Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Петиция до Министерството за подкрепа създаване на Валдорфско училище


дана

Recommended Posts

Хубава инициатива! :thumbsup1:

Подписах петицията. Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Хубава инициатива! :thumbsup1:

Подписах петицията. Успех!

Инициативата наистина е добра. За мен остават някои въпроси относно текста, който се използва в петицията. Защо училището се представя като специално училище, което е пригодено точно да се справя с "проблемни деца"? Че от едно Валдорфско училище би се очаквало да създаде по-добри условия за развитието на такива деца, това е ясно, макар и да не е задължително, защото това в крайна сметка зависи от хората, които преподават там и от тяхното разбиране, но в края на краищата, тези училища са си предназначени и за деца, които не се характеризират като проблемни. От друга страна, ясно е, че твърдението, че тези проблемни деца имат голям капацитет, но често са неразбрани и че същевременно се увеличават навсякъде в глобален мащаб е взето от книгите на Каролина Хеекамп, но не съм сигурен колко може да се спечели, ако това се представи в този вид. Но е разбираемо, че трябва да се мотивира създаването на едно училище от този тип, така че това не е изцяло критика към текста на петицията. Какво мислят другите по този въпрос?

Редактирано от Florestan
Линк към коментар
Share on other sites

Да, и на мен ми направи впечатление, че се набляга на т.нар. проблемни деца.

За мен по-добра (и по-коректна) обосновка би била, че училището в този му вид, очевидно не отговаря на потребностите на нашето време. Това поне е ясно видимо по резултатите от него и по измъчения начин по който се провежда/осъществява.

Като казвам резултатите, имам предвид далеч не само усвоените от децата знания, а израстването и изграждането им въобще като хора.

В същност знанията (като уж най-важен резултат)- според мен е обществена тайна, че дори са на още по-ниско ниво, от регистрираната на тестовете; масово на тестовете за изходно ниво учителите-квестори подсказват на учениците, защото едно установяване на реалните резултати от учебния процес, би се отразило зле и на тях самите, и на училището, и на населеното място дори. Ако искат да се справят с този проблем, май ще е нужно като квестори да се командироват учители от друго населено място.

И точно сега е момента да се направи - при смяната на министъра на образованието. Стар министър едва ли би се решил да предприеме такава стъпка, защото негативните резутати ще се отразят на оценките (в обществото и в медиите) за свършената от него самия работа, въпреки че това са много бавни и инерционни процеси и тези плачевни резултати определно не са заслуга само на един конкретен министър.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз подписах петицията и силно се надявам да се случи нещо добро. Необходимо е.

А за децата, които са наречени проблемни, според мен това са т. нар.-индигови деца. Но хората още се стряскат и не ги приемат, за това са и обявени като "проблемни". Мисля, че не е важно названието, но подхода, желанието и методите на работа с тези деца.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...