Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Донка

32. Узрял плод

Recommended Posts

Наряд за начало:

Пътят на живота

Утринна молитва на ученика

Добрата молитва

Беседа: Узрял плод (Беседи пред Сестрите, 05.05.1932 16:00 Четвъртък, София)

Наряд за край:

Нека от сърцето ми любов жива да блика

Ще Ти служа през цялата вечност

Господнята молитва

Най-първо човек трябва да се научи в Духовния свят да бъде чист. Ще си оставиш обущата вън. Мойсей като дошъл до онова свято място, му казали: „Събуй обущата си!” Много пъти вие настоявате да ви кажа някои работи – защо не ви ги казвам? Защото всички сте все обути. За лук и пипер ще ви приказвам, но за някое важно нещо – не. Ще кажете: „Човек не трябва ли да бъде обут?” Човек обут ли се ражда, защо тогава вие толкова държите, където влезете, да бъдете обути и считате за срамота да сте боси? Прави сте в известно отношение: има някои места, дето ако човек не е обут, е срамота. Краката трябва да бъдат обути в добродетели – добродетелната кожа, от която са направени тези обуща, не се каля.

Какво означава "да събуе човек обущата си" - да събуе предразсъдъците си, които калят живота му? Сигурно и още много неща...

Духовният свят е крайно взискателен, там няма извинение. Когато отидеш там, ще видиш Абсолютна чистота, абсолютна коректност – такъв трябва да бъде бъдещият Живот. Ние искаме тук да си уредим живота, но той все остава неуреден и никога няма да се уреди. Правилото е: онзи, който иска земният му живот да се урежда, трябва да урежда Божествения живот, в това няма изключение. Не търсете да се уреждате само външно, но най-напред уредете Божествения живот и после уредете материалния. Сутрин като станеш, най-първо се помоли, дори прекарай в молитва един час. Ако постъпваш така, и другите работи ще ги свършиш по-добре.

Как разбирате "най-напред уредете Божествения живот"?

Цитирано от: Узрял плод

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега
Sign in to follow this  

×