Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Хермес Трисмегист. Херметизъм.

Recommended Posts

Хермес Трисмегист

Хермес Трисмегист е една изключително интересна фигура в древната история. Наричан е още Хермес ТрижВелики, защото е тройно велик, велик в трите свята: физически, духовен и божествен. Учените му преписват основите на повечето съвременни науки като астрономия, химия и медицина. Алхимиците казват, че той е основателя на алхимията и астрологията. Суфите смятат, че един от древните велики учители на това, което сега се нарича Път на Суфите. Херметици считат, че той е дал 7-те ключа, които отключват всяка врата на Небето и Земята. Други изследователи (например мавританския историк Саид от Толедо починал 1069г) твърдят, че в различните култури Хермес е бил наричан с различни имена: в древен Египет – Хермес и Тот, сред евереите и в Библията – Енох, а сред арабите – Идрис. За латински аналог се смята Меркурий. В архивите на Школата на Беинса Дуно се пази информация, че Хермес е един от великите Учители на Бялото Братство.

За жалост голяма част от неговите трудове са изчезнали, а се твърди, че е имало томове. Основното произведение, от което са останали свидетелства е Кибалион (Изумрудения Скрижал и Корпус Херметикум са други два трактата, които също са запазeни и се твърди, че са от Хермес). В Кибалион се предават 7-те херметични принципа. Според някои изследователи те са в основата на музикалната динамична медитация Паневритмия. Това изглежда логично, тъй като Хермес е смятан за откривателя на флейтата и човек, който е можел с музика да вдъхновява хората и да събужда Доброто в тях. (виж например “Суфиите”, Идрис Шах, стр. 231-235. 2003г)

И досега Хермес се свързва с древната мъдрост и връзката между човека и Висшия свят. Термина “херметичен” идва от неговия древен създател и означава таен, заключен. От там идва и твърденията, че древното знание е херметично или както бяхме споменали в друга тема, то може да бъде достигнато само с нужните ключове и умение за тяхното ползване. А умението се придобива с работа и практика.

Знаете ли нещо повече за Хермес и знанието завещано от него?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хермес е един от учениците на Заратустра,

смята се че е бил посветен още от Атлантида, и че Апостол Йоан е преродения Хермес. (спред Рудолф Щайнер)

за някои е под въпрос дали всички книги приписвани на Хермес са писани от самия него или от други египетски жреци(от по-късните периоди)

За предстоящата 6 културна епоха (която има връска с египетско-халдейския период на следатлантската култура) древната египетска мъдрост може да има сериозно значение(разбира се преосмислена от гледна точка на Новото)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Чрез "добре нагодена евлогия" ( Поймандър XIII,16) ХЕРМЕС кара Вселената да отекне, напявайки ХИМНА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО:

"И така, дете мое, застани прав на открито под небето с лице срещу южния вятър при залез Слънце и благоговей!

Също и при изгрев Слънце , с лице срещу източния вятър....

Тишина, дете....." Аум

Любов + Светлина + Мир + Радост!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Както е посочено, под "Хермес" трябва да се разбира един от Учителите на Бялото братство, чиято задача е била да предаде на хората полагащата им се според равнището на съзнанието част от Вечната Божествена Мъдрост. Тази мъдрост или познание съществува от зората на човешкото общество, но тъй като човечеството е склонно към забрава, се налага периодично да му се припомнят някои основни положения и закони, като "десетте божи заповеди" например. Обемът на тези познания с течение на времето става все по голям, включително и за "непосветените", което още един път показва, че няма универсално Учение за всички времена, а всяко "ново"Учение представлява доизграждане и разширяване на вече съществуващите. В този смисъл не трябва да се очаква, че книгите на Хермес са могли да съдържат някакви велики тайни, независимо от цялата им символичност и замъгленост, което е било в тон с тогаваното изискване за опазване на съдържащата се в тях информация.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей! Ти сигурен ли с в това което пишеш?

Какво ти е мнението/тълкуването на Химна на Възраждането! Конкретно...ако можеш! Без теория на общия лаф! Питам те защото уважавам мнението ти!

Верен+Истинен+Чист+ Благ!

Верен в Любовта! Истинен в Мъдростта! Чист в Истината! Благ в Правдата!

Това важи и за мен! ...

Любов + Светлина+ Мир + Радост!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хермес не е имал задача да покаже доколкото се възприеме. Той е бил жътвар... Извел е готовите от това жизнено поле...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сигурен ли си в изказа си ? Какъв е смисъла му....

Хермес не е имал задача да покаже доколкото се възприеме.Той е бил жътвар...........

Може да е бил, а може и да не е бил... мене ме вълнува Химна на Възраждането! затова ви помолих за мнение...

Любов +Светлина + Мир + Радост !

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, търсещи!

Напълно съм съгласна с мнението, изразено от Ннберчев и от Венци. Що се отнася до Химна на възраждането- малкото, което е показано тук от Благост, звучи като нещата, които ми харесват, които ме вълнуват, които значат много повече от това, което значи простият сбор от думи, които ги изграждат. Несъмнено- част от Пътя към Възраждането е дълбокото, същностно благоговеене, във всеки момент, на всяко място- и на изток, и на запад, сутрин и вечер, и когато и да е и където и да е. Само трябва да внимаваме да не залепнем за благоговеенето, така, както залепваме за толкова много други неща. Защото иначе ще се разминем с Възраждането. Но Благост, не ми се вярва да мислиш нещо много по- различно!

Успех!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest valentinus

Хермес Трисмегистос и учението му са основата на Европейския езотеризъм.

Синът на змиите

“Той направи себе си, жив, на един гроб”. От този гроб се издига нагоре Синът, облечен със златната Сватбена дреха на новата душа. Той е новия Меркурий, три пъти големият Хермес. Главата му е украсена със златното чудно цвете на новата мисловна способност, ръцете му държат двете огнени змий на обновения спинален флуид, позитивния и негативния аспект. Петте контактни точки между новата душа и трансфигуриралата личност сияят като рози. Той е намерил своят Пимандер.

Да, има много по-съществени аспекти на Учението на Хермес:

като поток-вълна от знания и като ненадмината духовна енергия.

И като към всеки велик - поколения след него са му "приписвали" полезни и не чак толкова (или неактуални вече) "знания" .

Човеството до днес познава две откровения: на Хермес и на Христос. И те са свързани - и като образ, и като енергия на имената. Разликата (или еволюционното надграждане) е в това, че Хермес владееше енергията на кадуцея да възкресява отвън - а Христос се самокръсти в гробницата (тялото) и показа на човечеството новият път за възкресение отвътре (чрез осветената лична енергия).

И кой може да свидетелства, че е изживял Откровението на Музиката на Сферите, или че е овладял летящите обувки на Тот-Хермес ? Хермес още е път...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

За тези, които сериозно се интересуват от Хермес Трисмегист: книгата е "Корпус Херметикум", на ИК "Имаго мунди" от 2003 г., преводът е на Пламен Градинаров.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Седемте принципа на Хермес Трисмегист гласят:

Първият принцип: “Вселената е ментална”

Принцип на съответствието: “Както е горе, така е и долу и както е долу, така е и горе.”

Принцип на вибрацията: “Нищо не е в покой, всичко се движи, всичко вибрира.”

Принцип на полярността: “Всичко е двойствено, всяко нещо притежава два полюса. Противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степента на вибрациите си.”

Принцип на ритъма: “Всичко тече навътре и навън, всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо.”

Принцип на причината и следствието: “Всяка причина има свое следствие и всяко следствие има своя причина. Случайността не е нищо друго освен името на закона, който не е познат.”

Принцип на пола: “Всяко нещо притежава своя мъжка и женска същност.”

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Принципите на полярността и пола май се бъркат много често, като едното се цитира там, където е уместно другото? Но и разликата е някак си плаваща или аз ту я усещам, ту я губя... какво мислите по въпроса

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"Уви,сине мой-ще дойде ден,когато свещените йероглифи ще се превърнат само в идоли.Светът ще приеме тези символи за богове и ще обвинява великия Египет в преклонение пред чудовища.Но онези,които така ще ни клеветят,сами ще се кланят пред Смъртта-вместо пред Живота, и пред глупостта-вместо пред мъдростта; те ще осъждат любовта и плодородието,ще напълнят храмовете си с кости на мъртъвци като реликви и ще изхабят напразно младостта си в самота и сълзи.Техните девици ще стават вдовици(монахини) преди да се омъжват,и ще вехнат в печал-защото хората ще презрат и профанират свещените мистерии на Изида."

Това пророчество на Хермес Триждивелики,което е извадка от "Шамполион",цитира Блаватска в книгата си "Разбулената Изида".

Колко вярно се е сбъднало всичко,което се е случило с религията. :thumbsup1:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Принципите на полярността и пола май се бъркат много често, като едното се цитира там, където е уместно другото? Но и разликата е някак си плаваща или аз ту я усещам, ту я губя... какво мислите по въпроса

Ще се опитам малко да поразсъждавам :)

Да вземем думите "любов", "омраза" и "апатия". Какво изразяват?

Нека да си представим любовта като един вектор. Посоката засега ще оставим настрана. Този вектор може да има различна дължина, в зависимост от това колко силна е любовта ни. Може да бъде безкрайно къс, когато любовта едвам присъства, а може да бъде и безкрайно дълъг. Тогава ще отразява Божията Любов. От тази гледна точка единия полюс е безкрайно малкото, другия безкрайно голямото. Може ли дължината на вектора да стане нула? Тогава говорим за отсъствието на каквато и да е любов. Това състояние е апатията в абсолютен смисъл, но такова състояние никой никога не е наблюдавал, затова ще го оставим настрана. Говорейки за апатия, ще се ограничим (ако това може да се нарече ограничение) с безкрайно-малката величина. Безкрайно малката любов е тази която се проявява от най-малката градивна частица на материята - от безкрайно малкото. Ще спра дотук.

Сега да разгледаме отношението между любовта и омразата. Когато обичаме даден човек, това може да се изрази с вектор излизащ от нас по посока на този човек. Дължината на вектора, както вече казах ще зависи от силата на любовта. Когато говорим за омраза, векторът ще бъде в срещуположна посока. Значи, когато говорим за любов и омраза, от значение е посоката, а големината може да бъде и една и съща. В това отношение не може да съществува състояние при което да липсва посока. В основата на проявлението стои движението, а то без посока е безсмислено. Без посока е единствено нулата, или пак стигаме до апатията, липсата на движение или смъртта, които никой никога не е наблюдавал и няма да наблюдава.

Противоположности като светлина - тъмнина, са идентични с двойката любов - апатия.

Доброто и злото от своя страна са идентични с двойката любов - омраза, доколкото доброто се изразява с движение към Бог, а злото в обратна посока.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В един разговор Хермес казва на Тот:

- Невъзможно е мислено да си представим Бога вярно...С помощта на материални органи не може да се опише онова, което е нематериално и вечно...Едното е възприятие на духа, другото- реалност. Това, което може да бъде възприето с нашите чувства, може да бъде описано с думи; но онова, което е нетелесно, незримо, нематериално и няма форма, не може да бъде осъзнато с помощта на обичайните ни чувства. Аз разбирам така, о, Тот- Бог е неизразим!

Елена Блаватска- "Разбулената Изида" :3d_016:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Без посока е единствено нулата, или пак стигаме до апатията, липсата на движение или смъртта, които никой никога не е наблюдавал и няма да наблюдава.

Една по-различна гледна точка: Нулата не е апатия, а точката на случване. Полюсите не са любов-омраза, а обич-омраза или привличане-отблъскване, плюс и минус. Случването (Абсолютната нула -Истината-Любовта) е възможно при отсъствие на полюси. Обичта е малката (човешката) любов, а Любовта - божествената.

Има още едно важно писание, приписвано на Хермес - Златният трактат. 13 страници ( ако не ме лъже паметта), може да се изтегли оттук. Някой чел ли го е? Струва ми се най-мистичното от всички.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

Привет Светулке :),

Благодарене на теб преди време този "Златен Трактат" достигна като разпечтка на иглен принтер в джоба на еди от Мъжете в Бяло- Ал(Химика)...който прекрои алхимичата си лабораторияна зъботехническа работилница, спря да си плаща членския внос в гилдията на алхимиците, и върна на мода златните зъби в Столюпиново...Когато последно го видях, минавайки покрай работилницата му, го мернаах през прозореца да води оживен д иалог с нисичък странен човечец с благ поглед, кйто твърдеше, че се казва Херпес Втрисимгис, и доколкото разбрах, пеподаваше известния (по негови собствени думи) си трактат "Корпус херпетикум" и го убеждаваше, че о това може да се изкара и повече отзлато..всъщност, навремето така преподал на Доналд Ръмсфелд трактата си "субстанцио антиспиноза" и от тогава на въпросния Доналд му се отворила сърдечната чакра, и към нея потекъл свежо "зелан" цвят ;сразнообразен номнал) и светът отдавна не е същия....Между впрочем от рано сутрита днес, ме нападна някакъв вирус, приини ми три стресници и 400 градуса температура...ама щом сега съм се добрал дорс-то, значитемпературата и стресниците са с превърнали в спомен.само с малко лед с цвят на аметист...е, постингът ми е като "ехо докоро подгрявано на 40 градуса...но, смее ли някой да обвини бълнуващя след треска...оосвен ако не е била риба-треска, с която е преял, и бълнува за още...

"Изомрудените скрижали на Тот Атланта" са четиво,което от няколко месецаимамвъзожност да нося в себе си почти навсякъде поради джобните си размери, и там всъщност, съвсем най-сериозно откривам всички заложени принципи, актуализирани впоследствие от Иисус, наречен Христос.- Скрижалите са практическо ръководство- не мога да обясня мехнизма,чрез който се случва разбирането на текста, но единственотокоето е може би важно в този сучай е желанието...а от намерението и волята заиси дали ща хвана "пъта" на Ал(Хмикът) или ще следвам предписнията на Тот- Атланта...

Философския подход е безполезен, протестантският ентусиазъм е вреден, така че остава само страданието,, което отключва тайните- което онакратко си позволих да нарека СКОТ-състояние....

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Виждам, че някои хора са запознати с Принципите на Хермес и това, че те са ключове към разгадаване тайните на Вселената.

Искам да попитам:

Ползвате ли практически тези ключове в ежедневието си?

Ползвате ли силата на мисълта (Ума) за справяне с известни проблеми пак в ежедневието си?

Или това е просто поредната доза информация, скрита в някое закътано чекмедже в дебрите на съзнанието?

Бъдете здрави!

:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

Историята на Тот Египетски може да се проследи назад почти до началото на Атлантида.Преди 52 000 години той открил начина да съхранява съзнанието си в едно и също тяло, без да умира и оттогава пребивавал в първоначалното си тяло- до 1991г, когато премина към нов начин на съществуване, който излиза далеч извън нашите разбирания.Той живял почти през цялата история на Атлантида, дори бил неин цар в продължение на 16 000 години.По онова време се наричал Чикетет Арлих Вомалитес.Всъщност името му е Арлих Вомалитес, а Чикетет била титлата му, която означавала"онзи, който носи мъдростта", защото той наистисна желаел да бъде самата мъдрост.След като Атлантида потънала,Арлих Вомалитес и други развити съшества трябвало да чакат 6 000 години, преди да започнат отново да възстановяват цивилизацията.

Когато започнала да се заражда Египетската култура, той отново се появил и се нарекъл Тот, като запазил това име през цялото съществуване на Египет.Когато Египет загинал, именно Тот поставил началото на следващата велика цивилизация- това била Гърция.В нашите книги по история се казва, че Питагор е бащата на Гръцката култура, че Гърция възникнала от и чрез Питагорейската школа, а от Гърция се развила нашата днешна цивилизация.В трудовете си самият Питагор казва, че Тот го е хванал за ръка, завел го е под великата пирамида и му е разкрил цялата геометрия и природа на реалността.Когато благодарение на Питагор се родила гръцката цивилизация, Тот се появил в нея в същото тяло, което имал от времето на Атлантида, и се нарекъл Хермес.И така, Арлих Вомалитес, Тот и Хермес са едно и също лице.

Наред с другото,Тот е родоначалник на историята като наука.Знаете ли, в Египет той бил наричан Летописеца, защото записвал всичко, което се случвало.

Живял е през всичкото това време, така че като летописец просто седял и наблюдавал как животът тече покрай него.Бил отличен и безпристрастен свидетел, тъй като в това се изразявала голяма част от неговото разбиране за мъдростта.Той рядко говорел или действал,освен когато знаел, че го прави в съответствие с Божествения ред.После Тот открил начин да напуска земята.Заминавал на някоя друга планета, където имало живот, и просто седял и наблюдавал.Никога не се намесвал, не казвал нито дума.Запазвал пълно мълчание и просто гледал- искал да види как живеят там, да натрупа мъдрост и разбиране.Прекарвал по стотина години на всяка планета, после отивал другаде и отново наблюдавал.

Тот отсъствал от Земята общо около 2000, години, изучавайки други форми на живот.Но той смята себе си за земен жител.Тот смятал себе си за човек от Земята, защото тук той направил първата си крачка, довела го до безсмъртието.

Друнвало Мелхизедек "Древната тайна на цветето на живота" Том I

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нещо подобно говори и за `граф Сен Жермен`, Ян ван Хелзинг в `Не пипай тази книга`.

Споменава дори, че той бил член на `Бялото братство`...

` По думите му „Бялото братство" е група същества от по-високо измерение, което се грижи за развитието на нашата планета и помага на душите в духовното им развитие.`

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нещо подобно говори и за `граф Сен Жермен`, Ян ван Хелзинг в `Не пипай тази книга`.

Споменава дори, че той бил член на `Бялото братство`...

` По думите му „Бялото братство" е група същества от по-високо измерение, което се грижи за развитието на нашата планета и помага на душите в духовното им развитие.`

Сен Жермен /Християн Розенкройц/ е един от 12-те Махатми,заедно с Кутхуми и Мория.

А Хермес е по-близо до 12-те Бодхисатви,към които принадлежат Гаутама Буда и Учителя.

Всички работят за идването на Христос,Христовия живот и Мъдрост на Земята и промяната на човечеството.hypocrite.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Атлантида.Настъпва библейският потоп,за който всички знаем.Хората,които не са били омърсени и са били достигнали по-високото еволюционно ниво са били изведени и спасени,за да дадат продължението на човешката раса и да носят светлината на знанието.Водачи са им били високо посветени същества.

Единият клон,начело с Хермес отива в Египет.

Духовен водач на окултните школи в Атлантида е бил Мелхиседек-Посветен от най голяма величина.В Библията има писано за него:Мелхиседек-Цар Салимски-Цар на правда и мир.

"...и Мелхиседек,цар Салимски изнесе хляб и вино:а той беше свещеник на Бога вишнаго.И благослови Авраам от Бога вишнаго,владетелят на небето и на земята,..."/Битие 14:18-20/

Има още няколко пасажа,свързани с благославянето на Авраам,който става родоначалник на еврейския народ.

Помощник на Мелхиседек е бил друг посветен,който в последствие се преражда като Зороастър и става духовен водач на персите.

Двамата ученици,достигнали най-високо посвещение в школата на Мелхиседек са Хермес и Моисей.

/ за подробности- Пътя на Бялото Братство през вековете-Влад Пашов/

5. Изумрудените скрижали на Хермес Трисмегист /spiralata.net/

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,13750.0.html

Редактирано от Мария-София

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Атлантида.Настъпва библейският потоп,за който всички знаем.Хората,които не са били омърсени и са били достигнали по-високото еволюционно ниво са били изведени и спасени,за да дадат продължението на човешката раса и да носят светлината на знанието.Водачи са им били високо посветени същества.

Единият клон,начело с Хермес отива в Египет.

Духовен водач на окултните школи в Атлантида е бил Мелхиседек-Посветен от най голяма величина.В Библията има писано за него:Мелхиседек-Цар Салимски-Цар на правда и мир.

"...и Мелхиседек,цар Салимски изнесе хляб и вино:а той беше свещеник на Бога вишнаго.И благослови Авраам от Бога вишнаго,владетелят на небето и на земята,..."/Битие 14:18-20/

Има още няколко пасажа,свързани с благославянето на Авраам,който става родоначалник на еврейския народ.

Помощник на Мелхиседек е бил друг посветен,който в последствие се преражда като Зороастър и става духовен водач на персите.

Двамата ученици,достигнали най-високо посвещение в школата на Мелхиседек са Хермес и Моисей.

/ за подробности- Пътя на Бялото Братство през вековете-Влад Пашов/

5. Изумрудените скрижали на Хермес Трисмегист /spiralata.net/

http://www.xnetbg.co...ic,13750.0.html

Да, още от неговото раждане води началото си идеята за Девата с младенеца, няма да търся сега по книгите си ще карам по спомен това което ми е останало та от връзката на древна Атлантска царица/ пречиста висша жрица и също такъв цар от тяхната свещена Женитба се ражда Хермес... от тогава Любовта има вечен стремеж към Мъдростта, а Египетските пирамиди са построени чрез силата на мисълта от висшите атлантски жреци. Поздрави!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×