Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Рецепти за хранене. Как се е хранел Учителя.


Recommended Posts

  • 2 months later...

Знам много вегетариански рецепти. С яйца или без яйца искате?

А млечните продукти?

Трябва да се уточним, за да ви напиша няколко.

Имах някъде и от аюрведа.

Поздрави

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Знам много вегетариански рецепти. С яйца или без яйца искате?

А млечните продукти?

Трябва да се уточним, за да ви напиша няколко.

Имах някъде и от аюрведа.

Поздрави

:)

Би ли споделила няколко? Няколко с яйца и няколко без яйца. Нещо, което да се приготвя бързо и лесно и да е подходящо за лятото.

Ако пък искаш подготви меню за цяла седмица както предлага Антон. :)

Иво. :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей :)

Лятото май няма нужда от меню.Има голямо разнообразие на продове и зеленчеци и могат да се приготвят много видове салати.Плюс зърнени храни- какво друго ни е необходимо? Освен от време на време нещо готвено с малка температурта обрабатка.

Ще ви предложа моя любима рецепта.Децата също много я харесват.На вкус е като китайската храна, но без това запържване при висока температура.

Вземам гъби, лук, моркови, тиквички, чушки (може и други - зеле, патладжан, спанак...).Задушават се поотделно (поръсени с малко олио и различни подправки ) в микровълнова печка за 5-10мин.,така че да останат леко хрупкави.Който смята, че е вредна, ще трябва да ги задуши (запържи) на огън.Аз не смятам, че е вредна, дори витамините се запазват.

Към гъбите, нарязани на по-едро, с лука на ивички (или пресен) се прибавя индийско орехче и къри (може и кубче зеленчуков бульон).Морковите са нарязани на кубчета или кръгчета и се задушават с вегета.Към тиквичките (също на кубчета) се прибавя копър и черен пипер.Така всеки зеленчук поотделно поема съответните аромати.Чушките също отделно, на ивички.Накрая зеленчуците се смесват, прибавя се малко нишесте (брашно) за сгъстяване на соса и - отново в печката за кратко време.Накрая може да се прибави пресен магданоз.Поръсва се обилно със соев сос.Може по желание оцет (лим.сок) и малко захар.Хубаво е, ако е леко лютичко.Сол не се слага(подправките го съдържат).

Отделно се сварява ориз или макаронени изделия (може и картофи) и се смесва.

Към зеленчуците може да се прибави витабела, накисната и запържена с подправки.Също и китайски храни, като соеви кълнове, черна гъба, бамбукови стебла, водорасли...Или царевица, грах, броколи...Изборът е голям, импровизирайте.

Да ви е сладко! :P

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...
Guest Apocatastasis

Добре, да започнем така:

"Веднъж мене ме кани един господин с пасти. Казва с хубави яйца са направени. – Аз не ям пасти. Аз ги помирисах. Най-малко 20 яйца има развалени в тия пасти. После тия пасти са опечени със свинска мас и тя е развалена. Като ям, аз ще ги позная. Онзи, който ги е правил, не го виждаш, той турил и хубави, и лоши яйца, и всичките продава за хубави. Та в сегашния свят, хората страдат все от лоши продукти, няма някой продукти чисти."

"Когато беше по-млад", 15.09.1935

"Българинът страда от преяждане. Ако яде по-малко, всичко ще се оправи. Като яде, да стигне до 20 хапки и там да спре.

Който иска да продължи живота си, трябва да се въздържа. От какво? Първо от много ядене. Винаги ще оставаш малко гладен, да не си дояждаш. Така в организма остава известен запас от неизползувана енергия, която го обновява. Ако преяждаш, ти съкращаваш живота си. Освен това, като яде, човек трябва да бъде доволен от яденето. Значи, доволството продължава живота. Никога да не преяждаш и всякога да ядеш с благодарност и доволство — ето две правила за продължаване на живота.

Който бързо яде, рано умира. Ще дъвчете добре от двете страни на зъбите — отдясно и отляво. Когато си неразположен и болен, не яж. Гневен ли си, не яж, почакай да утихне всичко в теб.

Затова яжте с любов, пийте с любов, приемайте светлината с любов.

Картофите придават само едно качество на човека — правят го доволен, да се задоволява с малко. Ябълката прцдава следните качества на човешкия организъм: прави го мек, благ, снизходителен към хората. Лицето придобива свежест. Ако искаш да бъдеш сладък, благ — яж грозде. Изобщо храната, оказва влияние върху характера на човека.

Ако искате да подобрите кръвообращението си, яжте череши. Какво се крие в черешата? В нея се крият дълбоки чувства. В черешата се крие законът на свободата.

Какво дават дренките? Ако сте безхарактерен и отпуснат, като ядете дренки, придобивате устойчивост и издръжливост в характера, Те доставят желязо в кръвта.

Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши; ако е убичко по характер, хранете го с ябълки; ако му липсват благородни чувства, хранете го с череши, които едновременно стават регулатор на стомаха. Дините, дренките, тиквите също регулират стомаха. Плодовете изобщо развиват благородни чувства. Само че не трябва да се преяжда, да се претоварва стомахът.

Някой казва: имам неврастения! Яж грах! Друг .казва: страдам от ипохондрия. Яж жито! Казват за някого, че този човек е много сприхав. Дайте му да яде царевица! Еди-кой си не обича да устоява на своите задължения. Дайте му да яде ръж! В ръжта има нещо идеално, тя расте нависоко. Тя, като влезе у човека, създава висок идеал.

Никога не яж, ако нямаш разположение. Не яж, ако си гневен. Храната е жива и тия частици, след като влязат в организма с благодарност, те ще го обновят. Яденето е една велика работа и.затова ще седнеш, но не надве-натри да се наядеш, полека, без бързане, малко ще хапнеш, с благодарност, ще спреш на най-сладката хапка; да се усеща една лекота .в стомаха.

Когато яде, човек трябва да бъде разположен, да седне пред трапезата тих и спокоен и да яде бавно, да дъвче храната си добре. Това може да продължава 40 минути, ако може и цял час — няма защо да се бърза.

Вие сега какво ли не туряте в стомаха си — че ориз, че боб, че олио, че масло, каквото ви падне. Това е престъпление.

Млечни с растителни храни няма да ядете. Сега ако ядете нещо с чесън, чак след три часа ще ядете плод или нещо сладко. Не смесвайте храните. Не яжте различни плодове по едно и също време. Най-малко по един час трябва да мине, след като сте яли един плод, после друг може спокойно да ядете, но не едновременно. Ще готвите с чисто, прясно масло. Семето на слънчогледа трябва да се мели най-много един месец преди употребление, да не се образуват в него утайки, които биха разстроили стомаха.

Книга на здравето

“Сега, в България въобще, три пъти ядат на ден: сутрин, на обед и вечер. Правилото при яденето е: никога не яж, ако нямаш разположение. Правилото ще го туриш само при случая: като станеш сутрин и усещаш глад, нахрани се, ако не, не яж. На обяд, ако усещаш глад, нахрани се, ако не, не яж, и вечер също. Ще ядеш, ако имаш разположение, не само разположение на апетита, а да усещаш удоволствие при яденето.

Първото нещо: ученикът няма право да се гневи на трапезата. Забранено е в природата при ядене да се гневим. На човека абсолютно е забранено при ядене да се гневи. Туй го запишете! За обикновените хора, може да се гневят, колкото искат.”

"Трите методи на природата", 2.III.1922

“Казвам: „Яж добре. Като седнеш, яж добре, музикално яж, да ти е приятно. Не мисли за нищо друго, благодари за яденето, че имаш добър хляб. Виж хубавото, кое е в хляба, да ти предаде доброто. Като ядеш круши, сливи, виж доброто, което е в тях. В ябълките, в хляба виж кое е доброто. Кажи си: както е сладка ябълката, и аз да бъда като нея сладък. Както е сладък хлябът, и аз да бъда така сладък. Като пиеш вода, бъди добър като водата. Туй, което влиза в тебе, бъди като него, не търси нещо отвън.“ Казва ми: „Лесна работа.“ Никакви книги не трябват. Всичкото зло седи там, че житото, като се пипа от лошите хора, като мине през десет ръце, които са лоши, туй зло минава и в житото. Зависи през какви ръце минава хлябът. Всичките храни, които ядем, масло, кашкавал, сирене, през двайсет ръце са минали и всеки е вложил нещо, и разваля се сиренето, кашкавалът, маслото. Не че самото сирене, кашкавал са лоши, но онова, което хората са вложили вътре.”

"Новата идея", 7 март 1943

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Ето:

"Искате ли да се ползвате от хранителността на боба, гответе го без приправки. варете боба с чиста вода и една, две глави лук, без дървено масло. Като го сварите турете малко сол. бобът съдържа специално масло, което не е в съгласие с другите масла. Бобът не приема нито чушки. Никога не яжте боб, който е стоял в избата ви, повече от една година.

Трябва да вариш фасула най-малко в две води за да извадиш нещо от него."

По рецепта на Учителя.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

"Храненето е математическа задача

Храната на Учителя беше растителна, прясна, семпла. Той обядваше в братския стол, а закусваше и вечеряше в стаята си. В разстояние на 25-30 години имах възможност да наблюдавам как той, предимно сам, приготовляваше своята закуска и вечеря – супа от „картошки”, както ги наричаше, чай или плодове. Хранеше се бавно, с разположение.

Един ден бързах към Изгрева да покажа на Учителя моята нова книга „Игри и песни за деца.” Наближаваше залез слънце и той ме прие горе в своята стая, където белеше картофи. Разказах му подробности по отпечатването на книгата. Той се радваше на успеха ми.

На вратата се почука. Една сестра му подаде чиния с крем-карамел. Разтревожена му говореше нещо. Учителя отговаряше тихо, а тя молеше настоятелно.

След като жената си отиде, Учителя постави крем-карамела на етажерката и продължи да бели картофи. Хвърлих апетитен поглед към крем-карамела и другите питателни яденета на етажерката и запитах:

- Учителю, защо не си вечеряте с крем-карамела. Той е тъй хубав.

- Виж да ти кажа. Тази сестра иска да й услужа нещо. Ако ям от крема, аз се свързвам и задължавам, а тя в случая не е права. Всяка храна предава, както своята енергия, така и своите връзки. Не всяка приятна храна е полезна. Храненето е важен процес, при който трябва да се внимава. Ти обичаш ли крем-карамел? - весело ме попита той и като отряза едно голямо парче, поля го обилно със сиропа и ми го подаде.

Малко засрамена благодарих и го изядох с удоволствие. А Учителя вечеря картофена супа, която сам си бе приготвил.

- Подбирай чиста и прясна храна - продължи той наставленията си за храненето. Пий вода от чист извор, меси хляб от прясно жито и приемай узрели и пресни плодове само от добри хора. Храненето трансформира състоянието на човека в положителни или отрицателни енергии. Дай от храната си на гладния и ти ще се наситиш дори с малко от нея. Храненето е математическа задача, която трябва правилно да бъде решена. Ако един човек разрешава правилно въпроса за своята храна и своя сън, това показва, че той е достигнал до известна хармония между своите мисли и чувства. Щом е постигнал това, той е готов да разрешава всички останали въпроси. Свежест и бодрост са нужни на човешката мисъл. А един от важните фактори за мисълта е храненето.

Така ми говори Учителя в онази далечна вечер, когато вечеряхме заедно.

Спомням си, веднъж занесох на Учителя хубави праскови. Както обикновено, подадох кесията с думите:

- Учителю, Слънцето Ви изпраща своите поздрави.

Той се усмихна, благодари и погледна плодовете. Те бяха толкова красиви, че всички се загледаха в тях. Той подаде една праскова на сестрата, която стоеше най-близко до него, след това подаде втората на един брат, третата - на следващия и т.н. Раздаде всички праскови и за себе си задържа само една. Тогава ме погледна, усмихна се и каза:

- Сега за мен остана най-много и най-хубавото.

Спомних си за думите му: нахрани гладния и малкото, което ти остава, ще бъде предостатъчно да те насити.

Учителя винаги прилагаше онова, на което ни учеше и всякога във всичко беше внимателен и последователен."

Из спомените на Милка Периклиева - "Разговори с Учителя"

Подготвяни за печат от издателство "Бяло Братство"

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

"Често аз обичам сам да си готвя. Запример, ще ви приведа пример, как можете сами да ги наготвите и то само за половин час. Трябват ви всичко две чушки, два домата и два картофа. Ако е зимно време или ако е студено вън, ще стопля малко вода, за да полея доматите и чушките да не са студени. После ще нарежа доматите на малки парченца, чушките ще опека на огъня и пак ще ги нарежа, а картофите ще ги изчистя, ще ги нарежа на колелца и ще ги туря да се варят около 15–20 минути. Като се сварят, ще ги туря върху другия зарзават. След това ще си взема една филия хляб и ще си направя един отличен обед. Зимно време такъв обед излиза много скъпо. Две чушки по 6 лв струват 12 лв. Доматите сега са много скъпи, около 120 лв. Така че двата домата ще струват около 30 лв. Значи чушките и доматите ще струват 42 лв. Като прибавите и за картофите, които сега са скъпи, около 8 лв., ще имате един обед около 50 лв. Но като дойде лятно време, този мой (обяд) ще се намали, ще струва най-много 6 лв., две чушки – 2 лв, два домата – два лева и картофите 2 лв, всичко 6 лв. И след всичко това мнозина се питат с какво да се хранят. Много прост е този обед, който ви дадох, но е хранителен. При това, като няма кой да ми наготви, аз сам си правя такъв обед само за половин час. При това, колкото пъти съм си готвил, никога не ми се е разстройвал стомахът. Обаче това се дължи на факта, че аз зная как да избирам чушките и доматите, както и картофите."

източник

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Веднъж донесе една тенджера с ядене и каза: „Аз го сготвих”. Това беше супа от едро нарязан зарзават и всичко беше от братската градина. Учителя каза: „Турете си зехтин и чер пипер”. Той много държеше на простите яденета. Обичаше чорбици от коприва, домати, гъби-печурки и казваше, че с един-два варени картофа човек може да се нахрани. Обичаше черния хляб от чиста пшеница, пиеше руски чай и предпочиташе българско сирене. Той избягваше сложните ястия. Обичаше много червения лук и го чукваше с юмрук, по български обичай. На обяд се хранеше винаги в братския стол на Изгрева и с учудваща охота ядеше скромните и прескромни обеди. Много обичаше плодовете. Слагаше ги винаги на слънце и после ги ядеше - никога студени.

От спомените на Милка Аламанчева за Савка Керемидчиева.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...