Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Иво

Папа Йоан Павел II

Recommended Posts

Папа Йоан Павел II е една забележителна фигура в най-новата човешка история. Допреди малко гледах новините, директно излъчвани от CNN, Rai Uno и Euro Sport. Наистина е бил изключителен човек, който е допренесъл много за световния мир и свобода на вярата. Бил е изключително толерантен към другите религии. Той е първият папа, който е посетил джамия и синагога. Покрай многото факти, които казаха за живота му, ми направи впечетление и едно негово изказване. През ~1980г в Рим се се събрали представители на над 80 правителства от цял свят. Изнесъл е реч, в която е казал, че за да бъде свободен човек трябва да може свободно да избира в какво да вярва. Изключителни думи на един католик.

Наистина живеем във време, в което религиите трябва да си подадат ръка, в името на благото на цялото човечество и в името на Извора, от който излизат. "Бог е един" е казвал папата. Между другото, любопитен факт е, че един от предишните папи, папа Йоан XXII, се е познавал лично с Беинса Дуно и е казал за него, че е "най-големият философ на земята в нашата епоха". Но да не се отклонявам...

Папа Йоан Павел II ще бъде помнен, като един от най-големите радетели за мир. Наскоро е посетил Йерусалим, където се е молил за прошка за загиналите евреи. На друго място пък мисля бяха казали, че е молил за прошка и за неправдите извършени от църквата през средните векове. От днес започва няколко дневен молебен и поклонение, като в Рим се очакват да пристигнат много държавни глави, политици и поклонници от цял свят.

Pope%20John%20Paul%20II.jpg

Нека да отправим своята молитва за Светлина по Пътя му в другия свят.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Папата като фигура е един от символите не само на католицизма, но и на западната цивилизация. В образа му винаги се сливат образа на институцията, на добрия мъдър старец (архетип) и на самата личност. Папа Йоан Павел ІІ действителност е забележителна личност, чийто понтификат е един от най-успешните. Всички ще го запомнят с думите "Не се страхувайте" и подкрепата му за Солидарност в Полша.

Така, че наистина да се включим в общите молитви и да почетем паметта му.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Господи, прости , помени и помилуй ,

отишлия си с вяра в теб Папа Йоан Павел ІІ !

Вечен мир дари му , Господи, и вечна светлина да свети върху му.

Амин

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не познавам положението в католическата църква :hmmmmm: , ала папата също ми е правил впечатление със стремежа си за мир и отвореност към "другите", които и да са те (напр. покрай войната в Ирак).

Желая му всичко най-оптимално, най-малкото защото е човек като всички нас....

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×