Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Антибиотиците и вредата от тях


Recommended Posts

"Антибиотиците са вредни, употребата им дори може да доведе до рак на дебелото черво. Това съобщи за "Монитор" генерал-майор проф. Никола Александров от Военномедицинската академия. Те провокират дисбактериоза в дебелото черво, от която пробиотиците, които подсилват имунната система, се унищожават. В резултат се активизират вредните микроби, а в дебелото черво се развиват гнилостни процеси. Следва срив на имунната система, повишаване на холестерола и тумори. Така токсикологът обясни процеса. Проф. Александров изтъкна, че пробиотикът лактобацилус булгарикус в дебелото черво, какъвто има и в киселото мляко, предотвратява карциномните процеси и препоръча при лечение на заболяването лекарите да наблягат на пробиотици, а не да изписват безконтролно антибиотици, както се практикува сега.

Антибиотиците са опасни за човешкото здраве, те стават все по-безполезни при лечението на редица заболявания. Това става ясно от доклада на Бялата книга „Заедно за здраве: Стратегически подход за ЕС 2008-2013 г.", който депутатите от Европейския парламент приеха. В документа се препоръчва на всички страни членки да ограничат употребата им, като се подчертава, че те дори могат да бъдат изключително вредни за човешкия организъм.

Антибиотиците стават все по-безполезни, тъй като резистентността към тях се увеличава. В отделни части на ЕС в резултат на различното отношение към използването и контрола върху тях степента є е различна. В някои страни от Източна Европа, където контролът върху употребата им е занижен, устойчивостта е 3-4 пъти по-голяма спрямо тази в средноевропейските страни. Рискът от разпространяването на резистентните бактерии се влияе и от големите маси придвижващи се хора, твърдят евродепутатите.

Те настояват да се затегне контролът върху продажбата и тези медикаменти да се предлагат срещу рецепта, като се изписват само в краен случай.

В България всеки може да си купи антибиотик без рецепта.

Ние сме на първо място в света по свободната им продажба, личните лекари пък ги предписват за щяло и нещяло, коментира проф. Никола Александров. По думите му в нашите аптеки все още може да се купи дори гентамицин. С наредба на Министерството на здравеопазването медикаментът не се препоръчва, но все още се изписва от джипитата."

Администраторска бележка: Винаги посочвйате източник при цитиране на текстове!

В случая, източник например: ТУК

http://www.monitor.bg/article?sid=&aid...=1&eid=1495

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Ако бяха само по предписание на лекарите, щеше да е доста по-добре. За съжаление, хората в желанието си да спестят някой лев за прегледа, все по-често се доверяват на кварталната аптекарка, която "всички лекарства знае по-добре от лекарката". Спомням си случай, в който жена попита аптекарката какъв антибиотик да вземе за детето си на 6 години с грип (вирусна инфекция, срещу която онтибиотикът не действа), а аптекарката й даде някакъв тетрациклинов антибиотик - защото бил най-евтин. Освен че е доста токсичен, има контраиндикация при деца под 12-годишна възраст (натрупват се и нарушават строежа на костите и зъбите).

Така че проблемът не е толкова в лекарите (въпреки че и те злоупотерябват), а в ниската здравна култура на народа като цяло.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Още инфо по темата:

Антибиотици будят лошите бактерии

"Освен вредните бактерии антибиотикът унищожава и част от естествената бактериална среда в червата, необходима за правилния обмен в организма", предупреждава доц. д-р Соня Генова, шеф на кабинета по алергология в "Пирогов". И допълва, че силните хапчета не само премахват полезни за тялото микроорганизми, но могат да активизират някои патогенни микроорганизми, които досега са кротували. Резултатът? Множество усложнения. Например - тежка диария или псевдомембранозни колити, които може да бъдат животозастрашаващи, обяснява д-р Генова."

...

"Друга опасност, която крие приемът на антибиотици, е, че те намаляват защитните сили на организма и понижават имунната система. Затова безразборното им пиене никак не е безобидно. "Тези лекарства не бива да се вземат по-дълго или по-кратко от предписаната лечебна схема, която обхваща обикновено между 5 и 7 дни", подчертава доц. Генова. Някои пациенти преустановяват приема на лекарството веднага, щом се почувстват добре. По правило обаче те трябва да пият лекарството 3 дни след подобряване на състоянието. Иначе болестта може пак да ги повали и тогава ще се наложи прием на нов антибиотик. А прекалено честият прием на тези хапове ги прави неефективни. Бактериите се пригаждат и стават резистентни към тях. "Преди 4-5 години клиничните фармаколози в ИСУЛ обявиха, че бактериите са станали резистентни към българския гентамицин", разказа д-р Генова. Най-добре е преди да се предпише конкретно лекарство, да се направи антибиограма за вид на бактерията, смята специалистът. По този начин може да се избере точният медикамент. Не е препоръчително да се изписват широкоспектърни антибиотици, които атакуват разнообразни бактерии. "По този начин организмът ще спре да се повлиява от по-леките, които, правилно изписани, имат добър лечебен ефект", напомня доц. Генова."

Линк към коментар
Share on other sites

Най-накрая си признаха!

Сега някой лекари предписват антибиотик + противоалергичен медикамент. :o

Бъдете внимателни и питайте точно какво ви дават и защо.

И питайте защо лекарят мисли, че е бактериална инфекция, т.е. има нужда от антибиотик след като няма микробиологичния изследвания и тестване за най-подходящия медикамент.

Наша приятелка лекарка-хомеопатка ни е препоръчвала на децата да се дава прахчета лиофилизирани пробиотици: "ENTEROL" - около 1-2 часа след прием на антибиотика. Една опаковка около 10 бр. бяха около 3-4 лв.

Доказано работи и домашно подквасено кисело мляко, от истинско мляко купено от бабите или дядовците на пазара!!! :thumbsup2::thumbsup2::thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Антибиотиците не биха били толкова опасни ако при съмнение за бактериална инфекция се првеха задължителни изследвания за установяване на бактерията(или бактериите) предизвикала инфекцията.В този случай лекарят ще може да предпише точният антибиотик и няма да има нужда да се "застрахова" с широкоспектърни антибиотици.

Както Вики казва,киселото мляко(особено домашното) е незаменимо за възстановяване на естествената бактериална флора в червата.И пробиотиците също са важни.

Спазването на хранителен режим по време на лечението с антибиотици е задължително!Трябва да се избягват шоколад,захар(за да се сведе до минимум опасността от гъбична инфекция),яйца,животински мазнини,колбаси,консерви.Трябва да се приемат много плодове,зеленчуци,течности.

Антибиотиците в много случаи са животоспасяващи и не бива да се заклеймяват напълно.Просто трябва да се предписват и приемат адекватно.

И за да се стига по-рядко до антибиотично лечение е нужна профилактика.

Линк към коментар
Share on other sites

Тук мога да споделя и своя личен опит, преди 2 години имах цистит през два месеца, като всичко започна от една настинка, която отключи и проблемите с пикочния мехур, но тъй като аз реших да не се лекувам веднага с антибиотик в последствие след като вече тръгнах по лекари и се започна едно изписване на антибиотици, които явно не бяха подходящи и не помагаха , а само леко тушираха негативните последици веднага станаха факт. Алергиии и обриви, тотално срината имунна система, и прочее, та незная колко има полза от тях, но опредлено има и негативни последици. Разбира се, ако се приема антибиотик, защото наистина има случаи в които се налага - пази Боже- то трябва да е предписан точния антибиотик и неговия прием да е съобразен както със заболяването на самия пациент, така и с много други фактори.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...