Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Горят 1200 декара в Рила


Recommended Posts

Пожарът, който избухна преди два дни, вчера е бил локализиран, но зара

Избухналият преди два дни пожар в Национален парк "Рила" е обхванал вече около 1200 дка, съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От МВР уточниха, че горят суха трева, торф, клек и над 200 дка гори - в местността Аризманица - Марков камък.

Пожарът най-вероятно е причинен от мълния.

Вчера пожарът е бил локализиран, но заради силния вятър отново са припламнали огнища и той продължил да се разраства на югозапад. Гасенето е затруднено от труднодостъпния характер на местността.

С огъня се борят около 130 души - пожарникари, полицаи, горски работници, служители на Националния парк "Рила" и на предприятието "Язовири и каскади", група, изпратена от община Благоевград, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Благоевград Гергана Моралиева.

Правят се просеки, за да се ограничи огънят в недостъпната за протипожарна техника местност.

Със заповед на директора на полицията в Благоевград е въведен "план за действие при големи и сложни пожари", на мястото са изпратени още 45 полицаи и 35 пожарникари.

Линк към коментар
Share on other sites

До преди 3 дни бях по тези места, по-точно в гр. Разлог. Дано този "план за действие при големи и сложни пожари" е добър и огнеборците да успеят да потушат огъня в най-скоро време!

Линк към коментар
Share on other sites

Помощ за потушаването на пожара в Национален парк Рила

Вече втори ден гори НП „Рила” в местността Аризманица край Благоевград.

АПЕЛ

ПРИЯТЕЛИ, ГРАЖДАНИ, КОЛЕГИ,

Вече втори ден гори НП „Рила” в местността Аризманица край Благоевград. Пожарът е възникнал на 03.09. и въпреки че е бил локализиран, вчера се е развихрил отново и е изпепелил 200 дка иглолистна гора. Опасността е голяма, защото вятърът се е обърнал и застрашава друг иглолистен масив от над 2500 дка.

Апелът е всеки, който има възможност, да отиде в помощ на огнеборците и да се включи под тяхна команда и заповеди в гасенето на пожара. Вероятно, дори и да бъде изгасен пожарът, ще са необходими няколко дни доброволци да следят за неизгасени въглени и нови огнища на пожар, които могат да предизвикат ново бедствие.

Предварително благодарим на всички, които могат да помогнат за спасяване на Национален парк „Рила”!

Свържете се с Дирекцията на Национален парк „Рила” на телефон (073) 880 537, с Регионален инспекторат по околната среда-Благоевград на телефон (073) 88 51 60, с пожарната на телефон 160, или с Министерството на извънредните ситуации на телефон (02) 9401 443 или 112, за да разберете дали и къде има нужда от помощ през почивните дни.

За контакти от "Граждани за Рила" - Вера Петканчин, тел. 0899 38 58 59.

Линк към коментар
Share on other sites

Доброволци за Рила на пожара край Картала

2008 09 07

Пожарът в Нацонален парк "Рила", бушуващ вече пети ден, е локализиран, но не е загасен.

Очаква се летателна техника за гасене да пристигне от Франция днес около 15 ч на летище София. Проблем остава снабдяването с вода, тъй като наблизо няма подходящи водоеми. Вероятно гасенето ще започне утре. От пожарната призовават за включване на доброволци в гасенето на пожара.

Обезпокоително е, че местността, която гори, е точно на север от незаконно строящата се ски зона Картала. Експерти и граждани поставят въпроса дали пожарът не е умишлен, за да изгори гората и след това на нейно място да се построи ски зоната. Ситуацията напомня на умишления пожар на Мальовица преди няколко години. Институциите следва да проведат сериозно разследване, за да се разбере истинската причина за пожара и да се установи дали има основания за съмнения във връзка между него и новостроящия се незаконно ски курорт.

От пожарната отправят призив за включване на доброволци. Двама доброволци от "Граждани за Рила" все още са на място и участват в гасенето на пожара. Нужни са още хора. Основната роля на доброволците е в наблюдаване пожарът да не се прехвърля в нови площи, като се използват лопати за гасене. Желателно е наблюдението и през нощта. Координирането им става от началници от пожарната, които разпределят хората в отряди наред с военните и други структури на място. От пожарната са препоръчали жени да не участват в гасенето.

Подходящи за екипиране са дрехи с дълги ръкави, кърпи от тензух или памук (мокрят се и се поставят пред устата и носа да пазят от дима), ръкавици, сандвичи и вода, готовност за преспиване на място, кирка или лопата. От София до Благоевград има автобуси на всеки час, от Благоевград до м.Картала може да се наеме такси или на стоп (около 30 км).

За контакти:

Константин Дичев - тел. 0886 966 583.

Вера Петканчин - тел. 0899 385 859

Калоян Раев, доброволец от мястото - тел. 0887 648 663

Разказът на очевидеца:

Гори планината. Голям пожар. Толкова голям, че само от самолет може да се обхване с поглед. Долу, на Карталска поляна, където е щабът, се вижда само пушек. Страшното е нагоре на 2000-2200 м, където трудно стигат хора, камо ли техника. Някак си обаче са успели да качат нависоко няколко пожарни. Основната борба е с кирки и лопати. Хора има много: 200-300 човека: пожарникари, гражданска защита, полиция, гранична полиция, армията, рейнджъри и какви ли още не. И 3-ма доброволци, вече 2-ма. Теренът е много труден. Това е баир с гора с наклон 45-60 градуса. Върви се трудно, но за опитен планинар не е проблем.

Всеки човек е важен там. Моите наблюдения са, че един планинар-доброволец на такъв терен и за такава работа се равнява на 3-ма под пагон. И като физическа подготовка, и като мотивация. Най-добре би било да сме повече хора. Тогава може да се организираме като отделна команда, а не да ни разпределят по други отряди. Две команди от по 10 доброволци с по 2-ма пожарникари могат да свършат работа за 100 човека. Могат бързо да стигат до места, където на другите им трябват часове.

Малко интересни факти. Де факто, гори Картала. Пожарът е срещу склона на пистата и лифта. Интересно съвпадение, нали! Пътят до пистата е бомба! Нов, перфектен! Такъв път в България няма. Паничище ряпа да яде! Споделихме с пожарникаря, който ни караше към нашия фронт откога е този път и по какъв повод и той ни каза: "О-о, тука писти ще правят!".

Ще има нужда от помощ поне седмица след като се загази пожарът. Гората е като едно голямо огнище - тлее с дни. Фронтът трябва да се охранява. Освен това по някаква странна армейска логика войници хвърлят всичко, което не им трябва. Сигурно и с другите отряди е така. На нашия събрахме боклука - пластмасови бутилки, опаковки и пр., но ще има нужда от почистване накрая - национален парк е все пак!

От министерството на Емел Етем са поискани 3 хеликоптера, за да гасят. Пожарникарите имат план как да ги включат: зареждат от яз. Калин и още един, който не запомних, и гасят на труднодостъпните места, от които вятърът разпространява пожара. Хеликоптер вчера нямаше! Като чета новините, и днес няма да има! Не мога да повярвам, че в нашата държава няма ни един наличен хеликоптер! Та чак от Франция да ни пращат самолети. Ама добре, че поне на тях им пука. Цялото това протакане още повече ме убеждава, че пожарът е умишлен и се чака да си свърши работата.

Източник: http://forthenature.org/news/494

Поради тези тревожни новини е необходимо да вземем бързи мерки:

Да се проведе ГОЛЯМА молитва за спиране на пожарите в Рила.

Моля, който е свободен и може да си вземе отпуск да се включи в гасенето на пожарите.

Рила плаче и има нужда от помощ!

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.
×
×
  • Добави...