Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Обърнатите карти в Таро


Guest Мона

Recommended Posts

Досега, само бегло и косвено, съм споменавала за обърнатите карти в Таро. Много от хората, които гледат и се занимават с картите Таро, ги използват и те са неотделима част от подредбите и гаданията.

Честно казано, преди години, особено в началото на "общуването" ми с Таро и аз гледах, като включвах и обърнати карти, като обръщах всяка седма от 78-те карти. В мои тетрадки и записки от онова време имам описания на значенията на всяка една карта, която по законите на Съдбата се е обръщала и сега оценявам това като много важен опит и незаменим етап от развитието и от изучаването на картите Таро за всеки, който иска да развие способността да познава и да гледа с картите Таро на себе си и на други хора.

Както е препоръчително да се водят дневници на сънищата, така би било добре да се водят и записки за картите, които ни се падат ежедневно (На тази тема ще бъде отделено специално внимание във форум Карти Таро).

Много от вас, убедена съм в това, работят и с обърнати карти. За съжаление, в повечето от книгите за Таро информацията за една и съща обърната карта или е противоречива или е коренно противоположна. Преди години, когато и аз бях начинаеща, попаднах в лабиринт от взаимоизключващи се значения и системи, и естествено не знаех кое е правилно. След време установих някои устойчиви значения на обърнати карти, които са общопризнати. Такава карта е обърната 6 мечове - известна е като индикатор за емоционално обяснение или достигане до такъв тип излияние. Другото интересно нещо, което може да се приеме и като "закон" в Таро е, че всички карти от Големите Аркани, които по правило означават промяна или избор, обърнати, сочат за точно обратното: забавяне, протакане, липса на развитие, страх от промяната. Примери: обърнати Смъртта, Светът, Страшният съд, Звездата, Влюбените и др. Обърнатите карти понякога усилват значението си - пр. обърната 10 мечове, обърната 8 мечове, обърната 3 мечове. Като цяло, картите от боя мечове са най-конфликтните и нажежени карти, а обърнати усилват многокрaтно влиянието си. По-умерени като обърнати са картите от боя жезли: те и прави, и обърнати не променят съществено посланията си. Изключение тук прави обърната Кралица жезли, която говори за изкключителна ревност. Картите от боя чаши се славят като индикатори на емоционалния ни живот. И ако прави са на границата на еуфориятаа или на тъгата, то обърнати - "чашата им прелива", независимо в коя посока, без оглед на хора и ситуации. Пример за това е обърната 3 чаши - при нея радостта от нещо може да доведе до емоционални изблици и афективни състояния, след които човек не си спомня нищо, а междувременно е сътворил "чудеса от ... глупост". Адекватни по значение на обърната 3 чаши са и обърнати Глупакът, Обесеният, Дяволът ...

Както за правите, така и за обърнатите карти в Таро, безкрайно може да се говори. Ситуацията се усложнява доста, когато се тълкуват и комбинациите от прави и обърнати карти, както и обърнати с обърнати. Спомням си за една от най-негативните в емоционално отношение комбинация: обърната Кралица чаши с 8 чаши: любовни теразния, неустановеност и неяснота, огорчения и дълбока душевна болка. Подобна е и комбинацията между обърната Смъртта и обърнат Крал чаши: загуба и страдание с акцент на огорчение от нанесена обида. Класическа според мен като комбинация на лицемерието и на лицемерните отношения е Асо чаши с обърнат Паж чаши. Има и по-сложни комбинации, които конкретно дават информация за много досадни ежедневни задължения: обърната 3 пентакли с обърната 8 пентакли; това е доказателство, че картите Таро могат да бъдат и съвсем детайлни носители и медиатори на информация.

Обърнатите карти в Таро служат именно затова - за уточняване на неясноти и бели петна около някакви факти! Затова и те трябва много добре да се познават.

Какъв е вашият опит с гледането с обърнати карти в Таро и кои са най-често срещаните трудности и неясноти при работата ви с тях?

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Все още не се oсмелявам с обърнати карти , толкова неща не са ми ясни и ако започна с обърнати ... отиде ... Ще настъпи тотална обърквация :)

Редактирано от Secret_Name
Линк към коментар
Share on other sites

Все още не се oсмелявам с обърнати карти , толкова неща не са ми ясни и ако започна с обърнати ... отиде ... Ще настъпи тотална обърквация :)

Възможно е и да греша, но някъде ти беше писала, че гледаш на Таро от около седем години. Това е предостатъчен период, за да си позволиш да гледаш и с обърнати карти.

Всички аспекти на картите трябва да бъдат изучени и изучавани.

И не е страшно, ако настъпи "обърквация", по-страшно е, когато няма развитие. Рискувай да се объркваш :)

Линк към коментар
Share on other sites

Защо трябва да имаш опит, за да гледаш с обърнати карти? Мисля, че е много по-лесно да се използват обърнати карти в началото, за да се направи ясно разграничение между положителния и отрицателния аспект на значението. Вярно е, че наистина няма подходящо тълкуване на обърнатите позиции в книгите, но човек сам си извлича такова с практиката. Така поне, когато ми се падне обърнат Глупакът, знам, че новото начало е само в главата ми, като в действителност повтарям същите си грешки. Докато, когато се падне в права позиция, значи наистина се движа напред.

Линк към коментар
Share on other sites

Може би за себе си си права ,но аз съвсем нe мисля така .Според мен е нужно време до като свикна с образите и усещанията ,които имам при права позиция на картите .

Чесно казано ... да,обръщала съм карти и определено самото гадаене ,предсказание или както искате го наричаите,става още по-пълно и по-точно... може би точно от това се страхувам,знам ли?! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

За какво ви говори 6 жезли обърната (6та позиция в Келтски кръст т.е. пред сигнификатора) и 7 пентакли обърната като краен резултат?

Като видях 6 жезли обърната нямах лошо усещане , но тотално се обърках когато прочетох значенията в книгите !За едни е сбъдване на стара мечта нищо,че е обърната ,а за други провал и загуба !

7 Пентакли пък лично ми говори за усилия въпреки трудностите и придвижване ... "буташ" нещата сам и имаш възможност за нов старт!

Въпроса е важен ! Моля ви да споделите какво мислите за тези карти ?

Линк към коментар
Share on other sites

Поне при мен обърната 6 жезли е за наранена гордост и самолюбие, ако си чела "Гордост и предразсъдъци", може би нещо от сорта на гордостта на мистър Дарси :) А пък обърнатата 7 пентакли е обезверяване, в което си мисля, че никакви положени усилия няма да помогнат и затова не си заслужава да се мъча повече.

Линк към коментар
Share on other sites

В перевернутом положении СЕМЕРКА ПЕНТАКЛЕЙ: беспокойство, нетерпение, отсутствие легкости, неосторожность, потеря денег, неудачные вложения средств. Низкие Весы, пораженный Седьмой Дом. Может указывать на размолвки, скандалы с супругами или партнерами, вероломство со стороны напарника.

Партнер, не оправдывающий надежд, не делающий равноценный вклад в общее дело, - еще один мотив, связанный с СЕМЕРКОЙ ПЕНТАКЛЕЙ, прямой либо перевернутой. Дисгармоничное социальное поведение, нарушение общественного порядка, где вы являетесь инициатором безобразия либо его жертвой, - в этом тоже может проявляться СЕМЕРКА ПЕНТАКЛЕЙ.

Линк към коментар
Share on other sites

Нито едно от двете мнения не е послание на моето Таро към мен ! Става въпрос за съвсем различно тълкуване на картите !6 жезли ми казва ,че ако поема единия път ще трябва да изоставя старата си мечта тъй като няма да имам възможност да я осъществя и няма да мога да правя двете неща наведнъж ,колкото и да се насиля и колкото и труд да положа същата работа (7 Пентакли)  . Избира се единия път и се върви по него !

Няма място за гордост и самолюбие тук в тълкуването на тези карти !

Линк към коментар
Share on other sites

тогава избирай този по 7 пентакли :) не обърщай внимание на някакви лоши иформации по обърнатат 6 жзли така мисля :)

тази задачка я зитървах- давай нова :P

Редактирано от Вятър*
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Понякога ми се падат обърнати карти ,но сякаш нещо от вътре ми казва "Тази карта е в изправена позиция,тълкувай я така" . Случвало ли ви се е да е обърната картата ,но вие да имате усещане ,че тя е права и че така трябва да я тълкувате?

Редактирано от Деяна
Линк към коментар
Share on other sites

Понякога ми се падат обърнати карти ,но сякаш нещо от вътре ми казва "Тази карта е в изправена позиция,тълкувай я така" . Случвало ли ви се е да е обърната картата ,но вие да имате усещане ,че тя е права и че така трябва да я тълкувате?

И не само това :)

Може да се падне, например Обесеният, а да имаме усещането за Влюбените.

Това са така наречените сенки или двойници на появяващите се карти - на съзнателно ниво събитията се проецират в дадена карта, но при по-заплетени и усложнени ситуации, гледащият вижда картата-носител и тя е отговорът на подсъзнателно ниво; понякога дори това са кармични послания.

Много интересен казус, наистина.

Линк към коментар
Share on other sites

В такива моменти сякаш картата ни шепне на уше много лични неща ... ако се заслушаме разбира се ! Неща ,които не ги пише в книгите или поне аз не съм попадала на подобна информация ... почти интимен момент.Понякога се получава нещо като диалог между теб и картата (обърнатата).

Като спомена кармични послания ... често съм се чудила на връзката Таро-Карма .Точно тези послания на Таро ,но тук съм абсолютно бедна от към знания :( !  

Линк към коментар
Share on other sites

Между другото ,Мона ... имам подобно наблюдение с 8 мечове обърната и Асо Пентакли обърнато на въпрос за здравето ми.Имах усещане,че тези карти са прави , но ще изчакам още малко ,за да видя как ще се доразвият нещата при мен и ще споделя.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Позабравена тема, ала доста важна.

Колко от вас работят и с обърнати карти и доколко са ви познати, как ги тълкувате. Обърнатите карти са един нов свят на Таро, но не огледалният свят, а по-скоро паралелният.

Аз имам система, която изградих през времето с обърнатите карти, ще я споделя с вас, макар, че и преди някъде съм го писала: обръщам всяка седма карта в Таро, след това размесвам отново, задавам въпроса и сека.

Има голямо значение колко карти от едно подреждане са обърнати, колкото обърнатите карти са Големи Аркани и колко са малките. Има хвълряния, в които обърнатите карти са само ... обърнати - това отново има голямо значение.

Какъв е вашият опит? Знам, че е трудно, но лесно в Таро няма :)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз нямам особено голям опит с обърнатите карти ! Помня ,че първия път когато реших да се откажа от Таро беше след като си гледах с обърнати карти и това беше след горната комбинация,защото си мислех ,че Таро предизвиква нарочно подобни събития ,нооо тогава съм била тъпа като мотика :D и не съм си давала сметка за много неща!

Малко ме притеснява да гледам с обърнати карти .Не зная защо.... Имам чувството,че нещата се влошават когато гледам с обърнати!

А за 8 меча обърнати и Асо Пентакли обърнато - тогава живота ми беше ад във всяко едно отношение!Въпроса е за здравето ми но не помня точно как съм задала въпроса,за да тълкувам правилно!Тогава искаха да ми оперират левият яйчник ,защото положението беше много сериозно.Искаха и ранички да ми горят и ми бяха намерили кисти и някакви образования в дясната гърда!Не ми се навлиза в подробности.Асото обаче тук се явява помощ според мен и е изправена може би ,нищо че е излязла ,като обърната!Казвам това защото малко по-късно се срещнах с една гинеколожка ,която ме излекува за три дни с хапчета! Нито операции се наложиха ,нито нищо .. ей така някак си като по чудо се отървах!Тогава ми бяха казали ,че имам и рак ... но слава богу не беше така!Има лекари ,които просто трябва да си хвърлят дипломите ,но това е друга тема!

Хайде споделете и вие вашият опит с обърнатите карти!Зная,че тук има доста хора,които гледат и с обърнати!

Редактирано от Деяна
Линк към коментар
Share on other sites

Аз нямам особено голям опит с обърнатите карти ! Помня ,че първия път когато реших да се откажа от Таро беше след като си гледах с обърнати карти и това беше след горната комбинация,защото си мислех ,че Таро предизвиква нарочно подобни събития ,нооо тогава съм била тъпа като мотика :D и не съм си давала сметка за много неща!

Малко ме притеснява да гледам с обърнати карти .Не зная защо.... Имам чувството,че нещата се влошават когато гледам с обърнати!

За съжаление, малко хора се включват в тази тема.

Тогава, какъв е смисълът? Задаваме си въпроси за любов, за това и онова и разчитаме само на правите карти, без изобщо да познаваме обърнатите карти; това е като да си пием кафето със сол или да имаме кафе, но да нямаме вода ...

Деяна, интересна логика - не виждам нищо притеснително в гледането с обърнати карти, просто непознаатото винаги е плашещо, само дето няма нищо страшно.

Само е полезно :)

Линк към коментар
Share on other sites

Много се обърквам от обърнатите карти, а по книгите и форумите каквото съм чела, винаги е различно и стана голяма каша в главата ми.Декември се престраших да обърна 7 карти по съвет на Мона и се опитах да направя за себе си астрологична подредба с по 3 карти във всеки дом. Направо се уплаших ,когато отворих картите-всичките бяха обърнати, как бях завъртяла тестето -не знам и просто седнах от противоположната страна на масата. След няколко дни , по други поводи , спазваики указанията на Мона се получи същото и си казах " още не си дозряла за това- картите ти казват да не се объркваш". Даже го приех като - "сега не е момента да тълкуваш карти" и се отказах да ги обръщам. Аз знам за себе си ,че във всичко съм така, когато искам нещо да науча,няма значение , дали е свързано с някакви практични умения от ежедневието или наистина с Учене на нещо по книга, все бързам ,все съм нетърпелива и скачам,на "последно/ по- горно ниво", ( и не само с учене- търпението не ми е силната страна,ако може всичко да се случва вчера, не днес). Приех го ,че просто трябва да работя с това.

Линк към коментар
Share on other sites

... все съм нетърпелива и скачам,на "последно/ по- горно ниво", ( и не само с учене- търпението не ми е силната страна,ако може всичко да се случва вчера, не днес). Приех го ,че просто трябва да работя с това.

Ти все си нетърпелива, ала картите Таро така са устроени, че нетърпението се наказва с безкрайно изтощение от едни и същи повтаряни въпроси .. без отговор.

Всяко нещо си иска времето и ако държиш твоите карти да са твои приятели и помощници, а не палачи, довери се, не бъди настоятелна, не бъди нагла с тях.

Работата с обърнати карти не е едно по-виско ниво, тя е просто част от работата с картите по пътя към тяхното изучaване. Първонаqално всичко ще е трудно, ще е хаотиqно дори, но ако си дадеш време и любов на самата себе си, вярвай ми, Таро няма да те подведе. Понякога се усмихвай на лошите карти, на обърнатите лоши особено и не се огорчавай, нито озлобявай, просто приеми това, което виждаш - спокойствието на духа отваря много повече сетивата и вътрешното зрение, отколкото гнева :)

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

... все съм нетърпелива и скачам,на "последно/ по- горно ниво", ( и не само с учене- търпението не ми е силната страна,ако може всичко да се случва вчера, не днес). Приех го ,че просто трябва да работя с това.

Ти все си нетърпелива, ала картите Таро така са устроени, че нетърпението се наказва с безкрайно изтощение от едни и същи повтаряни въпроси .. без отговор.

Всяко нещо си иска времето и ако държиш твоите карти да са твои приятели и помощници, а не палачи, довери се, не бъди настоятелна, не бъди нагла с тях.

Работата с обърнати карти не е едно по-виско ниво, тя е просто част от работата с картите по пътя към тяхното изучaване. Първонаqално всичко ще е трудно, ще е хаотиqно дори, но ако си дадеш време и любов на самата себе си, вярвай ми, Таро няма да те подведе. Понякога се усмихвай на лошите карти, на обърнатите лоши особено и не се огорчавай, нито озлобявай, просто приеми това, което виждаш - спокойствието на духа отваря много повече сетивата и вътрешното зрение, отколкото гнева :)

Мерси,Мона! :) На тях не се гневя, даже си спя с тях ,ама ме е яд на себе си ,че не ги разбирам :3d_068: .Особенно обърнатите. Понякога си мисля ,че е "cause perduta'.

Редактирано от shopkata
Линк към коментар
Share on other sites

A, Мона, тази тема ме подсети да те питам ,(и може би точно тук е мястото за това), и мисля ,че е много важно.Така... ,от много време -проверано е и съм го изследвала ,че при мен има обратна синхронизация.Винаги!!!! Няма съмение в това! Мисля ,че има някаква корелация с обърнатите карти, но как да ги тулкувам тогава....?????? Съвсем се шашнах.....

Линк към коментар
Share on other sites

A, Мона, тази тема ме подсети да те питам ,(и може би точно тук е мястото за това), и мисля ,че е много важно.Така... ,от много време -проверано е и съм го изследвала ,че при мен има обратна синхронизация.Винаги!!!! Няма съмение в това! Мисля ,че има някаква корелация с обърнатите карти, но как да ги тулкувам тогава....?????? Съвсем се шашнах.....

А какво ме питаш, не те разбрах :)

Линк към коментар
Share on other sites

А какво ме питаш, не те разбрах :)

Това ,че кагато се опитвам да гледам с обърнати карти ,обръщам тестето направо :D . Без да искам.Мисля ,че има връзка с тази обратна синхронизация, която ме съпъдства.Или пък ( това е шегичка) има връзка с мястото на което живея- Островът на обратностите и обратните :D ....

П.П. Серйозно сега. Знам ,че знаеш какво имам впредвид под обратна синхронизация.Знаци , събития, символи ,които за другите хора означават и вещаят в прав текст отговор "да, ще го бъде ! Това е точно това ,което те тормози ,терзае." При мен когато има масирани такива "съвпадъци" -отговорът е винаги "НЕ- Това няма да стане".Та въпросът ми е - таи негативност, да не би да е позитивност в случая. Нали все от "ядрото" идват отговорите?

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...