Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За проекта "Паничище Езерата Кабул"


За проекта "Паничище Езерата Кабул"   

8 гласа

  1. 1. одобрявате ли го?

    • да, ще е хубаво повече хора да могат да се качват с лифтове до Езерата.
      1
    • да, ако не се засегнат териториите по НАТУРА 2000
      0
    • не, ще стане много пренаселено
      0
    • не, в никакъв случай! Това са святи земи
      0


Recommended Posts

Здравейте на всички. Сравнително от отдавна се интересувам от Братството и идеите на Учителя Пeтър Дънов, но чак сега открих този форум и се регистрирах.

И мене, както и всички вас, много ме вълнува бъдещето на Седемте езера и по-точно на проекта "Паничище Езерата Кабул". Порових се във форума но тема, отделена специално на този въпрос, не открих.

Лично аз съм със смесени чувства за положителните страни на проектa.

От една страна, приобщаването на повече хора към природата и ако щете аурата на Святото място "Седемте рилски езера" е нещо хубаво. Колкото повече хора посещават планината, толкова повече те ще се "повдигат" духовно. Планината влияе много добре и прочиства съзнанието от лошите мисли. Достъпът до езерата ще се подобри, ще стане по-бърз с лифта. Както е сега положението с кабинковия лифт от Боровец до Ястребец, посока Мусала.

От друга страна, като че ли посегателството от страна на човека върху природата става все по-интензивно и по-агресивно. И като че ли строителството на проекта се числи в този смисъл към "посегателствата". Освен това, като се прибави и чисто сантименталното чувство, че това си е "наша" свята територия, място за духовна работа, ме обзема чувството на носталгия и желание Езерата да си останат такива, каквито са.

Да вметна и още един аспект, който мисля че има връзка с темата. Учителя е казал, че ще дойде време, когато хората ще идват с хеликоптери на Езерата, за да играят Пaневритмия. Тоест навлизане на "цивилизацията" на това място.

Сигурен съм, че Небето е промислило за това как ще е най-добре. Да бъде волята Божия.

Много ще се радавам, ако се получи една интересна и ползотворна дискусия по темата. Очаквам с интерес вашите коментари.

Редактирано от Ваня Златева
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте на всички. Сравнително от отдавна се интересувам от Братството и идеите на Учителя Пeтър Дънов, но чак сега открих този форум и се регистрирах.

И мене както и всички вас много ме вълнува бъдещето на Седемте езераи по-точно проекта "Паничще Езерата Кабул". Порових се във форума но тема отделена специално на този въпрос неоткрих.

Лично аз съм със смесени чувства за положителните страни на проектa.

От една страна приобщаването на повече хора към природата и ако щете аурата на Святото место "Седемте рилски езера" е нещо хубаво. Колкото повече хора посещават планината толкова повече те ще се "повдигат" духовно. Планината влияе много добре и прочиства съзнанието от лошите мисли. Достъпа до езерата ще се подобри, ще стане по-бърз с лифта. Както е сега положението с кабинковия лифт от Боровец до Ястребец посока Мусла.

От друга страна като че лл посегателството от страна на човека върху природата става все по-интензивно и по-агресивно. И като че ли строителството на проекта се числи в този смисъл към "посегателствата". Освен това като се прибави и чисто сантименталното чувство че това си е "наша" свята територия, място за духовна работа ме обвзема чувството на носталгия и желание Езерата да си останат такива каквито са.

Да вметна и още един аспект, който мисля че има връзка с темата. Учителя е казал че ще дойде време когато хората ще идват с хелихоптери на Езерата за да играят Пaневритмия. Тоест навлизане на "цивилизацията" на това място.

Сигурен съм че Небето е промислило за това как ще е най-добре. Да бъде волята Божия

Много ще се радавам ако се получи една интересна и ползотворна дискусия по темата. Очаквам с интерес вашите коментари.

Ако темата не е за този раздел, моля модераторите да я преместят!

Гласувах категорично против, тъй като по моите наблюдения не умеем да си слагаме спирачки (все още) и затова по-добре да не пробваме да пускаме цивилизацията в алпийския дял на Рила.

Точно по този начин затрихме Черноморието. Аз съвсем наивно вярвах, че бреговата ивица на юг от Китен до Резово (като изключим Китен - селото беше презастроено още преди промените), която беше до голяма степен девствена, поради това че беше в по-голямата си част във военна зона, има шанс да бъде овладяна съвсем умерено. Представях си масовата застройка до 2 етажа, плувнала в зеленина. Да, ама не, както казва Петко Бочаров. Вече е по-ужасно от панелните жилищни комплекси в големите градове - там има повече въздух между сградите.

А и Учителят съвсем точно го е казал : с хеликоптери! Защото за един хеликоптер е нужна една малка площадка - каца и излита вертикално. А за лифт или път разказваме играта на цялата планина, а те влачат след себе си на връвчица и хотелите...

Линк към коментар
Share on other sites

Едва ли можем да се преборим с дивотията и инвазията на бетона.

Все си мисля, че е време да спре безумното застрояване на България. Наистина няма самоконтрол и никаква творческа мисъл. Явно трябва да се види, след години, че е грешка и тогава ще тръгнем да спасяваме остатъците. Ама човешко мерило-кой е по!

А тези пари можеха да се вложат в много смислени неща, в образование, здравеопазване, култура.... :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Определено варианта с хеликоптери е много различен и абсолютно приемлив, на фона цялата сеч и бетонизация.

Ами аз не мисля така. Ако дойде един хелихоптер - да. Ама ако се правят по няколко десетки полета на ден шумотевицата ще е невъобразима. Ще стане по-лошо отколкото на жителите около софийското летище. Докато при варианта с лифта това се избягва. Да не говориме че отделените емисии CО2 на човекокилометър при транспорт с лифт и транспорт c хелихоптер са несравними.

xameleona, нека да правиме разлика между плановата и пазарната икономика. Стимулите за частните инвеститори да си дават парите за култура или образование клонят към нула. Пример единствената голяма частна болница у нас - Токуда. Тя е трън в очите на много висшестоящи хора и постоянно и се правят административни спънки.

Но да не се отклоняваме от темата.

За мене най-притеснителното в случая със строителството на "Суперпаничище" е че в момента Министерството на земеделието и горите прави невероятно големи замени на държавни гори около бъдещия курорт, които попадат в определени хора. По-късно корумпирани съдии и чиновници ще прекатегоризират земята и тя вече няма да е гора. И там ще се строи. Това за съжаление се случва с гори до всичките ни зимни курорти. Надявам се териториите около h. Пионерска да останат незастроени откъм хотели и жилища за богати, като те да се съсредоточат в полето до Сапарева баня.

ПП: Някой може ли да каже докъде е докаран проектът и докъде се простира Натура 2000?

Редактирано от LG_
Линк към коментар
Share on other sites

Вчера попаднах случайно на тази снимка, която е свързани със скъпи за мен спомени

Силистар

И после се зачетох - само "обща информация" - Защитени територии в България.

Национални паркове - 3, Природни паркове - 11, Резервати -55 + още 35 поддържани резервати, Защитени местности - 175, Природни забележителности - 457. Както и да го смятаме - на малка по площ България Господ просто е изсипал щедро Природа - уникална и неповторима. Но за съжаление алчността ще я погуби.

"Общо в България към момента са приети от Министерски съвет 332 защитените зони от Натура 2000 покриващи общо 33,89 % от територията на страната." - това е от сайта на Натура 2000.

Радвам се, че има хора, които поне се опитват да я спасят. Дано да успеят, защото много ми се иска и нашите деца да имат по едно такова красиво място на което могат да отидат, а не да го гледат един един ден на снимка.

Аз лично съм против всякакво строителство на Рила. Не защото мястото е уникално или е генератор на положителна енергия, или защото там се играе Паневритмия. Смятам, че трябва да запазим всичките си планини максимално недокоснати, защото ако няма Рила, Пирин... все едно я няма България.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Чакъров спря строежите в Рила

09 август 2008 / News.dir.bg

Министър Джевдет Чакъров спря реализацията на Подробния устройствен план (ПУП) на община Сапарева баня заради навлизане в територията на Национален парк (НП) "Рила". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите, предаде БТА. В одобрения от Общинския съвет на общината ПУП неправомерно и в нарушение на разпоредбите на Закона за защитените територии, както и на заповедта за обявяване на Националния парк е включена територия от него в регулацията на село Паничище, се посочва в заповедта на министъра за спиране на ПУП-а.

Предвидените дейности по ПУП биха увредили гора - изключителна държавна собственост, част от парка. Министър Чакъров разпорежда от обхвата на ПУП-а да бъде изключена посочената територия от Национален парк "Рила".

На 21 май група природозащитни организации внесоха жалба до Европейската комисия заради строежите в Рила. Тогава еколозите предупредиха, че ако ски зоната на Паничище се изпълни, както е планирана, ще бъдат унищожени 198 ха защитени природни местообитания в Национален парк Рила - повечето от тях пасища.

Еколозите предупредиха и за други нарушения. В жалбата си те отбелязват, че в Рила се планира изграждането на общо 8 ски курорта. Във вече направените Оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) на "Супер Боровец" и "Трещеник", например, никъде не се отчита цялостното въздействие на всички ски курорти върху природата на Рила.

“Анализите, изработени за жалбата показват, че популациите на ключови растителни и животински видове, заради които са определени двете зони от Натура 2000, ще бъдат сериозно повлияни от строителството. То вече се извършва в Паничище, Боровец и местността Картала край Благоевград.

В анализите са включени и планираните ски зони -"Искровете" (между Говедарци и Мальовица),"Трещеник" и "Семково". Сред видовете, които ще бъдат повлияни от това, са мечката, дивата коза, 15 вида птици, твърдят еколозите. Също така ще бъдат изсечени и около 27 ха гора за планираната писта под връх Ташмандра, въпреки всички уверения на инвеститора "Рила Спорт", че няма да се сече в Национален парк Рила. В "Рила-Буфер" ще бъдат унищожени 101 ха местообитания, като изсечените гори ще са около 2/3 от тази площ. Прякото унищожаване на тези местообитания и изградената ски зона ще доведе до изчезването на много от видовете от цяла Северозападна Рила, тъй като ще има отражение върху десетки хиляди хектари, сочат анализите на природозащитните организации.

Надявам се това да не се окаже само "пясък в очите"

Редактирано от LG_
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...