Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Петицията за Рила се гледа в Европейския парламент на 30 април 2009 г.


Recommended Posts

Здравейте,

Петицията за запазване на Национален парк Рила и Седемте Рилски езера ще се разгледа утре, 30 април 2009 г. от 15,30 часа в Брюйксел в Европейския парламент. Поздравяваме всички, които помагаха с успеха.

За да помогнем за запазването на Рила по този повод предлагаме молитва за запазване на Рила и Седемте Рилски езера утре в 7 и 12 часа. Благодарим, приятели, че сме заедно в това начинание.

Линк към коментар
Share on other sites

Постигнат е голям успех. За подробности вижте прессъобщението по-долу.

Брюксел, 30 април 2009 г. Днес Комитетът по петициите на Европейския парламент на своето последно заседание за настоящия си мандат разгледа отново петициите относно Натура 2000 в България, подадени от български граждани. Трима представители на Коалиция „За да остане природа в България” представиха проблемите с шест защитени зони – Странджа, Иракли, Камчийски пясъци, Калиакра, Рила и Пирин – които се нуждаят от спешни действия за прекратяване на нарушенията, позволявани от българските институции при строителството на нови обекти и ски и морски курорти. От Коалицията призоваха Комитета по петициите да настоява пред Европейската комисия за откриване на спешни наказателни процедури поради множеството нарушения на българското и европейското законодателство. Също така, следва да бъде доведен докрай процесът по приемане на мрежата Натура 2000 в пълния й размер в България – това включва приемане на зона „Рила-буфер”, както и допълване на някои зони за птиците до пълния им предложен размер.

Представянето на българските петиционери срещна разбирането на членовете на Комитета по петициите, които вече са добре запознати с проблемите на българската природа. Силна подкрепа оказаха евродепутатите Дейвид Хамърщайн и Душана Здравкова. В резултат на дискусиите Комитетът по петициите взе решение да изпрати незабавно твърдо и настойчиво писмо до комисаря по околната среда и водите в Европейската комисия Ставрос Димас с настояване да не се бавят повече наказателните процедури по най-спешните и драстични проблемни случаи. Освен това Комитетът по петициите ще поиска от Европейския омбудсман да разследва Европейската комисия за пасивната й позиция по отношение на нарушенията в България и бавната й реакция.

След заседанието Коалиция „За да остане природа в България” внесе нова петиция от български граждани, настояваща за спиране на незаконния лифт „Хижа Пионерска-хижа Рилски езера” в Рила и рекултивация на района. Припомняме, че независимо от подадената преди повече от година в Европейския парламент петиция за недопускане на строителството на този незаконен обект, подкрепена от над 170 000 души, липсата на реакция от страна на българските институции позволи съоръжението да бъде пуснато в експлоатация.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...