Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мария Казакова. Биография


Recommended Posts

gallery_377_51_8075.jpg

Мария Казакова е първата ученичка на Учителя. Родена е в Сливен през 1852 г. Средно образование получава в Американския колеж в Стара Загора. Омъжва се за образован и влиятелен гражданин от гр. Тулча, който скоро почива. След смъртта на мъжа си Мария заминава за Русия и завършва там висшето си образование (най-вероятно педагогическо). След завръщането си в България работи като учителка, а към края на живота си - като помощник-директор във Великотърновската девическа гимназия. През 1900 г. се запознава с Учителя, когото тя нарича г-н Дънов, и до края на живота си поддържа с Него оживена кореспонденция. От 6.09.1903 г. Той започва да са обръща към нея със „сестра“ вместо с „госпожа“.

През лятото на същата година я кани на събора във Варна, на който Мария не отива, но от следващата, 1904 г, до смъртта си посещава всички събори. По оставените писма, спомени и други документи, свързани с нея, можем да съдим, че по характер е била много смела, активна, общителна и открита. Учителя поддържа оживена кореспонденция с Мария Казакова. В запазените писма той й дава различни напътствия, разяснява й множество закони от физическия и духовния свят.

Мария Казакова умира внезапно в Търново на 25.11.1908 г. Преди това посещава за последен път годишната среща на Веригата във Варна заедно със сем. Иларионови и Анастас Бойнов.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Мария Казакова /1852-1908г./

Родена е в Сливен, текстилната столица на възрожденска България.Първоначално учи в родния си град, а след това продължава да учи в американски колеж в Стара Загора.Омъжва се за влиятелен и образован мъж от Тулча.Но той умира твърде рано, а Мария продължава да се дообразова в Русия, кадето завършва висше педагогическо образование.Заселва се в Търново, става учителка и помощник- директор в търновската девическа гимназия.Благотварителка и общественичка, домът и става център на елита в града, откъдето се поемат много благородни начинания.В самото начало на века тя влиза в активна кореспонденция със софийския издател Димитър Голов, който се е върнал от мисията си в Африка като пратеник във Ватикана , и с отказалия се от методистката си мисия Петър Дънов.В писмо до Голов от 1904г. тя споделя, че възприема Дънов като като оръдие Божие със задачата"да повдигне частно българския народ и въобще славянството"Идеализмът на ярките духовни просветители от онова време хармонира със собствения и идеализъм.Тя вече е изпратила известните си призиви и послания до всички сили на деня, които имат отношение към нашата част на света, да наложат една по- висша справедливост и духовност в живота на славяните.Между адресантите са и са руския император, турският султан и ред западни държавници.Казакова е буквално първата ученичка на Дънов от времето на най- ранните му събори на последователите му и най- щедра поддръжница на неговата дейност.

изт."Изгревът.Към светската биография на Петър Дънов"-автор Атанас Славов,изд.Хелиопол

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...