След това я турете на големи дараци и я направете на големи къдели. От готовите вече къдели вземете една и я турете на хурката да предете. Аз бих желал да ми опишете този процес, да ми опишете какви чувства ще изпитате, докато започнете да предете. Ще ми направите едно описание, подобно на това, което прави естественикът, когато наблюдава под микроскоп известен процес. Наблюдавайте след всяка къделя каква мисъл ще ви дойде. Тази формула за влачене и изпридане на вълната ни е дадена от окултизма и за половин час тя ще допринесе много повече, отколкото един педагог за цяла година. Този опит с вълната ще го направите най-малко четири пъти в месеца. Ако някой заболее от испанската болест, лежейки в леглото си, нека пере тази вълна.

Ако тези опити дадат резултат, те са верни и истинни. С това, което е измислено и съчинено от нас, не може да се направят опити. Не се заблуждавайте в някои знания, които не могат да ви дадат сила. Като ви дойде някоя мисъл, спрете се върху нея, подръжте я един-два дни в ума си и ако нищо не роди, тя е безплодна. Не задържай желания и мисли, които нищо не допринасят. Въртете постоянно вретеното, нишката му да слиза постоянно отгоре и така навивайте две-три вретена. Такъв процес трябва да започне да се извършва в умовете ви. Не се изисква само молитва, но и работа.

Когато съм неразположена, усещам мислите и емоциите си заплетени, зацапани и с възли и сплъстени от сяра и мазнина кичури - като току-що остригано руно (дядовците ми бяха потомствени овчари). Когато се пере вълната, пада доста мръсотия, която овцата е събирала по пасищата и в овчарника - отпадат наслояванията на случки, чути и казани думи - нещо като "простих и забравих", каквото било, било, има по-важно нещо между нас от миналото - любовта ни, връзката ни сега.

Когато вълната се влачи, остриетата на дарака (гребена) разделят нишките в кичурите - така проблемът заставя ума ни да анализира и раздели елементите в ситуациите, да ги подреди хармонично, да остави въздух между тях. колко е лесно да заплетем неща, които са се случвали отделно и да си направим грешни изводи.... Когато нищките се освободят от сплъстяващите ги съставки, между тях има въздух, но те отново са заедно - получава се пухкава къделя - мека и красива. Е. вече от нея може да се изпреде нишката на поведението ни - не от сплъстените мръсни кичури... Преде се с въртене на вретеното на ситуациите - но непрекъснато и равномерно. Никак не е лесно - вретеното само да дърпа равномерно нишките от къделята и да ги усуква така, че да няма неравности - пресукани (много затегнати) или хлабаво сукани места (несигурност и забавено въртене). Точно там се къса нишката....

Линк към коментар
Share on other sites

Няма да правя разбор на прочетения "Малък разбор". Само ще споделя как се почувствах след прочита. От 2-3 дни чувствах едно втвърдяване, като пръстен, в зоната на слънчевия сплит. Което ме караше да се чувствам като включена във високоволтова електрическа мрежа. Потърсих с разума си причината, но не я открих. Търсех причината и в медитативно състояние всяка сутрин при изгрев на морския бряг. Молих се за прошка. Прощавах. Дишах. Изричах свещените формули. Пак не я открих.

Прочетох "Малък разбор" и втвърдяването изчезна. Почувствах се спокойна. Без да правя нищо. Само се замислих дали ще мога да се справя с правенето на къдели и с преденето, след като никога не съм виждала как се прави. Опитах се за малко да си го представя.

Благодаря ви Аля и Донче! Чудя се, дали сте знаели колко много ще ми помогнете...

Линк към коментар
Share on other sites

:3d_053: Нели! Много се радвам за теб! Не съм и мислила нито сега мисля, че съм ти помагала с нещо аз. Благодаря на Учителя, че ни събра да се учим заедно.

Съглежда нива и купува я:

от плода на ръцете си сади лозе. (31:16)

Тя „съглежда нива” с очите си, защото очите представляват извор на Истината. Вижда кое е полезно и кое не е, и купува нива. Нивата подразбира външните условия на физическото поле, които Бог е дал. Под плод на ръцете се разбира светът на нейното сърце. Лозето означава, че у нея всички благородни мисли и желания са посадени. За такъв човек се казва, че е магнитизиран.

Защо на жената са толкова необходими очите? Защо те са извор на Истината? С очите приемаме информацията от околната среда и така позволяваме да става обмен. Наблюдението и обмена ни предпазват от "слепите решения" - тези, които сме склонни да вземаме, ако се подчиним на свои предразсъдъци или внушени от някого ценности, или на страсти и желания... Очите ни позволяват и дори изискват от нас да съобразяваме мисленето и поведението си с това, което виждаме - т.е. с настоящия момент (не със спомените си или с някакви планове и очаквания).

Ако благоприятните външни условия са "нива", то това означава, че благоприятното ни осигурява работа по посаждане и отглеждане на плодове.

Защо ли нашата съвременна култура смята за благоприятни условия тези, които ни осигуряват повече наслаждения с малко работа?

Отглеждането на плодовете ли магнитизира човека? Работа бавна, старателна, отговорна - не за себе си, за нещо, което още го няма, сега расте....

Двете страни са радостта и скръбта и спрямо двете едновременно трябва да се върти всяка жена. Страната, която е радостта, е светла, а другата – скръбта – е тъмна. Затова жената трябва да върти вретеното си. Когато дойде скръбта, завърти вретеното си! Изправи се и запитай: „Моето вретено върти ли се?”

Моята прабаба казваше нещо подобно - когато ти се "обърне света", иди да посадиш нещо или да нагледаш посаденото, да окопаеш и оплевиш; после да нагледаш "живинката в дама (обора)"; после хурката или дарака или стана да хванеш - работата ще те "сложи на място".

Като влезете в една школа, трябва да имате критически ум, за да изследвате нещата, да имате отношения към Невидимия свят и към тези закони. Само така ще може да си създадете един солиден характер. А сега очаквате всичко да ви дойде наготово. Аз искам тази вълна сами да я перете, да я влачите и предете. Ако не знаете как се преде и влачи, аз ще ви науча. Само по този начин хората могат да се облагородят и повдигнат. Трябва да се работи, работи и работи! Не казвам да се трудите, а да работите. Мъчението и труда оставям за хората, защото светът се занимава с тях. Щом си скръбен и тъжен, кажи си: „Да взема работа!”

Но струва ми се, не затъпяващо блъскане има предвид Учителя - затова казва "работа - не труд и мъчение". Когато човек работи, той мисли за работата си и влага сърцето си в нея. Страданието ни заставя да обмислим внимателно своята позиция и да се опитаме да променим себе си и това, което причинява страданието.

Линк към коментар
Share on other sites

"Само се замислих дали ще мога да се справя с правенето на къдели и с преденето, след като никога не съм виждала как се прави. Опитах се за малко да си го представя."

Малко да се посмеем! С прането нямам проблеми. Сложих коша с вълната под един прекрасен водопад. Чернилката изтича през дупките на коша в бързоструйна планинска река. Слава Богу, докато стигне до морето, водата вече е чиста. Това е особено важно за мене, защото в морето се пречиствам всяка сутрин. За влаченето използвам металния гребен от детските ми спомени, с който баба ми разресваше всяка сутрин буйната ми къдрава коса, при което ме стискаше между коленете си, за да не избягам и, смеейки се, нареждаше: "трай, бабо, за хубост!". Бавно става, но качествено.Къделите ме кефят много - пухкави облачета, които сама съм сътворила. Най-вълнуващо е преденето. Започнах "step by step" да го "правя". Нали съм си тъпа и упорита...Пресуквам конеца старателно, за да не се къса. Ще ми бъде интересно да видя някой ден как предат хората на живо, за да си "сверя часовника".

Интересното е, обаче, че ми се иска да продължа процеса. Да боядисам преждите в различни цветове :3d_051: . Да започна да тъка на стан. Явно съм професионално обременена да видя краен резултат :3d_163: . Защо пък да не пробвам? "Тази формула за влачене и изпридане на вълната ни е дадена от окултизма"(Учителя, "Малък разбор"). А сега сериозно - дали няма и формула в окултизма за боядисването, и тъкането? Щом така ми е хрумнало в медитативно сътояние, сигурно не е случайно... Дори и да няма, аз ще пробвам.

Редактирано от НелиТ
Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2: Има - в Паневритмията:

13. Тъкане. Това движение изразява органическият процес в Природата. То изразява работата на съграждащия процес в нея. Нали между северния и южния полюси на земята става кръгообращение на електричеството и магнетизма? Електричните и магнетични течения циркулират между двата полюса. Това именно е изразено в това упражнение чрез кръстосаните движения от ляво надясно и обратно.

Обаче и всяка материална частица си има свои полюси. Също така и всеки орган. И между тези два полюса има течение на електрични и магнетични енергии. Тези сили работят и във всеки човек.

Това упражнение от една страна ни води към осъзнаване на дейността на съграждащия принцип в Природата и от друга страна, то е правилен път за внасяне на хармония и ритъм в този процес, както в нас, така и вън от нас, в живота на човечеството.

Тъкане - видео

Има в самата беседа:

Търси вълна и лен,

и що й е угодно работи с ръцете си. (31:13)

Христос казва: „Търсете, хлопайте и искайте.” Тъй че, според този стих сърцето явно търси. Търсенето, това са разумните желания на човека. През всичките дни на живота си тя търси. Какво? – Вълна и лен. Вълната и ленът имат две различни качества: вълната задържа в себе си топлината, а ленът я изпуща. Хигиенично е лятно време да се носят ленени дрехи, а зимно време – вълнени. Еврейските свещеници са носили винаги ленени долни дрехи. Разумната жена търси и обработва вълна и лен, а под вълна и лен се разбират две благородни желания. От вълнените и ленените нишки излизат най-добрите плодове.

Под думата ръце се разбира, че тази жена има разумна воля, за да изтъче от вълната и лена нещо. Ленът – това е мисълта, а вълната – това е желанието. Когато чувства и мисли, тя знае какво да изтъче от всичко това. Вълната подразбира горещи желания, а ленът показва малко хладнокръвие. А изразът „що й е угодно работи с ръцете си” означава, че тя добре разработва всичко със своята воля.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...