Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво ни казват жестовете при общуване?


Recommended Posts

Хората общуват чрез слово и жестове.На мен понякога ми е трудно да разбера кога ме лъжат и се чувствам зле след като разбера че съм била излъгана.Обвинявам се,че съм доверчива.

Линк към коментар
Share on other sites

...или- общуват вербално и невербално..И докато при вербалното общуване е възможно да си лъжеш на воля (стига да ти талантлив), то при невербалното общуване това не е възможно. Мнозина са се опитвали да "подчинят" и невербалните комуникационни средства, но това практически е невъзможно...Жестовете са само една малка част от невербалното общуване, при това- точно жестовете представляват нещо, което може да бъде оивладяно и контролирано- що се отнася до някои "стандартни" мимики и положние на ръце+крака по отношение на тялото, което може да е право, седнало, или полегнало- има възможност "на едро" да се изиграе състояние, което не отговаря на действителното- но само "на едро", има стотици и хилряди "подробности", които не се поддават на "възпитане" и които отразяват действителното състояние на човека... Никой не може да контролира вегетативната нервна система изцяло и напълно, вазоспазъма или вазодилатацията, изпотяването и естеството на излъчваната телесна миризма, движение на очните ябълки...и т.н.

Редактирано от Кристиян
Линк към коментар
Share on other sites

Според някои автори вербалната информация е значително по-малка част от невербалната.Чела съм, че думите изразяват едва под десетина процента от приеманата информация,но в момента не мога да посоча официален източник по въпроса. Не всеки, обаче, разчита изцяло останалите към 90 (или колкото са) процента. Традиционно се приема, че жените имат по-добри способности при възприемане на безсловесните послания. Освен заради по-голяма емоционалност, вероятно и защото развиват тези си способности при отглеждане на децата. Комуникацията с малките бебенца е добра школа. Подсъзнателно ние разчитаме добре много от жестовете, интонацията и модулацията на гласа и други сигнали. Когато "интуитивно" се доверяваме или пък не на нечии думи, обикновено сме разчели добре невербалните знаци. Някои жестове могат да се подправят, но обикновено се забелязва , че са фалшификат. Усмивката примерно, знак на доброжелателност, симпатия и добро настроение.Понякога изкуствена. Много фина е границата и все пак съвсем различна е една иронична, ехидна, тъжна, надменна и т.н. усмивка.

Но пък изчервяване, пребледняване и т.н. не могат да заблудят.Същото е и при ръкопис. Съдържа много "скрити" послания. :)

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Харесва ми, когато този който говори говори добре и жестикулира. Харесвам да гледам добър оратор, който използва и ръцете си при говоренете, още повече ако идеите му ми допадат. Жестовете с ръцете, мимиките на лицето, придават допълнителна сила и яснота на казаното, правят го някак си по - опредметено, нагледно.

Линк към коментар
Share on other sites

Има една добра книга по въпроса:

"Езикът на тялото. Скритият смисъл на думите" Алън Пийз, Алън Гарнър

Имаше и по-голям труд по въпроса, вероятно и по-професионален.

Но и това дава доста добра ориентация за ежедневието ни.

:) Само дето, след като прочетох книгата, няколко дни все се анализирах, кога се почесам по носа и кога си кръстосвам ръцете. :) Но ползата при тълкуването на хората е неоспорима.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Жестовете при общуването са много добър показател, какво ти се казва, вярно ли е или не.Трябва да се познава добре езикът на жестовете, невербалната комуникация е по- точна от изказа в реч.Често съм  чела, че Учителя е говорел за човек, който гледа в земята, че  не  е искрен, неуверен е ,лъже.Случайните жестове, неконтролирани от съзнанието подсъзнателно излизат наяве, като неовладян импулс у индивида.Едно говори , а друго изказва неосъзнатото у него Наистина това е език, който се предава на детето от майката  в ранното детство, дори по- тревожните майки депресирани или притеснителни не могат да възпитат това качество у рожбата си, това са своеобразни уроци за социализация. Е, коригира се чрез разум в по- късна възраст, но с непрекъсната работа върху този негатив съзнателно от индивида или от терапевт.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...