Jump to content
Порталът към съзнателен живот

17. Ново разбиране


Ани

Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Добрата молитва - молитва;

Сила жива изворна - песен;

Ще ти служа през цялата вечност - формула;

Ново разбиране - беседа;

Молитвен наряд за край:

Кратка молитва - молитва

Сега аз виждам една мъчнотия във вашия живот. – В какво се заключава мъчнотията? – В бързането. Всеки иска по-скоро да постигне желанията си и, ако не успее, страда. Питам: Може ли гъсеницата да се превърне в един ден на пеперуда? За да стане пеперуда, нужен е период от около 45 дни. Като изяде нужното количество листа, гъсеницата сама ще стане пеперуда. Гъсеницата живее в материалния свят, а пеперудата – в Божествения. Много пъти съм ви говорил за Бога, за Божествения свят.

Ново разбиране е нужно на хората. Двама души могат да се обичат, само ако се разбират. Ако дойдат при тях още двама души, няма да се разбират. – Много просто, не можеш едновременно да четеш две книги. Първата книга е ангажирала вече вниманието ти. Всички хора са листа от Свещената книга на живота. Някои от тях са букви на книгата, други са отделни думи, а трети – цели изречения. Ако всеки иска да бъде отделна книга, ще остане завинаги затворена – не ще има, кой да я чете. Има една единствена книга в света, от която всички хора четат: това е книгата на великия живот. Женените четат заедно от тази книга. Някога мъжът отвори една страница, интересна за него, и чете. Друг път жената отвори една страница, интересна за нея. После, разказват, кой какво разбрал. В Библията има интересни и неинтересни страници. Например, страниците на родословието не са толкова интересни, защото не можете да ги разберете.
Линк към коментар
Share on other sites

Мнозина мислят, че са дошли до края на своето знание и няма какво повече да учат. Много още има да учите. Вие не сте изучавали великия път – пътят на душата. Много неща е знаел човек, но много от тях е забравил. Важно е, какъв е новият път на душата. Този път трябва да намерите и да го изучите. – Аз имам душевни преживявания. – Имаш, но те не са достатъчни. С едно ядене нищо не се постига – много пъти ще ядеш. И с едно преживяване нищо не се постига. Ще работиш, докато постигнеш нещо и задоволиш стремежа на своята душа.

Какво означава "да намерим новия път на душата и да го изучим"? Как го разбирате? Това за настоящото прераждане ли се отнася само или за целия път на душата? А може би и за двете по свой различен начин?

Линк към коментар
Share on other sites

Всеки човек трябва да се научи да служи на Бога.

Вие не знаете, за какво е създаден човекът. Ще ви приведа една мисъл. Когато майката отбива детето си, с това тя не иска да каже, че то не трябва да яде, но по стария начин не може вече да яде. Когато каруцарят сваля някого от каруцата, с това той не иска да му каже, че не трябва да се движи, но да слезе от каруцата. Пътят, по който аз вървя, изключва всички превозни средства.

Същественото е, когато си в тъмнина, да очакваш изгряването на слънцето и, каквото видиш, да знаеш, че е за добро.

Казвам: Има неща, които човек лесно може да изгуби; има неща, които никой не може да му отнеме. Например, всеки може да ти вземе парите.

Освен публикуваните ,извадих за себе си и горните цитати от

Ново разбиране - беседа;,която ни е предложила днес Ани.

Интересно какво ли е имал предвид Учителя с израза ,"Пътят, по който аз вървя, изключва всички превозни средства."

Прочетох няколко пъти целия абзац.Възможно ли е фразата да е случайна .Все пак в устни беседи има изрази ,които не са съществени.В самата беседа това също е казано.Но ми се струва,че с това изречение не е точно така.

=============================

Донка по въпросите ,които ти поставяш мисля следното:

За мен подчертаният от тебе израз означава пътя на душата в това прераждане.Иначе казано задачите ,които душата си е поставила за решаване в това прераждане.

Интересно ,че това ,което Учителя казва в тоя цитат през 1925 г,днес го твърдят и съвремени автори:

Сещам се за Закона за дхарма на Дийпак Чопра от книгата му "Седемте духовни закона на успеха"

Или Вадим Зеланд -Транссърфинг на реалността.

Варианти разни,но идеята е една.

За да стигнем до разбирането за това какъв е пътя на душата ни според мен минаваме през;

1.Събуждане чрез изпитание,страдание -"Много още има да учите. Вие не сте изучавали великия път – пътят на душата. Много неща е знаел човек, но много от тях е забравил."

2.Започваме да се учим да различаваме,да чуваме гласа на душата-"Ще работиш, докато постигнеш нещо и задоволиш стремежа на своята душа."

3.Чак когато се научим да усещаме ,разбираме душата си ,се появява идеята за пътя ,който нашата душа е поела в това си прераждане.

Този път е свързан с миналите прераждания със сигурност.А начина по-който ще го извървим или не влияе на пътя на душата в следващите прераждания .

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

"Всички хора се нуждаят от ново разбиране. Старото разбиране е на егоизма, а новото разбиране – на чистотата. Хората искат да заемат високи места, да станат божества, всички да се въртят около тях. Това е предвзета идея. Ако си божество, ти трябва да задоволиш всички."

В тези думи на Учителя е показано какви сме и какви трябва да се стремим да станем.Да се освободим от най-големият враг на съвременното ни общество,който малцина се осмеляват да изрекат с точното му име:паразитизъм.И да се научим,че се образоваме за да можем по- добре ,да работим ,и да служим,а не да се учим ,за да не работим.

Линк към коментар
Share on other sites

"...Пътя, по който аз вървя, изключва всякакви превозни средства..."

Възможно ли е Учителя да е имал в предвит религиите и окултните школи, като "превозно средство" в духовния път ? Да не търсим помощ от вън за духовния си път, а да се вгледаме навътре в себе си и с Духът, който е в нас да вървим по "пътя".

Линк към коментар
Share on other sites

"...Пътя, по който аз вървя, изключва всякакви превозни средства..."

Възможно ли е Учителя да е имал в предвит религиите и окултните школи, като "превозно средство" в духовния път ? Да не търсим помощ от вън за духовния си път, а да се вгледаме навътре в себе си и с Духът, който е в нас да вървим по "пътя".

Добро утро.

И аз си помислих,че става дума за това да не се ползват външни патерици,да не се разчита на нищо външно.Силата е в нас.Но за да стигнем до нея може би е нужно да преосмислим :

"1.Аз съм Господ,Бог твой ,да нямаш други богове освен мене.

2.Не си прави кумир и никакво изображение на онова що е горе на небето,що е долу на земята и що е във водата под земята,не им се кланяй и не им служи."

Ако човек държи в съзнанието си и разбира тези божи заповеди,едва ли религиите и окултните школи ще са пречка да навлиза в себе си и да се свърже с душата си,та да разбере великия и път.

В беседата,за която говорим сега ,има текст,който ме насочи в тая посока на мисли.

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Двама души могат да се обичат, само ако се разбират. Ако дойдат при тях още двама души, няма да се разбират. – Много просто, не можеш едновременно да четеш две книги. Първата книга е ангажирала вече вниманието ти. Всички хора са листа от Свещената книга на живота. Някои от тях са букви на книгата, други са отделни думи, а трети – цели изречения. Ако всеки иска да бъде отделна книга, ще остане завинаги затворена – не ще има, кой да я чете. Има една единствена книга в света, от която всички хора четат: това е книгата на великия живот. Женените четат заедно от тази книга. Някога мъжът отвори една страница, интересна за него, и чете. Друг път жената отвори една страница, интересна за нея. После, разказват, кой какво разбрал.

Двама души могат да се обичат, само ако се разбират.

Дали винаги наистина разбираме - понякога имам чувството, че по-скоро предполагаме, че знаем какво и защо мисли, чувства и прави другият. А това са си пак нашите собствени мисли, чувства и постъпки.

Какво означава да разбираме човека до себе си?

Ако дойдат при тях още двама души, няма да се разбират. – Много просто, не можеш едновременно да четеш две книги. Първата книга е ангажирала вече вниманието ти.

Как можем да живеем заедно с любов и да работим заедно въпреки това? Може би просто да не очакваме и търсим разбирането между повече от двама да става по същия начин като между двамата? Едната книга да стои на лавицата и да изчаква кога ще я вземем в ръце... И ние самите да имаме търпението докато вниманието на другия да се прехвърли върху нашия "лист" или думичка?

Женените четат заедно от тази книга. Някога мъжът отвори една страница, интересна за него, и чете. Друг път жената отвори една страница, интересна за нея. После, разказват, кой какво разбрал.

Много точно описание на семейния живот, според мен.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...