Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Традицията vs. модернизмът


Светлата

Recommended Posts

В Италия има традиция по Коледа на всевъзможни места да се поставят макети изобразяващи сцени от раждането на Исус. Те наричат тези макети "presepio". Виждала съм такива в най-различни размери - от реалните човешки до миниатюри издълбани в парче кристал или ... кашкавал :D . Също така пресепиата "украсяват" всевъзможни места - от площада на града до витрина на магазин за обувки и трябва да им се призанае на италианците, че с доста въображение интегрират библейските сюжети в ежедневните си дейности .

Тази КОледа в Асизи и по точно в двора на църквата на San Franchesco d'Assisi имаше изложени две пресепиа в реални мащаби (демек фигурите бяха в човешки ръст). Едната натална сцена беше абсолютно традиционна както се какзва "в епоха" ,а другата модернистична, в която "свидетелите" на раждането на Исус са представени доста стилизирано като бизнесмени , а бебето Исус като ... е, да кажем "космически човек" ... :o

Та какво мислите за тази модерна интерпретация на раждането на Исус?

l_d5819becdad745c3a1e3bbfc2aae4dc5.jpg

l_f325e9fc14ad4d6eb7c2f5f2be6887f8.jpg

l_c234f2191e754e7985b41fa614bc1be9.jpg

l_8004f34da9aa4bd5b98edc7e2b513d20.jpg

тук има още снимки :)

Редактирано от Светлата
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

На това му викам аз нетрадиционно изразно средство.Човекът нарисувал Мона Лиза с мазнина от бургери. :wacko:

Нестандартниете идеи от този творец можете да видите тук.

И още

http://www.philinthecircle.com/Updates.html

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Мисля, че тази тема е мястото, където мога да разкажа накратко за изложбата "Сладко" по идея на Севдалина Кочевска - петото юбилейно издание на Арт Позитив. Това е един уникален проект, който се превърна в трибуна за творческа изява на пловдивски автори, работещи в областта на съвременното изкуство. Откриването на изложбата се състоя на 10.04.2009г. в Центъра за съвременно изкуство, в каквото се е превърнала баня Старинна в гр.Пловдив. Лично за мен такъв род изложби, както и такъв вид изкуство имат някакъв особен смисъл за развиването и изострянето на сетивата у съвременния човек, за разгадаването на по-дълбокия смисъл в ежеднедневните "знаци", които получаваме, но не забелязваме или не разчитаме правилно. Към всяка една от т. нар. "инсталации" авторите бяха приложили остроумни надписи, които ни отвеждаха към техните лични идеи и внушения, както и обогатяваха нашата представа за тях, свързвайки ни заедно в едно цяло с невидими нишки. :)

Убедете се сами:

tn_gallery_1499_23_479445.jpgtn_gallery_1499_23_75625.jpg

"Сладкото е вредно за вашето здраве"

Освен, че се препоръчва ограничена и внимателна консумация, обектите, които ни застрашават, са поставени зад подходящи за целта прегради.

А дали преградите пазят обекта от консумация или точно обратното?

Въпрос на гледна точка.Антония Костова

tn_gallery_1499_23_477854.jpgtn_gallery_1499_23_678515.jpg

"Сладки сънища" е инсталация от събрани случайно машинни детайли и метални парчета, оформящи картина, която може да предизвика трепет и копнеж у търсачите на метални отпадъци и у любителите на неща, които се събират, "за да потрябват за по-късно".Резултатът е една ритмична композиция. Надя Генова

tn_gallery_1499_23_54951.jpg Пакети трапезна Сол изписват с големи букви СЛАДКО. :)

Сладко и солено - борбата и жизнената необходимост на едното от другото, противоречието и допълването между тях, взаимоизключването и единството, в което те съществуват в живота ни - това бяха най-общо идеите, които вълнуваха авторите на композициите. Вълнуващата атмосфера се допълваше и от самата средновековна сграда в центъра на Пловдив.

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

http://contempo2010....25_archive.html

Ето един много полезен сайт- блог, където се отразяват различни събития в съвременното изкуство, за тези, които се интересуват.

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...