Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Фолклора на различните народи


Ани

Recommended Posts

Фолклора на различните народи? :) Интересен ли ви е? Какво предпочитате да слушате (с изключение на българското разбира се :D ) и защо според вас? Огънят на Испания във фламенкото? Или на Латинска Америка? Южното веселие на италианската тарантела, на гръцкото сиртаки? А може би по северните ритми на полката, мазурката? Предполагам, че планинарите са фенове на тиролските песни, подходящи май не само за планините на Тирол? :D Да не говорим колко много хора харесаха напоследък ирландските танци, така успешно представени от Майкъл Флетли – Lord of the dance.

А страстните танци и мелодии на изтока – Индия, Турция, арабските? :rolleyes:

Може би съм изтървала някои. Май най-близките до нас – циганския фолклор? Тук има много за и против. Може би заради преливането му в разпространения напоследък фолк, който опошлява истинската музика? Все пак забелязвам разлика между ромската музика в България и на Балканите, и тази на руските цигани, испанските и т.н. За балканските – най-добре е да чуете Ederlezi, Горан Брегович. Има и други интерпретации, но тази ми най-харесва. :thumbsup:

А ето и прочутата

в изпълнение на Софи Маринова и Слави Трифонов.

За ценителите - същата песен, но изпълнена от Esma Redzepova

За руските цигани -

(малко е стилизиран, но клипът е събрал в себе си две доста популярни руски цигански песни)

Знае се, че ромите/циганите са дошли от Индия. Ето как танцуват

А това е

Ориента:

Испанските цигани са известни със своето Фламенко

flamenco20dancers.jpg

Всъшност тук има малко спор – дали това е чисто цигански танц. Принос във фламенкото са дали още маврите, но силно развитие има след като в Испания се заселват през 15 век циганите, идващи от унищожената Византия. Заселили се предимно в Андалусия те приемат и преосмислят местните музикални традиции – испански, мавритански и еврейски и създават свой собствен стил – на испанските цигани. :)

Кои песни и танци на народите по света ви най-допадат? Не е ли това спомен от предишен живот? Или просто въпрос на близък темперамент? :)

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Май само аз ще си пиша в тази тема? :D Какво ни говори езикът на танца? Защо един човек танцува? Може ли да познаем характера на човека по това което обича да танцува и пее? А характерното на един цял народ? :unsure:

Тук една от основните теми е Паневритмията. Тя не е само танц. Същото се отнася и за Евритмията при антропософите. В тях има много други неща. Но танците, които в момента ни се струват като едно обикновено забавление, в миналото са имали мистично значение. Танцът е не само физическо, но още духовно и сетивно движение, което е важен елемент на свещеното, сакрално действие и ритуал. Всички са чували за танците на шаманите. Струва ми се, че това се чувства най-ясно в танците от черна Африка? Целта на танца е била влизане в състояние на транс, на идентификация с отвъдните сили, на борба с тези сили, пристъпването в друго измерение на времето и пространството. Това е част от митологичния пласт в танцовата култура, при което човекът се отъждествява с божествените сили и се приближава към йерархията на космическото сътворение и съществуване на света.

Много са сполучливи в това отношение думите на българската етноложка Анна Щърбанова: С танц Шива разрушава и сътворява света. С танц дервишите изразяват хармонията на божественото сътворение. Те се въртят като планетите – отделени от света, в екстаз от общуване с вечността. С танц шаманът излита в “лудото небе”. С танц коледарите идват от “татък долу”, от долната земя. С танц нестинарката пророкува. С танц русалиите лекуват. С танц Пеперудата моли за дъжд. С танц се изминава опасният път към тайните познания, скрити в отвъдното. С танц се пътува в сакралния свят на предците, който съдържа ценностите на живота, ключът към знаенето и моженето”

Какво е останало от това предназначение на танца сега? Предимно в народните танци – нашите и тези на другите народи?

Ето един типичен женски африкански танц. Мисля, че това е танц за гонене на злото? А има и военни танци, за зареждане с необходимата енергия преди битка. Например

matako_dance.jpg

Танцьорка от Африка

Тези ритми са се прелели заедно с африканската кръв в ритмите на Латинска Америка. :) Например в бразилската самба изпълнявана от това малко момиченце. А ето един интересен http://www.youtube.com/watch?v=exARo8j2Mdw. :)

Всички тези танци понякога носят в себе си и тъмните, огнени цветове на инволюцията. (Може модераторите на подфорум музика ако преценят да махнат някои от тях. Ще съм напълно съгласна. :thumbsup: ) Но тази енергия май я има и в много други народни танци? :hmmmmm:

0095.jpg

Танцьори на самба - Карнавалът в Рио де-Жанейро

Накрая едно красиво според мен

от професионални танцьори.
Линк към коментар
Share on other sites

В танца и музиката се разкрива душата и светоусещането на един народ.

Спомних си, че съм чувала две твърдения ( в разговори, затова не цитирам източник) за привличането към чужд народ и връзката му с предни прераждания.

В едното става въпрос за това, че ако в предни животи човекът с бил от дадена народност, в настоящия съдбата му по някакъв и дори няколко начина е обвързана с този народ.

Според другото изказване, ако човек е бил от дадена народност в преден живот, той изпитва (лека) антипатия към този народ, за да му се даде простор да опознае други народности.

Чували ли сте подобни твърдения и какво е вашето мнение?

Линк към коментар
Share on other sites

В танца и музиката се разкрива душата и светоусещането на един народ.

Спомних си, че съм чувала две твърдения ( в разговори, затова не цитирам източник) за привличането към чужд народ и връзката му с предни прераждания.

В едното става въпрос за това, че ако в предни животи човекът с бил от дадена народност, в настоящия съдбата му по някакъв и дори няколко начина е обвързана с този народ.

Според другото изказване, ако човек е бил от дадена народност в преден живот, той изпитва (лека) антипатия към този народ, за да му се даде простор да опознае други народности.

Чували ли сте подобни твърдения и какво е вашето мнение?

Ами всеки според задачите си в този живот. :D Замислих се дали няма някой народ към който да изпитвам лека антипатия...? Май няма засега... Щом дори циганските танци са ми приятни. :D Но има разлика все пак между приемането на даден етнос и харесването на неговите танци и музика изобщо. То е като при хората. В един човек има и добро и не чак толкова добро. :)

А ето нещо което много харесвам - вихрената и жизнена италианска тарантела! :D

tarantella-in-due.jpg

Не успях да намеря клип с добро качество на истинска тарантела, затова пускам балетното изпълнение на

:D
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен едно приемане или дори харесване на определена музика не е достатъчно, за да се правят някакви изводи за минала или бъдеща съдба. По-скоро си мисля за едно трепване, някъде дълбоко в човека, за едно усещане за спомен или за близост, за странното чувство, че тялото сякаш само знае движенията ... (затова и на мен ми се струва, че е минал опит, но, разбира се, не съм сигурна)

Същото се отнася и до езиците - сигурно ви се е случвало да усещате някой език познат или въобще звучи ви някак приятно като го слушате, дори и без да разбирате :)

Аз харесвам много видове музика, но не всяка от тях усещам така близка и свързана с мен. Това се отнася и до българския фолклор - харесвам го, особено родопските песни, но не е така дълбоко втъкан в мен.

Благодаря на Ани за образците фолклорна музика, които е качила - заключението ми, след като ги чух, че примерно с тази африканска музика не се идентифицирам по никакъв начин, а най-близко и родно чувствам латиното :D .

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен едно приемане или дори харесване на определена музика не е достатъчно, за да се правят някакви изводи за минала или бъдеща съдба.....

примерно с тази африканска музика не се идентифицирам по никакъв начин, а най-близко и родно чувствам латиното :D .

:D

Всъщност мисълта ми при отваряне на тази тема не беше свързана толкова с езотеричния смисъл на това дали музиката на някой народ ни харесва или не поради някаква обвързаност с този народ в предишни инкарнации. По скоро си мислех до колко това което се пее и танцува сред хората от даден етнос не ни говори за тях по някакъв начин? Не ни помага да ги разберем по-добре. :)

Диана, ти харесваш латиното, но не и африканските танци. Но латиноамериканският фолклор е „дете” тъй да се каже на Африка. Явно все пак, че има и някаква разлика. В латиното има и много испанска, португалска и индианска „кръв”.

Ние сме доста близо до Гърция и донякъде сме приели гръцкото сиртаки. То се играе и в България. Не като народен танц, но просто така – за удоволствие. Много харесвам ритъма на сиртакито. Не е лесен танц, но е чудесно и да се слуша, и да се играе. Предполагам, че сте гледали филма „Зорба Гъркът” с Антъни Куин?

Гледайки този клип от филма си мисля, че танцът понякога може да лекува и най-голямата мъка. Това е философията на Зорба, а и на Никос Казандзакис. :)

Едно http://www.youtube.com/watch?v=Pprd0D-WJZMна сиртаки от младежите от Imperial College.

А това е откъс от филма „O parthenos”, 1966 г. Тук танцът много се доближава до сходен български танц. Не съм много сигурна, че това е типично сиртаки.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Иска ми се да пусна една известна еврейска песен: "Hava Nagila" (иврит: הבה נגילה) . Мисля, че се превежда „Нека се веселим/радваме“? Това е песен на тържеството, особено популярна сред еврейските общности, и е често изпълняввана на празници. Написана е по старинна хасидска мелодия. Най- често използваният текст вероятно е съставен от Abraham Zevi (Zvi) Idelsohn през 1918 г. в чест на британската победа в Палестина по време на Първата световна война . Ето няколко изпълнения:

на André Rieu

В танцово изпълнение. Малко е стилизирано, но ми хареса:

Характерно при еврейските танци е, че мъжете и жените танцуват обикновено разделено. Или поне така е било преди. Ето един според мен типичен израелски танц:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Играещите са наредени по двойки в кръг и движението е обратно на часовниковата стрелка в този танц от Италия.

http://www.youtube.c...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=g4KVniREt6c&feature=related

Поздрави !

Редактирано от alma9
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Диана Илиева :

Публикувано: 05 октомври 2009 - 13:19

Според мен едно приемане или дори харесване на определена музика не е достатъчно, за да се правят някакви изводи за минала или бъдеща съдба. По-скоро си мисля за едно трепване, някъде дълбоко в човека, за едно усещане за спомен или за близост, за странното чувство, че тялото сякаш само знае движенията ... (затова и на мен ми се струва, че е минал опит, но, разбира се, не съм сигурна)

Певицата Нети веднъж каза, че като чуе руския химн и се разплаква без да знае защо. Сигурно в миналото е живяла при братушките.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...