Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мадарски събор 2009


Recommended Posts

Вижте: Програма на XVII-тия младежки събор на Бялото братство

Мадарският младежки събор ще се състои от 22 до 24 май край архитектурния резерват '' Мадарски конник''.Той ще бъде посветен на 145г. от рождението на Учителя и 100г. от създаването на Шуменската братска група.

Точната програма не е уточнена ,но както винаги на събора ще има тематични лекции,посрещане на изгрева,паневритмия,братски обяди/очакваме ...череши и ягоди като подарък/,вечерни концерти,съгласуване на дейностите във връзка с организирането на лагера край Седемте рилски езера...

Ще се радваме ,ако се покажат и изиграят 21 упражнения от Учителя.Дано и най-после бъдат заснимани ,за да се играят по света.

Нощуването в хижата струва 8 лв, а на къмпинга-7лв.Навярно ще бъде и намерено място,където да бъдат разположени безплатно палатки/Трябва да се съобразяваме ,че сме в резерват/.

За повече информация можете да пишете на: aa_borovo@abv.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Пиша тези редове от позицията на човек ,в чиято глава /и на borislavil/преди близо 20 г. се роди идеята за възраждане на младежките събори.Но не е важно кой е бил проводникът на тази добра идея.По-важно е как тя се реализира тогава и как сега.Отговаря ли той на името си МЛАДЕЖКИ и не се ли превърна донякъде на копие на събора в Айтос?Откривате ли теми ,които се разискват по време на събора и които са от особена важност за младите хора?

Преди години моят брат се опита да изнесе кратка лекция за възпитанието на детето в утробата на майката.Тази тема е особено актуална в духовните среди в Западна Европа и дори в съседна Гърция.Оказа се ,че няма време да се представи темата , защото тече бурен дебат за паневритмията. Да ,паневритмията е важна ,но не прекаляваме ли с акцентирането върху нея?А нима не са важни и 21 упражнения от Учителя?Аз вече около 10 години се моля те да бъдат заснети и показани в интернет в България и по света.Досега съм получил само обещания,че това ще се случи.И... продължавам да чакам...

Има и други проблеми.Те са организационни.

В началото на събора гостите бяха около сто .Днес са поне три пъти повече.А хората ,които се грижат за подготовката ,която е доста сложна/храна ,настаняване ,наряди,разрешения,лагеруване,пари.../,не само не се увеличиха,но май дори намаляха.Но за жалост претенциите на някои от гостите се поувеличиха.

Затова предлагам всеки да прегледа много добре нещата ,които слага в раницата си преди тръгване за Мадара.Ако му трябват дрехи-нека си вземе,ако му трябват подправки,череши,лук-нека си вземе...

И...хубаво е да се играе паневритмия и да се чустваш безгрижно като гост.Но дали тези ,които готвят повече от 15 години,не искат поне един път да са сменени именно от някои от гостите?/Не ми пробутвайте оправданието с благословението!/Защото съборът е национален и духовен ,а не селски .

Наистина Мадарският младежки събор предизвиква въпроси.А какви са отговорите според вас?

P.S.Изказаното от мен мнение е лично и може дори да не се споделя от домакините от Шуменската група.

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам доколко твоето мнение се споделя от останалите в нашата група. Но аз ще кажа какво мисля за този събор от позицията на вече четири участия в него. Засега няма нищо твърдо уточнено като лекционна част и концерти в него. Вчера присъствах на дискусията по огранизационни въпроси около събора. Нито се знае ще има ли лектори, кои ще са, на какви теми ще се дискутира, нито ще има ли концерти, само двама музиканти са потвърдили участие засега. Пак ще има организационно събиране за подготовка на Рила, пак ще се ходи из резервата с изнасяне на историческа беседа от Наско, пак се предлага да се посети музея, спомена се като лектор Христо Маджаров единствено, но и той не е сигурен...Всяка година едно и също... Дори за 21-те упражнения не се каза ще се демонстрират ли или няма. Толкова ли е трудно да се каже една група хора да ги изиграят, докато човек оператор ги заснима, а останалите да гледат и да се учат? Някак не усетих живец, става някак рутинно като отбиване на номера, няма разчупване на стереотипа, поне така го усетих, може и да греша. Ето защо на мен тази година не ми се ходи на този събор, нямам вдъхновение. Е, вярно едната вечер ще се прожектират снимки и ще се разкаже историята на шуменското братство по повод на 100 години от първия шуменец-ученик на школата, но това едва ли е кой знае колко интригуващо меропрятие.

Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Ето някои от важните въпроси/според мен/:

-Кой идва на събора?

-Каква е целта на участието в събора? Туризъм сред красивата природа или стремеж към духовни практики?

-Колко е активно участието на всеки брат или сестра в общия духовен живот?

-Да имат ли обединителни/централни/ теми съборите? Какви да са те?

-Колко са младите хора ,които участват в събора и от какво е продиктуван техният интерес?

-Умеем ли да ги задържим за по-дълго време в братските среди?

-Трябва ли да се вклюват в подготовката на събора братя и сестри ,които не са от Шуменската група? Как?

-Кога трябва да е готова програмата за събора?Дали не е по-добре Шуменската група да получава помощ при ангажирането на лектори?

–Не станаха ли прекалено еднообразни темите на последните няколко събора?

-Как трябва да бъдат осъвремени нарядите ,за да станат по-интересни и с по-голяма духовна стойност?

-Кoгa ще бъде обсъдена социалната дейност на Братството? Или ще чакаме пак да дойде някой индийски духовен приятел,за да ни покаже какво трябва да направим?

-Каква е връзката на Братството със съвременната наука? Как представяме нашите идеи на научни СВЕТСКИ симпозиуми? Умеем ли да обличаме духовното в подходяща за света форма,за да се приеме по-добре?

-Готови ли сме да дадем на света комплекс от упражнения/физически и духовни/,благодарение на които хората ще станат по-здрави ,а може би и по-добри?

–Какви упажнения можем да играем през зимата ,когато не се играе паневритмия?

С тези въпроси не искам да засегна братята и сестрите от Шуменската група.

Те имат най-малка вина за някои от проблемите на събора.Колкото и да са добри професионалисти,те не са в състояние да свършат всичко перфектно.А и имат достатъчно физическа работа.Затова заслужават само нашата благодарност.

Линк към коментар
Share on other sites

Добри въпроси! Йога организацията на Шри Шри Рави Шанкар показа че има отговорите на посочените от теб въпроси, и съвсем естествено беше приета в България и тя и самият Учител с отворени обятия. Никой не направи някакви спънки, всичко мина гладко и с успех. Защото знаят как да поднесат учението така, че да бъде удачно за човека на 21 век. Огромния процент последователи са в младежка възраст! Забележете всичко беше организирано от доброволци-последователи, няма платени хора на длъжности. Какво може да задържи и да заинтригува младите хора в Братството? С какво Братството помага реално на обществото, освен с молитви?... Как Братството представя себе си в света и каква е реакцията на обикновения човек към него. И защо е такава?

А Шуменската група поема всичко върху плещите си за Мадарския събор, дават собствени средства, лишават се всяка година едни и същи хора от паневритмия, от беседа, защото са долу да готвят обяда, остават хора да пазят палатковия лагер докато всички останали са горе на платото на мероприятията, а всички останали са като гости тук...Правят всички опити за поканят музиканти, лектори, и дори с това срещат трудност, ето сега още не се знае, къде е дългът на хората които принадлежат към братството, да се отзоват на поканите, оставяйки дребните лични ангажименти?! Толкова сме се отдалечили от истинската идея за ученичество...и сме го превърнали в излети сред природата...

Линк към коментар
Share on other sites

Програма

на XVII-тия младежки събор на Бялото братство

Мадара 2009

Посветен на светлия празник на славянската писменост,

145 г. от рождението на Учителя Петър Дънов и

100г. от основаването на шуменската братска група

Първи ден - 22 май 2009 г., петък

5.50ч. Посрещане на изгрева на слънцето с духовен наряд

Място: Мадарското плато на полянката в близост до стъпалата

7.30ч. Паневритмия

9.00ч. Закуска

10.00ч. Запознаване с историята на Мадара, екскурзия в археологическия резерват

13.00ч. Братска трапеза – х. Мадарски конник

16.00ч. Посещение на археологическия музей в Мадара

19.00ч. Посещение на концерт на Арсмузика в Голямата пещера

20.30ч. Вечерен духовен наряд

Втори ден - 23 май 2009 г., събота

5.50ч. Посрещане на изгрева на слънцето с духовен наряд

Място: Мадарското плато на полянката в близост до стъпалата

7.30ч. Паневритмия

9.00ч. Закуска

10.00ч. Рилска беседа от Учителя

10.30ч. Представяне на 21 гимнастически упражнения

11.30ч. Беседа за храненето от Веселин Орешков

13.00ч. Братска трапеза в х. Мадарски конник

15.00ч. - 17.30ч. Лекционна част. Място” х. Мадарски конник

• 100-години братска общност в гр. Шумен – А.Атанасов

• Съобщение за детския творчески форум в гр. Плевен

• Представяне романа на Невена Неделчева „Абсолютния закон” от Георги Петков

• 110 г. от рождението на Стоянка Илиева – живот и творчество. лектор: Т.Карова

• Представяне на стихосбирката на Венета Расташка „Шарена земя, писано небе”.

• 110г. от рождението на Елена Андреева – стенографката на Учителя. Лектор: Георги Георгиев

• Съобщения за предстоящи братски събития и срещи

19.00ч. Концерт в Голямата пещера. Божидар Симов – класическа китара и Радослав Николов – флейта. В програмата - музика на Учителя

20.30ч. Вечерен духовен наряд

21.30ч. Презентация на историята на Шуменската братска група.

Място: х. Мадарски конник.

Трети ден - 24 май 2009 г., неделя

5.50ч. Посрещане на изгрева на слънцето с духовен наряд

Място: Мадарското плато на полянката в близост до стъпалата.

7.30ч. Паневритмия

9.00ч. Закуска

10.00ч. Рилска беседа от Учителя.

10.30ч. – 12.00ч. Организационно събрание за Лятната духовна школа на Рила.

13.00ч. Братска трапеза в х. Мадарски конник и завършване на събора.

Информация и заявки на e-mail: aa_borovo@abv.bg

Линк към коментар
Share on other sites

Разписание на влаковете от Шумен до Мадара и обратно

ШУМЕН -МАДАРА: 5 ч.30 мин; 7 ч. 45 мин.;9 ч.38 мин.;13 ч.10 мин.;16 ч.45 мин.

Пътуването е около 20 минути.До хижата можете да стигнете по стъпалата за 20-25 минути.От хижата до платото при умерено темпо можете да стигнете за около 45 минути.

МАДАРА-ШУМЕН: 8 ч.29 мин.;10 ч. 58 мин.;15 мин.59 мин.;18 ч.13 мин.;21 ч.26 мин.

Линк към коментар
Share on other sites

По нищо не личи, че съборът е младежки, имайки предвид възрастта на участниците, в което разбира се няма нищо лошо. И затова предлагам да не го наричаме младежки, защото тази дума е лишена от съдържание в конкретния случай... :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Максим, в случая те подкрепям напълно; за скромното ми четиринадесетгодишно присъствие съм се убедила в несъстоятелността на този термин "младежки" по отношение на Мадарския събор. Какъв е критерият този събор да се определи като "младежки"? Това биха ли могли да разяснят организаторите? - през годините съм чувала учудени реплики по този повод - много хора не могат да си дадат необходимия отговор...

Линк към коментар
Share on other sites

Първоначалната идея е била съборът да бъде младежки, по времето когато е възникнала идеята за неговото осъществяване. Това е било през 1993 г., а инициатори на този събор са били младежи от Шумен, в това число solej. С годините съборът изгубва тази си насоченост. А и самите тогавашни младежи, вече са в зряла възраст. Така че кои са младежите там сега? Дори аз вече трудно влизам в графа "младеж" с моите 34 години.

Линк към коментар
Share on other sites

Съборът е национален, а иначе всички ние сме младежи дотогава, докато сме готови да се учим и променяме, да обичаме и да вярваме. С млади сърца и умове. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Първоначалната идея е била съборът да бъде младежки, по времето когато е възникнала идеята за неговото осъществяване. Това е било през 1993 г., а инициатори на този събор са били младежи от Шумен, в това число solej. С годините съборът изгубва тази си насоченост. А и самите тогавашни младежи, вече са в зряла възраст. Така че кои са младежите там сега? Дори аз вече трудно влизам в графа "младеж" с моите 34 години.

Според мене всеки има правито да се нарече младеж, доколкото той има съзнанието и желанието да се развива.

Важното за мене е че има желание и воля да се продължи едно добро начинание и тази година. Без значение дали събора ще се нария младежки или не важна е същността а не формата.

Линк към коментар
Share on other sites

Идеята за Младежки събор беше на borislavil ,а аз го подкрепих.Тя с е роди донякъде като реакция на някои негативни неща ,които се случваха на Рила.Търсехме място,където да реализираме нашите по-модерни духовни идеи/теми,наряди,дори отношения.../.Първият събор беше над Троян.Не беше лошо.Домакините бяха добри и любезни ,но като че ли не беше това ,което търсехме.

По-късно ,на един рожден ден на наш приятел/точно на днешната дата/,ни беше споменато от него ,че Мадара е чудесно място за духовна работа.Тогава заедно решихме да организираме Младежки събор на това място.Благодарение на приятеля ни и на желанието да се направи нещо ново от братската група в Шумен ,се организира първият събор и пак благодарение на тези братя и сестри-той съществува и днес.

Според мен не е голям проблем ,че на събора присъстват и по-възрастни.Големият проблем е ,че липсват ''младежки''теми.

А и добрите идеи се убиват.Ето ви един смешен ,но и много тъжен пример ,който ''изкристализира''през последните дни.След много напъни/ от много страни/на събора трябва да се покажат 21 упражнения.Един от моите най-добри приятели ,който води курс, свързан с разучаването им ,с прекрасно тяло и двигателни способности ,бе готов да бъде заснет.Но се оказа ,че във века на видеотехниката, не може да се намери човек, който да направи заснемането.Така той е на път да се откаже дори от идването си на събора.

Май и с упражненията ще стане така, както някога е станало с паневритмията...Ще изпуснем момента..

А това е много голям проблем.Нали?

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Мила шуменска група, радвам се, като гледам как от сърце служите на Бога с организирането на този събор. Най-много се зарадвах, когато разбрах, че едни и същи хора готвят, пазят палатковия лагер и цял куп друга организационна работа, като се лишават от посещаването на самите мероприятия. Не знам защо, но мисля, че правите това, което трябва. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Мила шуменска група, радвам се, като гледам как от сърце служите на Бога с организирането на този събор. Най-много се зарадвах, когато разбрах, че едни и същи хора готвят, пазят палатковия лагер и цял куп друга организационна работа, като се лишават от посещаването на самите мероприятия. Не знам защо, но мисля, че правите това, което трябва. :feel happy:

По време на съборите през 2006 и 2007 г. беше организирано извозване с автобуси съответно до базиликата в Плиска и до Старините на Велики Преслав, където бяха проведени духовни наряди. И в двата случая пак Шуменската група огранизира транспорта, като плати от Братската каса на групата разходите за пътуване, така че за всички братя и сестри да бъде безплатно. Преди 3 години беше закупено и електронно пиано, което се използва пак на Мадарския събор. Казаните, в които се готви пак са купувани от групата, не са от хижата. Миналата година дори два шуменски казана отидоха в помощ за организирането на събора във Варна. Ако всеки град използва средствата за общо благо, братството ще процъфтява.

Линк към коментар
Share on other sites

Красивото в събора са идеите, с които се е зародил. Трябва да има дори повече такива събори. Никога не съм бил на него, но самата идея за Братство и Служене много ми хареса. А когато това става и с вникване в дълбочината на Учението, дадено от Бейнса Дуно, под формата на лекции и разисквания, то вече става нещо наистина много добро.

Ние се учим постоянно и от всичко.

Редактирано от braman
Линк към коментар
Share on other sites

Прогноза за времето в района на Мадарски събор:

22 май-петък: Слънчево и топло, с температура при изгрев слънце +11, максимална температура през деня +27...+28 градуса. Слаб югоизточен вятър.

23 май-събота: Ще премине слабоизразен размит фронт, но през по-голямата част на деня ще остане слънчево и топло, при изгрев се очаква температура +14, към 14 ч. температурата ще бъде колкото и в петък, +28 градуса. Късно след обяд и вечерта е възможно да превали краткотраен дъжд с гръмотевици.

24 май-неделя: Рано сутринта е възможно все още да има облачност, която ще намалява през деня, валежи не се очакват. Температурите слабо ще се понижат и максималната се очаква около +23 градуса.

------------

Предполага се хубаво време, ясно небе и чист изгрев в петък и събота, докато в неделя има вероятност от облаци по време на изгрева на слънцето.

Ако има промяна в обстановката, утре ще внеса корекции.

Линк към коментар
Share on other sites

Съборът започна днес при отлично време и с участието още рано сутринта на 60 участника, сред тях поне 60% в младежка възраст!, които въпреки работния ден бяха вече на мястото на събитието. Имаше двама музиканти с китари и един с цигулка. Всички места за пренощуване са ангажирани. За утре се очакват 400 човека.

Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Преди повече от 15 години аз и моят брат бяхме на гости на една приятелка от Франция,която работеше и живееше в София и помагаше много на Братството.Размишлявахме върху факта,че последователите на йога популяризират своите упражнения,а упражненията на Учителя са недостатъчно познати на българите.И тогава решихме да променим този факт.Отначало трябваше да бъдат събрани упражненията в отделна книга.Макар че имаше опасност те да бъдат по-трудно разбрани ,когато са извадени от контекста на лекцията/беседата/.

Учителят ни предостави добра възможност.Присъствахме на сватбата на наши много добри приятели.Там беше и ''старшината'' на Братството -сестра Павлина Даскалова.Тя е изключително предана на идеите на Учителя и понякога се ''пали '' за някои братски ''изпълнения''.На сватбата ме нахока ,че нищо не правя за популяризирането на идеите на Учителя.Тогава аз и предложих да се съберат упражненията в книга. Тя прие идеята ,''изкомандва''в типично неин стил братските групи и в резултат на много труд и желание на много братя и сестри ,книгата беше факт.

Изданието оправда очакванията ми и стана една от най-търсените книги на книжния ни пазар.За жалост идеята ми не се доразви.Макар че на Рилския събор сме виждали братя ,които играят някои от упражненията,никой не се постара да ги заснеме.

Затова през последните години пиша във форуми,моля се по събори....Беше ми обещавано на всички нива/дори и ръководни/,но резултат няма.Трябвало уточнения,съгласувания....Сега пък няма оператор.

Е,това е...Но въпреки пречките ,ние ще си свършим духовната задача.

P.S.Никога не съм претендирал ,че съм единственият ,който се старае да популяризира упражненията.За жалост ,това не променя фактите ,които ви представих.

Линк към коментар
Share on other sites

На този събор се случи и нещо много полезно.Около два часа бяха показвани 21 упражнения от Учителя.Поне 80 братя и сестри се опитваха да научат показаното ,макар че не беше много лесно да бъдат под горещото слънце.Най-спорните упражнения бяха дискутирани.Част от ''учебния процес''беше засниман.

На път е да се сбъдне една моя голяма мечта .Обещано ми бе ,че тази година,на Рила,най-сетне упражненията ще бъдат професионално заснети.

Надявам се ,че този път няма да бъда излъган.

Линк към коментар
Share on other sites

Още една ексклузивна информация в снимки на втория ден от събора :)

Снимките включват утринен наряд, упражнения на платото, вечерен концерт и наряд при Голямата пещера.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=38...7181&view=2

Днес участваха около 350 братя и сестри. Утре съборът продължава.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Теб те запомних визуално, заради брадата. И аз съм с брада...Очаквайте филмче за събора, което ще направя от сглобяване на моите видеозаписи и снимки. ;):rolleyes: Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Привет и от мен!

Искам само да кажа колко много се радвам, че присъствах и участвах на събора в Мадара! За първи път бях, но съм очарована. Прекрасно беше! Има особена енергия това място, усетих се по-така.., по-високо :angel:

Благодаря на всички за снимките и чакам филмчето! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

8-минутен филм за Младежки братски събор - Мадара 2009

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Върви народе възродени, 24 май 2009 -Мадарско плато:

Линк към коментар
Share on other sites

Максим, благодаря за видеото.

Ето и моите споделени впечатления:

---------------------

Успях и тази година да посетя Мадарския събор на Братството, макар и за малко.

Тръгнаме в 5 сутринта в събота и бяхме на платото малко след изгрев.

Чух края на беседата и успях да се включа в Паневритмията.

След това имаше обща братска закуска. Последва кратко обяснение за незаконния лифт към езерата на Рила. Показаха се и 21-то упражнения от Учителя. Има идея за записването им на филм на Рила, заедно с още три комплекса от упражнения.

Последва братски обяд в хижата. Имаше доста изложени книги пред хижата. Купих си книжката "Абсолютният Закон" от Невена Неделчева. Преди години, съм чел романът и "Марта", който също намирам за много ценен.

След кратка пауза започнаха лекциите на различни теми. За жалост не успях да присъствам, тъй като се наложи да си тръгна...

Знам, че след това е имало и вечерен концерт и традиционната вечерна молитва.

Беше вдъхновяващо!

---------------------

Искам само да добавя, че както и други години организацията от Шуменското братство беше много добра.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...