Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Донка

Ампелотерапията - лечение с грозде и гроздов сок

Recommended Posts

Тази есен с особено удоволствие си похапвам грозде - най-различен вид, и се чувствам отлично. Поинтересувах се защо го обичам толкова...

Още в края на ХІХ век в швейцарските курорти поставят началото на ампелотерапията (от гръцката дума ампелос - лоза) - лечение с грозде и гроздов сок. Захарите - гликоза и фруктоза, се усвояват лесно от организма и бързо достигат до кръвта, което подпомага сърцето, черния дроб и прави гроздето подходяща храна за хора, подложени на тежки физически натоварвания.

Първата гроздолечебница

През 1935 г. България е първият най-голям износител на грозде на европейския пазар. Само през 1939 г. от страната са изнесени 100000 тона.

Няколко години по-рано през 1933 г., основоположниците на гроздолечението в науката и практиката обявяват Варна за гроздолечебен център. В един от общинските хотели в курорта Св. Константин на 10 септември е основана гроздолечебница, която просъществува до Втората световна война. Почиващите в хотелската база получавали безплатно до 3 кг грозде на ден, набрано от собствени лозя или доставено от Евксиноград....

Ампелотерапията спомага за пречистване на организма и за подобряване на състоянието след някои хронични заболявания, сред които тези на дихателната, сърдечно-съдовата, отделителната и храносмилателната система. Гроздето помага и при болести, засягащи обмяната на веществата, като подаграта и др."

още

Нещо от Учителя:

Ако дробовете ви са слаби и умът ви не работи, яжте грозде. То лекува дробовете.
тук

Често ядеш сладко грозде, после – студена вода, стегне те коремът.
тук.

ако се храните цял месец само с грозде ще видите какво влияние ще окаже. Всичките тия храни имат разни влияния. Всеки един плод има особени качества, които се предават на човека. Та казвам: Ние се запознаваме с плодните дървета, с плода и придобиваме съответни качества, които те ги имат. Преработваме този материал на растителното царство. Те знаят по-добре да хванат (енергиите), които идат от слънцето да ги приготвят, да ги обработят заради хората.
тук

Като вземе един грозд, нека го разгледа внимателно, да го измие добре, да яде зрънце след зрънце, да брои, колко зрънца приблизително се съдържат в дадения грозд. Наистина, това се отнася до външната страна на храненето, но като се научи външно да яде правилно, човек ще се домогне и до неговата вътрешна страна.
тук

Интересно би било да споделим опит, наблюдения, някакви режими... Имате ли предпочитани сортове? Кои са предимствата на плодовете, а кои на гроздовия сок?

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

Гроздовият сок ... е скок в обятията на диабета.

Гроздето, ако искаме да го консумираме в по-големи количества, трябва да се консумира като плод.

Глюкозата в него е много и ако няма фибри /люспите и месестата част на гроздето/, резорбцията й е прекалено бърза.

Естествено, говоря за по-големи количества гроздов сок - ако изпиете половин чаша, надали ще хванете диабет.

Но е важно като се консумират подобни концентрирани на глюкоза храни, да си осигурим движение.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Бах използа лоза за лечение на душевни състояния. Забелязах нещо интересно, че хората грижещи се за лозя се подмладяват, в тях нахлува нова сила. Дано успея да се погрижа поне за лозето на село в двора. Също усещам, че стоенето под лозата, имам само една асма в двора, ми оправя настроението.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Гроздовият сок ... е скок в обятията на диабета.

Гроздето, ако искаме да го консумираме в по-големи количества, трябва да се консумира като плод.

Глюкозата в него е много и ако няма фибри /люспите и месестата част на гроздето/, резорбцията й е прекалено бърза.

Естествено, говоря за по-големи количества гроздов сок - ако изпиете половин чаша, надали ще хванете диабет.

Но е важно като се консумират подобни концентрирани на глюкоза храни, да си осигурим движение.

Плодовата захар всъщност доколкото знам е доста различна от обикновената и много слабо влияе върху кръвната захар, поради което дори се препоръчва при диабет. Да не говорим, че е по-малко калорична.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×