Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Над 2000 деца по света загиват всеки ден от случайни наранявания


Recommended Posts

Повече от 2000 деца умират всяка година в резултат от случайно или непреднамерено нараняване, а десетки милиони постъпват в болница с наранявания, които често завършват с увреждания за цял живот, сочи новият доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ.

"Детските наранявания са важен въпрос на общественото здравеопазване и развитие. Освен 830 хил. смъртни случаи всяка година, милиони деца страдат от несмъртоносни наранявания, които често изискват дългосрочна хоспитализация и рехабилитация", казва Генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан.

"Стойността на такова лечение може да доведе цялото семейство до бедност. Децата в по-бедните семейства и общности са изложени на повишен риск от наранявания, защото те имат по-малка възможност да се възползват от превантивните програми и високо качествени здравни услуги", казва Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Ан М. Венеман.

Докладът показва, че непреднамерените наранявания са главната причина за смърт на деца, след деветгодишна възраст, повече от болестите, недохранването и войната. "Цели 95% от тези детски наранявания се случват в развиващите се страни. Трябва да се направи повече за предотвратяване на такива вреди на децата", казва Венеман.

Африка има най-високото равнище на смърт от непреднамерени наранявания като цяло. То е 10 пъти по-голямо, отколкото в страните с високи доходи, които имат най-ниско равнище на детски наранявания.

Докладът обаче разкрива, че, макар много страни с високи доходи да са успели да намалят смъртта от непреднамерени наранявания с 50% през последните 30 години, въпросът остава проблем и за тях, тъй като непреднамерените наранявания представляват 40% от всички случаи на детска смърт в тези страни.

Според СЗО и УНИЦЕФ петте главни причини за смърт от нараняване при децата са:

- Пътни произшествия. Годишно 260 хил. деца умират а 10 млн. деца са наранени при такива инциденти. Те са основната причина за смъртта на 10-19 годишни деца и една от главните причини за детските увреждания.

- Удавяне е причината за смъртта на повече от 175 хил. деца годишно. Всяка година около 3 млн. деца са спасени от удавяне, но поради увреждане на мозъка у някои оцелели, давенето има средно най-високото здравословно и икономическо въздействие за цял живот сред нараняванията от всички видове.

- Изгарянията от пожари убиват почти 96 хил. деца годишно, а равнището на смъртни случаи е 11 пъти по-високо в страните с ниски и средни доходи, отколкото в държавите с високи доходи.

- Падания - почти 47 хил. деца загиват всяка година от падане, а стотици хиляди получават по-малки наранявания.

- Отравяне - повече от 45 хил. деца умират всяка година от непреднамерено отравяне.

Документът не само констатира броя на нараняванията, но и предписва мерки за тяхната превенция. Ако се възприемат тези мерки навсякъде, животът на най-малко 1000 деца би могъл да бъде спасен всеки ден.

Въвеждането на превантивни мерки намалява значително цената на здравеопазването. Всеки долар, похарчен за димни детектори, спестява 65 долара на икономиката, а инвестирането му в мотоциклетни каски спестява 29 долара.

По материали на БГНЕС

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...