Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво ядем? Как го избираме?


Recommended Posts

Генно модифицирани храни, Е-та, изкуствени храни, измислени храни, какво всъщност ядем в последно време?...Това което се предлага на пазара, а то е видимо далеч от естественото, здравословното и пълноценното. Защо? Редицата производител-преработвател-търговец - купувач е много дълга и всеки иска своятя печалба или просто защото са такива стандартите и изискванията на държавата, на ЕС, на човека хищник!?!

Иначе поиграли сме си с Етикирането: http://www.regal.bg/show.php?storyid=503003;

Но истинско Сиренце не сме си похапвали отдавна явно, може би с години, е вече ще е на отделни рафтове или щандове, но дали истинското или просто така описаното, защото тук се говори за истинското: http://dnes.dir.bg/2009/02/02/news3941982.html;

Датско вакумирано сиренце, което е смесица от растителна и животинска мазтнина, което пък се знае още от миналия век, че води до образуването на Рак. Иначе рекламката му чудна. Нашето хубаво българско сирене, е вече май лош продук от изкуствени примеси, вещества и субстанции.

Кашкавалът ни е същия, днес мъжът ми купи някакъв кашкавал "На баба", който имаше за съдържание единствено: сухо вещество.....почти "отличен", но дефакто отвратителен.

Ами хляба какво да кажем за него, или е с толкова набухватели и подобрители, че трудно се приема от стомаха или пък е сякаш с масчица, защото е един такъв глетав и се маже, без с масло да е намазан. А ето и още - с мухъл...: http://www.segabg.com/online/article.asp?i...&id=0005602;

Ами колбасите - в тях по новините ни съобщават, че месце в тях нямало, но за сметка на това пък може би има кости и перушина, или тоалетна хартия, знае ли човек???

Интересното е, че от време на време за това се чува нещо по новините или пък си четем в нета или интересните книги на д-р Атанаса Гълъбов, но къде е държавата тук или пък тя самата има интерес от цялата тази вкусна и полезна хранителна пирамида, която ни залива от всякъде - внос и родно производство.

Ох, направо не ми се мисли, колко приспособим трябва да е човешкия организъм за да може де преработва всичко това и да се радва че го приема.

Е, много писимистично, но все ми се иска да има и някаква светлина с която да продължим тази тема.

Да изследваме храната си: http://dariknews.bg/view_article.php?artic...;audio_id=29105;

Как да се ориентираме към по-добрите стоки на пазара и как да имаме своята защита след като почти нямаме избор?

Имаме ли шанс за в бъдеще да вървим към по-добро качество или сме обречени към все по-лоши стандарти и качества на храните.

Линк към коментар
Share on other sites

Най-глобално погледнато, природонесъобразното ни хранене е в зависимост от стремежа за бързо забогатяване на производителите на всевъзможните продукти – те икономисват от естествените съставки и ползват заместители – сурогати, за да е по-евтино, за да се купува. Но в този случай хората консумират чиста химия…безпроблемно си я консумират, защото предвидливо критичното мислене е приспано от лъскавите реклами. Качеството на храните и в частност на нашето хранене всъщност e естествено последствие от акумулирането и разрастването на т.нар. консуматорско общество, което яде за да напълни стомаха си, но не е склонно да развива мисленето си. Само да се запитаме колко от нас си правят зимнина – т.е. приготвят си храна, в която знаят точно какво има. Хората станаха мързеливи и вместо да помислят, да се потрудят, се оправдават с липса на възможности или време и се предоверяват на продуктите по рафтовете на магазина. Това се вижда като плуващо мазно петно при проблема с храненето.

Другото, което ми идва на ум е „европейските стандарти”.:) Ето какви са тези стандарти – безвкусни, изкуствено торени зеленчуци, които имат вид на клонинги – еднакви по размер, цвят и форма. Идват ми гости от Италия и първото нещо, което си поръчват е шопска салата, защото, казва италианецът, "такива зеленчуци ядяхме преди да влезем в ЕС". Сега там имало незаконни пазари извън градовете, където можело да се купи чиста селскостопанска продукция от дребни производители, но на космически цени. И италианците плащат, защото е чиста храна, без химия.

Това май ни чака и нас, качеството на храните ще става все по-лошо, а за естественото ще се плаща скъпо. За мен има един изход – да се предпочитат простите необработени храни, човек да си припомни за вкусните домашно приготвени лютеници например и за родното село, разбира се. Спасението е – поглед към природата.

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2:Като тенденция и належаща стратегия - напълно. А на първо време, много е полезно да се знае кои храни, примеси и прибавки са наистина опасни за всички, кои - само за специално свръхчувствителните и около кои само напразно се шуми, т.е. по всичко изглежда са безвредни. Защото докато човек не може с всичко да се снабдява от екоизточници, проблем е и огромният страх, че всичко, което яде, му вреди. Ако се съсредоточим върху избягване на съществените от тези проблеми, без да се вманиачаваме, че някъде имало безразборно каквото и да е Е (а такива номера има и за вит.С, лимонената киселина и т.н.) - ще имаме уравновесено отношение към проблема. :yinyang: Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност, всеки сам е отговорен за собственото си здраве и е нелепо да обвинява когото и да било. Трябва стремеж към знание, за да се съхрани острият поглед към новото в човешката цивилизация, защото далеч не всичко, което е „ново” или пък „цивилизовано” е полезно и разумно. Да, разумът – ето кое трябва да е факелът за всеки от нас в този притъмняващ свят.

Основното кое е? – Първо, всеки да познава собственият си организъм и да е наясно коя храна (вещество) как влияе, другото е, какви наследствени предразположения има. Следва внимателното отношение - да не прекалява, с която и да е храна, защото човешкият организъм е една много фина организация и всъщност това, което му доставяме като храна е чужда за него субстанция. Целта на тази чужда субстанция е единствено да събуди и задейства определени вътрешни сили, които все още не се разглеждат от официалната медицина. Да си представим само за миг какво се случва с човешкото тяло, ако се отнасяме към него като към кошче за смет. Източникът на болестите, с изключение може би на наследствените, е точно начинът на хранене, затова първата отговорност на човека към здравето му трябва да е внимателното отношение към храната.

Линк към коментар
Share on other sites

Mисля, че тук не ставаше въпрос толкова за зеленчуци и плодове (и при тях проблемът не е в торовете, а в пестицидите, както и напоследък в генномодифицирането), колкото до храните, които са претърпели определна преработка, приготвени са по определена технология - като масло, сирене, извара, кашкавал, както и хляб, макарони, всевъзможни тестени изделия, също вино и какво ли още не.

В нашето ангажирано и забързано ежедневие далеч не е по силите на всеки човек или семейство да си приготвят собствен хляб, сирене, кашкавал ... Следователно разчитаме да си набавим готови тези продукти, а как да стане това, след като голяма част от тях са произведени по начин, целящ ниска цена и бърза реализация/печалба, а не качество.

Доста време купувах кисело мляко, масло и сирене "Елена", защото ми харесваха като производство, но напоследък явно и те са влошили качеството, защото малката дъщеря от известно време пак е получила един ситен обрив по бузките, а последното сирене беше и на вкус, и като консистенция далеч от това, на което му се вика сирене.

Дори си мисля, че една част от хората в България, които са под 30 години, буквално не знаят вкуса на истинското сирене и истинския кашкавал. Вярно е, че всеки сам е отговрен за собственото си здраве, но как да не държим отговорни производителите на храни, след като произведеното от тях не съответства на никакви критерии за качество, а друга алтернатива направо нямаме - т.е или стоим гладни, или се тровим с тяхната псевдохрана, като при това си я плащаме (вярно евтино, но понякога и не толкова евтино).

Линк към коментар
Share on other sites

Дори си мисля, че една част от хората в България, които са под 30 години, буквално не знаят вкуса на истинското сирене и истинския кашкавал. Вярно е, че всеки сам е отговрен за собственото си здраве, но как да не държим отговорни производителите на храни, след като произведеното от тях не съответства на никакви критерии за качество, а друга алтернатива направо нямаме - т.е или стоим гладни, или се тровим с тяхната псевдохрана, като при това си я плащаме (вярно евтино, но понякога и не толкова евтино).

Именно! И даже не производителите на най-първа редица, а ми да речем преработвателите, защото родното мляко се изкупува на безценица, и какво се прави с него един Бог знае, а преработвателите залагат на сухите консерванти и консинстенции за да стигнато до сирене, кашкавал и пр.....

И аз напълно подкрепям стачката на млекопроизводителите и др., ззапочнала от днес по границите, макар и не на място да съм с тях...

Иначе да, спор няма, че всеки сам си носи кръста и отговорностите, но въпроса е за да не е така какво да направим. Или трябва целия народ да спре зда купува, за да може тази стока да не се изкупува /въпреки, че тя не се разваля така лесдно като истинската/, или трябва да се вдигне целия народ, а не само тези по границите, или трябва всеки да си произвежда, което на практика е невъзможно или какво?

Защото тук само молитва и тюхкане няма да има ефект, както пряко действие. Защото едно време знаехме защо американците са толкова пълни-именно поради тъпченето им с боклуци от малки, които вече веднъж увредили жлезите им няма как те да работят нормално....Е, може би и ние отиваме на там. Наистина всичко е в наши ръце, но ние как можем в момента да подкрепим стачкуващите производители, за да помогнем първо на тях, а от там и на себе си?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Да споделя:

Вчера купих шипков мармалад. Че няма необходимия вкус на шипки, че дори не е и точно на ябълково пюре, което по рецепта се добавя към шипковия мармалад - както и да е. Затварям очи и носталгията по детството + живо въображение свършват необходимата работа. Все пак има плодов вкус - вкус на храна.

Днес решавам да опитам една рецепта на моя приятелка от чешки произход - кашкавал/ сирене с мармалад/ конфитюр. Преди време се чудех на комбинацията сладко+солено, но не е лоша. И така - с удоволствието, което се полага за неделна сутрин, си правя плънка за палачинка - сирене+ шипков мармалад. Хапвам си я и се чудя откъде изведнъж замирисва на лакочистител ( живея на висок етаж). И си дъвча, и си мирише, но след няколко секунди се сещам, че "ароматът' е вътре в устата ми. Питам околните, дали в стаята мирише на ацетон - съвсем излишно впрочем, защото съм наясно с отговора.

Сирене + шипков мармалад = ацетон.

Как? Защо? Откъде накъде?

Не съм аз човекът, който ще ви отговори.

:blink:

Линк към коментар
Share on other sites

Най-страшното в България е, че не знаеш какво съдържа храната и как е произведена. Тук става от време на време по някой и друг скандал, но общо взето си пише и е ясно. Има и контрол, затова горе-долу на етикетите може да се разчита. Има биомагазини, където за повечко пари се купуват екологични храни, но и в евтините супери се появяват все повече биопродукти. Затова в България като се прибера не знам какво да купувам. Не останаха вече лютеници без модифицирано нишесте, сиренето наблъскано с боклуци, млякото изкуствено...

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Днес гледах едно малко филмче на български език , само 9 минутки.

Трябва да го видите, отровите с които се храним са много.

Това филмче, можете да покажете на хората, които все още защитават месоядството.

За да разберат какво в същност купуват от магазините.

Ето линк:

Внимание - храни и хранителни добавки

http://nanoset.net/torrent/1/28/137864/Vnimanie%20-%20hrani%20i%20hranitelni%20dobavki

Линк към коментар
Share on other sites

Аз живея в Дубай и за срам на България, тук купувам българско сирене и кашкавал Kavala, които наистина имат вкуса на сиренето от детството ми - и овчето и кравето... Преди години, когато го опитах за първи път, просто не можах да повярвам на усещането което вкуса му предизвика, направо си се видях като дете пред щанда за сирене в супермаркета от който майка ме пращаше да пазарувам.

Така че качествено сирене в българия явно все още се произвежда, но не го ядем ние , а хората в чужбина .

Линк към коментар
Share on other sites

Аз живея в Палма, и също си купувам много добро българско сирене от български магазин. Но, не е произведено в Бългаия. Изглежда, че по същата технолоия друга държава произвежда и продава българско сирене.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 years later...

Какво ядем и как го избираме е вечен въпрос . Ще го допълня с този клип , като доказателство за това че храната постоянно се променя . Това едва ли ще учуди някого , за разлика от твърдението , че хората също се променят . Това последното не се продава и значи може да почака  :) ...

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 years later...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sirene-bez-kravi-i-omleti-bez-kokoshki-eto-kakvo-praviat-vyv-franciia-6181034

 

13 октомври 2023, 16:47
Цитат

 

Сирене без крави и омлети без кокошки: Ето какво правят във Франция

Продуктите са по-близки до еквивалентите си от животински произход, отколкото веганските заместители, направени от кокосово масло или кашу

пециалисти търсят начини как с прецизна ферментация да получат млечните или яйчени протеини, без да използват животни, и да възпроизведат текстурата, вкуса и хранителните качества на сирена и омлети без въглеродния отпечатък на животновъдството, съобщи АФП.

В лабраториите Standing Ovation (Стендинг овейшън) концепцията започва, като гени на крава за производство на казеин - основния протеин в млякото, се вкарват в микроорганизми (от дрожи, гъбички, бактерии). Тези микроорганизми се "отглеждат" в стъкленици, след което се прехвърлят във ферментатори, където се размножават, смесени с вода, сол, азот и захар.

От 30-милилитрова колба компанията може да произведе един литър за 24 часа.

След като са филтрирани, центрофугирани и обеззаразени от началните генномодифицираните микроорганизми, те се превръщат в бял прах, който стартъпът планира да доставя на производителите в 25-килограмови торби. От тях зависи да го превърнат в еквивалент на камамбер, кашкавал, сирене за мазане или сладолед и да възстановят неговата твърдост, текстура или масленост.

Продуктите са по-близки до еквивалентите си от животински произход, отколкото веганските заместители, направени от кокосово масло или кашу например, казва Ромен Шайо, съосновател на Standing Ovation.

Продуктите няма да са предназначени за алергичните към млечни протеини, но са добра новина за хората с непоносимост към лактозата. 
За начален материал може да се използва също ДНК на коза, овца, биволица, дори на кит. 

Ферментацията е метод, който се използва от векове за производството на храни и напитки - например за превръщането на житото в хляб или на гроздето във вино. Напоследък към нея  се прибавят техники, с които могат да бъдат накарани микроорганизми да дават специфични протеини или ензими.

За разлика от месото, получено от клетъчни култури, прецизната ферментация не използва животински клетки. 

Секторът се развива от 2020 г. В САЩ, Германия, Израел също има такива компании. Френските стъртъпи се надяват там да разпространяват продукцията си, защото в Европейския съюз процедурата за "нови храни" е по-продължителна. 

 

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...