Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Водата – нейните качества и свойства. Опити и наблюдения.


Recommended Posts

Не намерих такава тема, за това отварям нова

Минерална (или по-точно бутилирана с различна степен на минерализация) или "чешмяна" е по-полезно да пием?

Какво ви е мнението за пречиствателните филтри, кани и тем подобни, чувала съм че в чешмяната вода има много тежки метали и карцерогенни вещества, които не се задържат от филтъра?

:hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Чистата планинска вода не може напълно да се замести от другите. Зависи и какво точно искаме от водата най-вече. Отрови почти няма дестилираната вода, но трябва да е добър дестилаторът. Тя няма и полазни соли, но те могат и допълнително да се добавят, както се препоръчва вече от много нутриционисти в Америка. Каната задържа много от отровите, но разбира се, не всички. Почти същия ефект е да се прецежда през активен въглен, който е основния компонент и много по-евтин от консумативите на каната. От купешките води единствено които стават и за бебета могат да се имат предвид, другите често имат прекалено много флуор, натрий или калций. Супи и чаеве с чешмяна вода със сигурност дехлорират и дезинфектират водата, но тежките метали си остават. Чешмяна вода направо от крака не съм пил почти никак последните 10-ина години и когато все пак съм опитвал, винаги съм се чувствал недобре... пепоръчва се онези, които все пак го правят, да прибавят по мъничко магнезиев оксид за неутрализиране на хлора и евентуално на флуора.

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Не съм специалист, но от няколко дни и мен ме вълнува темата за водата. Ето какво прочетох в сайта:

Дестилираната вода....

Има много хубава информация и във:

Великата тайна на водата

От което стигнах до изводите, които е направил Добромир преди мен. :thumbsup2:

Току-що ми се обадиха, че пак ще спират водата, имало авария. Така че, отивам да пълня вода. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Вече съм споменавала, това, което ще кажа и тук, но надявам се няма да е във вреда! Става въпрос за екологично чиста технология за обработка на питейна вода. Ето тук и тук са постовете ми от темата за Среброто. Може да представляват интерес и в тази тема.

Линк към коментар
Share on other sites

От личен опит - "не" на чешмяната вода. Аз ползвам последователно няколко минерални извора или пречистена чешмяна. Ясно ми е, че и това не е идеалният вариант, но той може да се допълни от други методи за изхвърляне на нежеланите вещества от тялото.

Лечителите с прана, вероятно също рейки и други енергийни практики, могат да сканират и пречистват водата, както и всичко останало.

.........

В някаква степен ( но да не бъдем максималисти) го могат всички хора - оттам води началото си християнската молитва преди хранене на общата трапеза.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

И аз понеже вече около 10тина години (откакто живея в София) не мога да пия чешмяна вода и съм само на бутилирана много се замислих дали не греша, ама явно поне за сега така ще продължавам.

Благодаря на всички за мненията :3d_047:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Вече съм споменавала, това, което ще кажа и тук, но надявам се няма да е във вреда! Става въпрос за екологично чиста технология за обработка на питейна вода. Ето тук и тук са постовете ми от темата за Среброто. Може да представляват интерес и в тази тема.

Среброто е много добро и достъпно лечебно средство (макар че някои го предлагат в не най-достъпните му варианти). Но да се пие цял живот само сребърна вода не е сигурно, че няма да има и вредни последствия, например един вид изнежване на имунната система. Аз съм привърженик на ползването на среброто на периоди, особено при реална нужда като заболяване, опасност от епидеми или подозирано микробиологично заразяване на вода и други течности. В краткосрочен план, няма никакви данни това да е вредно. Но с годините.. кой знае, все пак това е метал, който кумулира, т.е. се натрупва в организма. А всичко прекалено...

По-рано често ползвах кани, но сега открих, че ако имам нужда от филтриране, гранулираният активен въглен е много по-евтин и не по-малко ефективен. Ако имам нужда и от засребряване... има си начини. Задължителното съчетаване на абсорбенти със сребро вече не ми се вижда оптимално за всички и по всяко време.

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Но да се пие цял живот само сребърна вода не е сигурно, че няма да има и вредни последствия, например един вид изнежване на имунната система.

Добромир, без да оспорвам това, което казваш, защото освен, че не съм специалист, и резултатите, за които говоря наистина все още са твърде краткосрочни, технологията за екологично чиста питейна вода не произвежда сребърна вода. Когато се налага, затова ползваме друг уред. Доколкото ми е известно, сребърните и медните йони, минералите и допълнителните филтри на системата служат за пречистването на течащата питейната вода от болестотворните микроорганизми, различни органични замърсявания, служат даже за микроминерализиране на водата. Просто пред избора, който пловдивската ВИК-а ми предлага и това да пия престояла в пластмасови бутилки вода, предпочитам по-малкото зло. :) Иначе съм съгласна,че най-хубава е чистата планинска вода. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

За свойствата на дестилираната вода пише и Пол Берг в своите трудове - ползата от лечебното гладуване .Той не само я препоръчва а смята че е задължителна.

Чудех се дали водата която се отделя от влагоуловителят е такава и как да разбера .Събира до 2 литра на денонощие и би било хубаво да се използва.Опитах я-немога точно да определя вкуса и но ми напомня за кокичета-не че съм яла такива но мириса им е подобен на вкусовите усещания върху езика ми .Ако някой е пил дестилирана вода да сподели .

Линк към коментар
Share on other sites

Дестилираната вода има свеж вкус, без никакъв привкус, аз пък ще го уподобя това на хималайски снят от предтехнологичната ера, не че съм ял такъв :D

Но наистина, тя рядко се намира у нас. Като да има човек база за сравнение, може да счупи ампула с двойно дестилирана вода или да вземе от някоя лаборатория където със скъпи уреди я пълучават. Иначе от някои по-стари апаратчета - тя мирише на пластмаса или на метал... :angry: Отдестилираната от различни течности и кондензираната също не е дестилирана, защото заедно с водните пари се кондензират и други съставки. И филтрираната не е дестилирана, не всичко подлежи на задържане от филтрите. Добре би било да се организира масово производство и предлагане на наистина чиста дестилирана вода, както е в много западни държави. който иска да си купува от другите, но да го има и това като възможност! :thumbsup:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Уредът за който говоря е съвсем нов струваше около 200 лева и го ползваме от нова година насам.Откъде да си набавя чиста дестилирана вода?Тази за акумулаторите не е такава.......... :angry:

Редактирано от monti
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте.

Искам да попитам (и по специално Добромир) как се използва активния въглен или магнезиевия оксид за пречистване на вода. Чудя се как да неутрализирам флуора в минералната. Или пък ако се спра на чешмяна, освен флуор ще има и други "боклуци" :)

Знам, че най-добре изворна, но в офиса няма как да пренасям от вкъщи :) Ще съм благодарна ако някой ми отговри как да използвам едно от горните неща в офис условия :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, passionate,

Специално за офиса - купувам си от близкия магазин изворна вода в големите бутилки - и това е решение на въпроса :). Оказва се, че дори да се сложи машина за вода, проблем в редовното снабдяване със заредени туби, ако офисът е по-малък :(.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Ася,

но на мен въпросът ми е по-скоро как се използва активния въглен например (или магнезиевия оксид) в минералната вода. Защото ние вода в офиса имаме от машина, минерална. Няма смисъл и аз да нося. Предпочитам да си пускам нещо в бутилката (ако има такъв вариант де) :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ще дам и аз своя отговор базиращ се на личен опит. От няколко години и ние сме почти изцяло на минерална и взеха нещо песъчинки да се явяват и каво ли още не...До като си пиех чешмяната проблеми нямахме. Не казвам че това е причината разбира се просто споделям наблюдения, иначе като съм на селото на мъжа ми си пием изворна от близките села, където е пълно с такава, слагам в голяма бутилка сребърна паричка обаче. Зимата често замръзявах и след размразяването и пиехме такава вода, но без бялата утайка на дъното, която се получава при замръзяване.

Линк към коментар
Share on other sites

О, да и аз имах един период след като се преместих в София пиех само минерална вода и то предимно от една марка, при което получих бъбречна криза (слава Богу първа и последна в живота ми). Та след този случай започнах да сменям поне марките, защото софийската чешмяна вода определено ми е непоносима. ДОри и преварена гореща пак ми е гадна и ми тежи на стомаха. От известно време се опитвам поне веднъж на две седмици да се снабдявам с изворна вода, ама това е страхотно усилие, защото повече от 9-10л. не мога да нося, пък това ми стига за 4 дена максимум.

Линк към коментар
Share on other sites

От няколко месеца насам всяка сутрин пия по 3-4 чаши топла вода директно от чешмата, а в офиса ни карат трапезна вода. Сигурно това не е идеалния вариант, но засега ме устройва.

Линк към коментар
Share on other sites

От 10 години ползваме Брита каните. Сменяме редовно филтъра ,а каната сме сменили само 2 пъти.

Зависи от фирмата производител , но във филтъра има доста неща, които не запомням едно от които е активния въглен и сребърния прах.

Водата е различна, каната в която постоянно има вода заради филтъра никога до сега не е плесенясвала или да се е събрал варовик или каквото и да е друго нещо, за разлика от горната и част където дори не се задържа вода,а само наливаме докато се прецеди.За този кратък престой на водата над филтъра в горната част си се получава и плесен и варовик се натрупва и всичко.Когато се роди малкият , не съм му давала никаква друга вода освен от Брита каните.Нямаме никакви проблеми с бъбреци и прочее, при положение че живеем във Варна където всеки втори е с такъв проблем.Силно я препоръчвам.А за работа или за пикник винаги може да се напълни шише с филтрирана вода.

Филтъра струва 12-13 лв и е хубаво да се сменя през 3-4 месеца, но ние го държим и по- дълго.

Линк към коментар
Share on other sites

Тези кани са наистина много добро решение на въпроса. Поне за мен. :) Но в момента има и други филтри (направо за чешмата), които се продават по магазините и вършат работа. Мисля, че във филтъра на тези кани има активен въглен. Не съм все пак много сигурна? Но минерална вода в такава кана не се налива - няма смисъл. Тя си е чиста според мен. Е, ако е налята от източника. В магазините не винаги е сигурно. :)

Колкото до дестилираната вода и аз бих искала да разбера от къде мога да си купя. За пиене естествено.:) Май засега, както казва Добромир, няма масово производство?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.

Искам да попитам (и по специално Добромир) как се използва активния въглен или магнезиевия оксид за пречистване на вода. Чудя се как да неутрализирам флуора в минералната. Или пък ако се спра на чешмяна, освен флуор ще има и други "боклуци" :)

Знам, че най-добре изворна, но в офиса няма как да пренасям от вкъщи :) Ще съм благодарна ако някой ми отговри как да използвам едно от горните неща в офис условия :)

Активен мъглен на гранули в дълбока фуния с марля е в пъти по-евтино от каните и пречиства достатъчно, с изключение ако във водата има много хлор и/или флуор - тогава след филтрирането се прибавя 1 чаена лъжичка магнезиев оксид на 10 литра вода, едновременно водата се обогатява на дефицитния при повечето хора елемент.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, Добромир :) Точно това ме интересуваше :)

Последно питане обаче: Значи е достатъчно щом пия минерална, просто да слагам от оксида (в съответното съотношение) в бутилката с вода? (тук искам да неутрализирам флуора)

А при варианта, в който се пие чешмяна, във фунията слагам активен въглен с марля и през така преустроената фуния наливам вода?

Хубав ден.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз ползвам Брита като в каната съм сложила смесица от необработени камъни - аметист, розов кварц, планински кристал, лунен камък, опал, апатит, калцит, яспис, ахат и т.н. От време на време вадя камъните, измивам ги и го оставям на слънце да глътнат малко светлина.

Линк към коментар
Share on other sites

От личен опит - "не" на чешмяната вода. Аз ползвам последователно няколко минерални извора или пречистена чешмяна. Ясно ми е, че и това не е идеалният вариант, но той може да се допълни от други методи за изхвърляне на нежеланите вещества от тялото.

Лечителите с прана, вероятно също рейки и други енергийни практики, могат да сканират и пречистват водата, както и всичко останало.

.........

В някаква степен ( но да не бъдем максималисти) го могат всички хора - оттам води началото си християнската молитва преди хранене на общата трапеза.

Ще допълня, че от няколко седмици ползвам енергийно пречистена и заредена вода ( минерална или изворна). Когато успявам да направя това, в къщи атмосферата е много спокойна и ежедневието тече изключително гладко и ведро.

А за добавката от полускъпоценни камъни - ако се ползват дълго, балансът между тях трябва да бъде изчислен от много опитен ...лечител и ясновиждащ може би, знам ли и аз. Защото той е също толкова важен, както балансът на храната, но за него нямаме развито чувство, както за храните ( апетит и предпочитания).

Освен това камъните непременно трябва да бъдат много стабилно пречистени от влиянието на предишни хора, които са имали контакт с тях.

И по принцип камъните са в състояние да променят личностните характеристики, така че при дълга и честа употреба е добре да се опознаят много задълбочено.

Линк към коментар
Share on other sites

Тези кани са наистина много добро решение на въпроса. Поне за мен. :) Но в момента има и други филтри (направо за чешмата), които се продават по магазините и вършат работа. Мисля, че във филтъра на тези кани има активен въглен. Не съм все пак много сигурна? Но минерална вода в такава кана не се налива - няма смисъл. Тя си е чиста според мен. Е, ако е налята от източника. В магазините не винаги е сигурно. :)

Колкото до дестилираната вода и аз бих искала да разбера от къде мога да си купя. За пиене естествено. :) Май засега, както казва Добромир, няма масово производство?

Здравейте! От 10-на год. си държа/използвам/две сребърни монетки в стъклено шише пия си от там вода когато се сетя/и внучките10г.също много я пият/доливам само с чишмянка намам оплаквания от бъбреци и монетките са видимо изтънели.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...