Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Подкрепете подписката срещу продажбата и замените на българските гори


Recommended Posts

http://forthenature.org/petitions/8

От 30 април досега бяха заменени повече от 14 000 декара държавни гори, разположени основно по Черноморското крайбрежие и около планински курорти в Родопите, Рила и Пирин с разкъсани парцели, разхвърляни по цялата страна. Въпреки че държавата получи в замяна на тях 50 000 декара частни гори, то поради разликата в цените на разменените терени, тя претърпя загуби на стойност над два милиарда лева. Освен това веднъж заменени, държавните гори скоро престават да бъдат гори, а „влизат в регулация“ и се изсичат за изграждане на частни курортни комплекси и апарт хотели....

Това беше един от скандалите на годината и под силния обществен натиск управляващото мнозинство внесе два законопроекта за „премахване” на заменките.

За съжаление тези законопроекти:

1. Не предлагат никакво ограничение върху промяна на предназначението на заменените гори и селскостопански земи и всички заменени досега и в бъдеще гори ще могат да бъдат изсечени и горския фонд застроен;

2. Предвиждат всички започнати замени се довършват до 28.02.2009 – така на практика замените се забраняват за следващото правителство. Сегашното ще продължи ударно да заменя още три месеца;

3. Оставят се серия от изключения за извършване на замени – като например за предоставяне на общини. След това общините могат да апортират получените терени в дружества или да ги продадат на свой ред;

4. За пръв път в Закона за горите се въвежда възможност за продажба на държавни гори. Предлага се да могат да се продават и гори, публична държавна собственост, което влиза в противоречие с Закона за държавната собственост.

На практика замените ще продължат, но вече съчетани и с разпродажба на гори (включително гори публична държавна собственост).

Молим всички, на които им е мило бъдещето на българските гори и земи, да подкрепят нашата петиция за пълно премахване на замените и недопускане на разпродажба на българските гори!

До:

Президента на Република България

Министър – председателя на Република България

Председателя на Народното събрание

Председателя на Държавната агенция по горите

Комисията по земеделие и гори към Народно събрание

Народните представители от Българския Парламент

Европейска комисия: Главна Дирекция Конкуренция

Уважаеми дами и господа,

Аз съм сериозно обезпокоен, че предлаганите законопроекти за премахване на замените* не решават въобще проблемите с опазване на Българската Гора. Заменките се прекратяват, но чак към мандата на следващото правителство, като се предвижда всички започнати замените да бъдат завършени, а те са над 300 до този момент.

И за да продължи процеса на прехвърляне на терени от държавата в частни ръце се предлага законова възможност за продажба на останалите държавни гори, включително и горите, които са публична собственост!

Тези законопроекти не решават, а създават проблеми!

По тази причина аз категорично настоявам:

1. Парламентът незабавно да обяви пълен мораториум върху всички замени на държавни или общински гори и земи.

2. Замяната на държавни и общински гори, земи и друга собственост да бъде премахната без никакво изключение в Закона за горите, Закона за собствеността и ползването на селскостопанските земи, Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

3. Да бъде отхвърлено предложената възможност в Закона за горите за продажба на държавни гори, частна държавна собственост.

4. Да бъде отхвърлена предложената възможност за продажба на държавни и общински гори и земи, публична собственост.

5. Извършените от 01.01.2007 г замени на гори и земи да бъдат анулирани или да бъде забранена смяната на предназначението на заменените земи и гори за срок от 20 години.

С уважение:

* Законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесен на 11.11.2008 г. от името на Министерски съвет, сигнатура 802-01-87;

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, внесен на 06.11.2008 г. от името на Васил Калинов /Параментарна група на Коалиция за България/, Бойко Великов /Параментарна група на Коалиция за България/, Ангел Тюркеджиев / Параментарна група на НДСВ/, сигнатура 854-01-136

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...