Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Ася_И

30. Естествени правила

Recommended Posts

Наряд за начало: Молитва за всеки ден

Беседа: Естествени правила, Беседи пред Сестрите, 07.04.1932, Четвъртък, София

Наряд за край: Кратка молитва

"Неща, които веднъж са станали, по същия начин не могат да станат с вас. В Природата нещата не могат да станат два пъти по един и същ начин.

Онзи ученик, който не знае как да се учи, ще търси погрешката в окръжаващата среда. Може да намери причината в баща си, че не бил богат, че нямал средства, или че самият той не е достатъчно здрав. Може много причини да намери, но причината седи в самия човек, изоставането се дължи на друга една причина. В Духовния свят има един закон: всеки човек трябва да бъде изпитан дали може да стане най-голям светия. Ти ще бъдеш подложен на изпит, последно място ще вземеш, ще бъдеш с хората заедно. Ако не издържиш изпита, ще те пратят наново да го държиш.

Съществува такова правило: никога не употребявайте отрицателното, прилагайте положителното. Ако не знаеш една работа каква е, кажи: „Тази работа е за добро!”

Тези правила ще започнете да ги прилагате! Започнете със свободата на вашите мисли, за да започнат те постепенно да се чистят и да придобиете тази вътрешна Свобода. Не трябва да се ражда във вас амбиция непременно да се повдигнете в този живот – не трябва това да желаете, но трябва да сте господари на себе си.

Никога да не те смущава един извор, когато е мътен – може някой човек да го размъти или да се случи нещо друго, но след пет, десет, петнадесет минути изворът ще бъде чист. Трябва да се създаде една благоприятна атмосфера, това е новото. Само по този начин дарбите, които са скрити в човешката душа, могат да се развият. Всеки човек трябва да приеме и развие една дарба. Той не може само да се моли, а трябва да се приготви за работа в една област – в този живот всеки човек е определен за една работа, която никой друг не може да свърши.

Естествени правила

Редактирано от Ася_И

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Вие употребявате израза свободна мисъл. Под свободна мисъл разбирам мисъл, която функционира по законите на Истината – свободна мисъл не може да имаш, ако не си в областта на Истината. Вие говорите за свободни желания и свободни постъпки; имай предвид, че твоите желания могат да бъдат свободни, само ако си в областта на Истината; и постъпките ти са свободни, ако си в областта на Истината.

Какво означава според вас "да бъдеш в областта на Истината"? И как това освобождава мисълта, желанията и постъпките?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Често говорим за въздържание. Ето аз какво разбирам под думата въздържание: когато човек прилага закона на Свободата, закона на Любовта и закона на Мъдростта, той трябва да се въздържа от всички ония мисли и желания, които могат да нарушат неговата свобода. С други думи казано, никога не трябва да приемаш една храна, която мъчно се смила – в стомаха храната трябва да бъде добра. Казвам: всяка една мисъл, която служи за твоето повдигане, изпълни я. Същото е и при храненето:онази храна, която поддържа твоето здраве, употреби я; онази храна, която уврежда здравето ти, не я приемай! Всяко едно желание, което разширява твоята душа, внася Свобода или Любов в нея, изпълни го, не питай никого. Всяко желание, което ограничава Свободата,което ограничава Любовта, остави го настрана. Това са вътрешни правила.

Под желание, което ограничава свободата и Любовта разбирам желание, което зависи от другите хора и тяхното поведение.

Ако поискам да получа взаимност на моите чувства - това ми отнема и свободата и любовта. Но ако поискам да обичам някого - свободна съм.

Ако поискам да потанцувам и да се наслаждавам на танца - само от мен си зависи да намеря мястото, времето, начина.... Ако поискам да танцувам точно определено нещо в точно определено място и с точно определени хора - окована съм от желанието си...

Или както казва Учителя - "правете въжета, но не бесете хората с тях"....

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега
Sign in to follow this  

×