Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ради

Живи ли са неодушевените предмети?

Recommended Posts

Здравейте,

Знаете, че в природата всичко е живо. Няма мъртва материя, природата не е механична, а жива и разумна.

От друга страна, когато човек е крайно привързан и обича даден предмет ние го наричаме материалист, вещоман и т.н

Обаче и материята жива.

Например, какво мислите, ако човек има кола - и много си обича, грижи се за нея, поправя я, чисти я: това отношение има ли значение? Дали колата "реагира" и се разваля по-малко например (не искам да звуча налудничаво, инженер съм и разбирам от техника и коли;) )

Или може би обичайки я,ние просто я зареждаме с добра енергия и се чустваме по-добре и по-зашитени в нея. Намалява се риска от катастрофи?

Не сме недоволни, че не е последен модел, а се чувстваме добре и радостни, че я имаме и че ни служи.

Как мислите?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здр Ради,

макар и самите учени и "науката" в момента да не са напълно наясно какво е "животът", все пак ще подходя научно към въпроса ти, за да има някакво начало. Според науката Биология, животът се характеризира от наличието на следните признаци:

- генетика (ДНК)

- растеж

- мобилност (подвижност)

- метаболизъм

и др..

Та, в общи линии: животът е движение, "развитие".

Е, дори и при мъртвата материя го има това - ядреният полуразпад:всеки елемент се разпада през определен [голям] период от време - и преминава в следващия (ако не се лъжа), от таблицата на Менделеев. Така че, и при мъртвата материя има някакво естествено развитие. ;-)

Това бе малко по въпроса...

Приятно ми е да споделям знания и идеи с хора на моя вълна. :)

:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Любо, мерси за информацията:).

По- интересно е нашето отношение към тях как им влияе, на биологически език - дали влияе по някакъв начин на горепосочените параметри?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Преди време четох книга "Паметта на материята". Предметите попиват информация, която не е мъртва. Не искам да изпадам в подробности, но предметите може "да обичат" и "да мразят" дори. Може да се получи взаимодействие между информацията, вложена в тях и съответния човек. Изпитала съм го на собствен гръб, носейки дрехи или обувки от човек, който ме мрази /накъсват се, спъвам се/. Влизам в дом, където не съм желана и се насинявам от сблъсъци в някои предмети /което не ми се случва на друго място/. Може да се замисли човек защо понякога се закачаме примерно на дръжката на вратата, ако сме забравили или дължим нещо, защо се връщаме от прага, ако без друго излизането ни е безсмислено.

Преди години открих нещо интересно. Ако излезех облечена с якето на бившия си съпруг, започваше да ми върви, обичайните спънки за тогавашния период просто се блокираха. Неговата майка ме мразеше неуморимо, а него обичаше. Обличайки дреха на сина й бях защитена. Мисля, че омразата й се спираше от информацията, вложена в горната дреха, не можеше да причини зло на нещо, което информационно е част от обичния син.

Ще се радвам да прочета други примери. Така е по-интересно, не само да си говорим общи приказки и да теоретизираме.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте всички,

Ради и latina: много, много интересна тема, признавам. Оттук и аз бих бил благодарен за други мнения.

:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привет на всички!:)

Много фундаментален въпрос си задал, Ради. Човекът много отдавна търси ключът на Живота - качественият праг, след който можем да наречем нещо "живо". Но още древните са направили една разлика, която ние някак забравяме - разумът не е прерогатив само на живите системи. Само че този разум е абсолютно безкомпромисен и безстрастен. Ние бихме го нарекли безжалостен, тъй като не се придържа към моралните рамки от които ние така трудно излизаме дори и да искаме. Това много добре го знаят и използуват хората занимаващи се с магия. Разумът на неживата материя притежава сила, но не и воля. И когато бъде "импрегниран" със страстният стремеж на живо и чувствуващо същество, той става инструмент.

В този смисъл ще си позволя да допълня Любо. Основното предявимо качество на живите същества е способността за възпроизводство на форми подобни на първоначалните, но, по възможност, по-добре адаптирани към новите предизвикателства на околната среда. А тази адаптивност е второто основно качество на живота, без което няма развитие - качеството обучаемост.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, приятели!...

Благодаря на Любо за винаги научния + разумен подход и ще се опитам да продължа в неговия дух.

Знаем , че въпросът за живите – не живите организми все още няма ясен отговор...Материята, енергията, движението...наистина са основни величини/критерии за всичко живо, но те все още не отделят по принцип живите от неживите системи.Към главните белези на всички живи същества обаче спада съдържащата се в тях информация за всички процеси( генетична за размножаването, за изпълнение на жизнените функции и т.н.). По принцип информацията е присъща на всеки живот.В най – простия граничен случаи живите същества се състоят от носителя на информация. От друга страна много сложни органични съединения( напр.протеините) не представляват форма на живот понеже не съдържат закодирана информация.Камъните и костите обаче съдържат.

От тук можем ясно да поставим раздела между живот – не живот. Даже постулатът на Луи Пастьор “Живот може да дойде само от живот” може да се изрази така“Информацията може да произхожда само от източник на информация”. Опитът , наблюденията , научните факти показват, че никой предмет в заобикалящия ни свят, в който предмет е заложен замисъл, не възниква поради някакъв спонтанен процес.Всичко е резултат на идея, възникнала първоначално във времето и пространството.И следователно всички предмети приемат/излъчват информация....”живеят”. Според заряда на първоизточника си+после се наслагва и наслагват други нещица.Прозорецът няма съзнание колкото и да му се усмихвам все пак редовно трябва да го почиствам. Движението в природата обаче е проява на разумност в живите системи.Разумността пък в този “живот” е на степени.Това е само за ориентация в разсъжденията на всички четящи по темата.

Обичането на колата/компютъра/велосипеда..всъщност не е материализъм/вещомания..крива привързаност, а благодарност и грижа за него/тях... щото нали трябва да сме си взаимно полезни...да обменяме правилно.Ние не ядем хляб просто за да се нахраним, а за да обменим взаимно енергия/информация - да вземем от чистата сила на хляба, след това да я разходваме разумно.

Хе . хеее ...ех ееех..стана дълъг постинг, но имам импулс и ще продължа.

Във форума съм за да обменяме предимно актуална информация + да се поучавам от разумно споделена/осмислена/осъзната опитност + да се уча на ясно причинно следствено мислене/различаване+да сверявам верността на посоката си + да упражнявам благ изказ и да съпреживявам пулса на доброто и разумността с всички форумци..Много диамантено благо съм за синтеза на теорията и практиката. Лично на мен като на психолог са ми интересни и уважавам абсолютно всички форумски мнения/цитати/въпроси...независимо от качеството, количеството и светлината им.Всички сме незавършени картини и слава Богу!Имаме какво да правим.Нали сме заедно , за да растем по ум, сърце и воля.

Благодаря, че сме толкова различни и истински търсещи....Истината!

Любов+Светлина+Мир+Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Материализма не произлиза от любовта към материята, а от начина по който се чувства тази привързаност...

Говорим за предмети, но материята е одухотворена и в нейната си цялост за да приема идеите...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Петър1: аз нямам подръка точната био-дефиниция за живота (писах по памет), затова - благодаря за добавката! :) :)

Благост: мерси, мерси :) а ти пишеш с такъв размах и същевременно импулс, че чак ти се чудя (а аз рядко се чудя :)). А сега научно ли писах :P. Майтап.

Поздрави до всеки посетитител.

:sorcerer:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей и благодаря, благодаря за френската дума! Нали знаем отлично правилото - не реагирай нито на похвалите , нито на обидите! Подвеждащо е!

Иначе нали съм си Козирогче - та съм самотен и бърз бегач на дълги+средни+къси разстояния и висоооки височини!

Важното е да сме от Живите при Живия Бог! Амин.

Любов+Светлина+Мир+ Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Даже постулатът на Луи Пастьор “Живот може да дойде само от живот” може да се изрази така“Информацията може да произхожда само от източник на информация”. Опитът , наблюденията , научните факти показват, че никой предмет в заобикалящия ни свят, в който предмет е заложен замисъл, не възниква поради някакъв спонтанен процес.Всичко е резултат на идея, възникнала първоначално във времето и пространството.И следователно всички предмети приемат/излъчват информация....”живеят”. Според заряда на първоизточника си+после се наслагва и наслагват други нещица.Прозорецът няма съзнание колкото и да му се усмихвам все пак редовно трябва да го почиствам. Движението в природата обаче е проява на разумност в живите системи.

Благодаря.Докато четях се сетих за вечния спор - за кокошката или яйцето.Има ли някакъв отговор като за последно актуален.

Материята е жива.Неодушевените предмети не са живи.Могат да "оживеят" чрез нас. :v:

Верни+Истинни+Чисти+Благи

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Преди няколко дена ми се случи нещо интересно. Имах малко бензин в колата и тъкмо отивах да зареждам. Казвам си на ум: сега майтап бензина да свърши точно преди бензиностанцията. И в момента в който си го помослих колата угасна. Не пожела да запали въпреки молбите ми :harhar::harhar: Бях на 50м от бензиностанцията. Че и шише нямах, та питах наоколо - никой нямаше. От бензиностанцията ми дадоха шише от 0,5 обаче не не стигна. Та се наложи да купя 1,5 л минерална вода, да я излея (полях едно дръвче), да напълня бензин - за да запали. И така за 50 метра - половин час главоболия. :)

Е тогава се сетих за тази тема. А и преди това еди приятел ми беше казал, че някакъв учен смятал, че неудошевените предмети имат някаква форма на съзнание.

Въпросче / Дилема: Аз ли съм предизвикал с мисъл събитието? Или съм го усетил предварително?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:v: Дух Смехурко ти го е нашепнал - да те подготви да си спокойничък...не мож го предизвика точно това събитие :harhar:

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост :v:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:D

Ха ха ха... Викторе, това се казва "врътка". :harhar:

Може да е дух-Смехурко, но може и да не е, щом ти е минала мисълта пред даденото събитие. Най- вероятно Ангела- пазител ти е направил някаква "врътка" да те предпази от нещо с това забавяне.

Лично съм имал и по- куриозни случаи и много съм се ядосвал. Случва се когато човек си е наумил едно нещо да направи, но ангела е планира друго и на "семафора" е отклонил кармата натоварена на "влака по ЖП линията". Случва се при повече от две възможности за реализиране на кармата. Така мисля поне.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Иво, и на мен ми се е случвало няколко часа предварително да имам подозрения че нещо ще (може) да стане. И после става наистина :) Това е един сравн. тих глас на фона на останалите мисли. Не знам каква му е целта. Ти просто си го приел и си го превърнал в шега :whistling: .

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

.....:))))

Като, че ли "неодухотворените" или "неодушевените" предмети в този форум сами се преместват.

Като например името на Виктор стана на Иво.

Възможно е, аз снощи да съм си пийнал малко и за това .... Но как ли ще стане като никога не консумирам алкохол!? Голяма "врътка"...! Няма лошо. Само забелязвам. Даже съм написал обръщението към Виктор.

Викторе, прощавай за обърквацията !!! Но да знаеш не се поддавам на обърквации от този род по принцип. Ама човек съм де, може.

:)))))) :thumbsup1::thumbsup2:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Соред мен бензинчето се е разсърдило и си е отишло. А може самата количка да е искала да се позанимаваш малко с нея. Или пък дръвчето е искало някой да го полее. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

здравейте :thumbsup2: съгласна съм със латина 4е с пове4е примери е по интересно :D ето и моите (само не ми се смейте] примери забелязала съм 4е всякакви видове техника и ма6ини [много ме оби4ат] пипна ли го работи безотказно :) ноооо не така седят не6тата със 4асовниците . слагам си го на раката и max. месес изкарва след това спира да работи. така ги развалям 4е и майстори не могат да ги поправят . об6тият брой [трупове] са 15 броя. както се досе6тате 4асовник от години не нося. :hmmmmm: кой 6те ми обясни каква е тая работа. :hmmmmm:

Моля пишете на кирилица! Мнението е "преведено" на кирилица от модераторския екип.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Случвало ми се е да ми спира часовника, когато съм била толкова ядосана, че мълнии са хвърчали от мене. Предполагам, че просто имаш много силно биополе, както се казва, не че ходиш постоянно ядосана. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:v: То биополето си е биополе :thumbsup: иначе казано...батериите на часовниците са слабички :whistling: ползата ни е че излизаме извън часовникогледането и стрелките стават вътрешни - биологическият часовник е важният...Духът знае най - добре какво ни трябва!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Като стана въпрос за Духът, да се върнем по-основно на темата. Те неодушевените предмети естествено, че не са живи, щото не-у-душе-вен нали ни казва, че му липсва душичката. Обаче сега пък ще възникне въпроса - кои предмети са неодушевени и до каква степен нямат душа и има ли въобще смисъл да издребняваме... :P

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Бог направи земния човек от пръст. Вдъхна дихание в ноздрите му и земния човек оживя, защото Бог му даде Душа за Живот.

Поне така пише в Библията....по памет в книжка Битие глава 1 или 2 .

Защо тогава хората направени по Образ и ...Подобие на Бога да не могат оживяват неодушевените предмети или ...неодушевената природа по собственна воля, когато достигнат определено ниво на познание и воля.? Така, че да вдъхват определена сила за живот в неодушевените придмети и им дават възможност поне за кратко да "оживеят".

Само питам и разсъждавам .

:feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да, например човешки клонинг с имплантиран процесор плюс някоя неканена астрална същност за капак на всичко: три в едно :) ! Е, може науката дотам да стигне че да може да контролира коя душа да влезе в създадените от нея тела на клонинги и биороботи с или без човешки мозък... Всичко се развива, всичко тече и науката е безпристрастна и неутрална сама по себе си ! :)

Още нещо се сетих от Лазарев. Той твърди че ако обичаш машините с които работиш, например компютъра си, те работят много по-дълго и по-безотказно и отвръщат със същата любов - тоест енергията която излъчват се трансформира от нас самите в любов. А в една от книгите на Кастанеда Дон Хуан учеше Карлос да влиза в колата си като в пещера, тоест да пропълзява вътре наведен, като по този начин изразява уважението си към нея ...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Орлин Публикувано на Днес, 11:36

  Да, например човешки клонинг с имплантиран процесор плюс някоя неканена астрална същност за капак на всичко: три в едно  ! Е, може науката дотам да стигне че да може да контролира коя душа да влезе в създадените от нея тела на клонинги и биороботи с или без човешки мозък... Всичко се развива, всичко тече и науката е безпристрастна и неутрална сама по себе си ! 

Чувал съм за една митична личност, наречена Франкенщайн.

На човек освен познание му трябва и така нареченото качество Любов, за да разграничи франкенщайнщината от Божественото Дихание. Иначе без Любовта наистина някои са като биороботи с процесори.

Но Любов не означава секс. Това са различни думи с различно съдържание.

Един разграничава дума от дума - за Бога ги разграничава.

Друг не разграничава думите- за Бога не ги разграничава.

За да ги разграничи човек - Любов е нужна.

Съгласен съм.

Тук спор няма според мене.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×