Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Манталитет


Светлата

Recommended Posts

Какво според вас е манталитет? Аз лично често чувам оправданието "такъв ми е манталитета!", сякаш това е неизменно качество, което с което сме дамгосани от раждането си. Ако манталитета е характеристика на ума, който бива "програмиран", трениран, обучаван, малтретиран :P дори, не е ли логично и манталитета също да е толкова променлив или поне податлив на промяна?

Линк към коментар
Share on other sites

''Съвкупност от начини, по които един индивид или социална група действат, мислят, усещат и възпримат света в зависимост от традициите, културата и социалните структури на дадено общество.''

от лат.“ум, начин на мислене”

Уикипедия

Да променя се, но трябва повече време.

Редактирано от bee_bg
Линк към коментар
Share on other sites

Не толкова време, колкото желание трябва. Начинът нва мислене се променя относително лесно, по-трудно се променят емоционалните модели, но и те се променят. Когато някой твърди, че си е "такъв и това е, нищо не може да се промени", това обикновено означава, че човекът не желае нищо да променя, не желае да види собствените си недостатъци, нито да се справя с тях, склонен е да приписва проблемите на съдбата, на другите хора, на света и т.н. Изобщо всяко оправдание е отказ да се поеме отговорност за собствените постъпки.

Промяната в начина на мислене е най-лесният и най-бързият път за промяна на човека, за развитие. Промененият начин на мислене по нов начин реализира емоциите, по нов начин повлиява поведенческите модели. Малка промяна в начина на мислене може да доведе до голяма промяна във вътрешния свят на човека, респективно и във външния му свят.

Това обаче изисква високо ниво на осъзнатост и желание за промяна. Изисква критично преразглеждане на всички идеи, които до момента човек е приемал безусловно, на идеалите, на целите - това може да доведе до загуба на основите и не е нещо лесно. Поради това и малко хора стигат до там. Един такъв момент например, през който преминаваме всички, е моментът, в който разбираме, че родителите ни не са всемогъщи, че не знаят всичко - тогава осъзнаваме, че има неща, за които трябва да разчитаме на себе си. Когато свали родителите си от пиедестала, детето става равно с тях и започва да живее своя живот. Подобно нещо се случва, когато по-късно човек осъзнае, че ценностите на обществото не са точно ценности и не обслужват точно интересите на цялото общество - човекът отново преживявя криза, но става още по-свободен.

Разбира се, има хора, които предпочитат да продължат да вярват, че мама и татко знаят всичко, че обществото се грижи за тях, че характерът им е такъв и не може да се промени, но това е въпрос на избор. Човек може да живее по собствените си правила, ако има смелостта да поеме отговорността за това, или да следва правилата на другите - всеки избира сам за себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Ох, аз не мисля, че най-лесно и бързо се променя начина ни на мислене.

Това е така, но само за определен вид хора - тези от въздушни зодии или по-точно тези, при които е акцентирано на въздушната стихия в хороскопа, защото може слънчевия знак да е въздушен, но повечето други лични планети да попадат примерно в земната стихия.

Манталитетът се насажда в хората от самото им раждане - първо от семейството, после от най-близкото обкръжение (роднини, приятели на семейството), после от обществото ... Ако разгледаме енергийната същност на процеса - всеки от нас буквално е облъчван от начина на мислене на другите хора около него. И особено за енергийно по-слабите хора (и енергийно зависимите) е много трудно да си изгадят един чисто нов, различен манталитет, макар и много да им се иска. Не случайно, когато човек смени обкръжението си, след известно време и без да си е поставил такава цел, установява, че манталитетът му е променен. Предполагам, че лесно забелязват това хората, заминали да живеят в чужбина и които не се движат предимно в една малка родна диаспора. Същото, макар и в по-малка степен се получава и когато човек замине за друг град да учи или да работи, особено когато е без семейството си. Промяна може да се наблюдава и ако човек работи по-дълго време в една и съща фирма или учреждение, и когато поживее по-дълго време с един човек (дори и само като съквартиранти) - по този повод е казано: "С какъвто живееш, такъв ставаш." Кой от двамата ще стане като другия - ами този, който по-лесно се поддава на влияние, който е енергийно по-слаб. По тази причина хората си подбират и кръга, в който предпочитат да се движат. И само енергийно стабилен човек може да се чувства комфортно в компанията на различни хора.

Линк към коментар
Share on other sites

Не толкова време, колкото желание трябва.

Да се промени манталитета на една общност вообще не е възможно да стане от раз

нужни са поколения, затова казвам време.Разбира се и желание е нужно.

Промяната в манталитета на един човек е съвсем друго нещо, макар че има и външни фактори, които така или иначе влият.

Линк към коментар
Share on other sites

Ох, аз не мисля, че най-лесно и бързо се променя начина ни на мислене.

Това е така, но само за определен вид хора - тези от въздушни зодии или по-точно тези, при които е акцентирано на въздушната стихия в хороскопа, защото може слънчевия знак да е въздушен, но повечето други лични планети да попадат примерно в земната стихия.

За лесно и дума не може да става - не е лесно за никой, още повече, че когато човек стигне до там да променя нещо, ножът най-често е опрял до кокала. Но от всички промени, които са по силите на човек, все пак ми се струва, че начинът на мислене се променя най-лесно. Случвало ми се е да осъзная, че греша в нещо и да променя отношението си - с ума си съм приела промяната, но емоционалните реакции остават същите месеци и години след това, необходимо е с воля и ум да овладявам спонтанните си реакции - да остана, когато искам да избягам, да си тръгна, когато искам да остана. Трудно е. Но е по-трудно да си влачим насажданото от родители и прародители, което ни спъва на всяка крачка.

Линк към коментар
Share on other sites

Познавам хора, които по-лесно и по-бързо се справят с емоциите си, а начина на мислене - виж, там вече им е по-трудно.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, вероятно има и такива варианти.

"С какъвто живееш, такъв ставаш." Кой от двамата ще стане като другия - ами този, който по-лесно се поддава на влияние, който е енергийно по-слаб. По тази причина хората си подбират и кръга, в който предпочитат да се движат. И само енергийно стабилен човек може да се чувства комфортно в компанията на различни хора.

На мен ми се струва, че при общуването между хората настъпва процес на... "енергийна дифузия", ако мога така да се изразя. Ако дадено качество има голям" градиент", след време се установява относително равновесие по отношение на това качество, независимо че единият човек наистина доминира и запазва идентичността си в по-голяма степен.

Линк към коментар
Share on other sites

Чел съм, че няколко души със силна мисъл могат да повлияят на мисленето на хората в цял един град например, струва ми се доста интересно и хубаво като идея, но възможно ли е ..." Каквито мислители ти дойдат в града, такъв той става" :D:lol::D

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...