Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Гражданско присъствие в Рила - 22 август, 12 часа


Recommended Posts

rila_banner_468x60.gif

„Граждани за Рила" и Коалиция „За да остане природа в България" най-любезно Ви канят да се присъедините към гражданско присъствие в Рила на 22 август от 12 ч., което ще изрази несъгласието ни с продължаващото изграждане на незаконен лифт – част от ски курорта „Паничище-Езерата-Кабул".

Точно една година след първите протести за Рила строителството продължава, а министрите и всички държавни институции мълчат. Министърът на околната среда и водите изрази несъгласие с Подробния устройствен план на Паничище и отхвърли частта му, която предвиждаше заграбване на 24 дка от територията на Национален парк „Рила". Това обаче не означава, че е спряно нито строителството на лифта, нито строителството на ски курорта „Паничище-Езерата-Кабул"!

Документите и картите доказват категорично, че строителството в Рила нарушава закона. Събрани са над 150 000 подписа на български и чужди граждани с искане за спирането му. Европейският съюз започна наказателна процедура срещу България. А българските власти нехаят.

Ако управляващите не дойдат на място, освен оставката на министъра на околната среда и водите, която поискахме преди 5 месеца, ще поискаме оставките и на останалите министри.

Кога?

22 август 2008 г., 12.00 ч.

Къде?

Начална станция на лифт хижа Пионерска-хижа Рилски езера

Какво?

Нека граждани и журналисти заедно видим как министрите си вършат работата по спазване на закона. Всички отговорни институции са поканени на проверка на място на началната станция на лифта в същия ден и час. Изпратени са покани до всички отговорни представители на изпълнителната и съдебната власт, както и до всички депутати.

Ще покажем на институциите своята визия за Рила и националния парк и как можем да се развиваме в хармония с природата и съзвучие с интересите на всички.

Маршрут:

След приключването на акцията на строителната площадка на начална станция на лифт х.Пионерска - х.Рилски езера, заповядайте с нас пеша нагоре към бариерата, обозначаваща входа на НП „Рила", където ще видим дали продължава незаконното движение на МПС в Парка. По пътя ще минем покрай пилоните на лифта и изсечените просеки за бъдещи ски писти от курорта „Паничище-Езерата-Кабул".

Носете си балони и/или хвърчила със своето послание за спасяване на Рила!

Изпратете SMS на приятелите си в планината да се присъединят с текст: "Заповядай на акция за спиране на незаконните ски курорти в Рила: 22 август, 12 ч., долна станция на ски лифт над хижа Пионерска в Паничище!

http://forthenature.org/actions/146

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...