Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Люляк

Петицията за Рила се гледа в Европейския парламент на 30 април 2009 г.

Recommended Posts

Здравейте,

Петицията за запазване на Национален парк Рила и Седемте Рилски езера ще се разгледа утре, 30 април 2009 г. от 15,30 часа в Брюйксел в Европейския парламент. Поздравяваме всички, които помагаха с успеха.

За да помогнем за запазването на Рила по този повод предлагаме молитва за запазване на Рила и Седемте Рилски езера утре в 7 и 12 часа. Благодарим, приятели, че сме заедно в това начинание.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Постигнат е голям успех. За подробности вижте прессъобщението по-долу.

Брюксел, 30 април 2009 г. Днес Комитетът по петициите на Европейския парламент на своето последно заседание за настоящия си мандат разгледа отново петициите относно Натура 2000 в България, подадени от български граждани. Трима представители на Коалиция „За да остане природа в България” представиха проблемите с шест защитени зони – Странджа, Иракли, Камчийски пясъци, Калиакра, Рила и Пирин – които се нуждаят от спешни действия за прекратяване на нарушенията, позволявани от българските институции при строителството на нови обекти и ски и морски курорти. От Коалицията призоваха Комитета по петициите да настоява пред Европейската комисия за откриване на спешни наказателни процедури поради множеството нарушения на българското и европейското законодателство. Също така, следва да бъде доведен докрай процесът по приемане на мрежата Натура 2000 в пълния й размер в България – това включва приемане на зона „Рила-буфер”, както и допълване на някои зони за птиците до пълния им предложен размер.

Представянето на българските петиционери срещна разбирането на членовете на Комитета по петициите, които вече са добре запознати с проблемите на българската природа. Силна подкрепа оказаха евродепутатите Дейвид Хамърщайн и Душана Здравкова. В резултат на дискусиите Комитетът по петициите взе решение да изпрати незабавно твърдо и настойчиво писмо до комисаря по околната среда и водите в Европейската комисия Ставрос Димас с настояване да не се бавят повече наказателните процедури по най-спешните и драстични проблемни случаи. Освен това Комитетът по петициите ще поиска от Европейския омбудсман да разследва Европейската комисия за пасивната й позиция по отношение на нарушенията в България и бавната й реакция.

След заседанието Коалиция „За да остане природа в България” внесе нова петиция от български граждани, настояваща за спиране на незаконния лифт „Хижа Пионерска-хижа Рилски езера” в Рила и рекултивация на района. Припомняме, че независимо от подадената преди повече от година в Европейския парламент петиция за недопускане на строителството на този незаконен обект, подкрепена от над 170 000 души, липсата на реакция от страна на българските институции позволи съоръжението да бъде пуснато в експлоатация.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×