Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Посещение на Х.Р. Манек в България


Recommended Posts

Посещение на Х.Р. Манек в България

Можете да изтеглите видеозапис на първата лекция във Варна ТУК, а на втората ТУК

За дата:

11.07.2009 - 15.07.2009

Х.Р. Манек ще посети нашата страна и ще изнесе няколко лекции за своя метод за лечение чрез слънчева светлина и “слънчево хранене”.

Програма:

Варна 10 Юли, 19:30 Среща - Лекция в братската градина във Варна

Варна 11 Юли, 17:00 Лекция в зала “Атриум”, ул. “Братя Миладинови” 24 /на центъра/

Велико Търново 12 Юли, 19:00 Голямата зала на общината /сутринта на 13 юли ще има практикум при изгрев слънце, мястото и часа ще бъдат обявени на лекцията предния ден/

Пловдив 13 Юли, 18:00 Лекция във Военен клуб /центъра/

Пловдив 14 Юли, 5:45 Практикум с Х.Р. Манек на тепе “Бунарджика” /сборен пункт 5.30 ч. в градинката при паметника на В. Левски в подножието на хълма/

Пловдив 14 юли, 10.00 Лекция в Съюза на учените /Старият град/

София 15 юли, 18:00 Национален музей “Земята и хората”

------------------

Вход свободен. Х.Р. Манек пътува и споделя своето знание свободно. Това става възможно благодарение на даренията от доброжелатели и симпатизанти. Всеки който желае да се включи в инициативата може да го направи на място или на следната банкова сметка

Централна Кооперативна Банка, BIC - CECBBGSF, IBAN - BG19 CECB 9790 1025 5110 01

Организаторите запазват правото си на промени на програмата

Телефон за контакти: 0882 629115, Ж. Стоилов

------------------

Хира Ратан Манек е роден на 12 септември 1937 год. в Бодхавад, Индия.

hrm06-int.jpg

Работи върху метода си в продължение на 3 години. Техниката, която предлага не е нова за света, напротив, това е стар метод /„тратак”, концентрация върху слънцето/ практикуван по всички части на света – древен Египет, Гърция, Индия, Америка. /Бихме могли да добавим и България в лицето на древните орфисти и богомили/. От юни 1995 год. Хира Р. Манек живее само на слънчева енергия и вода. Понякога ако обстоятелствата налагат приема чай, кафе или цвик от мляко. Досега е имал 2 периода на строг пост през които е бил наблюдаван от няколко екипа учени и лекари.

От тогава Манек пътува по света и изнася лекции и интервюта, преподава своя метод на хора заинтересувани от използването на слънчевата светлина за лечение и като енергиен източник. В момента има много „центрове за слънчево лечение” по света както и много практикуващи от цял свят по неговата методика за гледане на слънцето.

"…Всичко е светлина. Ако ти можеш да сгъстиш светлината, ще имаш храна… Хиляди години могат да минат, но хората ще се хранят със светлина и това ще бъде един голям успех. Аз мисля, че едва след 2100 години може да се създадат условия, да се храни човек със светлина…"

/Учителя Петър Дънов, „Живият хляб” 1932-33г./

източник: beinsadouno.org

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

med_gallery_1499_23_171269.jpg

Бих искала да споделя малко впечатления от лекцията на Х.Манек в Пловдив. Залата беше препълнена и на моменти доста шумна, та не всичко успях да чуя добре, но се надявам в скоро време да се появи запис на лекцията в нета, а и обещаният документален филм за индиеца.

Лично за мен много от нещата звучаха познати предимно от Учението на Беинса Дуно. Отношението към слънцето, като към свещен източник на енергия, отдавана ни абсолютно безрезервно е истина, в която много от нас са се убедили. Самият Манек на зададен въпрос от публиката, свързан с това Учение и Паневритмията, отговори,че единствената разлика е в гледната точка, от която той поставя експериментите си. Така, както аз го разбрах е, че неговата цел е да докаже от научна гледна точка достоверността на онези неща, в които съвременните хора не искат просто да повярват и да следват.

Гледането на слънцето 1 час след изгрев и 1 час преди залез трябва да започне с не повече от 10 секунди на ден, като постепенно времето се увеличава. Но предвид озоновите дупки, далеч по безвредно е гледането на отражението на слънчевата светлина във вода. Също така особено полезна е слънчевата вода, която се приготвя по следния начин - чиста вода се налива в стъклена, а не пластамасова бутилка, затваря се и се оставя на слънце през целия ден. След това се консумира винаги,когато изпитваме жажда. Според това, което каза Манек, слънчевата вода е не по-малко лечебна от сребърната, например, и в комбинация с гледане на слънцето, според неговите указания,бихме могли да се излекуваме от всякакви болести - нашият организъм е най-добрият самолечител, стига да му предоставим необходимата енергия, а тази енергия слънцето ни дава в неограничени количества. Освен с гледане на слънцето и пиене на слънчева вода, тялото ни може да се зарежда със слънчева енергия и посредством ходилата ни, където са струпани точки, съответсващи на всеки орган. Особено полезно е, каза Манек, ходенето бос вечер по пясъка (ако сме в близост до морето) или просто по трева или земя.

В общи линии това бяха най-съществените моменти от лекцията, но онези,които решат да провеждат слънчево лечение, най-добре предварително да я изгледат внимателно цялата, за да отбележат точното време при гледането на слънцето и постепенното му увеличаване, както и други важни съвети.

Нещо,което и друг път сме коментирали и Манек също отбеляза е, че лекарите и учените знаят и признават лечебните свойства на слънцето, но, ако им се даде голяма гласност, има хора, които ще загубят много пари и това е единствената причина, поради която това знание се разпространява все още сред по-тесен кръг от хора. Но може би икономическата криза ще обърне погледа на повече хора към слънцето и ще ги накара да повярват в "чудеса".

Надявам се да съм била полезна на някой! :)

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Една колежка е била на лекцията на Манек във Варна и каза, че той два пъти споменал, че в България сме щастливи, че имаме Учител и съветвал да се играе Паневритмия.

Линк към коментар
Share on other sites

С риск да повторя по-горе казаното :)

На лекцията в София Х. Р. Манек още в началото сподели, че най-близо до неговият начин на лечение е учението на Бялото Братство, с тази разлика, че той дава научна обосновка.

За препоръчаното ходене боси - само да добавя, че освен енергийните точки по стъпалата, всеки един от пръстите на краката отговаря на някоя от жлезите с вътрешна секреция (за съжаление не запомних подредбата :().

Но независимо че говори за лечение, а не духовно учение, Х. Р. Манек спомена, че ако не се научим да постим, да се храним правилно, да очистим съзнанието си от негативни емоции, не медитираме - няма да можем да се излекуваме. Много силно акцентира върху изчистването на кармата, че затова сме тук.

При опитите, които са правили е било установено, че след гледане на Слънцето, в организма се синтезира бета каротин. Досега учените са имали данни само за вит. Д.

Линк към коментар
Share on other sites

Хира Манек е велик! Това да се зареждаш директно от слънцето е един огромен скок в развитието ни като вид. И той включва както развитие на биологията и възможностите и, но и на психиката и духовността ни. Защото такъв режим на хранене (дори е странно да се нарече хранене... :) ) води до едно психично резониране с дълбоката духовна свързаност и единство, със сърдечността на природата и живота! До когниция от съвсем друг, недуален вид, до една вътрешна йога!

Като го слушах скептикът в мен си беше там и никак не бях очарован от тоталната липса на каквато и да било научност в думите на Манек или представяне на нещо за научност, но в един много фолк псевдо научен вид. Както и в наситеността на системата му от вярвания със стандартните поизтъркани, но все още добре задействащи сугесиране окултни терминологии! Има нужда от представяне на знанието по един много по-научен вид, а той очевадно е много далеч от това. Разбира се, постижението му не става по-малко от калъпно окултната му познавателна система от вярвания - тя може да бъде различна, но делата са си дела! Велик е!

Дано и ние се понаучим да си хапваме мешана скара от цветовете на дъгата, салата от утринна роса с дресинг от виделина и мелба от благо екстазно светлоенергийно сливане! Че засега бъргърите намигат астрално притегателно ... ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Ам, между другото, само да спомена, че бях на лекцията и че не чух точно да казва, че прави същото, което е дал Учителя, но от научна гледна точка. Каза, че хората от Бялото братство също имат практика да гледат слънцето така, както това се знае за йогите. И ако не ме лъже паметта, продължи с това, че той иска да се занимае със същото, но да го разгледа от научна гледна точка (а под същото, разбирам гледането на слънце, не философията).

Също така, само да спомена, че един бърз поглед в Книга за Здравето ме увери, че Учителят е казал да се хвърля по един поглед

на слънцето, само че за една десета от секундата. Също така споменава, че при по-продължително гледане може да се изгори ретината.

Въобще Х.Р. Манек много повтаряше това, че гледането на слънцето при изгрев и един час преди залез е безопасно, че при това безопасно гледане на слънцето става това и онова.

Безопасно ли е гледането на слънцето всъщност, защото науката го отричаше доста време и сигурно заради някакви причини, все пак?

А има ли такава практика в Бялото братство въобще? Аз за вегетарианството бях чувал и бях чувал и за

Паневритмията,

ама за това да се взираме в слънцето още не бях чувал.

Иначе добре го каза и направи четка на Бялото братство. Ура :thumbsup2:

Също така идеята му за духовно издигане ми се стори малко странна - ако на човек просто престане да му пука за това, което му се случва и ако той просто няма нужда от храна и не изпитва никакви неудобства, това не задължително го прави духовно по-здрав от този, който изпитва такива неща, но може да издържи на тях. По-скоро обратното. Ако се каже, че здравият дух е и здраво тяло, все пак здравият дух може да произведе здраво тяло, но обратното не задължително е точно вярно. Иначе излиза, че спринтьорите от Кения са едни от най-духовните хора на планетата...

Този човек може просто да е станал пълен "чук" по отношение на всичко и всички и сега да прокламира "универсалния си метод за спасение на човечеството", защото си няма друга работа.

И също така не го разбрах какво имаше предвид под това, че си подобрява медитацията и че се намира в състояние на медитация дори и докато ни говори. Този човек да не живее в... нещо като транс? Шегичка :)!

А това накрая, че ако правим метода му ще избегнем края на света и "със сигурност" ще бъдем защитени беше направо върха на сладоледа.

Дано се намери някой друг, който да ни каже какво да правим, за да си осигурим "шоколади безброй" и "да мием мозъка свой", както казва Тристан Цара в едно стихотворение с рефрен "да-да, да-да, пийте вода". Тук бих добавил -

И нека да е слънчева!

П.С. Тук не се шегувам - такова стихотворение има и съвсем не си правя само майтап. Между сарказъм и майтап има голяма разлика, така че да не вземете да ми изтриете мнението. Ако някой има проблем с написаното, моля да ми пише на лични. Това мнение е написано от гледна точка на духовната литература, която съм прочел. А там пише, че изпълнието на Божията воля трябва да се постави над развитието.

Линк към коментар
Share on other sites

Разбира се, че и Учителя и хората около него са посрещали сутрин слънцето и до известна степен това е ставало и чрез паневритмията. В наши дни по-съзнателните и силни хора, и без да знаят дори за Хира Ратан Манек, сутрин посрещат слънцето с молитви. А за практика в Братството, това са сутрешните наряди на съборите. Учителя е казвал, че времето преди изгрева е изключително благоприятно, а улавянето на първия лъч на слънцето е най-важно!

Бях на срещата с индиеца. Хареса ми много това, че той не търси финансови облаги, нито пък че е се поддал на атаките на мощни компании, заинтересувани от него. Но и някой неща ми се сториха странни. Имаше въпрос от публиката дали той вярва в Бог, на което индиецът отговори, че няма да отговаря на въпроси, които не са свързани с методът му. Което от моя гледна точка си беше много смешно изказване, защото той може би не знае, че всъщност говори само за Бог, защото Слънцето е Бог. И още повече, че самият той нарича методът "свой" - "моят метод" и пр., което разбира се, не е вярно, защото посрещането на слънцето си е най-древна практика. Негов метод е само увеличаването на времето за гледане на слънцето. И не знам дали въобще осъзнава, че му е дадено позволение от Висшия свят да разпространява тези неща, а той не спомена нито веднъж нищо духовно. Малко материалистичен ми се стори, да си призная. По индийският начин материалистичен. Според мен той пропусна да каже някои важни неща:

- Слънцето трябва да се гледа с любов и молитва, а не просто да се стои закован на едно място и да се взира човек. Мисълта, чувствата трябва да работят, целият вътрешен свят на човека трябва да е отворен към небесното светило.

- Слънцето не грее само за нас, затова и трябва да знаем, че този егоистичен подход на създаване на свръх-човеци (Манек каза, че човек може да стане подобен на свръх-човек и ако стане нещо през 2012 г. той ще бъде много по-добре от останалите и дори и да настъпи някаква разруха, болести и прочее, той ще си е здрав и зареден с енергия) всъщност може да обърне енергията срещу нас. Ако посрещаме слънцето и го правим само заради нас си, не мисля, че ни чакат добри резултати. Слънцето грее за цялата наша Слънчева система и нашето посрещане трябва да е отправено към целия Космос, към цялата планета и към цялото човечество, а не да си гледкаме за нас си.

- Не е важен научния подход към слънцето, важна е духовността, с която го обгръщаме, защото Вселената не е наука, а е Дух. Науката е за материалистите, които искат логически доказателства в разумен ред спрямо собствената си земно приземена интелигентност. Истинското познание обаче не спира само до тук, то е много над една чиста научна нагласа. Слънцето не е сбор от атоми и човекът не е само сбор от клетки, които искат слънчеви атоми. Клетките искат светлина, а светлината е духовна субстанция, това е чист Дух.

Така, че аз като цяло се радвам на шокираните хора по земята и в България, защото наистина им трябва една такава инжекция, но и си мисля, че това е направено по малко неподходящ начин и прибързано. Но тези Отгоре най-добре знаят какво е добро за нас и нашата планета. Защото в крайна сметка всичко е за добро. :)

Редактирано от Деян
Линк към коментар
Share on other sites

Много съм съгласен с мненията на Деян и Аполо14.

Само да вметна няколко момента от личното ми мнение. Нещо напоследък ми прави впечатление, че доста "гурута" взеха да посещават милата ни татковина и по много характерни маршрути се извършват тези посещения. То не минават няколко дни, без някой виден гуру да ни "обгрижи" и тутакси да спомене между другото , че Учението на Бялото Братство си е the Best. Та неволно се питам - а бе, да не би нещо да им е станало на тези индийци? Божественната планина Хималай си е при тях там, защо я търсят в нашата родна БГ раздирана от преходи!? Но ми се иска, така да допълня мъничко , че само едно "голо" Учение, не върши работа. Трябва и много сериозна работа. Защото ако един студент влезе в Университета да учи някаква специалност и само си купи учебниците, без да ги изучи и премине съответния практически изпит, нищо не е научил. Ще си остане само вечният студент /стига да има кой да го издържа и да му се връзва на празнословието/

Деян: - ..." Не е важен научния подход към слънцето, важна е духовността, с която го обгръщаме, защото Вселената не е наука, а е Дух. Науката е за материалистите, които искат логически доказателства в разумен ред спрямо собствената си земно приземена интелигентност. Истинското познание обаче не спира само до тук, то е много над една чиста научна нагласа. Слънцето не е сбор от атоми и човекът не е само сбор от клетки, които искат слънчеви атоми. Клетките искат светлина, а светлината е духовна субстанция, това е чист Дух."

Много съм съгласен с Деян. Тези които търсят в Божественото Учение само и единственно чистата наука, за да могат да си направят онова нещо "copy-paste" за да копират и пейстнат "голите" думи без съдържание - значи са объркали Университета. То ако ставаше така лесно, само сгледане на слънцето!? Да-да.

Ако си поиграя малко с думичките, за да попитам за кое слънце става въпрос, за Духовното Слънце или за физическото слънце? Ако става въпрос за Духовното Слънце, ми то си е вътре в нас самите. Но и физическото слънце не изключвам като важен компонент в "храненето".

Защото, много странно ми се вижда да говори този индиец за духовност, пък да не зачита Бог. А знаем, че Бог е Дух и като тако трябва да Му се молим с Дух и Истина. А този индиец нямало да говори за неща които не влизат в метода му, сиреч за Бог = Дух = Духовност. Според мене човешкото тяло не е само механичен сбор от атоми и молекули. Тези атоми и молекули в човешкото тяло са само инструмента за проявление във Физическият свят на Божественния Дух, който е вътре в нас. И ако човек не храни това физическо тяло с физическа храна, то физическото тяло, няма да може да му служи на Духа пълноценно. Съвсем друг въпрос вече е каква храна се използва за поддържане на физическото тяло в различните периоди на проявление на този Божествен Дух. Това вече е съвсем друг въпрос. Защото може да има двама човека от едно и също Учение с коренно различни потребности от физическа храна. Всичко зависи от личната им индивидуална Еволюция като Духовни Същества. Такова механично прехвърляне на потребностите от храна за различните хора е изключително опасно нещо. Точно така се образуват началата на сектите. Защото различните хора имаме различни потребности, защото сме различни Духове в различен стадии на Еволюция.

Та, да попитам: Каква е научността на метода му на този индиец тогава?

Отговор: Никаква. Просто хората си правят експерименти с него, а и той самият счита това за правилно. Това вече си е негова лична работа. Право на избор има, но личен избор.

Мисля обаче, че този "рейд" на различни индийски гурута, трябва внимателно да бъде наблюдаван. Защото моят личен избор е, че искам да си похапвам и като човек. Пък то слънцето грее за всички еднакво, ама физическата храна не се дава на всички еднакво - защото струва пари във физическият свят...... да не се окаже, че определени Сили целят да научат хората да не ядат. Като в онзи виц за Настрадин ходжа, дето учил магаренцето си да не яде, за да му е по-евтино добитчето и тъкмо го научил да не яде и накрая то магаренцето взело , че умряло.... :D

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за горните разумни мнения :)

Наистина е добре да разбираме и осмисляме какво ни се казва. Да отсяваме ненужното. Лично аз малко се хвърлям лековерно, /а и май си ни е българска черта/ само, защото е от някой, който не е българин. :feel happy:

Всичко наше, първо трябва да се признае извънграница, а после ние да го приемем, но токива сме си.... :feel happy:

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Науката е здраво стъпване на земята и вяра в ... себе си! В едно земно, приземено себе. Духовността е полет! Ако обаче само летим, ще сме или ангели или фантазьори или психотици. На сегашния етап от развитието ни ако само "летим" с духовните си криле, по-скоро ще клоним към вторите две възможности. Затова обединяването на наука и духовност според мен е един добър вариант. И не е нужно да си тесен материалист, за да се интересуваш от наука. Тесни материалисти са учените къртици - вярно, много са. Но не е задължително да бъде следван примерът им и подходът им към науката да се приема за единственият! Та, Хира Манек наистина си е велик! Който не е посрещал слънцето с отворено сърце и не е правил поне един по-дълъг хранителен режим , само той няма да разбере защо!

Линк към коментар
Share on other sites

Учителят е споменавал за Духовното слънце, от което идват енергии към Слънцето в центъра на Слънчевата ни система. Според мен съзерцанието на сутрешното слънце е само спомагателен метод.

Благодарен съм на г-н Манек че е бил в България и е споделил за метода си, макар и да има по-скоро прагматично приложение отколкото духовно, все пак това е нещо ново за което много хора не са чували все още.

Линк към коментар
Share on other sites

E, аз нямам предвид да затворим научните лаборатории и да вкараме учените зад решетките, това няма да стане в близките столетия, а по-скоро - зов към тези учени глави да им се отворят душите към Духовното, защото наука без духовност си е краен материализъм, а духовност без наука е краен идеализъм, които и двете са нерелевантни за съвременната епоха (духовно-научна справка: "Науката и възпитанието" на Петър Дънов, както и някои философи), но се сработват много добре, ако обективно погледнат към Цялото. Ето, на мистър Манек, какво да му изледват? Ако го изследват научно-материалистично, т.е. какво ставало с клетките, какво ставало с кръвта, сърцето, нервите и пр., това си е пак заземяване, ако пък искаме да гледаме слънцето само с чисто съзнание, се връщаме хилядолетия назад при древните индийци и отричаме дълговековната еволюция към нашите времена. Затова науката, според мен поне, трябва да разглежда не просто физическите измерения на едно гледане на слънцето, а и какво става с духовните тела на човека, какви са промените в етерното, астралното и другите тела, какви връзки се осъществяват с Космоса, как влияе Венера, как влияят Марс, Юпитер и другите планети, как ми влияе съседното дърво, почвата и животинките в нея, докато правя слънцесъзерцанието, и много други фактори за познаване в живота ми, но за това самата наука трябва да стане по-развита, по-духовна, Духовна наука, която изследва не просто физическите феномени, но разглежда и необходимата им връзка с над-физическите феномени на духовното. Затова и аз не мога да мисля една наука без философията в нея, нито философията без езотеричното в нея, нито пък езотеричното без духовното в него... Защото в крайна сметка един от най-важните въпроси е - Какъв е смисълът на човешкия живот? Защо живеем въобще? Живеем чрез слънцето, водата, въздуха и храната (огън, вода, въздух, земя), но защо живеем? Вегетарианството показа пътя на земята, йога показа пътя на въздуха, наскоро се показа пътя на водата (М. Емото), днес е ред на пътя на слънцето (Х. Манек), и цикълът е затворен. Остава ни, като един Съзнателен Демиург, да задвижим кръгообразно тези елементи и да сътворим един нов свят в нас и около нас. Това разбирам аз под наука и като почерпено знание от лекцията на мистър Манек.

Линк към коментар
Share on other sites

Така като чета май всички сме "чули" различни неща от господин Манек, което си е съвсем в реда на нещата :P

Та съвсем на кратко ще споделя и аз впечатленията си от лекцията в София:

Разбира се и на мен ми направи впечатление, че доста от нещата които Манек каза са казвани и от Учителя (не само за Слънцето, но и за дишането - Манек спомена, че колкото по-бавно диша човек, толкова повече ще живее и че нормално човек трябва да прави 3 вдишвания в минута, точно същото се казва и в "Учителя за дишането"). Интересно обаче аз не чух човека да казва, че неговия метод е научен, а че той се опитва да работи със специалисти ,които да обосноват метода му научно.

Имаше въпрос от публиката дали той вярва в Бог, на което индиецът отговори, че няма да отговаря на въпроси, които не са свързани с методът му. Което от моя гледна точка си беше много смешно изказване, защото той може би не знае, че всъщност говори само за Бог, защото Слънцето е Бог. И още повече, че самият той нарича методът "свой" - "моят метод" и пр., което разбира се, не е вярно, защото посрещането на слънцето си е най-древна практика. Негов метод е само увеличаването на времето за гледане на слънцето. И не знам дали въобще осъзнава, че му е дадено позволение от Висшия свят да разпространява тези неща, а той не спомена нито веднъж нищо духовно. Малко материалистичен ми се стори, да си призная.

Деяне, не знам защо те е подразнило това. От моята гледна точка човека просто е решил да направи всичко за да помогне на хората знаейки много добре, че това не може да стане ако им налага религиозна догматика (все пак повечето хора разбират вярата в Бог като нещо ужасно осакатяващо). Дори Учителя е казвал, че ученикът не трябва да парадира с духовността си, цитирам неточно: "Какво го интересува човек вашата духовност, важно е какво можете да направите за него". Та според мен Манек затова държеше да говори за "своя метод" (което аз разбирам като метода който той практикува, а не метода който той е измислил), а не за отвлечени духовни неща, които отблъскват понякога хората, които най-много имат нужда от слънчева терапия. Той много добре съзнава, че повечето хора имат нужда от пример, а не от проповеди.

Аз честно акзано съм много по-възмутена от публиката, които уж духовни хора или поне търсещи, се натискаха като говеда и при все че няколко пъти организаторите казаха да не се минава зад въжетата при експозициятата имаше такива , които най-нахално си седяха там и дори един възрастен човек,които си беше седнал на един от шкафовете с кристали се скара на разпоредителката от музея, че като ми прави забележка му пречела да записва!

Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност, аз нямам нищо против човека. Дори все повече се убеждавам в следното: той е един нормален човек, който е открил някои ценни неща и ги споделя на света. Той не иска нищо в замяна и това е действително истинското, което трябва да видим в него. Той самият казва, че изпълнява дългът си - да сподели опита си. Казва също, че не го вълнува толкова дали някой ще повярва или не на практиката - дори и да не вярва, но я опита, пак ще има благоприятен ефект върху него, а ако вярва, за него е още по-добре. Тук може би трябва ние да кажем, че когато вярва, съзнателността на действията му ще го благоприятства още повече.

Хира Ратан Манек, както самият той е казвал, не е духовен учител, не е гуру, не е свами, той е просто човек като нас - носи часовник, обикновена риза, найлонова чанта и пие минерална вода (във Варна). В същият град го питат (гледам на записа) дали е свързан с някаква традиция, но той казва, че сам е пробвал метода, овладял е резултатите му и сега ги споделя на хората. Може би това, че не иска да го причисляват към гурутата и учителите, го кара да не говори прекалено много за духовност, Бог и прочее, и в нашите търсещи очи, той изплува като леко материалистичен, което всъщност не е така. Той вярва и в карма, и в божественото, записите го показват, поздравът "Намасте" също. Самия той е светла душа и това си личи. Светла, скромна, човечна душа. Никаква дистанция в държането, просто наистина един приятел на хората. Още повече, че прави тези обиколки из света със средства от интересуващите се хора. Това може би също показва дадената му благословия от Небесния свят.

Много ми хареса отговорът му на въпрос от публиката какви техники може да се използват по време на наблюдаването на слънцето. Той казва следното (цитирам от превода във видео-записа от Атриума във Варна): "Това е най-доброто на нашата практика, че не се изисква никаква техника. Просто гледайте слънцето и то ще се погрижи за вас. Като разглеждате най-различни техники, вие си усложнявате живота. А аз правя живота ви по-прост. А простият метод винаги ще повлияе. И простият метод винаги съдържа истина. А безплатния метод е ваш истински приятел." Това ни напомня на Учителя, при когото нямаме никакви сложно-увъртяни техники, кълчения или дихателни параболи. И нещо друго казва - че само този, който практикува метода, ще може да усети истински благоприятните последствия в духовен и душевен план от него. Мисля, че той наистина съзнателно се опитва да се дистанцира от своите събратя гурута и това е неговата духовна хигиена. Трябва да му благодарим, а останалото, което можем да отсъдим или премислим, си е само за нас си (е, понякога го споделяме по форуми или с приятели, но това не пречи да разглеждаме нещата дори от немислимата им страна и да си задаваме въпроси).

:)

Редактирано от Деян
Линк към коментар
Share on other sites

Дори Учителя е казвал, че ученикът не трябва да парадира с духовността си, цитирам неточно: "Какво го интересува човек вашата духовност, важно е какво можете да направите за него". Та според мен Манек затова държеше да говори за "своя метод" (което аз разбирам като метода който той практикува, а не метода който той е измислил), а не за отвлечени духовни неща, които отблъскват понякога хората, които най-много имат нужда от слънчева терапия. Той много добре съзнава, че повечето хора имат нужда от пример, а не от проповеди.

Да, и аз смятам така!

Това което докосваше хората според мен в лекциите, които изнесе, са не толкова думите му, а именно това, че той е жив пример за това, което говори.

Също така мисля, че Х.Р.Манек съвсем съзнателно е избрал един начин на изнасяне на лекциите си, който да е максимално близък до хората - далеч от специфични терминологии, псевдо-религиозност или показна духовност. Все пак той изнася лекции в различни държави пред хора често принадлежащи на напълно различни култури, религии, учения, светоусещания и т.н. Всеки трябва да чуе посланието и да го разбере. Всеки може и заслужава да бъде лекуван физически и психичеки, да се развива духовно. Всеки може да стане приятел на Слънцето.

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Посланик на Слънцето + Пример за Приложение/Практика/Постижение + Проводник за Промяна (на порочното плюскане/поглъщане/преяждане ) :v:

:sleeping: Произходът/началото на "посрещането" на Слънцето май е доста милиони години назад + каква ли е действителната първоначална причина на стремежа за общуване със слънчевите лъчи :hmmmmm:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост

Линк към коментар
Share on other sites

Това, което на мен лично не ми хареса в лекцията на H.Р.М. беше точно това, че на няколко пъти той засегна духовни гледни точки, като се опитваше да даде някаква връзка с такива, но всъщност връзката, която даваше не беше в подкрепа на духовното, а обратното, но беше извъртяно. Така например, в началото той каза, че първите хора се хранели със слънчева светлина и после човек е почнал да пада, като е променил храната си. Това много прилича на твърденията, че човек е паднал духовно, както и на основните доводи на вегетарианците, че тяхната храна е "дадена на човека за храна и той е нарпавил грешката да я смени с нещо друго". Това хубаво, но както се вижда, дори и смяната на месната храна е трудна, защото не може просто да се пренебрегнат вшки тези щадии в еволюцията на човечеството, та какво остава за едно 9-месечно преминаване към "първоизточника" - или това, което е първоизточник според него (тук той не даде особени доводи, по-скоро това прилича[Е на разказ, който вече хората са чували - в друг вид (цитати от библията, твърдния за вегетаиранството) и на който по-голямата част от публиката, понякога и несъзнателно, реагира с удобрение.).

Също така, особено се различаваше със своето разбиране за свръхчовека. Това понятие е използвано от Ницше, но в един определен смисъл - свръхчовекът е силен духовно, а именно той може да издържа на изпитания, той е морален, той се стреми към божественото в един вътрешен смисъл. Всъщност, ако се замислим, свръхчовекът на H.Р.М. беше точното отрицание на свръхчовека на Ниецсче - той се стреми да си направи живота по-лесен и се смята, че тази светлина работи абсолютно независимо от моралните действия и целите на човека (те може, в края на краищата, в този случай да са напълно егоистични). При истинските окултни методи, ако човек се поддаде на егоизма, обикновено методът има лоши последствия за него, но тук изглежда, че това изобщо не влияе, а все пак методът се представя и за нещо, което има положителни резултати и в духовен план. Но при свръхчовекът на Ниецсче духовността идва не от друго, а от усилията на човека, от издигането на аз-а над битието. Докато тук всъщност методът предлага по-скоро обратното - намаляване на усилията с цел да се подобри битието (или може би, за някои хора, бита...). В този смисъл, това послание бе дефакто антидуховно. Методът би могъл да намери някаква практическа полза в една духовна програма, но той не може в този вид да замени или дори да подобри духовността. Всъщност, при твърдението, че този метод подобрява духовността на човека, той използва само това, че той си подобрявал медитацията. За него способност да се медитира и духовност сякаш бе едно и също. Единственият друг довод би могла да бъде ползата му в психологическо отношение, но много често хората, които са по-духовни, имат понякога по-големи психически проблеми от други, при които нещата могат да се сведат до съвсем други проблеми (тук включвам и по-първично настроените хора, без да обиждам никого). Така че отношението психически здрав и духовен съвсем не е такова, каквото той го представя, нито отношението медитиращи духовен. Доста хора са били психически здрави и не особено духовни в добрия смисъл на думата, но няма да се задълбочавам.

И така, всъщност само тези доводи даде той, за да твърди, че методът му е път и към духовното израстване. Това беше доста тънко извъртане на понятията, което мен лично ме подразни. Като гледах реакцията на много от хората, тя по-скоро клонеше към реакцията на "последния човек", когото в "Тъй рече Заратустра" Ницше презира, а именно - те сякаш искаха да кажат - ние нямаме сили вече да се справим с проблемите си, искаме едно лесно решение, с което да станем силни, без да се тормозим, а освен това искаме да шашнем всички наши близки с новите си умения - ще можем да задоволим нашето себелюбие и ще имаме особено силно влияние върху всички, когато заговорим за това, което можем. Такова едно отношение е де факто антидуховно, но ми се струваше, че някои хора клоняха по-скоро натам. Дано да съм се излъгал.

Не на последно място, неговото обяснение обърква това, което е средство, с това, което е цел. Гледането на слънцето може да е средство - за физическо укрепване, за използване на друг енергиен източник и т.н., но то не може да бъде цел. Това не е нито "мисията на човека, завещана му от древността, която той сега е открил", както едва ли не някои разбраха, нито целта на нашия живот, а и на нашето развитие. Един ден, материалният свят ще изчезне, в него ще настъпи топлинна смърт и тогава няма да има никакво значение ти доколко си приспособил тялото си да изпозлва слънчева енергия. Друга енергия ще трябва да се изпозлва, но за нея той нищо не каза.

Особено подвевдащо беше това, което каза за кармата. Първоначално каза, че човек трябва да плаща за това, което получава и че цената за това е гладът (не съм сигурен, че чух правилно, ако тук греша, моля да ме поправите). Но после каза, че ако искаме, move и да си ядем нормално. Но тук той пропусна да добави, че така няма никакво плащане. Един човек с трудна карма и един човек с различна карма сякаш биха се възползвали еднакво от светлината, според това, което каза. Освен това, човек все пак нищо не плаща, ако иска - а това вече противоречи на духовния принцип, който той самият твърди, че е използвал в разработването на метода. Това е директно противоречие.

Също така, от енергийна гледна точка, методът е под въпрос заради това, че когато човек поема много енергия, той е длъжен да я изпозлва цялата правилно. Затова се препоръчва да не се привиква веднага с много силен енергиен източник, а постепенно да се подготвя човек за него, защото иначе първо употребата му става неконтролируема, второ неупотребената енергия, която човек най-вероятно ще остави поради набързо пригодения си организъм (може и да не става въпрос за организъм) след това причинява единствено проблеми. Т.е. човек е отговорен за това как изпозлва тази поета енергия, а ако слънчевата енергия е толкова силна, че някой може да живее без храна с нея, то въпрос е дали всъщност си заслужава да се изпозлва тя само за такива "козметични" проблеми, свързани само с най-долните нужди на човека.

И така, всичко това са въпроси, които той не засегна. Неговият метод е достатъчно впечатляващ, за да може да го престави сам по себе си. Той е направил нещо достатъчно интересно, за да накара учените да се замислят. Но за]о той имаше нужда да говори за "първоначалната храна на човека", за подобряване на "духовния живот", за "нуждата да се плаща за всичко, което се получава", без да може да покрие тези теми в дълбочината, която те изискват за мен остава загадка. Или по-точно - не искам да си мисля, че го направи, само за да предотврати някои неудобни въпроси и за да наподоби фрази и познати принципи, които се подкрепят от и печелят привърженици именно сред подобна аудитория - защото за съжаление този път неговите идеи само ги наподобява, но както казах в случая със свръхчовека, те бяха по-скоро противоречиви и дори отрицания на това, което представляват самите принципи в своята същност, а не по форма. Не искам да критикувам, разбира се, но тези вметки ми се сториха като цяло твърде наподходящи - сякаш се нуждаеше от по-голяма аудитория и беше готов дори да използва това, което явно е заблуда - защото един по-сериозен поглед, както се вижда по-горе, показва, че той далече не може да покрие трудностите, свързани с тези въпроси - поне не на този етап.

P.С. Извинявам се за някои грешки, пак ползвах кирилизатор.

Линк към коментар
Share on other sites

Ученикът отишъл при своя учител: "Аз търсих достатъчно дълго светлината — казал ученикът. — Чувствам, че съм близко да я достигна. Трябва да знам какъв е следващият етап." "Ти как се издържаш?" — попитал учителят. "Аз още не съм научил как да се издържам; моите родители ми помагат. Но това е дреболия". "Твоята следваща стъпка е да гледаш право в слънцето в продължение на половин минута" — казал учителят. И ученикът се подчинил. Когато изтекла половин минута, наставникът му го попитал дали може да опише пространството, което го заобикаля. "Аз нищо не виждам. Слънцето порази моето зрение" — отговорил ученикът. "Човекът, който търси само светлината, бягайки от отговорностите, никога няма да намери сиянието. И този, който гледа право към Слънцето, в края на краищата ще ослепее" — обяснил му учителят.

http://knigi.start.bg/article.php?aid=2157

Този цитат съм пускала и в друга тема, но ми се стори подходящ и за тук.

Линк към коментар
Share on other sites

Заинтересува ме Господин Х.Р.Манек.

техниката му също. Реших да се поровя в интернет. открих, че всъщност той ще прекара

лятото в Европа.

ето малко превод.

http://www.elblogalternativo.com/2009/06/0...arnos-y-sanarno

s-con-el-sol/

Юни, Юли и Авгус ще прекара в Испания и Португалия, изнасяйки лекции.

След това заминава за САЩ и Канада.

ето какво още пише в същата страничка,че в България тази техника се използва.

Ето и самата техника:

Това са три фази по три месеца,

започва се с наблюдение на слънцето 10 секунди и се завършва с наблдение на

слънцето 45 минути това е в рамките на тези 9 месеца.

Когато завършим практиката в края на деветия месец, клетките на нашето тяло ще са заредени с достатъчно енергия и ще имат фотоелектрически качества, като слънчев панел или като растенията. фотосинтезата не е привилегия само на растенията, слънчевата светлина прониква в Земята, която също осъществява своя собственна фотосинтезис.Така се раждат златото, среброто, мед и диаманти.с набладение на Слънцето осъществяваме своя собственна фотосинтезис.Взимаме от него фотони, които съдържат много силна енергия, един нектар, който не е поляризиран позитивно-негативно.

Х.Р Манек ни гарантира, че в края на първите 3 месеца, когато сме достигнали 15

минути гледане на слънцето, получаваме важни физически ползи.

В края на 6 месеца от наблюдение на слънцето, ще сме достигнали 30 минути

подобрява се нашето ментално ниво.

В края на 9 месеца от наблядение на слънцето сме достигнали 45 минути, подобряваме духовното си ниво.

Слънчевите лъчи минава през очите и стигат до мазъка, регенерират невроните, и жлезите с вътрешна секреция,(pineal, pituitaria e hipotálamo) освен това правят по-устойчива имунната система, изчистват нашата аура.

Сега тук в няколко страници откривам, че когато се започне с 10 секунди, всеки следващ ден се прибавят още 10 секунди. Така на края на 1 месец са 5 минути а на края на 3 месеца са 15 минути. Това трябва да го уточним защото във вашата страница намирам мнението , че се увеличава с 5 секунди на ден, което в края на месеца няма да даде нужните 5 минути, трябва да сме точни защото ако някой реши да използва тази техника да е наясно.

Тук още една страничка на Голямото Бяло Братство, които са взeли интервю от

Х.Р.Манек,

http://hermandadblanca.org/2008/11/22/entr...ro-del-sol-y-su

-tecnica-el-sun-gazing/

Тук пише- тотално са 270 дни гледане на слънцето, общо акумулирани 111 часа, това е условието, за да продобием всичките психологически, физически и духовни ползи. Не ви съветвам да бързате и да се насилвате в този процес.Слънцето не е бърза и лесна храна, то е бавна храна, дава перфектни резултати, ако се използва спокойно и регулярно.

Дотук всичко това изглежда много добре, както казва Учителят трябва да прилагаме на практика наученото за да има полза. Търся интервю с хора, които са приложили практиката, намерих това-

момче от Гранада в монента е стигнало до 11 минути разказва,

"Soy de Granada y ya miro el sol 11 minutos seguidos. Se siente como una especie de energía k parece desdertar tu mente, tras los 11 min es como si secargara una pila, te sientes bien, limpio. y en cuanto a la vista no hay ningun problema, todo lo contrario, tengo miopia y parece k incluso me esta mejorando"

" От Гранада съм, гледам слънцето 11 минути, чувствам кака някаква енергия се събужда в мен, сле д11 минути като, че ли се зарежда една батерия, чувстваш се добре, чист, и за зрението, няма никакъв проблем, напротив, имам миопия, изглежда, че подобрява."

Намерих друга статия в която Х.Р.Манек

http://www.athanor.es/suscripciones/report...el%20Sol-70.pdf

казва за 2012 г.казва" Който посредством гледане на Слънцето акумулира фотони, ще бъде на сигурно и без проблеми, осигурява му се настоящето и бъдещето, ще постигне истинска независимост и индивидуална сигурност"

Ако открия още интересни неща ще ви пиша, ако ви е интересно, аз също смятам да опитам осигурих си наблюдателница, покрава на 16 етаж от блока в който живея. :D Ако вие е интересно ще ви пиша как върви експеримента, нали докато не го приложим като собствен опит само приказките ,колкото и да са хубави не ни ползват.

Линк към коментар
Share on other sites

Apolo14, мисля, че търсиш сложна и стройна умозрително-философска структура там, където няма такава... нещо като да търсиш под вола теле :)

Човекът, наблегна най-вече на практичната част, а теорията беше максимално изчистена, за да може да бъде разбрана от всеки. Би било ценно ако споделиш твоя личен опит с посрещане на изгрева / гледането на слънцето ....

xameleona, не успях да разбера какво имаш предвид с примера.

Palma, благодаря ти. Аз лично ще чакам с интерес да споделиш нас резултата от твоя опит.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Ами да поясня - животът е и около нас. Не можем да отречем хората, случващото се, не можем да бягаме от отговорностите си и да кажем - съзерцавам слънцето. Разумът ни трябва да работи. Иначе и аз ще опитам да поприложа нещо... Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

:) На Слънцето живеят Същества от много висш характер. Чрез светлината Те поддържат живота в нашата система. Гледането на Слънцето дава не само зареждане и възможност за неприемане на физическа храна - приетата духовна храна е много по-съществена, а физическия резултат е само следствие.

Очите, които гледат Слънцето свързват с него душата, но трафика на тази връзка, зависи от съзнанието с което се прави тава.

Линк към коментар
Share on other sites

Заинтересува ме Господин Х.Р.Манек.

Ако открия още интересни неща ще ви пиша, ако ви е интересно, аз също смятам да опитам осигурих си наблюдателница... ..приказките ,колкото и да са хубави не ни ползват.

Палма, и при мен се получи така - заинтересува ме темата още когато едно момче от Варна я популяризираше тук много ентусиазирано, но май не съвсем точно.

И аз живея на висок етаж, макар не колкото тебе.

И аз съм за действията.

По този повод - още преди да знам нещо по въпроса, практикувам сутрин ( не много редовно, за критика съм) един комплекс дихателни и др. упражнения, компилация от различни видове йога, при което се поглъща не непременно слънчева светлина, но със сигурност прана от въздуха, осветен от сутрешните лъчи. Та в такива дни не огладнявам до около 12 ч., а дори тогава бих могал да издържа без неудобство до края на деня само на вода, но хапвам нещо малко по стар навик. Та тези практики ме бяха убедили в правотата на едно такова учение. Само не бях съгласна, че гледането на слънцето без някаква предваителна тренировка или нещо друго , е безопасно. А така разяснена , практиката вече звучи разумно... и все пак всеки е длъжен най-напред да слуша собственото си тяло, сетива и интуиция - те затова са му дадени.

Успех! Ще се радвам да споделяш с нас!

Хубаво е също, че различни такива практики стават общодостъпни, за да може всеки да избере според своята нагласа.

Впрочем сещам се нещо интересно - някои от вариантите за гледане на слънцето при мен създават истинско усещане за щастие - например гледането на отражението му във воден басеин, през парче плат... Дали това не е верен признак за полезност, също както положителните вкусови усещания за подбор на храна.

Гледането на слънчевите лъчи през зелено листо е описано от Х.К.Андерсен в приказката "Дивите лебеди". Там също се казва, че то създава усещане за щастие и за любовта на близките.

Линк към коментар
Share on other sites

Палма, Креми!

След като гледах филма (благодаря на Иво и Диди!), се върнах малко назад във времето и едва сега осъзнах, че всъщност всяка сутрин съм правила това, за което говори Манек - от месец май насам. Когато рано излизам на обичайната си разходка до Кенана за шестте +1 упражнения на любимата ни полянка, слънцето точно тогава се подава иззад хоризонта. В следващите 10-15 минути то има вид съвсем различен от този, който виждаме през деня. Спокойно може да се наблюдава, защото не само не заслепява очите, но дори ги привлича и когато го гледа човек, изпитва възхищение, щастие, времето сякаш спира. Очите наистина сами си казват кога да се отклони погледа, но след 5-6 минути почивка като че ли главата сама се обръща отново на изток. Съчетано с въздуха в боровата гора действа неописуемо. Забелязах, че на връщане вече не е същото - появяват се първите блясъци, които заставят клепачите ми да затворят очите и главата ми инстинктивно ги пази.

Та откакто всяка сутрин съвсем непреднамерено правя наблюденията и разходките си, съм минала само на плодове - през последните седмици на горещините - само вода, диня, домати и сутрин филийка домашен пълнозърнест хляб. Само това си иска тялото... Ако се опитам да хапна нещо от уважение към някого, ми става тежко на стомаха....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...