Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кариерата Vs Любовта


Guest Ивета

Recommended Posts

Какво бихте направили, ако трябва да избирате и ви се наложи да правите такъв избор - кариерата или любовта?

Представете си, че ви предлагат добре платена работа в престижна фирма, а в същото време искате да отидете при любимия си човек, където няма нищо сигурно и бъдещето ви е тотално неясно. И всъщност, по-директната фраза е такава - парите или любовта. Не е задължително да е така, но като се има предвид, че в България конкретно, трудно се намира подходяща работа в сериозна фирма и оттук проблемът на избора се усложнява значително.

Аз лично бих предпочела любовта :)

А вие?

Линк към коментар
Share on other sites

И аз бих едпочел любовта.

Но най-вероятно ще настоявам и за двете. Те са взаимозависими - има ли пари, има и условия за проява на любовта. има ли любов - като състояние на съзнанието и оттам проявена и в отношенията към/ с някого, пари и работа също се намира, а ако няма, можем да си я създадем сами или да 'отпрашим' натам, където уменията ни се жценят подобава. Като по-малък, бих прдпочел "любовта" - тоест нуждата си от емоционално стимулиране на лимбичната си система, даващо ми усещане за пълнота :). Сега обаче знам, че любовта, ако е зряла, не противоречи на парите и изборът от типа или/ или иде от черно бяло мислене. Ако партньорът ни цени, ще цени и кариерата ни като част от естественото развитие на индивидуалноста ни! Ако пък изисква от нас прекомерни жертви, значи не ни разбира и егоистчно доминира. Много жени са съгласни с ролята на подчинени... Но все повече жени започват да намират индивидуалността си в професионалното си развитие и освен да са майки и домакини да проявяват и нуждата си от съчетаване на кариерата с любовта. И не само поради амбиция, но защото това е нормално.

Ако любимата ми жена например живее в малко градче и по някаква причина трябва да бъде там (макар че нейното "трябва" може би е нужно да направи компромис и с моите планове, ако имаме психофизичеса общност, тоест обич), ще обсъдим заедно всички опции - пари, кариера, дългосрочно развите на връзката ни (на любовта ни) в контекста на настоящите и бъдещи условия. Тоест ще планираме риска, неизвестното... Ще се запитаме каво искаме един от друг, от себе си, животите си...

За мен като козирог с асцендент козирог най-голямата ми любов е работата ми. Наравно с жената до мен. Не мисля, че е нужно да ги противпоставям. Доколкото съм добре с работата си, дотолкова и партньорството ми има най-добрите условия за развитието си.

Линк към коментар
Share on other sites

Може би при мен вървят ръка за ръка но ако трябва да избирам бих избрала работата. Аз като жена забелязвам, че мъжете обичат много повече една стабилна финансово и емоционално жена пред нестабилна такава. Склонни са да встъпват в брак с нестабилна жена поради това , че се чувстват горди надменни и т.н. и са много щастливи като биват избрани но после много бързо им омръзва именно тази жена и бързо я заменят със стабилна. Когато си доказан професионалист ти излъчваш много повече сексапил и разни такива химийки ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Съдба. Това човек да си върши работата и да е полезен на дугите също е любов. А ако възникне конфликт между личния и професионалния живот, кое друго освен любовта ще посочи правилната посока? И може посоката да е работата, а не личното щастие. Тези, последвали навремето Исус, какво са направили? Буда, напуснал жена си, какво е направил? Нещата не са еднозначни и любовта има безброй измерения. Само сърцето може да каже.

Но ако се разбира кариера като чисто желание за печелене на пари, не бих я избрала, разбира се. То и като съм забогатяла от тази моя "кариера", ум да ти зайде. Тъкмо обсъждам с Любо колко "силно" ме притеснява банковата криза и дали тя ще засегне Германия, защото имам такива ОГРОМНИ капиталовложения, че просто животът ми зависи от тях.

На което пък Любо отговори, че му липсвал черният ми хумор. ;)

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм стояла вече пред такава дилема и избрах любовта. Това за мен е правилния избор. С който между другото изненадах всички - родители, приятели, колеги и преподаватели ми в ТУ-София ..., защото всички ме възприемаха като безкрайно амбициозна личност.

Само няколко пъти след това съм се замисляла "Ами ако бях избрала другото, какво щеше да се получи ...?" но ми звучи толкова абстрактно и далече от мен. А постъпката ми беше съвсем интуитивна и разумно погледнато направо нелогична (особено като се има предвид, че действието се развива 1990/91 - известната Луканова зима: сещате се за тоталния срив и стагнация, опашки и купони за сапун и т.н.).

Впрочем, ако искаме да направим съзнателно правилен избор, е задължително да сме много напреднали по отношение на себепознанието.

Линк към коментар
Share on other sites

Честно казано, изобщо не бих се замислила - за мен такъв въпрос изобщо не би стоял. Една поговорка казва, че краката отвеждат човека там, където е сърцето, а това означава, че събитията винаги се подреждат така, че да помогнат на любовта. Отказвайки се от една хубава работа... човек може да попадне на още по-хубава - в близост до любовта си :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ами допреди 4 години ,никой не би ме питал подобен въпрос от приятелите ,коите ме познават ,защото знаят ,че бих избрала любовта.

И вече съм го правила ,прекосявала съм Океана ,заради любовта.

Но вече не бих го направила.

Имам важни неща за свършване в живота си и знам ,че когато имам и любовта все ще се намери решението .Все ще се наредят нещата . Самото поставяне на избор от съдбата между любим човек и кариера някакси не ми вдъхва увереност .Мисля,че когато имаш истинската любов,онзи правилния човек,всичко става от само себе си .Намираш си работата ,която искаш да работиш . И така . Но не мисля ,че е удачно да се жертва,което и да било от двете.

Не давам нито любов за кариера,нито кариерата си за любов.

Линк към коментар
Share on other sites

Този въпрос е много тежък когато эастане между двама души.

Единият неизбежно прави големия компромис,важното е да го прави с пълното съзнание за собственото си желание, не заставайки в поэицията на жертва.

Аз лично иэбрах любовта и видях колко сам е човек когато достигне върха на кариерата си.

В стремежа да удовлетвори себе си потъва в затворения кръг на илюзиите .

Иэживявайки фраэата "Аз съм"-защото това е кариеризма-накрая осъзнава че е само Аз.

Избирайки любовта е не по малко трудно,завъртайки се в света на другия е много важно да не се изгуби собствената същност и свободата на мисълта.

Отдавайки се на любовта неизбежно се отдалечаваш от отдаването на материалното и на себе си ,което дава голяма свобода и удовлетворение без да има нужда от покоряване на върхове,защото те просто липсват в този вариант.

Линк към коментар
Share on other sites

Хм, това може би е един от най-трудните избори за нас хората. Просто защото трудно се разделяме с егоизма си. Диана е права, че човек трябва де е доста на ти със себеси, но не е само това, което стои над такова решение.

За хора, които са с много силна връзка и безграничната Любов е между тях, те не биха сгрешили ако изберат Любовта макар и гладни и без работа да са и двамата, защото с Любовта която имат могат да отидат много напред и това е сигурно.

За това, ако е Любов, ако е не само едно влюбване или просто връзка - нека бъде Любовта. Човака, който трябва да избере и би направил този избор със сигурност - Обича. Но важно е връзката да бъде силно и за двамата, за да няма разочарование.

Нека бъде Любовта, тя ще отвори други врати, макар да затвори стари. :3d_059:

Линк към коментар
Share on other sites

А какво ще кажете за някой, при който пет пъти така се получава, че негови приятелки заминават в чужбина, а той остава? Не е ли това някъв модел, знак? И примерно среща нова, ама тя вече е в чужбина? Това лош късмет ли е или пропусната възможност?

При някои хора пътуването е съдба. Господарят на моя девети дом е Плутон и се намира в осми дом. Често са ми казвали, че това означава да си прекараш последните дни в чужбина. Встрани от астрологията... това да си в чужбина поякога е Път, не кариера. Може единият да изостави кариерата заради другия. Но може и единият да последва другия по пътя му (ако го споделя). Важното е никой да не изостави себе си най-накрая

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

А какво ще кажете за някой, при който пет пъти така се получава, че негови приятелки заминават в чужбина, а той остава? Не е ли това някъв модел, знак? И примерно среща нова, ама тя вече е в чужбина? Това лош късмет ли е или пропусната възможност?

Да, знак е, че нещо трябва да се промени в модела :)

Ако ситуациите ни преследват по един и същи начин и с едно развитие, причините са у нас; в крайна сметка, ние сами предизвикваме онова, което ни се случва.

Линк към коментар
Share on other sites

Не обичам думата "кариера". Звучи ми грозно и я свързвам с болни амбиции и с компромиси на съвестта. В това отношение пред мен не стои такъв избор - не съм кариеристичен тип. Няма какво и да доказвам... на когото и да било... Аз съм - това е достатъчно! По съм съгласен да заменим думата "кариера" с "възможност да реализираме потенциала си". Но... ако една любов може да бъде пречка за разгръщане на нашия потенциал - то любов ли е? Според мен, любовта не само че не трябва да бъде пречка, а напротив - задължително е тя да стимулира нашия потенциал! А неговото разгръщане не би могло да бъде пречка за любовта... Точно обратното - би могло да я направи още по - красива, вдъхновяваща... дори да я обезсмърти!

Линк към коментар
Share on other sites

И аз си мисля, че такъв конфликт може да възникне само при липса на любов, като под кариера също не разбирам просто печелене на пари ами по-скоро реализация. Иначе и аз не обичам тази дума, просто темата е поставена така.

Линк към коментар
Share on other sites

Любовта - винаги ! И аз съм правила трудни избори,но сърцето в крайна сметка винаги ми е посочвало най-правилния вариант.Най-важното е обаче да си твърдо сигурен в решението си.Иначе което и да избереш можеш да страдаш.Мисля,че ако човекът е правилният такъв избор(кариера или любов) дори не бива да съществува,защото и въпросът не би съществувал.От друга страна самото допускане на идеята за промяна-раздяла само по себе си е знак за преразглеждане на взаимоотношенията.И наистина по пътя на любовта,независимо дали е към човек,дали е към професия могат да се отворят много повече възможности и това е разбираемо.Може би точно покрай работата ще срещнеш някой друг или може би точно с човека,с когото си ще постигнете много. :3d_049:

И друго - кое бъдеще е "тотално ясно"? Сиренце не се ли вижда през отворената вратичка на капана ? :D

Редактирано от Impulsa
Линк към коментар
Share on other sites

Няма такава поляризация.

(Освен ако разбирате кариерата като егоизма да стоиш финансово и по власт малко над средната маса. Тогава думата "егоизъм" прави полемиката излишна.)

Ние просто не сме пробвали, но ако и двамата партньори следват сърцето си, осъществяването на потенциала им е

с и г у р н о.

При това не по техния ограничен план, а по непознат и неочакван начин, с приятни изненади от съдбата. Изпитано. Повече разяснения бих направила на ЛС.

Поляризация би могло да има между родителски задължения и професия, но и там нещата са съвместими. Ако приемем времето не само в неговото количествено измерение, а и като качество на общуване и работа.

Линк към коментар
Share on other sites

Кариерата (в смисъл на разгръщане на творческите възможности на човека в дадена сфера) според мене е едно от проявленията на любовта. Ако любовта присъства, противопоставянето отсъства и тези две страни на любовта взаимно се подхранват.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...