Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Матрицата" - паралел с християнството


Велина

Recommended Posts

Навярно и на други хора не е убягнал паралелът на филма "Матрицата" с християнството.

Има го не само в директните препратки с имената на Нео и Тринити, но и в сцени , символики...

Ще кажете защо сега ??, та "Матрицата " е дъвкана толкова време и от толкова различни ъгли?

Ами просто както си пътувах един ден - ми просветна и реших да го споделя :)

Как мислите :)?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Навярно и на други хора не е убягнал паралелът на филма "Матрицата" с християнството.

Има го не само в директните препратки с имената на Нео и Тринити, но и в сцени , символики...

Ще кажете защо сега ??, та "Матрицата " е дъвкана толкова време и от толкова различни ъгли?

Ами просто както си пътувах един ден - ми просветна и реших да го споделя :)

Как мислите :) ?

Само за християнството не бях се сещал като съм го гледал.

Линк към коментар
Share on other sites

Когато ми дойде тази идея , в главата ми беше оформен споменът за една от последните сцени във филма , когато Нео жертва себе си - той беше като разпънат на кръст , понесен в светлина и неговата саможертва даде втори шанс на хората. Започна нов цикъл / новата матрица/.

Всъщност дали светът на матрицата не е поредното прераждане на душите ...като при определени условия имаме възможност да прескочим стадии или задължителни програми и да преминем нататък.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, Нео месията! Аз си правех пък паралели с будизма, животът като сън. С езотеризма: че атмичното тяло е като физическото например...

Линк към коментар
Share on other sites

И аз като Велина направих аналог - с Ной, на когото е дадено знанието и задачата да спаси хората и да постави началото на новата раса, чрез саможертва и новораждане.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз съм си правила аналогии с Матрицата, но по-скоро със съзнанието. Нео гледаше хората някак отстрани, като на стоп-кадър. Това е, защото неговата мисъл е по-барза, навлязъл е в друго ниво на съзнание. И, когато стреляха по него /в 1-та серия/, той се предпази, защото вече беше напред във времето-съзнателно..... И промени действителността...

Но и да, сега като го каза Велина, така е. Има общо с християнството. Новата матрица е именно с новото съзнание-от четвърто, в пето ниво и т. н. :)

Сетих се и за още един филм-Next /Следващ/ :)

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

На мен ми направи силно впечатление и то няколко пъти във филма се подчерта, че Нео има право на избор. Да вземе синьото или червеното хапче. Даже имаше избор дали да повярва, че е Избрания или не.

Изборът, и по-скоро осъзнатият избор, беше в основата на всяко решение.

Линк към коментар
Share on other sites

Доста хора правят паралели с християнството, просто християнството е в главата им.

Според мен Нео е човек освободен от физическия свят, който е отишъл до Създателя и е осъзнал Божествените си сили.

Това няма общо с християнството. А и е лека филмова измислица де :)

Силата на мисълта, Това е посланието.

Линк към коментар
Share on other sites

Бих препоръчала на всички, да проследят древните митове и после да говорим за християнство, то е една поредна брънка от човешката история и нищо друго.

Христиняството не ме е научило на нищо, нито създало стереотипи, то е един бетониращ архетипен Аз, от който няма отърване :) Ала са малцини отървалите се.

Линк към коментар
Share on other sites

 Всъщност паралел с масонството и със сигилите на Илюминати се откриват на много места във филма и по конкретно в първата му част.Но ми е трудно да правя паралел между него и християнството.Освен правото на свободна воля и избор...доколкото изобщо е възможно! 

Редактирано от Rafail
Линк към коментар
Share on other sites

 Темата е доста интересна .

матрицата- в будизмът е сън , майа, илюзия,

при Дон Мигел Руис- сън ,от който е желателно да се освободим.

При  Дон Хуан – „излъчванията на орела”.

Това е най- същественият момент при тях, при обяснението на  модела на света ,който обитаваме.

Нео , е художествена измислица  да речем , но идеята за матрицата  не е , поне за мен.

Идеите за матрицата се преплитат много тясно, с тези за холографската вселена, но и с идеята ,че наблюдателят създава вселената.Има още една, много интересна теория , която според мен е вярна.

...За матрицата, копията , създадени от нея ,и тези които не са се вписали ,и не желаят да се впишат в нея, може би просто защото не им е по вкуса , или заради търсенията и убежденията ,които имат.

Ако приемем ,че заради относително ниското ни ниво на духовно развитие сме на дъното на хранителната верига в дадена система ,която обитаваме и че” режисьори” съществуват на различни нива в нея.

То много интересна е идеята ,че копията на матрицата , с отделяната от тях енергия под формата на чувства -са идеалната енергийна суровина за други типове същества или светове, а може би в известна степен донори на такава енергия стават и некопията.

Разликата може би е в количествата, и съзнанието за съществуващият модел.

Едната категория е яко влюбена в него ,

 а другата се стреми научавайки и усвоявайки уроците си тук, да премине извън нея....Сещам се за една реплика на един от героите във филма „матрицата”-„...знам че всичко това е холограма ,но всичко това толкова ми харесва , че си искам обратно в нея.”

Мисля че  не бива да пропускаме и теориите на дейвид айк по темата , дори и не всичко там да е напълно вярно. Зрънце истина може да се открие навсякъде.Нека сега да погледнем света от гледната точка, на матрицата, и копията .

Светът какъвто го познаваме , това към което толкова се стремят и блъскат да имат копията ,става смешен....

 / а ако това е само  холограма, каквото и най -вероятно е/

Действащият модел в момента е -целта оправдава средствата,но цел няма тя е като хоризонта...

Или ,прави като  мен -стани тухла в стената , или винтче от машината ,за да си добре...

 Най – вероятно в рамките на матрицата...

 индивидите имат и избор, но докъде доведе той планетата –може би до събития като тези в Мексиканския залив, до жестокост в унищожаването на другите видове на планетата , 

А в междуличностните отношения , ценностните системи ,докъде стигнахме.....????

 

И може би отговора, се изчерпва с една цифра -2012. появила се от старите предания ... най вероятно, не само на маите.

Редактирано от val68z
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

"Матрлицата" е вероятно най-тъпия от всички тъпи филми, които съм гледал. Приликата с християнстовото е същата каквато е приликата между планетата ни и т.нар. "земен глобус", който се продава по квижарниците...т.е. една единствена прилика- по форма, при това- мащабирана в съотношение, в което християнството ако е 1, то "матрицата" е 0,0000000000000000000000000000000000000001 подобна по форма с основната идея в християнството...

Киното, което според мен няма нищо общо с каквото и да е изкуство, а си е чиста проба деяние за изцеждане (кражба, грабеж, ограбване) на човешките емоции...скрещу пари естественНо, е вредно за човешкото здраве...Добре, че не съм стъпвал в кино от лятото на 1997-ма...нито пък гледам филми на рс-то...

А за 2012- мнооогооо телевизия гледате бе хора. Но, най-добре е, на 01.01.2013г., тук, в този форум, да преброим колко са оцелелите...Мисля, че освен баннатите, както и лишените от достъп до виртуално пространство по рпазлични причини, както и починалите от болест или естественНа смърт- други липси няма да има...

Моята апокалиптична прогноза е за 21.12.2112г.- доста по-"яко" от гледна точка на броелогията (така наричаме нумерологията в махалата):3d_146:

Редактирано от Кристиян
Линк към коментар
Share on other sites

60.gifНе, не си го сбъркал - наистина всеки има право на своето мнение (докато спазва правилата на този форум).

Аз уважавам киното и напоследък гледам много интресни филми - макар и някои от тях не особено популярни сред масовата публика. И в това изкуство (каквото несъмнено е) постепенно пробиват първите стръкчета на Новото. Друг е въпроса забелязваме ли ги и дали искаме да ги видим...

В Матрицата, като се абстрахираме от неизбежните касови ефекти, според мен имаше такива стръкчета. Дали те съответстваха на замислените ... въпрос на субективни преценки.

На мен ми беше интересен краят - християнството може би също отказва да срине една матрица, пропукваща се по шевовете си, само за да отвори място на нова - отново с илюзията, че тази е "нашата", "добрата". .... Другият начин да променим една матрица, без която май не можем да съществуваме може би е именно този на Христос? Приемаме я, приемаме себе си в нея, но... поемаме управлението и дваме свободата на всеки друг на същото?

Още доста може да се разсъждава...

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Наистина един невероятен филм ,един от любимите ми .А иначе аналогия с християнството недолавям ,но филмът ми напомня много за животът ни ,от както го гледах все си мисля че ние хората живеем като в "Матрицата" ,рабирасе не напълно но са доста близки ,както и във филмът в живота няма невъзможни неща ,и ние както в матрицата нашият образ е отражение на това което сме в действителност ,но разликата е в това че хората са забравили какво са в действителност ,а във филмкът има няколко избрани хора които да се справят с агентите ,но и тука виждам аналогия със животът ,и при нас има специални хора като Христос ,Буда ,Дънов и т.н. които се борят не с агентите а със (Тотеките го наричат паразит ,който е във всеки един човек) ,а този паразит е змията от Билблията която седяла на дървото ,борят се със заблужденията в които паразитът ни е научил да вярваме .Може би и авторът на филма е виждал нещо подобно и го е обърнал в невероятен екшън ,с прекрасен сценарий .Само че не е успял да вмъкне идеята за адът и раят .

Линк към коментар
Share on other sites

"Не Те моля да ги вземеш от света, но да ги опазиш от лукавия."

Ако взема думите в кавичките ,матрицата ще продължи да съществува. Интересен е моментът с обещаното в християнството "нова земя и нови небеса, в които царува правда". Това е матрица със Закони, където подвластните са опазени от лукавия. Може би тогава, последния ще забълва сарказъм, роден от личното му недоволство. Той е толкова умен, а НЕОсъзналите го тъпаци, му дават лев мигач, и стартират форма на "Ignore".

Линк към коментар
Share on other sites

Интересна е аналогията във филма "Матрицата" - колко напред е науката и нейните практически достижения и как те не съответсвуват с приложението в живота на обикновените хора.Даже човек не / рядко/ се замисля как живее и как би могъл да живее използвайки достиженията на НТП. Той не ги знае.

Линк към коментар
Share on other sites

Но, най-добре е, на 01.01.2013г., тук, в този форум, да преброим колко са оцелелите...

Става!

п.п. Да не забравиш да си сложиш бЕла розЪ в бутонерата за срещата, че да се раз-по-Знаем :3d_062:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

На мен от филма ми остана в главата следното : " Всички аномалии, които си виждал в живота, като вещици, приказки за вампири са просто бъгове в кода на матрицата " :D

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

В Матрицата ( визирам вселената ни), има ли бъгове ? Ако я сравним с една компютърна програма, може ли да се каже, че стават грешки в тази програма ? Ако да - в какво се изразяват, кой е виновен за тях, кой ги плаща ? Ако има бъгове - може ли те да са само привидно случайни и да са част от замисъла на Великия Програмист ?

Линк към коментар
Share on other sites

Във вселената има несъвършенства. Външните несъвършенства са отражения на вътрешни несъвършенства. Тук могат да възникнат множество въпроси от философски и религиозен характер. За разлика от компютърните програми, в действителността играчите са истински и не е задължително да действат според нечия програма.

Линк към коментар
Share on other sites

За "Матрицата" - филма ли става въпрос или за термина "Матрица" даден от Макс Планк - основоположникът на квантовата физика?

Ето какво е казал:

„Като човек, посветил целия си живот на ясната наука, на изучаването на материята, мога да ви кажа като резултат от моето проучване на атомите следното: Няма материя като такава! Цялата материя произхожда и съществува само благодарение на сила, която кара частиците на атома да вибрират и задържа тази Слънчева система на атома заедно…

Трябва да приемем, че зад тази сила съществуват съзнание и интелигентен Разум. Този Разум е Матрицата на цялата материя."

Айнщайн употребява просто друга дума в същия смисъл - Полето.

Това което ние християните наричане Бог, двамата големи учени наричат Разумното/та Поле и Матрица.

Обичам да казвам много с малко писане, а от това следва, че четящия ще трябва да направи мисловно усилие:

1. Цялото битие е в Бога(Полето или Матрицата), т.е. Бог е навсякъде, както и другите измерения са в него(невидимите за нас, по-висши среди на живот).

2. Божията сила, която действа върху всички разумни същества(хората и по-висшите такива) е Христос(Словото, Разума, Премъдростта).

- тази 2ра сила действа едновременно с 1вата.

3. Божията сила, която действа върху разумните същества, напълно отдали се на Любовта и Доброто, ние наричаме Свят Дух.

- тази 3та сила действа едновременно с 1ва и 2ра сили.

И така от 1, 2 и 3 идва термина Света Тройца - трите сили, чрез които Бог действа върху творението си в зависимост от степента на духовното израстване.

Линк към коментар
Share on other sites

ivail, много добра и на място поднесена информация!

Току що написах този отговор в темата Целта на духовния Път. Той е полезно допълнение към изложеното от теб.

Колкото до филмът "Матрицата" - той само внася заблуди и объркване сред хората, които го гледат.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

„Матрицата” е култов филм. Това беше популярният учебник за просветление. Аз лично, приемам образа на Нео като героя, в който всеки един от нас трябва да се вживее.

С риск да ви е банално, ето моите аналогии:

Нео търси Морфеъс, Морфеъс търси с години Нео, без Нео дори да знае за това.

Духовния търсач търси Истината и тя го търси, без той да знае.

Ученика търси Учителя, Твореца ни търси за да ни се открие.

Първи епизод Тринити и полицаите:

„Заповедите бяха издадени заради вашата безопасност.”

„Смятам, че ще се справим с едно момиче.”

„Вашите хора вече са мъртви.”

Липсата на каквато и да е представа на обикновените хора с каква мощна сила си имат работа. Пълното неведение на хората в Матрицата за войната, в духовния свят.

Матрицата ни държи и трябва да се събудим, но ние дори не знаем какво е тя.

„Следвай белия заек.” Следвай интуицията си.

Първа среща на Нео и Тринити. Мечтата ми да се появи някой в живота ми, да дойде и да ме намери, и да ми каже, като посланик, че съм избран и имам мисия.

„Аз зная кой си ти Нео.” Познавам същността ти.

„...когато ме намери ми каза, че всъщност не съм търсела него, а съм тъсрила отговор. Но важен е въпросът. Какво е Матрицата? Отговор има.” Това е постижимо и за всеки, който търси, и си задава въпроси има отговори. „Той също те търси и ще те намери, ако ти поискаш.”

Следват епизодите със смесването между сън и реалност, когато не знаем кое е истина и кое не е.

Любима част - когато Нео трябва да избере да продължи напред и да последва Тринити или да се върне обратно към стария си начин на живот: „Следваш ни или хващаш пътя.” Въпроса за доверието. „Познаваш този път и знаеш точно къде свършва, а ти не искаш да свършиш там.”

Първа среща с Морфеъс.

„Вярваш ли в съдбата Нео?”

„Не, не ми харесва идеята някой да контролира живота ми.” Желанието за свобода. Как трябва да съм настроен.

„Усещаш, че има нещо нередно в този свят, усещал си го през цялото време. Това се е забило като треска в мозъка ти и те побърква.” Състоянието на търсача, който няма покой.

Обяснението на Морфеъс за това какво е Матирцата или материалният свят: „Матрицата е навсякъде. Тя е всичко около нас, дори сега, в тази стая. Виждаш я през прозореца си или когато включиш телевизора. Усещаш я, като отидеш на работа...като отидеш на църква или когато си плащаш данъците. Тя е светът поставен пред очите ти за да те заслепи от истината.” „Каква истина?” „Че ти си роб. И като всеки друг си роден в окови, в затвор, който не можеш да помиришеш, вкусиш или докоснеш. Затвор за твоето съзнание. За съжаление, Матрицата не може да бъде обяснена на никого. Трябва да я видиш сам.” „След това връщане назад няма.” „Но запомни, предлагам ти само истината. Нищо повече.” No comment.

Когато Нео излиза от Матрицата, той лежи и се възстановява абсолютно неподвижен и е нов, прероден човек - духовния човек в първите му часове след пробуждането. Помощта на останалите, които са извън Матрицата (духовният свят), които го възстановяват и обучават.

Симулация на бой между Нео и Морфеъс.

Имам много любими просветляващи реплики:

„Не мисли, че си. Знай, че си” Дзен.

„Не се опитвай да ме удариш, удари ме!”.

„Знам какво се опитваш да направиш.” „ Да освободя ума ти. Но аз мога само да ти покажа вратата. Ти сам трябва да минеш през нея.”

Програмата за скокове– очакването, че си всесилен.

„Освободи съзнанието си.”

Падане и болезнен удар.

„Нали уж не беше реално?”

„Умът ти го прави реално.”

„Ако те убият в Матрицата – умираш ли и тук?”

„Тялото не може да живее без съзнанието.”

Епизод с предателя Сайфър.

„Веднъж като и свикнеш (Матрицата) вече не я виждаш като код.” Разпознаване на патерни.

„Защо, защо не взех синьото хапче?” : ))))))))

„Морфеъс каза ли ти защо го направи? Защо си тук? Господи! Какво бреме за твоя мозък. Значи си тук за да спасиш света. Как да отговориш на това очакване? Невежеството е блаженство. Не искам да си спомням нищо. Нищо. Разбираш ли? И искам да бъда богат. Знаеш... голяма клечка.”

Когато Нео разбира какво е Матрицата изобщо не му става приятно. Возейки се в автомобила на път към оракула и минавайки през китайския ресторант, в който е обядвал често, той си спомня с носталгия за предишния си начин на живот. Сега, той е извън Матрицата, вижда я острани и вече не е част от нея.

„Имам разни спомени от живота си. И никой от тях не се е случил. Какво означава това?”

„Че Матрицата не може да ти каже кой си.”

В дома на оракула:

„Не се опитвай да огънеш лъжицата. Това е невъзможно. Опитай се просто да осъзнаеш истината. Коя истина? Че няма лъжица. Тогава ще разбереш, че не лъжицата се огъва, а само ти.”

Любима част – срещата с оракула.

„Вие сте оракулът?”

„Не точно каквото очакваше, а?”

Оракулът, който вижда патерните на събитията преди да са се случили и е в абсолютен контрол над ситуациите.

(„Разбирам защо тя те харесва.”

„Кой?”

„Но пък не си много умен.”)

Надписът на латински на табелата над вратата „Познай себе си” и репликата на оракула „Да бъдеш Избраният е точно като да бъдеш влюбен. Никой не може да ти каже дали си влюбен. Ти просто го разбираш. До край. До мозъка на костите си. Когато си избран го знаеш със сигурност.” Когато търсенето приключи, когато няма повече въпроси, го знаеш с абсолютна сигурност до мозъка на костите си, и не ти е необходимо ничие потвърждение за това.

„Ти имаш дарбата, ала изглежда очакваш нещо.” На всеки един от нас е даден шанс.

„Ще трябва да направиш избор. В едната си ръка ще държиш живота на Морфеъс. А в другата – своя собствен. Единият от вас ще умре. Кой от двамата ... ще решиш ти.”

„Ще си спомниш, че не вярваш в тия глупости за съдбата. Че сам контролираш живота си. Забрави ли?" О, колко пъти в този филм въпроса за избора бе поставен, колко пъти ни бе намекнато, че имаме свободна воля.

„О, „дежа ву.”

„Дежа ву” обикновено значи дефект в Матрицата, когато променят нещо.” „А-ха!” моменти.

В тринайсетата минута преди края на филма Нео е мъртъв – убит от агент Смит.

„Сега разбираш, че не може да си мъртъв, защото аз те обичам. Обичам те.” Целувка. И сърцето на Нео отново започва да бие. WTF? Ето какво прави силата на любовта! Чудеса! „Как?! Той е избраният.” Смърт и трансформация.

Нео буквално скача в тялото на агент Смит и го разбива на парчета. Тотален пробив на всички нива в Матрицата. За него вече няма невъзможни неща. Той не само е повярвал, но и е разбрал.

„Зная, че сте някъде там. Вече мога да ви усещам. Зная, че ви е страх. Страх ви е от нас. Страх ви е от промяната. Аз не знам какво е бъдещето. Не съм дошъл, за да ви кажа как ще свърши това. Дойдох, за да ви кажа как ще започне. ... Ще покажа не тези хора, това, което не искате да видят. Ще им покажа един свят без вас. Свят без правила и контрол, без граници и предели. Свят, в който всичко е възможно. Накъде ще поемем след това – този избор оставям на вас.”

Редактирано от no_self
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...