Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Песните на Учителя


Recommended Posts

Фир - Фюр- Фен беше първата песен от Учителя, която проникна в съзнанието ми и дълго време ме лекуваше. Беше в много труден период от живота ми. Сега си давам сметка, че тогава съм имала нужда точно от нея:

Тази песен е за тониране и лекуване - регулира теченията на силите в човека, поставя го в хармония с Битието. Думите са на стар свещен език, не могат да се преведат буквално. Учителя им дава само приблизителен, частичен превод - „Без страх и без тъмнина!".

Фир-фюр — това, което ръководи човека; фен отстранява препятствията и пречиства.

Тао обгражда, пази човека като среда, в която е потопен. Тао е Абсолютното, Непроявеното, Безграничното.

Би — това, което се проявява.

Аумен — всички качества, които се съдържат в Божественото — всичко, което трябва да израсне и да се прояви в своята пълнота.

Фир-фюр-фен е ритмично изречение. Това са ритмични думи със силни вибрации, от естество, което може да събуди нещо ново в съзнанието на хората, потънали в материалния живот.

Фир-Фюр-Фен - Благославяй

За да разкажа как точно ми подейства, ще се наложи да преразкажа написаното по-горе.

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>">
name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

(за съжаление не е цялата)

След нея имах различни състояния, минавах през различни изпитания, но винаги песента, която ми беше нужна идваше при мен някак сама и в точния момент. Едни ми даваха светлина и топлина, други ме хармонираха, трети събуждат детето в мен, други ме смиряват, когато ми е трудно да приема нещо и разширяват съзнанието и сърцето ми. Когато усетя вътрешна необходимост от връзка и помощ, просто пускам песните на Учителя на случаен избор.... Понякога усещам точно от коя имам нужда и ако нямам възможност да я пусна, я оставям да звучи в съзнанието ми докато сама затихне...

Какви са вашите опитности с песните на Учителя?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

В темата за медитацията писах, че музиката на Учителя винаги ми помага да влезна в това състояние. Тук ми се иска да спомена специално Киамет Зену

Киамет Зену означава, че влизаш в едно красиво място, толкова красиво, че се чудиш върху какво по-напред да спреш погледа си.

Думата киамет означава великото в живота, онова, което се крие във времето и пространството. То е началото на нещата, онова, което дава подтик към творчество. Означава също и силата, с чиято помощ трябва да се воюва, за да се победи ограничението и да почне възраждането.

Махар Бену е Великият, Който урежда и съгражда нещата. Той е неизменен и постоянен.

Това беше първата песен, която изтеглих от Портала - няколко месеца преди изобщо да се регистрирам. Просто я видях на първата страница и пръстът ми сам натисна бутона на мишката. Дълго време сама звучеше в съзнанието ми и се чувах как си я припявам съвсем тихо... Много ми помогна, много рани излекува и свещички запали...

Кои са вашите любими песни и музикални изпълнения? кои са ви помагали и ви помагат най-много?

В какво изпълнение ви са най-близки?

Линк към коментар
Share on other sites

Бих желал да има повече песни за Учителя. Всичко може да бъде молитва и медитация, но най-добре е да отправяме ум и сърце към Белите Братя.

На изток отношението към гуру е като към Божество. Гуру е всичко - Безкрайния Бог приел човешка форма, най-красивото нещо на този и онзи свят, най- великата любов...

Ако някой не разбира какво искам да кажа, нека се поинтересува от бхакти и тяхното отношение към Гуру.

Или пък за отношението на християните към Исус...icon12.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Донче, благодаря за въпросите :)

На мен много ми помогна песента В начало бе Словото, също една песен, която ме разтърси и беше навреме, помогна ми Буря

Но една от песните, които ми подобряват настроението е тази Сила жива, изворна

Понеже не мога да играя Паневритмия всеки ден, а само от време на време си слушам музиката всяка сутрин и някак деня ми е зареден. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Когато съм на екскурзия в планината и ме връхлети гръмотевична буря запявам песента "Небето се отваря". Има невероятен ефект. Вместо да се плаша си представям как небето се отваря и Христос слиза отгоре, а бурята е само един декор за това.

От най-тежките състояния на скръб и дисхармония ме е спасявала песента "фир-фюр-фен". "Скръбта и странникът".

Поздрави.

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

В песните на учителя има скрит особен, дълбок смисъл. Той се долавя с духа и душата! Това не са обикновени песни! Словата, в които са облечени, ползват символичния език на живата природа. Език най-близък и синхроничен със сърцето на развиващата се душа на ученика!

Едни от най-добрите изпълнения на песните на Учителя се правят от общество "ИДЕАЛ" в Британска колумбия, Канада. Изпълняват се от професионален хор, от петдесетина души. Пеят се на няколко гласа, като мъжете са от дясно, а жените от ляво застанали - символични позиции, както знаем. басовете, баритоните, тенорите, алтовете, сопраните са на групи, а някои от припевите се пеят от солови изпълнители. Аз лично не съм кой знае колко музикален, но дори и аз, заразен от общата атмосфера на това място на силата, започнах да се прилепям към баритоните и да пея. Дори бях понаучил нотите. Отначало ревях като магаре и въобще не си давах сметка за това... После започнах да се опитвам да следвам извивките. Така и не се научих на по-сложните песни. Успявах обаче на тези с по-дългите извивки като "сладко медено". Сладкогласното пеене на Идеалци наистина е вероятно най-доброто изпълнение песните на Учителя на тази планета! При това самите личности на певците са не какви да е, но ученици с високо ниво на вътрешна сила и ментално-емоционална харммония! Гласовете, идващи от такива личности - Ученици, са истински въздействащи!

В песните на Учителя има смисъл, който директно въздейства върху душите ни. Аз вече не мисля, че ние като българи, се нуждаем от йогийстки или будистки мантри, на санскрит или на тибетски. Защото българският ни език е свещен, а ние сме привилигировани да го познаваме от деца и думите на песните на Учителя проникват в нас естествено и безусилно и въздействат силно! Това са истински действени и могъщи мантри!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...