Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Учението на Петър Дънов. Какво представлява? С какво да започна?


pe6k0o

Recommended Posts

Извинявам се предварително за това което ще напиша предварително.

Когато се регистрирах в този форум , се регистрирах за6тото ми хареса спр мн разделите и темите в форума но не знаех за ко иде реч Беинса Дуно , но сега когато се зачетах в този раздел ми стана интересно и без да обидя някои надявам се с това че се регистрирах не заради учението0 заради самите раздели и теми които ми допаднаха искам някои ако може да обясни по обширно какво представлява учението0 защото изглежда интересно.Надявам се да не обидя никого мерси предварително. ;);)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, pe6k0o

Добре дошъл сред нас :)

Радваме се, че темите от форума Ви допадат.

Повече за Словото и Учителя може да прочетете тук:

Книги за теглене

Тук, освен книги има и аудио и видео за теглене

Лекции и беседи от Беинса Дуно

Музика от Учителя

Поучителни истории от Учителя

Молитви и утвърждения

Упражнения

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей pe6k0o! Опитай интуитивно да си избереш книжка или само беседа. Много е трудно някой да ти каже какво да четеш. Каквото и да прочетеш ако ти е интересно, ще продължиш. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей и добре дошъл и от мен!:)

Първата книга, която отвори очите ми и душата ми за Учението и за живота, беше (и продължава да бъде) Изворът на Доброто.

От нея можеш да избираш спокойно какво точно те вълнува в момента - без да спазваш реда по съдържанието. Това правех и аз отначало - препрочитах откъсите, които ме привличаха по няколко пъти и ги обмислях, опитвах се да видя връзката на казаното с моя личен живот и да ги приложа стъпка по стъпка.

Ето тук можеш да намериш откъси от книгата:

Истинският човек

Мисли за майката и майчинството

Космичното съзнание

На мен още ми са много полезни и само мисли от Учителя по теми, които всеки от приятелите в този форум публикува, когато намери със сърцето си нещо ценно за него в момента. То се оказва ценно и полезно и за много други хора.... Ще се радваме и ти да споделяш с нас това, което те е развълнувало. В другите форуми ние изказваме и мнението си и опитностите си докато четем и мислим и прилагаме - в този само събираме мислите, които са ни разтърсили и помогнали да прогледнем и намерим Пътя си в определен момент от живота ни.

Светлина и топлина!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

Въздухът е склад на Божествените енергии. Въздухът е най - големият склад, в който животът е складирал енергиите си.

Казвам: въздухът е носител на Божествените мисли, които първо преминават през дихателната система, дето се преработват, трансформират се и оттам чрез кръвта отиват в мозъка. Значи, човек не може да възприема Божествените мисли направо чрез мозъка. Въздухът е главният носител на мислите. Ако при сегашните условия на живота се отнеме въздухът, човек не би могъл да възприеме никаква мисъл. В този смисъл, свещено нещо е дишането. Ето защо човек трябва да диша правилно, за да може правилно да възприема Божествените мисли от въздуха и да ги предава после на мозъка.Белият дроб е сложна лаборатория, в която се кръстосват много енергии. Праната от въздуха прониква в белите дробове и помага за озонирането на кръвта даже там, дето въздухът мъчно може да проникне. В така пречистената кръв се влагат елементи на живота.

Понеже въздухът е наситен със светлина и прана, като диша, човек приема тия два елемента, необходими за кръвта.

Който не е упражнен в дълбокото дишане, нека задържа въздуха до 2- 3 секунди и всеки ден да увеличава задържането с още 1 секунда. Като увеличава задържането на въздуха с по една секунда в продължение на един месец, човек задържа въздуха до 30 секунди. Ако може да задържи въздуха до 30 секунди, той ще се справи с много от своите неразположения и болести. Дишайте съзнателно и с Любов. Като станете от сън, преди да започнете каквато и да е работа, направете няколко дълбоки вдишки. Дишането помага за оформянето на човешкия характер. Правилното дишане усилва светлината на ума и топлината на сърцето.

Сега вие, за да познаете колко сте търпеливи ще поемете въздуха и вижте колко ви е търпението. Ако 15 секунди задържате въздуха, 15 ви е търпението. Търпението ви може да се определи от възможността да задържате въздуха в дробовете си. Ако 16 секунди задържате въздуха, 16 ви е търпението. Някой може да задържа 2 секунди, 3,4,10,20,30,40,50,100 секунди. Който задържа 100 секунди, доста търпелив човек е.

Чрез белия дроб човек се свързва с херувимите. Ето защо, като дишате, мислете за тези духове и за тяхната мъдрост. Значи, мъдростта се придобива чрез дишането.

(при дихателните упражнения гръбначния стълб трябва да е вертикален и дробовете да се напълват изцяло с въздух, всички части, диафрагмата напред– дълбоко дишане)

Лечение с дишане

успяяях днес ми беше първото упражнение с дишане това по горе издържах 80 секунди продължавам напред

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Някога и аз бях вдъхновен точно от този текст.Търсех по-бързо духовно развитие.Опитах се да задържам по-дълго въздуха,Упражнявах се на най-доброто място - на Молитвения връх край Седемте рилски езера.Постигнах доста добри резултати.Но,за радост,твърде бързо разбрах ,че за този метод трябва много добра теоретична и практическа подготовка.Тялото трябва да е готово да поеме този ''стрес'' и излизането от нормалния ритъм на дишане.

Затова моят съвет е да не бързате.В противен случай някои от мечтаните резултати можете да не постигнете никога , но със сигурност- ще навредите на здравето си.

Затова...използвайте разумно дихателните упажнения ,дадени от Учителя.

Линк към коментар
Share on other sites

Всеки има свой път към Учението.

Един харесва паневритмията, друг упражненията, трети търси лек за здравословен проблем....

Аз бих започнал от някои книги, които представят основите на Учението като "Учителят". След това бих прочел в сайтовете с братска тематика написаното по темите: традиции, философия, музика, хранене, упражнения....

Но това е моят път . Той може да ви се стори твърде интелектуален.

Линк към коментар
Share on other sites

icon12.gifБих предложила на вниманието на всеки интересуващ се едно от Съкровищата на Учителя - книгата "ИЗВОРЪТ НА ДОБРОТО". А после? - ами каквото и да се прочете от Извора, все ще напои жадната душа.icon12.gif:angel: Редактирано от цветна дъга
Линк към коментар
Share on other sites

Учението на Петър Дънов. Какво представлява? С какво да започна?

E ако знаех че съществува тази тема, просто щях когато видя някой че пита с какво да започне където и да е щях да го насоча към нея. Ако имах възможност бих я закачила някъде на видно място да се вижда както и ако има други подобни теми, за да може търсещите хора да знаят от къде да започнат . Цветна дъга благодаря за линка и за книгата с което аз пък видях и темата icon12.gif. Ееееех само ден по рано да я бях зърнала щях да си спестя поне главоболието което ме е налегнало в момента. Нищо, по- добре късно отколкото никога. Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Чета форума и виждам много въпроси и много мнения, и оставам с впечатлението че много от нас пишат, без да са чели поне едно от ученията известни ни.

Написано на наш разбираем и без преводи, български език, е учението на Учителя Петър Дънов, който на практика е отговорил на 99% от задаваните въпроси във всички категории на форума.

Според мен е добре да се почне от тук:

Учението на Бялото Братство - том 1, лекционен курс

Учението на Бялото Братство - том 2, лекционен курс

Линк към коментар
Share on other sites

Хората търсят оправдание или за неразбирането си или за неизпълнението си.

Аз бих препоръчал томовете "Сила и живот" на Учителя, които той самия е препоръчвал. Също така "Учителят говори" и голямата книга "Учителят".

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Ако искате да разберете по-добре същността на Учението, ви препоръчвам следните книги:

УЧИТЕЛЯТ Петър Дънов : Живот и учение / Милка Кралева.-София : Кибеа, 2001.- 87с.

УЧИТЕЛЯТ / Методи Константинов.-Бургас : Сила и живот,1995.-391с.

ДЪНОВ, Петър. Енциклопедичен речник : Идеи, принципи, закони, практически съвети / Състав.Свилен Чорбаджиев.-София : Астрала, 2002.-1088с.

УЧИТЕЛЯТ : Разговорите при Седемте Рилски езера.-София : Кралица Маб, 1993.-382с.

ДЪНОВ,Петър. Изворът на доброто : Последно слово на Учителя. Марчаево-1994година / Състав. Боян Боев, Борис Николов. - Варна : Роял-77, 1992. - 352 с.

СТРАТЕВ, Илиян. Божественото учение или философия на живота на Учителя Петър Дънов. - София : Виделина, 1998. - 405 с.

ЗЛАТЕВ, Константин. Личността и Учението на Петър Дънов. - София : Верен, 1994.

ТОМАЛЕВСКИ, Георги. Учителят Беинса Дуно. - София : Алфа-Дар. - 351 с.

УЧИТЕЛЯ Беинса Дуно. Акордиране на човешката душа : Архив на Боян Д. Боев, Т. 1-3. - София : Бяло Братство, 1999-2001.

УЧИТЕЛЯ Беинса Дуно. Методи за работа на ученика в школата на Бялото Братство / Състав. Влад Пашов, Т. 1. - София : Бяло Братство, 2000. - 308 с.

УЧИТЕЛЯ Петър Дънов за Библията / Състав. Росица Ангелова, Ред. Константин Златев, Т. 1-2. - София : Бяло Братство, 2003.

УЧИТЕЛЯ Петър Дънов. Окултни упражнения. - София : Бяло Братство, 2000. - 274 с.

БЕИНСА Дуно. Окултна школа по изкуство на пеенето / Състав. Цветана-Лиляна Табакова, Христо Трифонов. - Варна : Алфиола, 1997. - 189 с.

БОЕВ, Боян. Учителят за образованието : Ролята на образованието в живота. - Бургас : Сила и живот, 1994. - 445 с.

ДЪНОВ, Петър. Нова книга за здравето : Здраве, болести, причини, лечение, начин на живот / Състав. Никола Нанков. - София : Астрала, 1993. - 351 с.

ДЪНОВ, Петър ( Беинса Дуно ). Свещени думи на Учителя, Т. 1-3. - София, 1994.

ДЪНОВ, Петър. Песни на Бялото Братство : Сборник песни от духовния учител Петър Дънов и негови ученици / Състав. и ред. Благовест Жеков. - София : Бяло Братство, 1999. - 221 с.

УЧИТЕЛЯТ Петър Дънов. Молитвеник : Молитви, формули, наряди, песни и упражнения, дадени от Учителя Петър Дънов. - София : Сонита, 1995. - 207 с.

Някои от тях можете да видите: ТУК

източник

Линк към коментар
Share on other sites

Чудесна тема, solej!

Може би е добре да се разделят на групи - за абсолютно начинаещи - няколко книги, за тези , които са прочели 1 - 2 книги от първата група, за по-нататък.

Линк към коментар
Share on other sites

За абсолютно начинаещи: Учителят /КИБЕА/,Учителят/братско издание/,Учителят говори,Разговор при Седемте рилски езера,Изворът на доброто,Акордиране на човешката душа.Подредил съм ги по ред ,който мисля ,че е най-добър за постепенно ''смилане'' на информацията.

После следват паневритмията, песните и окултните упражнения.А по-напредналите могат да прочетат книгите на К.Златев и Илиян Стратев за философията на Учението,енциклопедичния речник, методите за работа в школата и молитвеника. При нужда или от любознателност-книга за здравето.Тя може да се прочете на всеки етап.

После следват беседите от първите години.

Хубаво е ,ако през този период се слуша и подходяща музика от Учителя.Тя вдъхновява.Но различните по бързина и медитативност песни се възприемат по различен начин от конкретния човек.И те трябва да се градират по музикален вкус.

Тези мнения са изградени въз основа на моя педагогически духовен опит/20 г./ и работата ми в един от братските сайтове.

Не претендирам ,че са най-точните.Но мнението ми беше належащо ,защото все повече хора се интересуват от Учението.Знам ,че подобна тема имаше в този форум.Не успях да я открия.Не исках да повтарям писалите преди мен,а малко да ги допълня.

Дано съм бил поне малко полезен.Мога да дам допълнителни разяснения както на скайпа си vehadi,така и на писма по електонната поща.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен е много относително кой, с коя книга да започне. Зрелостта на душата има специфично търсене. Разбира се от някъде трябва да се започне и горните примери са добри.

Въвеждането в учението може да е съвсем случайно, от някакъв импулс /но зная, че няма случайни неща/.

Така че, ако усетите влечение, любопитство, която и книжка да хванете, Словото ще ви поведе. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Не е така.Както и в училище ,в Учението има първи ,втори,трети клас...Не е възможно ,когато си на духовна възраст за първи клас ,да ти дадат да прочетеш нещо за осми/например философията на Учението/ и ти да го разбереш.Има много примери ,когато хора ,които са били напътствани да започнат направо от беседите ,са се отказвали да четат каквото и да е било от Учението.Може би по времето на Учителя да е било възможно,но той е напътствал и корегирал хората около себе си.Днес него го няма ,а хората са други.Те предпочитат да започнат от ''по-смляното''.После идва ред за четене и осмисляне на дълбочината на беседите.Аз змам какви са опасностите на преразказаното и изваденото от контекста.Но такава е действителността.Естествено има и хора,които започват направо с беседите.Но те са по-малко.И явно идват готови за такава духовна работа от предишни прераждания.

Време е да се разбере ,че българинът започва все повече да прилича на хората от Западна Европа и Америка,които нямат време и искат да четат конспекти или представителни по дадена тема извадки.Затова много пъти съм казвал или писал,че преведените беседи в автентичен вид/без корекции на текста/много трудно се разбират от тези хора .Те са близки и разбираеми единствено за руснаците.Но,надявам се,почти всички от вас знаят какви са причините за този факт.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Няма грешен опит. Всеки споделя своя. И всеки има различни наблюдения, изводи. :feel happy: Имам въпрос-кой определя в кой клас съм?

Божието Слово е достатъчно силно, за да проникне в сърцето на всеки готов за него. А Учителя? Той е тук, с това, което ни е оставил. Всеки има избор кое и как да чете. Никой не може да учи другите, а само да споделяме и обменяме опит!

Линк към коментар
Share on other sites

Явно пак потвърждаваме диагнозата ''приемай мечтаното за действително''.И мислим,че сме много напред.Ами в кой клас си определяш ти.Със своето знание или незнание.Ако нищо не знаеш по основни духовни теми ,как ще разбереш беседите?Освен ако си ангел и още не си разбрал,че си такъв.Аз много добре съм написал.От 1987 г този въпрос много често ми се задава.Аз не определям кой на какво ниво е.Просто отговарям на тези ,които имат нужда от тази информация.Които нямат нужда от нея и мислят ,че са много напред в духовното си развитие-просто да си четат беседите.Сигурно има и такива.

И...четете текстовете ми по-внимателно.Явно пропускате част от тях.Или ви е хоби да се заяждате.

Просто има питане-има и отговор.ЗАТОВА СА ХОРАТА С ПО-БОГАТ ОПИТ.

Ако мислите ,че отговорът ми не е полезен,просто го махнете.Още повече ,че това вече е правено.

Аз съм си изпълнил духовното задължение отдавна..Оказа се ,че има голям интерес към книгите за ''първи клас''./Ама как може толкова напреднали същества да се интересуват от такива елементарни книги?Те не знаят ли в кой клас са?/.

Линк към коментар
Share on other sites

Не бих класифицирала книгите, посочени по-горе (благодаря на солей за подборката) - книги за първи клас. Всяка от тях е многопластова....

В същото време - съгласна съм с мненията, че не могат да се определят класове за хората, които за пръв път се срещат с нещо, изречено от Учителя. Това могат да бъдат и хора с много богата култура и много дълбоко в езотериката - познавам доста такива и се възхищавам от мъдростта, с която са извлекли за себе си идеите на Бялото братство от учения на пръв поглед различни, но с общ корен.

Възможно е обратното - човекът да не се впечатли и да не намери нищо за себе си в тях, но да се докосне до Учението благодарение на поучителните истории и притчите, които е разказвал Учителя.

Възможно е ако се започне през книги, които съдържат коментар по Учението, да дадат представа за него (без да се усъмнявам в никого от посочените автори на такива книги), която ще изопачи прочетеното по-късно.

Всичко е възможно....

Моето лично мнение - без да смятам себе си за компетентна - нека обясним на хората, които ни питат какво представлява всяка книга и да дадем възможност всеки да отвори няколко страници и да прецени сам какво е за него в този момент.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм твърдо за това да се четат беседите още от самото начало, без значение в първи, пети или десети клас се намираме. Това е основата с която трябва да се запознаеш директно и непосредствено. Ако не си ходил на опера, най-добре е да отидеш лично, вместо да търсиш информация от странични източници. На някой ще му хареса, на друг няма. Това проблем ли е? Или трябва да обработваме съзнанията на хората, да ги подготвяме предварително така, че учението на Беинса Дуно задължително да им хареса? И поради тази причина да отлагаме четенето на беседите за момента, когато ще са „готови“. Сигурен съм, че никой от тук пишещите не желае това.

Линк към коментар
Share on other sites

Хубава тема. Според мен нека всеки пропусне през себе си това което смята за най- добро като за начало, да сподели пък който търси ще си го привлече точното нещо. Мен например една от първите книги която ме намери и прочетох с голям интерес беше " Две свещени положения - Съборни беседи от Учителя". Това си ми дойде точно на момента и попадна на точното място, така че най- добре е всеки да сподели и да остави нещата да се развиват по естествен начин.

-----------

Във връзка с отделенията и диагнозите искам да споделя с вас нещо което прочетох наскоро и което много ме впечатли. Поучително и разобличително е, ето и текста: " Хората казват: „Вярваме, че Христос е дошъл да спаси света“. Хубаво, 2,000 години все това проповядвате; но как ще го спаси? – „Пролял кръвта си, за да откупи хората“. Е добре, когато един български земеделец купи от пазара един чифт волове, какво прави с тях? Туря им по един оглавник, слага им хомота на врата, взема ралото, остена и ходи на нивата. Вярваш в Христа, но ако си в положение на овца и не се впрегнеш на работа, служиш ли на Христа? Ти вярваш, че е дошъл; много добре, но слушаш ли Го? – Не. Аз те съветвам да отидеш и да слушаш Христа, като говори в Своето училище, да разбереш Неговото учение и да го приложиш в живота. От хората не искам ни най-малко да изхвърлят туй, което имат. Туй, което сега имате, то е, че вие сте още в отделенията; но вие 30–40 години все буквара учите, и този буквар е станал вече на парцали. Долу вашите буквари, вземете читанките. Разбирам човек да държи буквара една, две, три години, но 100 години да срича все буквара, това не разбирам. „Читанките – казва Христос – вземете сега.“ А на онези, които са свършили читанките, казва: „Долу читанките! Вземете граматиката, аритметиката, физиката, химията, Закон Божи и тръгнете напред. Доста това блеене“. – „Вярваш ли, че Христос е дошъл!“ Повече нещо се изисква от вас. Слушайте какво говори Христос и научете туй, което Той е донесъл. Тогава само ще научите дълбокия смисъл на този живот. И когато имате способността да мислите, да действате и да създавате, вие имате преимущество скрито в себе си, имате богатства, рудница, която трябва да разработите – вашия ум, ващата воля. Питам ви сега: работили ли сте върху вашия ум и върху вашата воля или досега само сте блеели над вашия буквар? Ако Христос, Който иде, направи ревизия във вашите домове, ще провери напълно дали сте се занимавали. Аз не подразбирам ония, обикновените къщи, които сте направили, а ония, в които сега живеете, с които сега сте дошли тук. Христос ще види дали в тия килийки, в тия стаи има разумна човешка мисъл и действия, или има овчи извержения. И този последен тор е хубав, но грехота е един човек, когато баща му го е пратил на училище, на когото е дал всичките условия да стане разумно същество, да остане вън и да блее. И когато ангелите слязат и пак се върнат на Небето да рапортуват за хората, какво ще кажат горе? – „Долу те още блеят.“ Туй блеене кога да е ще се превърне в говор..."

Колко по- горе стои човек от овца!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Призовавате към добро комуникиране ,но май не ми четете добре мненията.Или по-точно четете ги ,за да се хванете за нещо, на което да противоречите.Написал ли съм ,че има хора,които имат достатъчно качества от предишни прераждания,за да могат да започнат да четат без друга духовна подготовка беседите? Написал съм.

Но вие пак запявате старата песен.След като ние можем,означава че и другите могат.След като ние сме започнали с беседите ,означава че и другите трябва да започнат от там.След като аз се качвам пеша на Рила с раница на гърба ,означава ,че и другите могат.Кога най-после ще разберете ,че НИЕ не означава ТЕ или АЗ не означава ТОЙ ?

Станимире ,ти преподавал ли си някога училище? Мислиш ли ,че децата ще разберат в дълбочина един разказ ,ако ти не им посочиш като учител някои ключови места в текста и не ги разтълкувате заедно?Посочените от мен книги не са случайни и не са ''записки на художествената самодейност''.С някои от тях са израстнали духовно много братя и сестри /Учителят говори,Учителят/.

Светските хора ,към които някои ''духовни'' се отнасят с пренебрежение ,имат следната поговорка:"Когато фактите говорят и боговете мълчат.''А фактите са ,че аз съм помогнал на десетки хора да тръгнат по духовната пътека и много от тях искат да започнат не с беседи ,които по-трудно ще разберат ,а с нещо ''по-леко''.И в момента има потребители на нашия сайт ,които са много доволни ,че навлизат в Учението с ето тези книги: http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b0/knigi_nachalo.html .Някои от тях са с много високи позиции в обществото и въобще не могат да се нарекат глупави .И най-вече-интересът към тази тема е много голям /от хиляди/

Защо? Кой търси нещо,което не му трябва? Или всички са идиоти?

И още два въпроса към Станимир.Станимире,на колко човека си помогнал да навлязат в Учението? И ако има такива ,всички ли започнаха веднага да четат беседи?

Време е да престанете да тренирате ''словесна еквилибристика'' и да погледнете фактите.И помнете ,че носите много голяма духовна отговормост с написаното от вас във форумите.Ако залъгвате себе си ,не залъгвайте и другите.Особено ,когато нямате достатъчно опит.Защото рискувате да удавите някого в духовното море.И отговорността ще е единствено ваша.

P.S.Ако не си ходил на опера и отидеш неподготвен ,най-често ще се въртиш на стола от скука и ще пречиш на другите да се наслаждават на това изкуство.Затова май по-добре е да си прочел поне "Книга за операта''.

Линк към коментар
Share on other sites

Като говоря, някои не ме разбират, и думите ми произвеждат обратен ефект. Те се засягат, защото личните им чувства са силно развити. Като зная това, аз заемам известна дистанция, да не ви засягам. Не само хората се засягат, но всички същества се засягат. И най-малките същества се докачат. Докато се докачате, всякога ще се намери нещо, което да ви засегне. И светлината даже ви засяга. Кой не е свивал очите си пред силната светлина? Казваш на светлината: Не влизай толкова силно в очите ми. По-малко влизай. И току свиеш очите си. На силния вятър казваш: Не духай толкова силно. Но той не иска да знае, че се обиждаш, влиза в дрехите ти, развява ги; разпръсква косите ти и т. н. Като се обиждаш, на кого първо ще се сърдиш: на вятъра, на слънцето, или на светлината? Някога човек се раздвоява в себе си, сърди се на самия себе си. В първо време, човек е весел, разположен, доволен от себе си. После става сериозен, гневи се. На кого се гневи, с кого се разправя, сам не знае. Гневът е сила, но смехът и радостта също са сили. Изобщо, всяко състояние, през което човек минава, е сила.

Съвременните хора и досега още имат окови на ръцете си. Дето минат, оковите им дрънкат. И вие носите окови на ръцете си, турени от вашите възлюбени. Освободете се от тези вериги, хвърлете ги настрана. Освободете ума и сърцето си от ограниченията. Ще кажете, че това не се отнася до вас. Ако имате ограничения, сега не можете да се освободите. – Кога ще се освободите? – В бъдеще някога. – Не отлагайте нещата за бъдещето, за следващия живот. Ако днес не можеш да се спасиш и да влезеш в Царството Божие, и в бъдеще няма да влезеш. Ако сега влезеш в Царството Божие, ще влезеш и в бъдеще. Важен е сегашният живот. Каквото направиш сега, това е важно. Кое ви пречи още днес да влезете в Царството Божие? – Нищо не ви пречи – от вас зависи да влезете, или да не влезете. Казваш: Малък съм още, не съм достатъчно израснал, не съм готов за Царството Божие. – Така говори онзи, който не е разбрал закона. – Не разбирам, какво преподава Учителят. Ще питам учениците, те да ми обяснят. – Ако ти не си разбрал Учителя си, от учениците още по-малко ща разбереш. Ако твоето внимание е затворено за Учителя ти, за съучениците ти ще бъде още по-затворено. Ако не даваш ухо да чуеш и разбереш това, което Учителят ти говори, нищо няма да разбереш от онези, които отвън ти говорят. Ако разбереш Божественото, ще разбереш и човешкото.

Свобода и ограничение Утринни Слова,

09.10.1932 Неделя, София

:feel happy:

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...