Jump to content
Порталът към съзнателен живот

19.07.2008 г. - „Обичай всички хора!”


Recommended Posts

Мисъл на деня - 19 Юли 2008 г.

"Тогава ще цитирате стиха: „Обичай всички хора!” Това е друг закон. Кога трябва да обичаме всички? Обичта на всички не е обич на Земята. На Земята ти не можеш да обичаш всички. Даже в ангелския свят обичта може да бъде наполовина. Когато се казва, че човек трябва да обича всички, това се отнася до Божествения свят. Това е свойствено само на Божествения свят."

Из Най-голям в Царството небесно, 1-ва НБ, 27.IX.1936 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Когато се казва, че човек трябва да обича всички, това се отнася до Божествения свят. Това е свойствено само на Божествения свят.

По какво се различава Божественият свят от човешкия? В Божествения всички сме едно, там няма различия, няма разстояния и време, няма причина и следствия. Това е средата, в която е възможно да се обича всичко и всички.

Обичта на всички не е обич на Земята. На Земята ти не можеш да обичаш всички.

Защо? Заради различията, времето, пространството, причинно-следствените връзки или може би заради ограничеността на човешкия ни ум? Ако поискам от себе си да обичам всички, може би ще влезна в конфликт с тези ограничения? Ако приема, че не мога да обичам всички тук на Земята като нормално ограничение, може би ще намеря начин да съществувам мирно и с любов в условията на ограниченията си?

А може би тук на Земята мога да обичам само Божественото във всички хора, но не всички хора?

Линк към коментар
Share on other sites

''Като наблюдавате всички хора, ще видите, че във всички се крие едно тънко користолюбие. Те все за Бога говорят, но зад тази идея за Бога се крие нещо друго. Ние не го искаме, не го съзнаваме, но има нещо подобно. Искаш да говориш хубаво, искаш да рисуваш хубаво, искаш да играеш хубаво – във всичко искаш да се харесаш. И в играта искаш да се харесаш. Всички неща са така направени, в тях няма нещо духовно. Във всички неща на Земята все седи на първо място парата или някакъв интерес.,,

Линк към коментар
Share on other sites

Когато се казва, че човек трябва да обича всички, това се отнася до Божествения свят. Това е свойствено само на Божествения свят."

:hmmmmm: Аз така разбирам-в Божествения свят нещата са различни-човек, стигнал до там знае, причинно-следствените връзки и "вижда" може би от друг ъгъл случващото се. Защото сме наясно, че всички имаме уроци, които да научим. Например моите са прекалено тежки и неразбрани за някого, но в друга тема писах, че щом ни е дадено изпитанието, значи можем и да се справим с него.

На земята нещата изглеждат по друг начин невинаги има правилна, безпристрастна преценка за ситуациите. Анализа, осмислянето на всички гледни точки ни доближава до Божествения свят /поне така си мисля :feel happy: /.

Да обичам всички тук, на Земята може би значи да не им причинявам умишлено зло и ако не мога да помогна, поне да не преча на всеки да си усвои уроците...

Сложно е и понякога объркващо...

Този въпрос има външна и вътрешна страна. Христос отговори на този въпрос кой е най-голям в Царството небесно. Той повика едно от малките деца и каза: „Ако не станете като малките деца, по никой начин не можете да влезете в Царството небесно.“ Който така се смири, той е най-големият.

Може би като приемем, че всичко, което ни се случва е за наше добро, защото Бог знае това най-добре можем и да обичаме другите, да се доближим до Неговата любов.

Следователно човек не трябва да разчита на онова, което е сега. Той трябва да разчита на онова, от което е произлязъл. Ако си министър, не разчитай на своето министерство. Ти си владика – не разчитай на своето владичество. Ти си милионер – не разчитай на своите милиони. Това са преходни неща. Разчитай на онова, което Бог е вложил в тебе. И министерството, и владичеството, и милионерството са произлезли от това, което Бог е вложил в тебе първоначално. Не разчитай на онова, което ти си развил. Това, което ти си развил, показва доколко ти си работил

Най-голям в Царството небесно

Линк към коментар
Share on other sites

Всичко, каквото ние имаме на Земята, е взето все от ангелския свят. Всичко, каквото ви дойде на ума, там го има. Само, нещата трябва да се преведат добре. Това, което се говори за братството, за равенството, за социални въпроси, все го има там. Ние трябва да вземем образец за социалния живот от ангелите и да го приложим на Земята, според условията.

........

Колко време, откак човек е излязъл от духовния свят? Знаете ли това? Всички тия навици, тия добри и лоши черти, вие сте ги научили отпосле. По-напред вие сте били като ангели, но някои от вас паднаха и се окаляха, съгрешиха. Много ангели има на Земята, които са паднали. Затова, старайте се да излезете от това положение на падането.

......

Не забелязвайте недъзите на хората по никой начин. Да не ги забелязваш, това значи да не ги държиш в ума си. Същото прави и за себе си. Другите могат да кажат за тебе: „Виж какъв човек бил. Аз го мислех за много напреднал, а той излезе много обикновен човек, с много недъзи.“ Не мисли лошо нито за другите, нито за себе си. Вие трябва да имате това истинско знание.

Най-голям в Царството небесно

Според мен, Учителят говори, че трябва да се поучим от божествения и ангелския свят. Колкото и отношенията да са различни на Земята, ние ако искаме да ги подобрим, трябва да вземем пример от другите два свята над нас.

Да, не може да харесваш всички земни прояви на хората, но можеш да подобриш своите отношения с другите. А как да стане това, Учителят е казвал многократно. :thumbsup: "Не мисли лошо нито за другите, нито за себе си."

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...