Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Зелено селище


Recommended Posts

ЕКОСЕЛИЩЕ “СЛЪНЧЕВ ПАРК”

Проект

Учителя Беинса Дуно:

“НЕ СЛЕД ДЪЛГО ВРЕМЕ ХОРАТА ЩЕ НАПУСНАТ ГРАДОВЕТЕ И ЩЕ ЖИВЕЯТ СРЕД ПРИРОДАТА НА ГРУПИ ПО НЯКОЛКО СЕМЕЙСТВА - на по-големи или по-малки групи.”

“На вас сега предстои една задача - да се върнете най-малко осем хиляди години назад, да дойдете до вратата на райската градина, за да ви покажа, че сте хванали крива посока. Когато хората излязоха от Рая, имаше два пътя пред тях и трябваше да изберат единия. Цялото човечество взе кривият път и казваше: "Така е определено!". Не, имаше друг път, определен, а той беше т. нар. прав, тесен Път. Под "тесен Път" се разбира онзи Велик Път на живата Природа и в този Път трябва да влезете.”

Учителя и този път се оказа прав. Вече в цял свят са изградени различни видове екоселища. Наброяват хиляди. Някои от тях са далеч от цивилизацията, други са в близост до град, а трети са оазиси насред големия град (например http://www.earthsong.org.nz/index.html). В търсене на по-спокойна и здравословна среда постепенно хората по цял свят стигат до принципите на кохаузинга (балансирано съчетание между лични къщи и обща площ, между индивидуален и общностен живот - http://en.wikipedia.org/wiki/Cohousing). Това не е комуна, а съседство на отделни семейства с отделни къщи. При кохаузинга може да има най-различни улеснения – обща площ (игрище, обща постройка, езеро, парк), екоферма, общо парно и много други. Ползата от кохаузинга обаче е не толкова в материалните улеснения, колкото в създаването на среда от близки по възгледи хора, която е особено необходима за децата.

Проучвайки опита на множество малки екоселища, постепенно формулирахме следните

ЦЕЛИ:

  • ЖИВОТ В БЛИЗКА ДО ЕСТЕСТВЕНАТА ПРИРОДНА СРЕДА, БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ С ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. Екоселището ще бъде разположено в някое село (или малък град), така че ще се възползваме от комуникациите и благата на населеното място (магазини, училище, транспорт, интернет и др.). Същевременно екоселцето ще бъде близо до София (около 50 км). Това ще позволи продължаване на културния живот и социалните контакти на тези от нас, които са от София, ще има възможност често да се виждаме с приятели, да отидем на културно мероприятие и т.н. Така ще се получи плавен преход към извънградски живот, така че който желае, ще може да пътува за работа всеки ден до София.
  • МЯСТОТО ЩЕ Е ЧИСТО (въздух, почва, енергия), по възможност с приятна гледка, близо до гора, на хълмист релеф, с благоприятен за земеделие климат (не планински, но не и съвсем полски).
  • ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ ЗА ПРЕПИТАНИЕ БЕЗ ДА СЕ ПЪТУВА ДО СОФИЯ - чрез екоземеделие, основано на пермакултурата (имаме отделен проект за препитание чрез екоземеделие), чрез работа за екоселището, работа по интернет, ръчна изработка на сувенири и др.
  • Създаване на МАЛКА ОБЩНОСТ ОТ СЪМИШЛЕНИЦИ (няколко млади семейства, които имат или възнамеряват да имат деца, по възможност с близки духовни търсения), за да се избегне изолацията, да се осигури подходяща среда за децата и да се създадат условия за взаимопомощ. От изключително значение е да има повече деца, защото децата (за разлика от възрастните) чувстват много по-остро нуждата от връстници и страдат повече от липсата на компания. Това е основната причина да се откажем от варианта за единично родово имение (извън родово селище). Какво би било, ако живеем в такова имение или в къща на село: детето ще трябва да търси компания измежду малкото деца в селото, ще се чувства самотно, а поради различията си (вегетарианство, духовни интереси) може да се чувства и като аутсайдер. Животът в малка общност има и други предимства: доказано е, че в такива общности хората са по-здрави и щастливи и живеят по-дълго (например китайските общности в САЩ). Ако отделното семейство разчита само на себе си, стресът е много по-голям, особено при извънредни ситуации. Общността дава чувство за сигурност и реално подкрепя членовете, изпаднали в нужда. Освен това, общността улеснява живота по различни начини. Например може да се редуваме да возим децата до училище и обратно, или един възрастен да занимава децата, вместо всеки своето дете. А когато децата пораснат, по-големите ще наглеждат по-малките. В общността няма да има лидер – всички решения ще се взимат с консенсус след обсъждане на кръгла маса, на която всеки изчаква реда си, за да се изкаже, и всеки е чут.
  • ПРОИЗВОДСТВО НА ЧИСТА И ПРЯСНА ХРАНА ЗА СОБСТВЕНА КОНСУМАЦИЯ (плодове, зеленчуци, яйца, мед, билки, ядки и др.) В големия град плодовете и зеленчуците са отровени с пестициди, хербициди, фунгициди, нитрати, фосфати, като същевременно са безвкусни и бедни на полезни вещества, защото са отгледани на изтощени почви. Някои храни (царевица, соя) са генномодифицирани. Млякото и яйцата пък съдържат хормони, които се дават на животните за повече продукция. Ние бихме искали да се храним с вкусна и полезна храна. Затова някои от семействата (например ние) ще произвеждат плодове, зеленчуци и яйца. Друг може да се заеме с печенето на пълнозърнести хлебчета и питки, които да продава на останалите жители на селището, а може и на външни хора. Можем да си правим също квасено мляко, сирене, кашкавал, извара, като се снабдяваме с прясно мляко от селото.
  • САМОСТОЯТЕЛНОСТ НА ОТДЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА - личното “пространство на любовта” (къща и градина) - е гарантирано, а участието в общи дела е изцяло доброволно. Самостоятелността намалява значително ситуациите, които могат да бъдат поводи за конфликт. За нас е достатъчно вашите деца да си играят с нашите. Но ще се радваме, ако това не е единственото ви участие в общността.
  • ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА – животът в града е вреден за планетата ни. Ако искаме да я съхраним, трябва да намалим боклука и да потърсим безвредни за околната среда източници на енергия. В екоселището ще използваме алтернативни източници на енергия, ще събираме разделно отпадъците, като използваме органичните за компост, а неорганичните – на вторични суровини. Освен това ще въведем мерки за намаляване разхода на енергия и други щадящи природата мерки.
  • Създаване на ОБЩО ПРОСТРАНСТВО – парк, в който може да има езерце, полянка за игра и спортове, басейн, пясъчник, пързалки и люлки и т.н. Освен това ще има градински павилион (лека постройка, остъклена къщичка), в който да се събираме, а децата да играят, когато навън вали или е студено; в него ще се храним понякога и ще празнуваме (например може всяка неделя да се събираме и да беседваме на духовни теми, да пеем, да обядваме заедно). В павилиона ще има пиано и китара, камина и библиотека, походни легла за преспиване на гости. Такъв парк не е по силите на едно средностатистическо семейство, но няколко семейства заедно могат да го поддържат. Постепенно ще правим подобрения и ще добавяме нови приспособления към него, всеки ще допринася за увеличаване на библиотеката. На полянката може да се играе паневритмия. Ще каним приятели да поплуват в басейна, а децата им да си поиграят с нашите деца. Може да организираме концерти, малки сбирки с лекции на духовни теми (например за медитация, за паневритмия и т.н.) и да каним лектори. Изобщо този парк с павилион ще стане притегателен център за много млади хора с духовни търсения.
  • ВЪЗПИТАНИЕ НА ДЕЦАТА в любов и уважение към природата и живота, към труда и земята. Ние ще им покажем, че може да се живее просто и с лекота, че, да участваш във великото тайнство на превръщането на семенцето в растение, е радост (а не тежък физически труд), че сме свободни да творим и да проявяваме талантите си за благото на разумната вселена, от която сме частица. Животът в екоселцето ще допълни и поправи образованието, което децата получават в училище. Тъй като поведението на възрастните е модел за децата, на територията на екоселцето няма да се консумира алкохол и цигари.
  • ОХРАНЯВАНЕТО на екоселище е по-лесно, така ще сме по-спокойни за децата и за имуществото си. Ще е оградено с мрежа и храсти, а дърветата ще ни скриват от погледите на минувачите.

Етапи за постигане на тези цели:

  • Закупуване на делим парцел в регулация. Парцелът трябва да е достатъчно голям, за да се раздели поне на 4-5 малки парцела за отделните семейства и да остане място за парка. Следователно от значение са площта, формата и лицето на парцела. Големият парцел може да е примерно от 4 до 8 декара, а малките от 500 кв. м. до декар. Желателно е за парка да останат поне 1-1.5 декара.
  • Разделяне на парцела на по-малки.
  • Прекарване на ток, път и вода (ако липсват такива), а също и ограда.
  • Всяка семейство си построява къща според вкуса и възможностите си. Оформяне на парка. (Който иска да се занимава със земеделие, може да си купи допълнително земя наблизо)

Ако има още желаещи да се присъединят към нашето екоселце, а не са останали повече свободни парцели, биха могли да си купят къща (или двор) наблизо и да ползват парка. Същото могат да направят и тези, които предпочитат да не строят нова къща.

КОЛКО ЩЕ СТРУВА?

  • За парцела – зависи от цената на парцела, който намерим. Съществуват реални оферти, които биха позволили цена на един малък парцел между 3 и 8 хил. евро.
  • За къщата – зависи от материала, големината, строителите и други фактори. В доста екоселища по света предпочитат еко-материали, като например слама, тромбована глина, дърво, разни комбинации (например смес от глина, чакъл, пясък и цимент). Иначе у нас има много фирми, които предлагат къщи от сандвич-панел за около 350 евро на кв.м. (може да има и по-евтини). Доста строителни бригади, останали без работа, биха се наели да строят масивна къща (печени тухли) на приемлива цена. Това всеки сам трябва да проучи. Желателно е материалите да имат добри изолационни свойства, за да се пести енергия. Ако се купи готова масивна къща (не нова, но запазена), цените на такова разстояние от София са примерно между 25 и 35 хил. евро.

Този проект не е окончателен и всяко предложение на желаещи да се присъединят ще бъде обсъдено. Считаме, че за условията в България (финансови възможности, цени, законодателство, народопсихология) този проект е реализуем и е оптималното, което е по силите ни на този етап.

Ние сме две млади семейства. Черпим мъдрост от Беинса Дуно, Анастасия, Шри Чинмой, Кришнамурти и др.

АКО СТЕ МЛАДИ ХОРА, ДОПАДАТ ВИ НАШИТЕ ВЪЗГЛЕДИ И ИСКАТЕ ДА НИ СТАНЕТЕ СЪСЕДИ, пишете на ekoselce@abv.bg

Ако се колебаете и имате въпроси, пишете ни.

Редактирано от екоЛили
Линк към коментар
Share on other sites

Искаш ли да живееш в селище, където всичките ти съседи споделят идеите за екологично чист живот? Където това да компостираш хранителните отпадъци, да използваш слънцето, въздуха, водата и земята, като източник на енергия, да ползваш минимум пластмаса, да отглеждаш плодове и зеленчуци без помощта на химическата индустрия е нещо нормално и идва отвътре на всички около теб.

Това е място, където познатите и непознатите усещат Природата. Където хората имат нужда от нея, обичат я, искат да общуват с нея, да използват даровете й и да й благодарят.

Тук оградите са символични, училището и детската градина ползват алтернативни образователни системи и има достатъчно вода и ресурси, за да се храниш основно от градината си. Тук спокойно пускаш детето си да обикаля с тайфата.

Да, това селище съществува. То е в нашите мисли и сърца. Въпрос на време е материята да се подреди така, че да можем да го пипнем.

Как да помогна: Мечтай! Остави въображението си да твори. Сподели това, което виждаш!

Кажи на приятелите си!

Линк към коментар
Share on other sites

Виждам, че идеята е посетила повече хора :feel happy:

Пуснах много подобна тема. Съжалявам за привидното дублиране на идеята. Идеята ви е повече от чудесна! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, ЕкоЛили!

Това е най-смислената и реализируема идея за организиране на някаква форма на природосъобразен живот. Помислили сте за много неща. Дано имате и някакъв опит, защото иначе може да ви се стори много трудно и затормозващо - поне в началото.

Имайте предвид, че градинарстването хич не е лека работа за един градски човек, имам предвид чисто физически, като натоварване; също така и за него са нужни много знания и опит - много хора си мислят: пускам семената и то си расте, но не е така. И докато производството на зеленчуци и плодове е сравнително по-възможно, то отглеждането на житни култури е доста по-трудно занятие, особено ако се прави пак по екологичен начин; включително е и много скъпо удоволствие, ако е върху малки площи.

Успех!

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Идеята наистина е пракрасна Да, градинарството и растениевъдството не е лесна работа, но когато се стигне до там ще се намерят хора, които знаят как става. Та нали Учителя е практикувал и това с учениците си. Важното е да повярваме.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Много ми допадаха идеите на руската отшелница Анастасия, четях като топъл хляб нейните седем заглавия преди време.Ежедневните проблеми и стрес в големите градове ни влияе негативно.Аз съм оптимист, че много хора ще търсят този тип съществуване в зелено селище като начин да се свържем с идеите на своя Създател.Заниманията с екоземеделие, винаги са събуждали в мен интерес.Много от тези селищата са с домове плод на човешката фантазия.Впечатлява ме факта, че в тези места всеки проблем се решава от жителите, седнали в кръг подавайки си ритуален предмет.Или мнението на всеки се зачита, решението е общо и за благото на общността.:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

smile.gif Ето го и българският вариант, от повече от 4 години. И очаква нови заселници.

http://rodovo-selishte.jivdom.info/index.php?option=com_easygallery&Itemid=38

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...