Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Иванка Калбурджиева

22.Многоценният бисер

Recommended Posts

Молитвен наряд за начало: Песен:В зорите на живота, Молитва: Молитва на благодарността, Молитва: Кратка молитва

Беседа: Многоценният бисер, 19.04.1915 г., София; от книгата Духът и плътта, цикъл Неделни беседи

Молитвен наряд за край: Формула: Господи, да възрастне в мен Божественото, Формула: Ще се уча и ще Ти служа, Молитва: Отче Наш

Преди беседата е добре да се прочете Матей 13:46

...казват, че някой път попада в мидата малко пясъче и мидата почва да изпуска от себе си една течност, която обвива това малко пясъче, за да не я безпокои – извайва го като скулптор, не само че го направя гладко, но същевременно и ценен бисер. Това пясъче, ако не попадне в мидата, не ще има никаква цена; понеже то има известна грапавина, почва да безпокои мидата и я накарва да мисли: да го изхвърли – не може, да го изрита – крака няма, да му каже „Излез вън“ – език няма. Дохожда ̀и на ум да го направи ценно: „Ти си мой неприятел, но аз ще те възлюбя и ще те направя ценно.“ Ето учението на Христа, който казва: „Възлюбете враговете си.“ Вие бихте изхвърлили това пясъче навън, но мидата от него създава бисер, за който вие плащате скъпо; не само това, но Христос похвалва тази мида, че е извършила прекрасна работа. Питам, ако дойде Христос, ще намери ли вашите работи така свършени, както работата на тази мида – ще намери ли бисери? Вие казвате: „Условия нямаме“; жените казват: „Когато ние трябва да работим, мъжете ни спъват, условия нямаме, къща нямаме, това и онова нямаме, не можем да работим“, а мъжете от своя страна казват: „Не можем да работим, защото жените ни смущават – това нямаме, онова нямаме, обществото ни пречи“ и спират. А тази мида не казва, че няма условия – без крака, без ръце, без език и без човешки мозък тя от пясъче създава бисер и Христос я похвалва. Аз ви питам не можете ли и вие да направите толкова, колкото тази мида? Можете и повече.

...казва се в Писанието: „Христос дойде на Земята да ни изяви Отца.“ По същия закон човекът, който е слязъл от Небето, първоначално е приличал на онова малко пясъче, безформено, нищожно, и Божественият Дух, след като е работил дълго време, направил е един бисер. И за туй, което има във вас, трябва да благодарите на тази мида, в която сте влезли; ако имате сега някаква цена, трябва да благодарите на туй Божествено съзнание, което е работило дълго време над вас.

Многоценният бисер

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Днес няколко срещи и разговори ми напомниха колко лесно се изкушаваме да мислим и постъпваме като тези слепи учени:

Има анекдот, че един учен европеец, който се занимавал с окултни науки и искал да проследи дълбоките тайни на природата, попаднал веднъж в едно общество, дето всички хора били слепи, с очи вдлъбнати навътре; като се разговаряли с него, рекли: „Ами този човек по що се отличава от нас“, и като го барали, разбрали, че неговите очи били изпъкнали – само тази била разликата! Рекли си: „Чакайте да му мръднем тази височина навътре, за да прилича на нас“. И съвременните философи са от този калибър – като намерят човек с изпъкнали очи, оглаждат ги и казват: „Ти сега ще разсъждаваш като нас, ще имаш понятие за света, за мъжа и жената тъй, както ние мислим“.

Само че как да разберем чии очи са слепи, вдлъбнати и чии виждат?

Според мен идеята на анекдота е, че слепи очи, вдлъбнати са очите на тези "учени", които не могат да приемат разликата в очите на другия и смятат, че очите на всички трябва да виждат еднакво - съответно се грижат различните да "прогледнат".

Хората не трябва да бъдат еднакви. Законът е такъв, че хората по същество са еднакви, но различни по степен: всякога трябва да съществува разлика между хората.Това е Божествен закон. И ако искате някой човек да ви обича, между него и вас трябва да има разлика, но тя трябва да бъде хармонична – както в тоновете на музиката има различие, и именно в това хармонично съчетание на това различие седи хармонията, от която ние се възхищаваме.

Многоценният бисер

Какво означава "хармонична разлика - тя съществува ли си по принцип и по рождение - само е нужно да я видим, усетим - или ние сме тези, от които се очаква да хармонизираме съзнателно разликите помежду си?

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×