Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка

Проектът за електронната библиотека

Recommended Posts

Ето най-началният и чернови вид на проекта:

Цели:

1. Да се даде възможност на максимален брой хора по целия свят да се запознаят със Словото и Учението в неговия оригинален вид, както и с материали, свързани с Учителя и Учението.

2. Да се даде възможност на всички, които имат вътрешен стремеж да допринесат за разпространяването на Словото, да участват според своите сили и умения, според нуждата си от Словото в този момент на живота си.

3. Да се създаде братска общност от хора от целия свят, които са приели Учението като своя светлина и Път в живота...

Предстои попълване на целите с участието на всички сътрудници...

Задачи:

1. Да се доразработят целите и задачите на проекта и организацията по неговото осъществяване с участието и мненията на всички, заинтересовани от него.

2. Да се доразработи средата, в която ще се работи проектът. Засега пробно е инсталирана програма wiki в Портала, която може да се види в съвсем зародишен вид на адрес:

http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/...%B8%D1%86%D0%B0

Предстои създаването на липсващите страници в програмата и на акаунтите на участниците в проекта.

3. Да се подготви единен списък на материалите, които съществуват в електронен формат и които вече са качени в интернет в различни формати и на различни страници.

4. Да се обявят материалите, които се сканират в момента или предстои сканирането им от конкретни сътрудници в проекта.

5. Всеки човек, който проявява желание да сътрудничи на проекта, да заяви с какво би желал да участва в него – сканиране, редактиране, координация, софтуерно осигуряване и администриране, дизаин и др.

6. Да се организират екипите по проекта според заявените сътрудници и да се уточни координацията между тях.

7. Да се качат в уики-портала сканираните материали, за да се поемат от екипите за редактиране.

8. Да се координират етапите на редакция и окончателното качване на готовите материали.

9. .....

Предстои попълване и конкретизиране на задачите от самите сътрудници....

В момента над варианта за дискусията във варна на 16 и 17.11 работи Станимир.

Благодарни ще сме на всеки, който даде мнения и предложения.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Прегледах страниците за проекта за електронна библиотека. Мисля че доста добре са поставени нещата от социална гледна точка, т.е. насърчаване да се участва, а също добре са представени крайните цели.

За този проект е естествено да се говори всеки да участва както сметне за добре, но по необходимост трябва да има конкретни рамки и обяснения какво да се прави. В крайна сметка говорим за голям обем рутинна работа. Това не изключва и много други интересни неща, но за да се стигне до тях, голямата рутинна работа трябва да е свършена.

Общо казано има материали и процеси (workflow).

Материали са например:

  • сканирана книга като много PNG файлове
  • сканирана книга като проект на FineReader с разпознат текст, който е проверен за грешки от разпознаване
  • текст на книга като чист текст или OpenDocument (силно препоръчвам да не се използват DOC файлове – например някой платил ли си е за копието си на Microsoft Word?)
  • текст на книга в уикито
  • текст на книга в уикито с добавена пълна метаинформация, напр. от кой клас са беседите
  • като предното, но проверено от 2 човека за правописни грешки

Процесите служат като рамка как се прави преход от един материал към друг, напр. процедурата как като видя че има сканирана книга в PNG файлове да отбележа в системата, че го превръщам в текст, и после да кача резултата и да отбележа че тази книга вече я има в такъв вид и някой друг да може да продължи обработката на материала. От горното се вижда, че материалът отвън изглежда един, но има различни състояния. Понеже виждам че се използва MediaWiki, добре е да се използват категориите и други мета-способности на MediaWiki.

Мисля че изясняването на тези процедури е важно за успеха на този проект.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря на всички уикирабтници, които с толкова ентусиазъм и прецизност се включиха в корекцията на книгата на Цветана Лиляна Табакова - Съзвучия от бъдещето.

В момента работим над окончателното оформяне на страниците, последна проверка и сравняване с оригинала и изваждането на книгата от работната среда.

Следващата книга за корекция е втори том на Всемировият Учител Беинса Дуно и Велико Търново. Благодарим на Огнян за предоставянето на файла със сканираната книга.

Тъй като обемът на книгата е солиден и ще ни отнеме твърде много време за качване на всеки откъс за корекция, предлагам да работим едновременно.

Страниците, подготвени за корекция са:

- Вместо увод

- 1914 г.

Всички въпроси, свързани с материалите и евентуални проблеми в работната среда на електронната библиотека в Портал Уики, моля задавайте в темата.

Ако желаете да се включите в екипа на Портал Уики, моля изпратете лично съобщение до Иво.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

×