Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хемороиди. Симптоми. Лечение.


Recommended Posts

Хемороидите, (наричани и „варикозни вени на ануса и ректума“) представляват разширени кръвоносни съдове, които са разположени отвътре или отвън на ануса.

Типове хемороиди и симптоми

Два от най-често срещаните типове хемороиди са външни и вътрешни хемороиди.

• Външните хемороиди са от вида, които се получават по външната страна на аналното отвърстие. Могат да бъдат болезнени по някога, да се подуват и да дразнят. Често срещан симптом е сърбеж, поради дразнене на кожата. Ако кръвоносният съд се разкъса и се формира тромбоцит, тогава имаме налице тромбозен хемороид.

• Вътрешни хемороиди са тези, които се намират вътре в ректума. Тъй като липсват рецептори за болка в тази област вътрешните хемороиди обикновено не болят и повечето хора дори не знаят, че имат такива. Но те може да кървят, ако се раздразнят. Неизлекувани навреме вътрешните хемороиди може да доведат до сериозна форма на пролапс и прищипване.

• Пролапсни хемороиди са вътрешни хемороиди, които са толкова разширени, че са изтласкани извън ануса.

• Ако аналният мускул (сфинктер) получи спазъм и заклещи пролапсните хемороиди извън аналното отвърстие, се прекъсва кръвният поток и хемороида става прищипан хемороид.

Разпространение

Хемороидите са много често срещани в индустриалните държави. Изчислениo е, че докато навършат 50 години повече от половината от американците заболяват от хемороиди. Въпреки това, малък брой хора търсят медицинска помощ. Само 500'000 хиляди човека са били лекувани от хемороиди, 10 до 20% от тях са преминали оперативна намеса.

Причина

Причините за хемороиди включват генетична предразположеност (слаби стени на ректума), напъване при дефекация, твърде голямо напрягане върху ректума поради неправилна стойка (известно е, че нациите, където изхождането става в клекнала поза не страдат от хемороиди) или мускулен тонус.

Запекът, хронична диария, неправилни тоалетни навици (твърде дълго заседяване, четене) или прекомерно чистене с тоалетна хартия, стискане (подтискане на позивите за дефекация) и бедна на баластни вещества храна също допринасят за развиването на хемороиди.

Недостатъчна хидрация (причинена от недостатъчно поемане на вода или пиене на прекомерно количество диуретични течности като кафе или кола) може да втвърди изпражненията, което довежда до дразнене на хемороидите.

Застоялият начин на живот и генетична предразположеност също се явяват допълнителни фактори.

Профилактика

Профилактиката на хемороидите включва пиене на повече течности, консумация на повече баластни вещества, движение (разходки, гимнастика), правилна поза в тоалетната, намаляване на времето за изхождане и напъване. Използването на стегнато бельо също допринася за дразнене и нисък мускулен тонус в тази област и създава условия за развитието на хемороиди. Някои страдащи от хемороиди казват, че без долно бельо се чувстват по-добре. Течности, съдържащи се в чревният тракт, също може да действат като дразнители и да създадат предпоставки за хемороиди. Затова се препоръчва измиване с хладка вода и сапун вместо употреба на тоалетна хартия (която дразни кожата).

Изследване за хемороиди

След визуално изследване на ануса и аналната област за външни или пролапсни хемороиди, доктора ще извърши компютърен преглед. С това изследване ще се изследва за хемороидни издатини и индикации за ректални тумори или полипи, увеличена простата и абцеси.

След потвърждение за наличие на хемороиди, може да се извърши изследване с медицинско устройство наречено аноскоп. То представлява куха тръба с осветление отпред, която позволява на доктора да прегледа ректума за вътрешни хемороиди и за полипи.

По-нататъшни изследвания като сигмоидоскопия и колоноскопия също могат да бъдат извършени. При сигмоидоскопията се изследва цялата вътрешност на дебелото черво, докато колоноскопията позволява да се прегледат и тънките черва.

В изведените данни патологиста ще търси разширени съдови пространства, които са признак на тромбоза. Лечение

Консервативно лечение

Лечението на хемороидите варира според риска и ефективността. Различните хора подхождат към проблема по различен начин. Някои от начините са изложени по-долу:

Временно облекчение

За много хора хемороидите са незначително и временно състояние, което ще се излекува от само себе си. В тези случаи се използва измиване, вместо тоалетна хартия (с биде или ръчен душ), студени компреси. Медицински свещички, (като Anusol) също облекчават болките в ранни стадии на хемороиди и спират развитието им. Важно правило е аналната област да се поддържа чиста и да се маже с крем (за хемороиди или просто зехтин).

Природни методи

Някои хора постигат успех с използването на естествени природни методи за лечение и спиране на хронични стадии на хемороиди. Те включват:

• Намаляване на аналното напрежение и постигане на максимално лесно изхождане чрез усвояване на клекнала стойка. Последните научни изследвания показват, че клекналата поза, с колене допрени до гърдите, разтваря оптимално аналният проход и същевременно използва пълноценно коремните мускули за изтласкване съдържанието на дебелото черво навън, така намалявайки до минимум налягането върху анусa и максимално улеснявайки дефекацията.

• Използване на билки и хранителни добавки, които заздравяват стените на кръвоносните съдове, като екстракти от конски кестен, бромелан, Styphnolobium и др. Пиенето на чист сок от алое също облекчава подутините и сърбежите.

• Външна употреба на естествени успокояващи агенти, като Алое вера.

• Консумацията на храни богати на баластни вещества като псилиум, пшенични трици, които поддържат съдържанието на червата рехаво и меко, което намалява дразненето на външните хемороиди.

Някои по-тежки случаи налагат интервенция със следните методи:

• Хемороидолиза/Галванична електротерапия: представлява изсушаване на хемороидите с електрически заряд, безболезен и високо ефективен метод за бързо прекратяване на развитието на хемороиди.

• Лигатура с гумена лента: прилага се при вътрешни хемороиди под формата на еластична лента, която прекъсва захранването им с кръв. Няколко седмици по-късно обезкървените хемороиди се олющват и падат по време на изхождане.

• Склеротерапия: склерозант (втвърдяващ агент) се инжектира в хемороидите. Това кара кръвоносните съдове да се откъснат и хемороидите биват изхвърлени.

• Криооперация: хемороидалната тъкан се умъртвява със замразяване. Рядко използван метод днес.

• Лазерна или инфрачервена коагулация: лазер, инфрачервен лъч или електричество се използва за да се изгори болната тъкан.

• Хемороидодектомия: хирургически пособ за изрязване и премахване на хемороиди.

За съжаление единственият начин да се помогне на някои хора е хирургическа намеса. Тя се налага при много тежки случаи на пролапси, тромбози и др.

Източник:в.Доктор, интернет.

Линк към коментар
Share on other sites

Това мнението на Ники_ в пост #14, от тук също е свързано с темата.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...