Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Увод в хипнозата


Recommended Posts

Здравейте, приятели

Клуб "Психолог", Нов Български Университет организира лекция на тема "Увод в хипнозата". Водещ е Калин Цанов, председател на българската асоциация по хипноза. лекцията ще се проведе на 14-ти ноември, петък, от 11 до 13ч., зала 405, първи корпус на Нов Български Университет.

Всички интересуващи се от феномените на хипнозата и приложението и в хипнотерапията, са поканени!

.........

Според съвременните формулировки хипнозата се определя като:

- променено състояние на съзнанието - транс

- отговор на очакване, влизане в роля, обуславяне на хипнотичното състояние, научаването му

...

Хипнозата се е променила през годините, изследвана е обстоятелствено научно. В научните среди хипнозата се ползва с уважение - разбира се, в случай, че е прилагана от хипнотерапевт медик или психолог. Известно е, че Фройд се е занимавал с хипноза, но е решил, че не е ефективна. Любопитното е, че понастоящем именно на психоанализата се гледа с недоверие във всяка уважаваща себе си научна общност и се "спряга" заедно с нумерологията, таро и т.н.

Съвременните проучвания показват, че 86% от хората са хипнабилни, тоест влизат в състояние на хипноза при хипнотерапия. Съвременната хипноза е индиректна, с пасивни формулировки, без формалните етапи на класическата. установяването на рапорт при опитен терапевт е силно, но незабележимо и естествено. В хипноза самото трансово състояние лекува, но се използват възрастова регресия и прогресия, характерните за хипнозата осъзнати сънища, медитативни преживявания. Едно интересно направление в хипнотерапията е хипноанализата - тя се изпълнява от "вещите в занята".

С уважение: Орлин Баев, зам. председател на клуб "Психолог", НБУ

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Просто напомням за лекцията утре - залата е за около 60 човека и надявам се ще събере всички. Лекторът Калин Цанов е много приятен джентълмен, специалист е по хипноза и хипнотерапия (ериксонова и тази на френската школа) от около 15 години, както и по позитивна психотерапия. Има обучение и по аналитична терапия. Публикувам съобщение тук, защото хипнозата и медитацията са тясно преплетени - в основата им е промененото състояние на съзнанието, а то е част от духовната опитност.

Съвременните медии са създали една силно изкривена представа за хипнозата - например, че хоп ей така терапевтът ти "оставя" пост хипнотично внушение или ставаш зависим от него или те зомбира или има някакв кой знае каква мистика в хипнозата... Всъщност ако терапевтът "изтърси" нещо, противоречащо на морала и принципите на клиента, последният най-често се буди ("излиза") веднага (в 90% от случаите) или рядко (в 10%) потъва до естествен сън извън гласа на водещия. Още - съзнанието на човека в хипноза не само че не спи, но е свръх будно и ясно, много повече от обичайното - при лека и средна хипноза. И помни всичко което се е случило по време на хипно сесията - хипермнезия. Дори и индуцираните сънища, които наблюдава ясно, както и гласа и насоките на терапевта. Единствено чувството за време се променя. Единствено в дълбока хипноза съзнанието изключва - това е най-лечебното ниво, но то рядко се достига и най-често при навлизане в него човекът просто заспива нормален сън.

Входът е свободен!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...