Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лечение с помощта на животни


Recommended Posts

Какво знаете за лекуването на някои болести с помощта на животни? Имате ли опит с тях? Чували ли сте за анималотерапията? За този вид лечение има интерсна статия във вестник „Новинар“.

А ето и нещо интересно от chudesa.net:

Котки срещу сърдечни заболявания

th_8683.jpg

Ако за домашен любимец сте избрали котка, рискът от сърдечен пристъп се намалява с една трета, доказаха американски учени.../по-подробну тук/

:thumbsup:

Аз имам опит с котките, при това положителен.:v::)

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Какво знаете за лекуването на някои болести с помощта на животни? Имате ли опит с тях? Чували ли сте за анималотерапията?

Аз съм чувала и изпитвала лечебните свойства на домашните животни, но също имам контакт и с дивите животни който е невероятен. те се явяват като "тотеми" или "водачи" ако това не звучи извън контекста, но не съм го срещала под други наименования.

Домашните живтни от друга страна са толкова всеотдайни, че дават живота си за нас както ми се случи с моята кучка. Могат също да се разболеят заради нашите тревоги и съм го виждала много често при моите любимци (в момента само кучета, защото имам грозна психическа травма от детството си - съсед ми уби котенцето пред очите и сега ги обичам само от разстояние...виновна, че не можах да спася моето тогава...). Мисълта ми е, че те лекуват, но за своя сметка и по принципа на скачените съдове или (ако желаете) по закона на обмяна на енергии - те се разболяват когато поемат нашите болести. И те винаги ги поемат - всеотдайно и безпрекословно - каква прекрасна ОБИЧ!

Линк към коментар
Share on other sites

Котката ни по принцип е със силно чувство за самостоятелност, но когато някой е притеснен, отива и ляга при него. Обикновено при краката или долната част на тялото. Наскоро обаче на малката и дъщеря й предстоеше контролно и тя легна почти до главата.

Чувала съм, че на хора с инсулт и високо кръвно ляга горе на главата като калпак :)

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

…Мисълта ми е, че те лекуват, но за своя сметка и по принципа на скачените съдове или (ако желаете) по закона на обмяна на енергии - те се разболяват когато поемат нашите болести. И те винаги ги поемат - всеотдайно и безпрекословно - каква прекрасна ОБИЧ!

Да, наистина е така, но май не бива да ги използваме целенасочено в тази посока. Познавам жена, която има заболяване на краката. Същевременно владее някои окултни практики и направи така, че болестта и да се прехвърли на едно улично куче. Кучето окуця и не знам дали не е и починало. Жената получи временно облекчение, но след това проблемът и с краката се засили.

Животинките дават много от себе си, но май това става доброволно, само когато обичат? :)

Чувала съм, че на хора с инсулт и високо кръвно ляга горе на главата като калпак :)

:thumbsup:

Котките акумулират негативното и от човека, и от помещението в което се намират. За кучетата май не е така? Но пък те ни дават много повече в друго отношение.

Линк към коментар
Share on other sites

Да допълня нещо към казаното от Ани и Тина - те винаги искат разрешение за да те полекуват. Поне с нашите животни е така. А за болестите ни - дали ги поемат? Чела съм, че може да се жертват за да предотвратят някаква беда, която ще се случи на господарите им, но досега не съм имала животинка, която да загубя. Вярвам в това, че те са изостанали души и така отработват кармата си.

Писала съм вече за Бебо - домашния ни терапевт :) - един грамадански 13-килограмов котарак. В зависимост от състоянията ни лечението от негова страна е различно. Може да ходи след теб и да мячи докато не го гушнеш като малко дете. Може да спи в краката ти или до главата, както е споделила Късметче. Когато децата са нещо в дискомфорт - направо отива и ляга върху тях и започва великото мъркане. Вибрациите се усещат и наистина има ефект. Но винаги сигнализира, че нещо не е наред и че иска да помогне. И двамата лечители (с прана и рейки), които са ми помагали постъпват по този начин - те не ме лекуват или дори не "поглеждат" как съм, ако не им дам разрешение. А в животните това си е заложено и те го спазват.

При мен беше много интересно. Бебо беше на около 5 месеца. Беше посред нощ, явно съм вдигнала кръвно. Дойде, много внимателно ме събуди и след това легна на мястото, където е сънната артерия. Бях чела и чувала, но не ми се беше случвало до този момент. Имахме коте само от 3 дена :). Реших да пробвам и се обърнах настрани - а то мъничето драпаше по гърба ми за да се качи и да застане там, където си усещаше че трябва да бъде. Постоя десетина минутки и се махна настрани. Винаги се преместват след като свърши сеанса :). И започват да се мият - т.е изчистват негативната енергия която е в повече. Направило ми е впечатление, че и двете ми котки, когато имат възможност да легнат при мен, са на разстояние поне 50 см от тялото ми, само ако усетят че нещо не е наред се приближават и помагат.

В "Книга за здравето" Учителя говори за "мравучкането", което понякога се получава като лежим. Всеки може да е имал такива състояния - лежиш и не можеш да си намериш място, ставаш лягаш. Обяснението е, че има дисбаланс между енергиите в горната част от тялото (където са органите) и краката. Прави ми впечатление, в такива случаи, че когато съм навън на двора и седна на стол - кучовците ни идват и си слагат главите в скута ми. И те помагат, но по-друг начин, малко по-различен от котките - те дават положителна енергия. Веднъж бях на разходка в планината с трите кучета и получих нещо като криза. Животните, които до този момент бягаха насам-натам, се събраха до мен и така в групичка се прибрахме вкъщи. Сами усетиха, че не съм наред. Но аз много си ги обичах - майката я бях прибрала от улицата и тя беше изключително животно.

Майката Природа не напразно е създала животните - не само за разнообразие, а и като приятели :)

Редактирано от Ася_И
Линк към коментар
Share on other sites

Винаги се преместват след като свърши сеанса :). И започват да се мият - т.е изчистват негативната енергия която е в повече.

И аз съм го забелязала - когато са в достъп с нервен или болен човек се мият дълго, но не с обичайните движения с които си мият козинките, а с продълговати бръснещи движения. И аз винаги съм знаела с абсолютна сигурност, че измиват негативната енергия.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако се загледа човек в движенията на лапичките им, може по същия начин, когато е събрал негативна енергия да измива ръцете си под струя течаща вода. Има такъв съвет от Учителя, заедно с формула. За себе си съм го променила малко - когато се прибера вкъщи първо измивам ръцете, а после лицето и си пожелавам да се махне натрупаната негативна енергия от мен. А Формулата, дадена от Учителя е: "Тъй както ръцете са измити, искам моето сърце да се очисти, моят ум да просветне, волята ми да стане диамантена!" и се духа върху ръцете (със събрани пръсти).

Линк към коментар
Share on other sites

... май не бива да ги използваме целенасочено в тази посока. Познавам жена, която има заболяване на краката. Същевременно владее някои окултни практики и направи така, че болестта и да се прехвърли на едно улично куче. Кучето окуця ...

Възрастните често използват една броилка, когато дете падне и се удари:

"Шини, ми ни, да му мине... пу... на кучето".

Преди си мислех , че има някакъв психологически момент за отвличане на вниманието, а ето какво е всъщност. (Доколко действа, приложено от когото и да е - друг въпрос. Сещам се и за други броилки, които имат своя смисъл в енергийно отношение.)

И аз смятам, че човек трябва със собствени сили / добронамерена и съзнателна помощ да се чисти от страданията си.

Наскоро гледах чудесен и много съдържателен документален филм за раждането - "Първият плач".

Делфини присъстваха на раждане в басейн. Поведението им беше затрогващо. Може би по-висшата форма на "човечност" е " делфинност" ;).

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Много хубава тема :)

Имам папагал от две години. Изключителен умник и красавец. По принцип папагалите живеят в клетка но моя живее на свобода и най-интересното е че не прави бели много ми е умничък. В моменти на скръб той застава на място пред мен на около метър и започва да си говори нещо първоначално по тихо после засилва тона като разбере , че не го чувам и не се усмихвам. Способен е на всякакви фиести само да ме зарадва и да ме накара да се чувствам добре. Аз от своя страна му купувам любимото му просо , острилка за човки и най-вече време да си поговорим :))

Линк към коментар
Share on other sites

Ако искаме да сме точни, има го и обратното.

Ние даваме от нашата енергия под формата на любов и грижи на домашните ни любимци. Колкото по-обичани и желани са те, толкова по-рядко боледуват и по-дълго живеят. Когато те имат някакъв проблем, сами идват при нас, скачат в ръцете ни, въобще всячески се опитват да покажат, че имат нужда от помощ ... Ако им помогнем, при всички случаи са много благодарни и го показват (за разлика от хората, бих казала :rolleyes: ); ако не им помогнем, няма да ни се разсърдят (да не повтарям това в скобите).

Линк към коментар
Share on other sites

Много хубава тема.

Аз зная за кучетата, че обикновено когато при тях се появи дадено заболяване може би в случая е трябвало да се разболее стопанина и те изземват тази енергия и боледуват те. Незная дали наистина е така, но така съм чела и чувала.

А интересно е, щом повечето болести при хората са на психическа основа, как животните имат същите заболявания като хората, без да са с такива мисли като нашите, които ни карат да се разболяваме! Много пъти съм се замисляла над това...

Линк към коментар
Share on other sites

животните имат същите заболявания като хората

Без да съм специалист, смятам, че животните н я м а т много от човешките болести. Инсулт, инфаркт, бъбречни, белодробни, полови заболявания, алергии... не съм чувала. Освен ако животното е домашно, прието от човека да живее в неговата среда и да се храни с произведена от хора храна.

Животните умират от старост ( износване на материята), невнимание, рани, понякога ги мъчат паразити. Толкова.

В което аз виждам истината, че човек сам си създава болестите.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето тук вече можем доста да поспорим Късметче, защото аз пък мисля точно обратното.

Моето куче почина в следствие на тумор - което е болест срещана и при хората.

На мой приятел кучето е с диагноза епилепсия - получава същите припадъци и гърчове като при хората.

Може и да имат някои от болестите, от които боледуваме ние, може би не са всички, може истината да е някъде по средата...

Линк към коментар
Share on other sites

Няма как да спорим, мила Аделаида, защото говорим едно и също. Твоето куче, както и кучето на приятеля, са живели при режим, наложен им от хората, попивали са енергията на хората, яли са храна, избрана и преработена от хората, слушали са разговорите на хората, и т. н.

А има ли вълк, болен от епилепсия?

Аз не претендирам да съм 100% права, защото нямам статистическа справка по въпроса. Най-добре да изчакам мнението на някой ветеринарен лекар.

Линк към коментар
Share on other sites

Да Късметче, така е аз говоря за домашните животни...за другите наистина не съм сигурна, но просто ми е интересен този факт и си задав въпроси, на които нямам отговори. Интересно ми е освен това, че попиват има ли някаква друга причина за тези техни заболявания?

Иначе относно лечението с животни освен това което писах по-горе за друго не се сещам, но при всички случай зная, че да гледаш някакво животно в къщи, независимо дали е куче, коте, хамстер, рибки или каквото и да било има благотворно действие върху стопаните.

Животните трябва да са гледани добре обаче, защото може да донесат болести вместо да ни излекуват.

Но дори самата Любов между животното и стопанина носи положителен ефект като цяло, а от там и за здравето ни.

Линк към коментар
Share on other sites

За това как някои животни лекуват може да се прочете в сайта на вестник „Дар“. Ето някои акценти от там:

Кучето: ценен помощник за инвалидите

Конят: за равновесие и контрол на рефлексите

Делфинът: истински терапевт на деца

Маймуната капуцин: в услуга на парализираните

В chudesa.net също има доста интересни работи за лечението с животни.

Петминутно съзерцаване на аквариумните рибки премахва стреса до такава степен, колкото и половинчасово плуване в басейна или 20-минутен масаж.

Птиците помагат при мигрена, те спомагат и за отпускане и повишаване на настроението. Препоръчва се на хора, които са принудени на лежат по-дълго време, да се снабдят с канарчета и папагалчета. Хората, изпадащи често в депресия, също биха си помогнали, ако се снабдят с тези хубави птички.

Контактът с хамстери или зайци облекчава състоянието на болните стави. Тези животни помагат на обърканите и неуверени у себе си хора, на тези, които се опитват да преборят своя страх и нерешителност.

Много полезен е досегът с делфини. Той помага да се стабилизира психоемоционалното състояние на децата, също така снема психологичното напрежение и при децата, и при възрастните.

В същият сайт обаче е обърнато внимание и на предпазните мерки, които трябва да се съблюдават при общуването с животните. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

Освен медикаментозното лечение, психотерапията и педагогическите методи и алтернативната медицина в помощ на болни хора и деца в момента много активно се внедряват методите на зоотерапията. Тези методи се използват за справяне с критични проблеми на психическото и физическото развитие на пациенти чрез работа с животни (делфинотерапия, лечебна кинология). Голямо място в това направление заема и хипотерапията.

Хипотерапия на гръцки означава „лечение с помощта на кон”, сега е много популярна за лечение за хора с проблеми в мускулно-скелетната система и някои ментални разстройства. Хипотерапията се провежда от хипотерапевти или от специалисти по конна езда. Това лечение е известно още от древността. На човек, който за първи път посети сеанс по хипотерапия, остават с невероятно приятни усещания. Хипотерапията се основава на факта, че конят става свързващо звено между болния и света. Доказано е, че на психологически ниво, хората с увреждания, по-лесно изграждат връзка с трета страна. В този случай това е коня. Възседнал кон, човекът с увреждане често казва това, което не може да каже на заобикалящите го. По този начин животното е посредник между инвалида и инструктора. Освен това, детето формира лични отношения с животните. Те двамата се нуждаят от любов и грижи, конят и болният по-бързо и лесно намират общ език. Конят често става връзката между постъпките и ответната реакция. Всяка година все по-голям брой организации се занимават се хипотерапия. Обикновено организаторите са или родители на деца с увреждания, или просто хора с добро сърце. Стандартния набор специалисти се състои от терапевти, ветеринари, зоотехници, превозвачи, преводачи, инструктори.Основна цел е рехабилитацията на деца с увреждания, която дава възможност за интегриран подход за справяне с физически, интелектуални, емоционални и психо-социални проблеми на хората с увреждания, така че всеки от тях може да води нормален живот. Ценността на хипотерапията е усвояване на уменията за владеене на собственото тялото, чрез общуване с връстници, с животни, с инструктори и коневъди в ежедневния живот.

72589_163820423637574_3061087_n.jpg

Това със сигурност е вид терапия, който освен, че повлиява благотворно при редица проблеми, освен всичко останало създава и неимоверна радост и усмивки!

Линк към коментар
Share on other sites

Чувал съм, че анималотерапията е много ефективна при деца с аутизъм.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...