Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Технологии и Духовност

Recommended Posts

Технологии и Духовност

В една друга тема Любо засегна този въпрос и поради интерес на участниците отварям темата за споделяне на мнения.

Според вас какво е отношението между развитието на технологиите и духовността?

Мислите ли, че колкото повече технологиите се развиват, толкова повече здравето, култура и духовността в глобален мащаб намаляват?

А дали пък не е обратното?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, приятели !

Технологиите и Духовността са взаимносвързани и съответно взаимно зависими!

Ако са в хармония ще имаме развитие във възходяща степен , ако си противодействат.....в низходяща.... Балансът винаги ще е относителен!

Темата е сериозна! Радвам се , че се появи.

Любов + Светлина + Мир + Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей,

ти ме изпревари приятно с отваряне на темата.

Технологиите и техниката дават възможност на човек да се качи на по-високо енергично ниво (направих опит за паралел с ензимите в биохимията).

Ако погледна и Епоха на Водолея, която сега е в процес на заместване на Епоха на Риби, доколкото съм разбрал тези знаци и епохи, технологиите може би са свързани с Епоха на Водолей. Като предпоследен знак, Водолей е "по-бърз" от Риби,по-енергичен (дали обаче това значи и по-фини духовни вибрации,е друга също интересна тема).Та,в Епоха на Водолей всичко се върти по-бързо,с което вероятно са свързани и технологиите.Последното отново бе само мое мнение, и ще се радвам дори и на критика.

"будни бъдете". :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте! Аз ще погледна от друга страна този въпрос, и без съмнение ще кажа че технологиите пречат на духовноста на човека, това го казвам от опит не сам професор, като пример миналата година се занимавах с компютри ,програмиране и тук там хакерство (в оригиналният му превод), та единственното нещо което ми повдигаше духа след прекараните часове пред компутъра,телевизора и т.н. бяха тренировките ми по карате, сега сам на 17 години и 70% трнировки 20% което е напално достатачно за да зимаш стипендия учене и 10 развлечение ... също така настапиха мн промени, като например смених спорта с аикидо, и с приятели практикуваме свободно бягане (yamakasi) и два пати в седмицата земна гимнастика, промених и начина си на хранене с разделно хранене което го има като тема в този форум и до сега се чуствам мн енергичен и свободен в мн отношения като при. движение,средоточеност и мисал ...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Приятели, които сте напред с материала....Много Моля за конкретна инфо относно тексто четящи програми на английски..... много ми трябва.......аз да си лежа например.....а приятен глас ....да ми чете на английски разни теми с духовна насоченост! Благодаря предварително !

Любов+ Светлина + Мир + Радост!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Технологията и духовността не би трябвало да си противоречат. Но има нещо в отношението към технологията, което ми се струва погрешно. Това е виждането, че технологията трябва да прави живота по-лесен за хората. Високите технологии следва да изискват развит ум, който да работи с тях, а не да се стремят към отмяната му. Последното води до деградация и до зависимост. В крайна сметка най-важното е човек да се развива. Смяната на епохите откри пред човечеството възможностите на електро-магнетизма, но има и още по-широки възможности. Технология може да бъде основана и на използването на психичната енергия, но овладяването на последната не може да стане без сериозно развитие на човешкото съзнание. Технологията следва да напряга до краен предел концентрацията на хората, да изисква интензивно внимание и будност на човешкото съзнание при боравенето с нея, а не да ги приспива. Технологиите следва да спестяват само тези усилия на хората, при които последните са постигнали що годе някакво съвършенство (най-вече физически).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Но има нещо в отношението към технологията, което ми се струва погрешно. Това е виждането, че технологията трябва да прави живота по-лесен за хората. Високите технологии следва да изискват развит ум, който да работи с тях, а не да се стремят към отмяната му. Последното води до деградация и до зависимост.

Тук мисля, че ти си в грешка. Технологиите не водят до деградация, а напротив, до усъвършенстване на ума и неговото развитие. Да вземем интернет, който преди го е нямало. До каква деградация води? Напротив, чрез него човек научава и вижда много нови неща. Мобилните телефони? Сега и децата могат да работят с тях. Каква деградация е това? Не е, това е развитие напред.

И всичко друго, за което се сетим от технологиите, които ни заобикалят. Ние сме по-умни от нашите баби, децата ни са по-умни от нас, нормално е , Това е развитие, а не деградация. И в основата на това развитие стоят новите технологии.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интересен сблъсък се получава в днешно време. От една страна най-високите технологии се прилагат първо във военното дело и докарват до абсурд използването на човешкия гений за самоунищожаване на човеците. От друга страна технологиите позволиха да познаваме себеподобните от всички краища на планетата и в един момент, според мене, точно това може да предотврати омразата и фанатизмът да вземат връх. Вярвам в това.

А наистина използването на технологиите изисква многократно по-висока концентрация и осъзнатост, когато се прилагат в помощ на творческите процеси. Трябва да се обхване, да се прецени, да се смели и да се претвори огромно количество информация за единица време. Което е огромно напрежение. Интересното е, че при този процес на работа се налага, за да бъдем ефективни, да тренираме сериозно интуицията си - само тя може да ни помогне да вземаме бързи и адекватни решения. В противен случай още по-ярко и светкавично лъсват, с помощта на същите тези технологии, несъстоятелните идеи (или липсата на идеи въобще), неправилните решения. В заключение : използването на високите технологии изисква развита духовност. Сигурно не е случайно съвпадение по време на стремглавото развитие на технологиите и на все по-масовия стремеж на хората към духовно усъвършенстване. "Навлизането навътре" в себе си ще отклони махалото към плюса.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Техологиите спестават много време,

но изниква въпросът за какво се използва то?

А при липса на морал и социални норми винаги има хора, които искат да ги "монополизират" и да ги продават скъпо, с цел големи печалби.

И е направо ..........., че Нобеловата награда за мир е основана от експериментатора Алфред Нобел, които дарява като премия за мир кървавите пари, получени от продажба на експлозиви на всички воюващи страни.

Може би така е изразил покаянието си за реките кръв,които неговите изобретения за създали...

Значи високи технологии без силна духовност са убийствени....

Редактирано от Viki3

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Технологиите ... това е едно от изкушенията на Ариман и ариманическите същества.

Аз не смятам, че ставаме по-умни от това, че можем да си служим с новите технологии.

Напротив, нашия собствен ум наистина закърнява. Какво му е умното на това, да можеш да натиснеш определено копче?! Защото 99.99% от хората само ползваме новите технологии (не случайно подчертах горе думата служим), без дори да сме (99%) наясно как точно работят, а само 0.01% от хората ги създават.

Ако сега се случи някакъв природен катаклизъм, който да унищожи цялата електронна техника в света (само нея, нищо друго, нещо от рода на силен ЕМИ например) и съответно инфото, съхранено в нея, направо не ми е ясно колко време ще ни е нужно, за да възстановим нещата в сегашния им вид.

Ако навремето 90% от хората, наблюдавайки изгрева, залеза, облаците, вятъра, птиците и т.н. са успявали да си направят доста добра краткосрочна, че и средносрочна метеорологична прогноза, а 1% от хората и дългосрочна такава, то сега 99% от хората разчитат на прогнозата в медиите :lol: . И такива примери мога да дам хиляди.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

До някакъв момент и дори сега сме развивали ума си. Няма нищо лошо в готварсктата печка, хладилника, пералнята. Имаме повече свободно време, можем да четем, да се развиваме... Но не сме разумни. Тези необходимости и удобства сме превърнали в цел и смисъл на живота си. Плащаме висока цена за това да имаме най-новият автомобил, JSM или TV /ако може да са с вертикално излитане ;)/. За да се чувстваме повече и по-! от Пешо, от Иван...

А в същото време хората, които го произвеждат да се чувстват най-!

Комплекси, егоизъм, неразбиране, липса на духовност.... :feel happy:

А понякога за една усмивка и добра дума бихме дали всичко...

Редактирано от xameleona

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Чувал съм че в някои от военните игри които се играят в нета, действията на играчите се събират

и евентуално, а може би още сега, се използват за създаване на ИИ за танкове-роботи, безпилотни самолети и т.н.

Оттук не е особено далеч възможността за унищожение на човечеството от фанатична или друга група

добрала се до управлението на централните компютри.

От друга страна, посредством технологиите хората могат да се освободят от страха за насъщния, за

а се научат на правилно мислене и действие в съгласие с космическите закони.

В момента една все още изключително голяма част от човешките усилия се използват

(а това е идиотизъм от гледна точка на човечеството)

за увеличаване на военния потенциал на различните страни и военен блок.

Болезнено е да се гледа на безрадостните переспективи произтичащи от това.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest hrisko_89

Ако приемем, че има две малцинствени групи различаващи се от масата : една група дето е много хитра, манипулативна и печалбарска, която ни контролира сега и друга група, която е много духовна, възвишена, алтруистична, защо нещата стоят така че ни управлява първата група ? Защото сме си го заслужили, или защото втората група не съумява да застане начело ?

Нали казват, че технологията е като играчка в ръцете на неразумно дете. И че човечеството не умее да кара колата, пък постоянно я прави по - бърза, т.е. усъвършенства технологията без да променя морала.

Редактирано от hrisko_89

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ако приемем, че има две малцинствени групи различаващи се от масата : една група дето е много хитра, манипулативна и печалбарска, която ни контролира сега и друга група, която е много духовна, възвишена, алтруистична, защо нещата стоят така че ни управлява първата група ? Защото сме си го заслужили, или защото втората група не съумява да застане начело ?

...

Защото хората са егоисти. Човек който е зависим от егоистичните си желания е лесен за манипулиране. Достатъчно е само да го провокираш да ги следва, а той ще бъде готов да заплаща все по-висока и по-висока цена за това. Когато хората престанат да поставят личните си желания над общите, едната група ще изчезне. Последното обаче никой не може да направи вместо самите хора.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Има добри примери на връзка на държавата с духовността, както и лоши такива.

Добри

1. Взаимодействието в древна Индия на кшатриите (административната каста) с брамините.

Последните често са учили и възпитавали кшатриите-царе от деца.

Повечето съветници на царя са били брамини. Обществото е било справедливо и морално,

бедност и престъпници практически не е имало. Алкохол, месо и пр. не са се употребявали.

Повечето хора са били здрави и силни до преклонна възраст.

2. Тибет е пример от близкото миналото на йерокрация.

Далай Лама е бил и духовен водач, и административен глава на държавата.

Също е обграден с някои от най-компетентните лами за съветници.

Климатът на Тибет е суров, а оцеляването - трудно.

Въпреки това Тибет винаги се е радвал на много висок процент просветлени хора.

Храната на ламите и повечето жители е растителна. Алкохолът не е съществувал.

3. Древният Египет е теокрация с подобни на Тибет параметри. Месо и алкохол не са се употребявали,

това е било едно от най проспериращите и богати общества, хората са били здрави, красиви, разумни и силни.

Лоши

Инквизицията в Испания 16 век.

Франция по времето на Карл ІХ, 16 век.

Царска Русия от началото на 20 век. Царят е обграден от много както духовни, така и лъжедуховни съветници.

Лъжливите и особено Григорий Распутин оказваха върху него и придворните разлагащо въздействие.

Николай ІІ беше слаб и недалновиден. Той не можа да издържи на напрежението в 1914 и обяви мобилизация,

а след това под влияние на външни сили, въвлече Русия в І Световна война.

Плати с гибелта си и с тази на цялото си семейство. Загина цветът на Руската интелигенция, дворянство и

духовенство.

Царят не може да бъде слаб. Иначе не е цар.

група дето е много хитра, манипулативна и печалбарска, която ни контролира сега...

Защото сме си го заслужили, или...?

Не мога да си представя нация от добри, чисти, морални и духовни хора да имат подобно на описаното управление.

Дори средно напреднали духовно хора имат голямо чувство за справедливост и сила на мисълта.

Подобни на описаните хитреци щяха бързо да си ходят да търсят работа някъде като коняри, за чистене на канали и др.

Всеки нормален човек иска да живее добре в чиста, благоустроена и справедлива дъпржава, без да се безпокои

за сигурността на децата си в училището и на пътя им към къщи, нито да трепери пред престъпници.

Да вижда усмихнати, добре облечени и щастливи хора по улиците. Да работи каквото му харесва и да е достатъчно богат.

Как можем да го постигнем?

Трябва да се знае, че добрите, възвишените мисли имат по-голям брой трептения, отколкото лошите, нисшите мисли.

Именно този закон ще използвате. Имаш едно отрицателно състояние. Повиши трептенията си и ще се освободиш от него,

защото по-силните трептения на възвишените мисли ще надделеят и отстранят отрицателните състояния.

Мисъл за деня – 18 декември

Тъй като човечеството не е много по-различно от човешкото тяло, горната мисъл дава начин за спасение и на народите.

Когато хората разберат такива основни истини, тези които искрено търсят Бога ще бъдат уважавани и почитани.

Последователите на великите учители ще се увеличат и ще спасяват хората и природата.

С нашите концентрирани усилия в медитация и молитви може да имаме спасение от корупция и хаос.

Затова Шри Шри Рави Шанкар е почитан от политиците в Индия, Шри Ланка, Монголия и други страни.

Хората са почувствали реална помощ, мирът реално се е увеличил и насилието - намаляло.

Но до чудесно спасение на всички не е лесно да се достигне. Има обективно духовно зло, а също определени хора,

които е възможно да причинят ІІІ световна война, както е дадено в стари и по-близки до нас предсказания.

Защо ни е това? Ако Бог реши да унищожи света в този му вид, Той ще го направи.

А за нас хората е по-добре да се запомним един друг с обич, а не с насилие и омраза.

В нашите възможности да правим непрекъснат, стабилен духовен прогрес.

И хората около нас, и обществото, ще се ползват също.

Редактирано от Валентин Петров

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Технологии и Духовност

В една друга тема Любо засегна този въпрос и поради интерес на участниците отварям темата за споделяне на мнения.

Според вас какво е отношението между развитието на технологиите и духовността?

Мислите ли, че колкото повече технологиите се развиват, толкова повече здравето, култура и духовността в глобален мащаб намаляват?

А дали пък не е обратното?

"...хората искат любов, а те им казват: Ето! Автомобил! Ето! компютър..." - Ошо :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Създадоха жива бактерия от химически компоненти

Великий и ужасный Крейг Вентер сумел создать живое существо из химических элементов. До создания человека из глины еще далеко, но начало положено.

Вентер знаменит тем, что обскакал объединенные силы мировой науки, первым создав полную карту генома человека в своем частном институте. Потом первым в мире опубликовал собственный геном - читайте, завидуйте! А теперь вот, почти как Бог, создал живую тварь из четырех пузырьков с химикатами.

Конечно, бактерия микоплазма - не бином Ньютона. А штучка гораздо сложнее. Самая мелкая из известных бактерий, она тем не менее содержит миллион с небольшим пар оснований - "букв", из которых состоят молекулы ДНК всех живых существ. У нас с вами их 3 млрд пар - всего-то 3000 раз по 1 млн.

Ученый имел в своем распоряжении "чертеж" - последовательность всех пар оснований микоплазмы, расшифрованную при помощи компьютеров. Потом его команда собрала 1078 кусочков генома по 1080 пар оснований в каждом. А потом "сшила" их в одну длинную цепочку. Полученный геном микоплазмы micoides ученые поместили в "тело" ее близкой родственницы микоплазмы capricolum - и та и другая бактерии вызывают различные болезни крупного рогатого скота и коз. Полученная "сдвоенная" бактерия стала развиваться и делиться, как того требовал искусственный геном, то есть как микоплазма micoides. Фактически была создана синтетическая жизнь.

Для чего нужны столь сложные, да к тому же безумно дорогие технологии?

Во-первых, для получения новых лекарств и вакцин, которые можно будет синтезировать практически в считанные дни, а не как сейчас - за годы, а то и десятилетия.

Во-вторых, для получения неисчерпаемых источников пищи. Пофантазируем: если в клетки какой-нибудь мелкой личинки внедрить геном коровы, можно получать миллионы бифштексов практически из ничего. Наконец, можно будет создавать организмы с заданными свойствами. Вентер, к примеру, уже объявил, что сможет создать микроскопические водоросли, которые будут бесконечно производить биотопливо. В общем, у Синтии, как окрестили новую бактерию, блестящее будущее.

източник

...........

Американски учени създадоха първата жива клетка, управлявана от изкуствена ДНК!

Редактирано от Дъгата

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привлече ме заглавието на темата. Преди мислех че тези неща са несъвместими... Някъде прочетох, че "Науката пита как, религията пита защо". Мисля, че и двете няма да получат отговор...

Редактирано от не...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Технологичното развитие е свързано с напредъка на човешката мисъл.По принцип, за да се развива една технология е необходимо време.Потребителите с техните вкусове и предпочитания насочват производителя към производството на определена стока или услуга на пазара.Самия производител е заинтересуван от внедряването на технологиите.Например Япония е страна, чиято политика се е фокусирала върху това да инвестира в образование, научни дейности, нови технологии.Нейната икономика притежава 50% от промишлените роботи в света.Производителността на труда е висока,индустрията и е развита.Следва и потреблението в такъв контекст да е високо.Има и един друг важен момент правителството полага грижи за социалния баланс  в обществото.Така, че всичко е до това да водиш политика развиваща мисленето и хуманна, загрижена за всеки индивид, :dancing yes:  

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубава тема . Но имам един въпрос --Не разглеждаме ли живота си отделно от земната биосвера . Вече започнахме да се грижим за животните , най вече за тези които отглеждаме . Но на земята всичко е живот . Сега един нов вирус напомня за това .

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×