Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Интересни филми и ТВ предавания - 2


Recommended Posts

Още съм под силното впечатление, което филмът Zeigeist остави в мен. В последната страница на темата - 1, споменахме вече за него. За разлика от други филми,които съм гледала на подобна тематика, в него няма заплаха или въздушен оптимизъм - има реалност, подплатена с неоспорими доказателства. Този филм, според мен, освен посланията, които носи за всеки човек, е подчертано оринетиран към онази прослойка на обществото, която се радва на материално благополучие и просперитет, и която се е унесла в най-дълбокия си сън, водейки към сигурна гибел, както себе си, така и всичко живо, което ни заобикаля.

Бих искала да споделя с вас част от мислите, които ми направиха най-силно впечатление във филма:

Трябва да сме отворени за нова информация, дори ако тя заплашва текущата ни система от вярвания, следователно - идентичността ни. За жалост днешното общество не осъзнава това, а установените институции парализират растежа, защитавайки остарели социални структури. Същевременно населението страда от страх от промяна. Внушена им е статична идентичност и оспорването на нечия ценностна система води до обиди и изолация.

Да грешиш неправилно се асоциира с провал. Всъщност доказаната грешка би трябвало да се празнува. Тя издига човек до ново ниво на познание, разширява възгледите.

Няма такова нещо като умно човешко същество, просто въпрос на време е текущите идеи да бъдат обновени, променени или изкоренени.

А тенденцията сляпо да се придържаме към система вярвания, да я пазим от нова трансформираща информация не е нищо друго освен форма на интелектуален материализъм. Монетарната система удължава този материализъм. Не само чрез самосъхранителните си структури, а и чрез безбройно многото хора, на които е внушено сляпо и безмозъчно да поддържат тези структури, превръщайки ги в самозвани пазители на статуквото. Овце без нужда от овчарско куче да ги контролира. Те се контролират един друг, като изолират тези извън нормата.

Тенденцията да се съпротивляваме на промяната, да поддържаме съществуващи институции в името на идентичност, комфорт, сила и изгода е напълно нестабилна и ще произвежда още повече небалансираност, разделение, смущение и неизбежно - унищожение.

Време е за промяна.

Като израз на протест и желание да избегнем масовата манипулация, създателите на филма отправят различни апели към нас - зрителите и един от тях е да не се гледат новините по СНН, ФОКС и още два новинарски канала, на които не се сещам имената сега. (Това със сигурност доказва,че не ги гледам. :rolleyes: ) Казвам това, защото откак се помня никога не съм обичала да гледам новини, без да мога да обясня защо. Понякога даже са ме карали да се чувствам като първа глупачка, че съм толкова "неориентирана" в светския живот. Но в последните 10-на години развих особена непоносимост към СНН. Ако някой от вас се е заслушвал, говорителите там сякаш специално тренират интонацията на гласа си така,че да звучи като злобно лаене. (изобщо не искам да обидя най-верния приятел на човека - кучето, но не се сещам с какво друго мога да сравня монотонното обсебващо "кречатало" на СНН). Та, по независими от мен обстоятелства, се налагаше да ги слушам от време на време, и понякога просто ми ставаше лошо - виеше ми се свят или започваше да ми се гади. Още едно доказателство, че не бива да се насилваме да правим онова, което природата ни не приема,само защото така правят останалите.

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Препоръчвам филма "HOME".

Много красиво съчетание на гледки , музика и един реалистичен разказ с много реални данни , за това от къде е тръгнал хомо сапиенса и накъде отива.

С дълбоко трогващото финално изречение-"Вече не можем да си позволим да бъдем песимисти"

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

"Лабиринтът на Фавна".

Преди време гледах този филм.Имам блед спомен,че и музиката към филма ми направи впечатление.

http://www.zamunda.net/details.php?id=171437&hit=1

Редактирано от nina7705
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Ето тук има нови линкове за теглене на филма на и със Шърли Маклейн "Out on a limb". На английски е и няма превод. Надявам се някоя благородна англофонска душа да го преведе и да му направи субтитри. Е, ако не знае как се правят, може само да го преведе в текст документ, аз мога да направя субтитрите.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Пробуждане

„Пробуждане“ (на английски: Awakenings) е филм от 1990 г. с участието на Робърт де Ниро и Робин Уилямс . Той има три номинации за Оскар — за най-добър филм, най-добра главна мъжка роля (Де Ниро) и най-добър сценарий.

Филмът е базиран на мемоарите на невролога Оливър Сакс, който експериментира през 1969 г. с лекарството L-Dopa върху пациенти, страдащи от кататония, след като са преживели епидемията от летаргичен енцефалит в периода 1917-1928 г. Той открива, че медикаментът има лечебен ефект върху болестта.

Филмът е режисиран от Пени Маршъл. Робин Уилямс се превъплътява в ролята на д-р Малкъм Сайър, а Робърт де Ниро е пациент в клиниката му. В ролята на пациент във филма участва и джаз-легендата Декстър Гордън. Във филма играе и доайенът на шведското кино Макс фон Сюдов.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Много ми хареса филма. Благодаря ти, че го сподели.

"Ще ви кажа нещо за бъдещето.

Всеки път, когато го видите, то се променя, защото сте го видяли.

А това променя всичко останало."

Линк към коментар
Share on other sites

Заедно с партньорите ни от Позор филмс на

29 септември /вторник/ от 21.00 часа в Дом на киното,

30.09 /сряда/ от 18.45 в Евро синема

ви каним на пътешествие до Индия в една предварителна прожекция от Втория международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права "Един свят".

Заповядайте да видите вдъхновяващия филм "КУМБ МЕЛА: Песента на реката/Kumbh Mela: Songs of the River", Индия – САЩ, 2004, 60 мин.

Режисьор: Надим Удин

Потопете се в тайнствата на Ганг!

Елате на едно приказно пътешествие из хиндуистката митология!

Запознайте се със свещения празник Кумб Мела!

Според хиндуистката митология, боговете и демоните се сблъскали във велика битка за стомна с божествен нектар. При сблъсъка няколко капки от нектара на безсмъртието паднали на четири свещени днес места – град Аллахабад, където се срещат трите реки Ганг, Ямуна и невидимата подземна река Сарасвати, град Харидвар по поречието на Ганг, град Уджайн край река Шипра и град Нашик до река Годавари.

Битката на боговете продължила 12 божествени дни, които се равняват на 12 човешки години. Затова в наши дни на всеки 12 години се провежда големият празник Маха Кумб или Кумб Мела. Милиони поклонници, принадлежащи към различните касти, прииждат от всички краища на Индия, за да се изкъпят в реките, в които са паднали капките на безсмъртието и да се очистят от греховете си.

Eдна от големите атракции на празника са отшелниците садху - индуистки мистици и аскети, практикуващи йога, които са изцяло отдадени на медитация и съзерцаване на Брахман, за да постигнат мокша - четвъртата и последна най-висша цел на живота на индуистите, при която те преминават отвъд земното съществуване. Сред тях с най-голям авторитет са членовете на сектата Нага. Нага нямат право да се задържат на едно място повече от три дни, нито да спят под покрив. Те ходят напълно голи, намазани с пепелта на ритуалния огън, в който са изгорили земните си желания.

ОЧАКВАЙТЕ

„ЕДИН СВЯТ”

Международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права

23.11.2009г. – 19.11.2009г.

Посетете уеб сайт

Линк към коментар
Share on other sites

Да споделя и аз един добър филм : Родословното дърво на човекът

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

2012 (2009)

Филмът в www.zamunda.net - http://zamunda.net/details.php?id=197240&hit=1

и в www.imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt1190080/

Дали наистина не е по-добре да предложа на Бог да спаси останалите, на место мен? :sorcerer:

Приятно гледане! :yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

препоръчвам горещо едни филмчета за календара на маите ,след като ги гледах чакам с нетърпение 2012г :) .Поредицата се казва :

Los Duenos Del Tiempo - Las Siete Profecias Mayas

и я има в http://www.kolibka.com/2.html

Остават точно 759 дни до момента :).Приятно гледане :)

Редактирано от veselinvalchev1981
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...

Днес в 12 ч. по бтв имаше наистина впечатляващ филм на Ани Салич за енергийните възможности на хората по света, най-вече на о-в Бали. Надявам се да може да се види на сайта на БТВ, заслужава си!

Линк към коментар
Share on other sites

http://www.btv.bg/videos/?video_id=25267&section_id=1 Това е линка към страницата,на която може да се види онлайн или да се изтегли.Името му е "Таро". Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Да си кажа чистосърдечно без да си кривя душата. Днес гледах този филм т.е. не го догледах, началото беше многообещаващо, но с напредването на филма се появиха доста неща които ме притесниха и накараха т.нар. червена лампичка в мен да светне.

Линк към коментар
Share on other sites

Супер филм. Аз си го свалих директно от сайта и много ми хареса. Всъщност на мен ми казаха че и аз мога да работя с Чи. Предполагам че в минал живот съм се занимавал с такива неща.

Но определено е за гледане.

:3d_104:

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...