Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Давид Черни и "модерното изкуство"


Guest azbuki

Recommended Posts

Изкуство ли е това:

http://www.art-magazin.de/kunst/14239/entropa_david_cerny

http://www.zaedno.de/article3319.html

http://www.bulpress.net/news/article/31091

http://www.standartnews.com/news/details/i...B0%D1%80%D0%B8-

Какво е "модерно изкуство"? За мен лично това не е творение на изкуството, а резултят от излятото съдържание на болния стомах на този "артист". Не стимулира никакви възвишени чувства, не излъчва никаква положителна енергия, не изразява никакви общочовешки истини и идеали.

П.П. Двама се карат, трети се кефи:

http://www.rosbalt.ru/print/610227.html

Страхотна статия.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Човекът така вижда света, не можем да му се сърдим :) Това как този човек вижда света си е негов проблем, но защо ние се занимаваме с него? Нека твори, жив и здрав.

Линк към коментар
Share on other sites

Концептуални са неговите неща. Изключително директни ,като послания. Дали излъчват положителна енергия?

Толкова ,колкото и тезата ,че България влиза в европейския съюз " клекнала ". Ентропа е изключително удачно име за тази негова работа . Ние толкова драпахме,тропахме и накрая влизаме клекнали .

Няма как да не се почувства България и българите засегнати от подобно директно изказване ,каквото има в тази негова работа. Но това е модерното изкуство .

Общочовешките истини и идеалите бяха присъщи за Ренесанса. Тогава ,когато човекът се възхищаваше ,благовееше пред човека.Сега нещата са малко по- различни.

Концептуалното изкуство носи и много критика към обществото ,политиката ,социума ,духът на времето. Понякога става дума и за философия и за еротика и за езотерични послания ,зависи какво точно е подтикнало артистът да създава.

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

Проблемът е според мен в инструментализирането на изкуството в политиката. Това произведение на изкуството виси в залата на Съвета на Европа и ще стои там до края на чешкото председателство. Представяте ли си как българските представители се срещат с колегите си там и сядат под тоалетната-България? Аз бих отказала да се вясна там дълго след като изображението на България са го махнали (което се канят да направят) и бих продължила, докато на някой му остане "трайна влага" от случилото се, а на мен ми е минало. Мисля, че си има граници в злоупотребата със символи, особено когато става дума за дипломаци, за представяне на други държави, за разпространяване на стереотипи за цели групи от хора. Нека е свободен въпросният да се изразява, но не му е там мястото.

Впрочем, той е трябвало да привика хора на изкуството от 27-те европейски страни, за да реализира проекта, за който е получил близо 500 000 евро от чешкото правителство. Великият творец решил обаче да създаде творбата сам, поделяйки си парите с приятели ;) и написал под творбите измислени имена на творци от различните държави. Лъжа и измама, която до последно е държана в тайна. С това е вкарал автогол на самото чешко правителство, което сега ще трябва да се черви под гениалното творение и да носи отговорността за фриволностите на своя сънародник. В момента картинките на тоалетната-България са по целия нет и разни, вкл. румънци, които Черни е удостоил с по-приемливи изображения, макар и да имат същите като у нас впечатляващи тоалетни, изразяват своето злорадство и задоволство от това как са изобразили "кенефа".

Да са живи и здрави. Който се смее последен, той се смее най-добре. Но не смятам, че беше редно българската страна да замълчи за тоа нещо.

Линк към коментар
Share on other sites

Това е простотия.

Цъкате на ebay и после art  и ето ви изкуство.Има хиляди картини.

Да не говорим още колко хиляди колекции от кукли или пък порцелан или каквито и да е предмети има.

Избирате си някои и го купувате и ви го доставят.И имате изкуство във вашият дом.

http://listings.ebay.com/_W0QQcatrefZC6QQd...ListingItemList

Линк към коментар
Share on other sites

Изкуството е форма на изразяване. Ако един човек започне да говори цинични, обидни и вулгарни думи пред всички останали хора, на никого няма да направи добро впечатление. Много творби, които наричаме „изкуство“ правят точно това. Оправдания от типа, че такива творби изразяват истината, действителността са често срещани. Всъщност те изразяват само повърхността на нещата и неспособността на авторите им да вникнат и съответно да изразят проблемите в дълбочина. Омразата, агресията, съдничеството и много др. са чувства, които лесно могат да бъдят събудени у хората от всеки посредствен творец. При възвишените чувства нещата стоят по друг начин. При тях от една страна творецът трябва да ги е достигнал, за да може да ги изрази; от друга страна, те трябва да са представени по такъв начин, че да събудят същите чувства (поне в известна степен) и в обикновените хора. Лесно е да насаждаш агресия и омраза, и много творци го правят, но причината е основно в неспособността им да направят нещо друго. Може да наричаме това „изкуство“, но то всъщност изразява посредствеността на авторите му. Такива автори и да искат, не могат да изразят примерно любовта, скръбта, съжалението, състраданието – те не ги познават в техния чист, одухотворен, възвишен вид. Казваме: Това е искал да изрази авторът. Всъщност, авторът просто само това може.

Линк към коментар
Share on other sites

Има хиляди сайтове ,автори ,псевдо- художници ,псевдо-изкуство ,но така е с всичко . Ако обобщаваме с мнението това е глупост ,то никога няма да можем да видим и истински стойностните неща и автори.

На Давид Черни не му прави чест това ,което е направил . Прочетох всички статии ,които си поместила azbuki . И също почувствах гняв ,но фактът ,че нашите съседки толкова много се дразнят ,че България влезе в Европейския съюз ,не бива да ни огорчава.

Напротив ,човек колкото повече се изкачва нагоре в развитието си ,толкова повече други хора не са доволни от това.

Има санкции вече по отношение на Давид Черни ,напълно заслужени .

Разбира се ,че има такива граници в злоупотребата със символи,както ти самата казваш ,това е автогол за чешкото правителство, ниска културност и недоглеждане ,в поверяването на проект ,на неподходящ човек.А в случая човек ,който преставя страната си ,това е срам за цяла Чехия.

Станимире , оправдания тук едва ли биха били нужни . Никой не е длъжен да се оправдава ,чрез изкуството си ,всеки е свободен да каже своята истина . Обикновените хора ,незнам какво имаш предвид с това определение изпитват същите тези агресия ,ненавист ,цинизъм и т.н.

Аз не казвам ,че това ,което прави този човек е стойностно . Напротив издава точно ограничено мислене и огромно его.

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

За добро или лошо в България такова нещо никога не би било допуснато .

От една страна никой няма свободата да се изрази все - още тотално свободно ,нито пък тези форми на концептуалност са част от културния ни живот ,трудно навлизаме и в световната история на изкуството ,но слава Богу вече не сме излолирани със социалистическия похлупак .

От друга страна това ,че никога не бихме допуснали подобна издънка ,нецензурирана и недогледана ни прави много прецизни в действията си . Особено пред публиката на Европейския съюз.

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

Скандалът поставя бързо (посредствени) артисти върху гребена на вълната. Човекът е решил да плати цената, за да стане известен - това е.

Тук не мога да не спомена Азис - човек с такъв произход, такава некомерсиална външност, но с дарба и безспорно голям интелект успя да постигне мечтата си по този път. Няма много хетеросексуални мъже, които да приемат ролята на гей, които да притежават способността да иронизират себе си, да стигнат до максимума на скандализиране на обществото. Азис е решил, че тази цена си заслужава и днес получава отплата за жертвата си. Днес виждаме истинското лице на Азис - истинския артист. Един от малкото, които са излезли от Биг брадър неопетнени. Човекът, който успя да настрои голяа част от обещството срещу себе си и да обърне това в полза на себе си. За мен това е човек, достоен за уважение.

Така че изкуството на този човек, Черни, не ме обижда като българка. Защото България е и това, и още много други неща. Трябва да се замислим обаче защо той е избрал да покаже именно това лице на България - ако се замислим, ще видим, че има известно право. И няма какво да се обиждаме, ами трябва да действаме, за да променим имиджа си пред света, защото днес той действително не е особено добър.

Линк към коментар
Share on other sites

Да,така е България може и да се намира в това положение ,но е и още много други неща .

Линк към коментар
Share on other sites

Момент, аз не съм убедена, че трябва да променяме имиджа си пред света. Не съм убедена, че трябва да си нагаждаме начина на живот в собствения си дом към странните идеи на някой си. Не му харесват тоалетни с клекала? Ами да не ходи тогава в България. На някой това да пречи? Да сме задължили Европа да ползва клекала? Нека си ходят с хемороидите и се радват че са цивилизовани, хич не ми пречат.

И аз съм се възмущавала, не от клекалата, а от това че не се чистят тоалетните при нас. Мръсотия до шия. Но странното е, че така е в обществените тоалетни, а не в частните. Вкъщи всеки си чисти, ама общественото го оставяме да си смърди. Това е неприятна страна на българския манталитет. Но е изключително грозно една страна да бъде редуцирана в дипломатически контекст до някакъв такъв неприятен детайл от манталитета си. Или трябва да изобразим на майтап Чехия като страната на чешките туристки в България и тяхното поведение?

Това е недоброжелателно и много, много евтино.

П.П. Изобщо не уважавам Азис. За мен той е част от причината за кенефа.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

:3d_022: 100 % съм съгласна .

На дипломатическо ниво е абсолютно недопустимо . Подобни неща са позволени да се случат в една галерия ,но в случая е просто желание за евтина популярност ,умишлен скандал и напомпана ексцентричност . Издава и недоброжелателност от страна на Чехия ,фактът ,че са допуснали това да се случи . Това е голяма издънка ,но този път не от наша страна .

Не мисля ,че е за наша сметка.

Линк към коментар
Share on other sites

Прекалените обобщения са лудост,шизофрения.

Това някои да ми обяснява каква била България и да я обрисува с една дума е лудост.

Ако човек е цяла  вселена,то една държава колко голяма е?

Въобще цялата идея за обрисуване на страните с някакъв символ е лудост.

Все едно да опишеш характера на даден човек с една дума.

Тъпотия голяма.

Линк към коментар
Share on other sites

Една дума казана на визуален език може ,да донесе след себе си безброй много въпроси ,отговори , търсения.

Понякога и прекалено многото думи ,бъбривостта не казват нищо . Може да се синтезира в мултизначението на художествения обект до безкрай .

И все пак това авторско виждане на Черни е доста ограничено по отношение на България .

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

Една страна носи хиляди символи.

Да се обобщава в един е глупост.

"Може да се синтезира"

Не може.Не може безогледно да се синтезира и обобщава.Това е лудост.

Още по лошото прекаленото обобщаване е затвор.Затвор създаден от теб самият от които няма измъкване.

Нека преминем през всички нюанси на чувствата за да се понесем по вълната на духовното развитие.

 Не да се обградим със стени от обобщения.

Редактирано от tomodashi
Линк към коментар
Share on other sites

Малко коментари по немската преса:

Für 500.000 Euro eine polemische Anammlung von Klischees, die kein Mensch braucht. Wozu soll dieser Beitrag gut sein? Vielmehr zeigt er die alltägliche Verschwendung von Steuergeldern für eine Sache , die weder sinnstriftend ist noch sonstwas. Wenn das die Aussage des Werkes wäre, Prima.

"За 500 000 евро едно полемично съчетание на клишета, които са никому ненужни. С какво този принос (на творбата) е добър? По-скоро той показва ежедневното разхищение на данъчни средства за нещо, което нито има смисъл нито нищо. Ако това е посланието на творбата, страхотно."

Die Tschechen sind halt Ent-ropäer!

Sie sind wie ihre Regierung und Präsident Klaus Anti-Europäer, aber warum treten sie nicht aus der EU aus ?

Ами чехите са ент-ропейци. Също като правителството и президента си Клаус са анти-европейци. Защо тогава не излязат от ЕС?

(Представката ент- на немски означава отделяне, откъсване от нещо).

R.C. Jennings (Rektor Kunsthochschule Oberschwimmingen) sagt: Wenn sowas Kunst ist, produziere ich jeden Tag morgens zweimal dicke fette braune Kunst, die auch noch riecht!!!!! Mal schauen ob die bei ebay weggeht, die provokante Fekal-Kunst.... Was da gemacht wurde ist im wahrsten Sinne Brotlos, Hirnlos und Stümperhaft.

Р.С. Йенингс (Ректор на висшето училище по изкуства Обършвиминген): Ако това е изкуство, то аз продуцирам всеки ден два пъти дебело, мазно, кафяво изкуство, което при това мирише! Да видим дали някой ще го купи на ибей - провокативното фекално изкуство. Това, което е направено там е в истинския смисъл без-хлебно, безмозъчно и непохватно.

Без-хлебно на немски е нещо от сорта на... бездарно в смисъл че не би могъл да си изкараш хляба от него или си пълен нещастник, ако се опитваш.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

тази "модерна инсталация" си е откровена простащина в стил "Швейк" /все от Златна Прага произлиза/

ма вместо да им се зъбим, защо не го обърнем на майтап?!

- доказа се напоследък, че ползването при дефикация на клекало чувствително намалява шанса от рак на дебелото черво...т.е. България - страна със здравословни, традиционни, екологични, гравитационни тоалетни!!! Уникално запазени, последни оцелели в Евросъюза... организират се екскурзии с посещение на няколко автентично запазени турски кенефа /вх. 10 евро, за деца, войници и организации - с отстъпка!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Една страна носи хиляди символи.

Да се обобщава в един е глупост.

"Може да се синтезира"

Не може.Не може безогледно да се синтезира и обобщава.Това е лудост.

Още по лошото прекаленото обобщаване е затвор.Затвор създаден от теб самият от които няма измъкване.

Нека преминем през всички нюанси на чувствата за да се понесем по вълната на духовното развитие.

 Не да се обградим със стени от обобщения.

Може да се синтезира естествено ,това няма нищо с обобщава ,когато се свежда до един смисъл и профанизира .

Синтезира ,означава да се насища със смисъл. Именно една страна носи хиляди символи.

tomodashi май не разбираш какво казвам.

Казах ,че този човек много профанизирано ,много незадълбочено е представил България . Значи сме на едно мнение. И ако той беше потърсил имено това ,многото символи и мултизначението на България нямаше така да простее неговата работа . Но в случая не се е получило. Ок?

Не разполагам с толкова време за полемики . Така,че моля да бъда извинена.

Благодаря , на azbuki за темата и на всички за разсъжденията върху тази "творба " на модерното изкуство.

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

"Казах ,че този човек много профанизирано ,много незадълбочено е представил България"

Една страна освен настояще има и история.

Това е все едно да обобщаваш поведението на един старец с една неприлична дума.

Без да вземеш напредвид какво е направил през живота си,

какво е построил,какво е направил за хората около себе си,какво  е сътворил,за какво се е борил и  къде е успял.

Когато всичко синтезираш и обобщаваш се получава черно -бял свят.

Не благодаря.

Не искам да живея в черно- бял свят.

Искам си цветовете.Искам червеният цвят на розите,синият на небето,зеления на сочната трева и още други хиляди.

Искам да живея в цветен и пъстър свят.Не в черно-бяла утопия.

Този псевдо-творец иска отново да ни пренесе в черно-бял свят.

Няма да стане защото вече хората се нуждаят от все повече цветове,за да се радват на света.

Редактирано от tomodashi
Линк към коментар
Share on other sites

тази "модерна инсталация" си е откровена простащина в стил "Швейк" /все от Златна Прага произлиза/

ма вместо да им се зъбим, защо не го обърнем на майтап?!

- доказа се напоследък, че ползването при дефикация на клекало чувствително намалява шанса от рак на дебелото черво...т.е. България - страна със здравословни, традиционни, екологични, гравитационни тоалетни!!! Уникално запазени, последни оцелели в Евросъюза... организират се екскурзии с посещение на няколко автентично запазени турски кенефа /вх. 10 евро, за деца, войници и организации - с отстъпка!!!

:D

Линк към коментар
Share on other sites

Знаете ли, говорих с някои немци, които ми казаха, че са го дочули в новините, но не им е направило впечатление. Казаха, че май не трябва толкова да се вживяваме, но после като се замислиха, казаха, че разбират, ако това ядосва българите.

Което ще рече, колко ни е лош имиджът наистина? На политическо ниво може би и за хора, които са с промити мозъци. Иначе на нормалните хора не им пука и ни приемат такива, каквито сме. Немците пък са свикнали всички да ги ругаят заради войната и не се впечатляват вече много. Замислих се дали да не взема да се поуча от тях.

Това, което един народ е, не може да бъде фалшифицирано нито от прекалено положителното му, нито от прекалено негативното му изобразяване в медиите. Истината е една.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...