Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Уики въпроси и разговори

Recommended Posts

Виртуалната работна среда за работа в портала, освен този форум е и уики софтуера. Това е софтуера ползван и от популярната Уикипедиа

Тук може да се види ПорталУики в много начален вариант на подготовка:

http://www.beinsadouno.com/wiki/

Уики дава много възможности за синхронна и координирана работа на екип от хора по множество текстове. В конкретния случай инсталираната в портала Уики има още едно сериозно предимство - интегрирана е с форума. Това дава възможност на участниците във форума лесно и бързо да се включат в работата в уики. Друго голямо предимиство е, че обсъждането на текстове в уики става отново във форума. Към всеки качен материал в уики има бутон "Отговори". След като се щракне на него, автоматично се създава тема в работния форум, в която ще става обсъждането на възникналите в хода на работата проблеми и въпроси.

В тази тема предлагам да обсъдим и обмислим първоначалната организация на Уики.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Както може и да се очаква, аз ще си дърпам към използваните форми в triangle.bg :) Мисля че е добре всяка книга да е страница, а като подстраници да са беседите. MediaWiki поддържа имена на кирилица в URL-ите и ми се струва добра идея да експлоатираме това. Например за URL може да имаме http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/Ето_човекът (1999)/Законът_на_служенето (интервалите се превръщат в подчертавки автоматично при образуване на URL).

Изобщо може да погледнем практиките, които се използват в Wikibooks, който е подпроект на Уикипедия. Може като вариант страницата .../Ето_човекът (1999) да е метаинформация, а съдържанието (самия списък на беседи) да е в .../Ето_човекът (1999)/Съдържание, но специално за книгите с беседи ми се струва по-удачно в основната страница да е и съдържанието.

Категориите на MediaWiki могат да се използват за състоянията на книгите и беседите: например Сканирани, Без сканирани изображения, Наличен текст и т.н. Така някой, който иска да прави правописна проверка, отива в категория (напр.) За правописна проверка и си избира. (Предните примерни категории не са много добри като имена, но въпросът сега е за основните положения.) Има и шаблони, които могат да вършат подобна работа. Предимството на шаблоните е, че например може да се сложи шаблона {{правопис}} в началото на беседа и потребителят ще вижда открояващ се и обясняващ текст, че тази беседа още не е проверена за правописни грешки. Всички страници с даден шаблон също могат да се показват, напр. в Шаблон:Европа след щракане върху Показване.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Идеите ти са много добри. И аз виждам нещата по подобен начин. Структурно и организационно triangle е много добре направен и мисля, че твоето предложение да се взаимстват някои неща от там и да се приложат в Уики-то е много добро.

Искаш ли да се включиш с помощ при администрацията и структурната организация на Уики?

Можем в тази тема да обсъдим и идеи за основните Уики категории и шаблони, както и други технически и организационни въпроси.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Искаш ли да се включиш с помощ при администрацията и структурната организация на Уики?

Мислих за това и виждам че е добре това да стане, но ако бях в състояние да полагам редовни усилия в тази област, triangle.bg щеше да е в много по-развито от сегашното си състояние. От доста време проучвам подходящи технологии и покрай обявяването на този проект за ел.библиотека включих и MediaWiki, така че най-малкото ще се обаждам.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

×