Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Здравословен начин на живот и учението на Учителя Петър Дънов


Иво

Recommended Posts

Здравословен начин на живот и учението на Учителя Петър Дънов

Здравословния начин на живот и като цяло живота в хармония с природата и околните е особено силно застъпен в учението.

Учителя е дал хиляди методи и съвети, за да можем да поддържаме здрав дух в здраво тяло.

Не случайно сред неговите ученици има много дълголетници съхранили здравето на ума и тялото си до последния си дъх.

Моля споделете кои от здравните съвети на Учителя прилагате? С какъв резултат?

Опишете конкретни случки с вас или ваши близки.

Знаете ли за случаи на неизличимо болни, които са си помогнали?

Споделете опит!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.

Интересно,защо тази тема подминахме без внимание.

Мисля си.Има най-общо казано ,две възможности.

Или всички хора,които влизат тук живеят здравословно и няма какво да си кажат по темата,защото всички просто го правят.

Или темата е неудобна.Живеещите здравословно и практикуващи са толерантни,а за другите ,които искат,но не са съвсем на тая пътечка по някакъв начин ,темата е неудобна и по-добре да я подминем.Да си говорим за отношението ни към старостта или смъртта е далече по-добре.То е нещо,което не ни е на дневен ред и можем да развием мисли от тая позиция.

Реших да ви споделя къде съм аз по тая тема.

Оглеждам се в себе си.Знам много по темата като теоретични постановки.Сега, в хода на изучаване на беседите ,навлизам и в съветите на Учителя.Книгата "Здраве,Сила и Живот" е една от книгите за Учението,които харесвам и чета.Прилагала съм и прилагам някои неща като- режим на хранене,двигателна активност .Но си задавам въпроса.Това достатъчно ли е,за да кажа,че живея здравословно?Оглеждам се около себе си.Виждам как голяма част от моите познати ,както и аз, изкарваме първата половина от живота си живеейки нездравословно.После в един момент -внезапна болест или друго негативно преживяване,някои се обръщат към темата със здравословния начин на живот и я превръщат в начин на живот за себе си..Други продължават да я карат половинчато.Половинчато означава спорадично прилагане на нещо ,например хранителен режим,движения и упражнения за известно време,а после отново разпускане на коланите.При първите опити в посока изчистване на организма се получава добър ефект и ние решаваме,че можем така да се позареждаме от време на време.Мисля,че това е доста опасна практика.Понеже съм все още в тая група го говоря най-искрено пред вас от опит.

С разума си съм на 100% убедена в правилността на всички съвети за здравословен начин на живот.Но не се мобилизирам достатъчно ,за да го приложа на практика в живота си.Отстъпвам пред обстоятелствата.Например,знам,че ще се чувствувам много по-добре,ако си установя един постоянен ритъм на ставане сутрин в едно и също време,което да ми даде възможност да направя упражнения,а защо не и ежедневна разходка навън.Когато го правя,денят протича различно.Но за целта трябва да си лягам също поне в 22.00,вместо да преседявам на компа до след полунощ или да чета до същото време.На някои може и да им е достатъчен кратък сън,но аз знам,че при мен е нужна почивката от 22 до 6 часа.Иначе съм благословена с добър и здрав сън.Преди две години независимо от времето ,аз всяка събота и неделя ,ставах в 8 и вървях пеша по 10 км до един крайградски парк.От една година не го правя.Все възниква нещо,което ме отклонява.И веднага усетих разликата в начина ,по който се чувствувам.На всичко отгоре много успокояващо ми действуват теории от рода на :Не правете нищо против волята си или нищо по принуда.Усилието да направиш нещо се отразява негативно на резултата и т.н.

Замислих се каква е моята воля.Тук в една неделна беседа прочетох мнение на Учителя за волята.Съжалявам,че не мога точно да цитирам източника,но ставаше дума,за това,че волята е дете на нашия ум и нашата душа.И ако нямаме воля,то значи все едно детето е хилаво.Да се сложа в тая графа не ми беше съвсем приятно.Но пък това е истината в момента.

Сигурно за една част от вас,това,което пиша ще прозвучи много странно.

Иво откри тая тема и постави въпроса :Как прилагате.Споделете.

Вероятно идеята на Иво е споделеният опит да стане заразителен.

Съжалявам,че вместо положителен опит ,първото мнение по тая тема е една не съвсем положителна от гледна точка на темата лична изповед.

Но си мисля,че трябва да започнем да си казваме нещата искрено.Тия ,които искаме,а все още не го можем,не го правим.Иначе да разсъждаваме умеем,да учим също.Но без прилагане на 100% на наученото ,все едно нищо не правим приятели.Това е моето мнение.Като ви го споделям ,аз всъщност предизвиквам себе си .

Хубав ден на всички и простете за многословието.

П.С.Хубавата за мен новина е ,че срещам все повече хора,които не пропиляват първата половина от живота си,а просто живеят здравословно от малки и без никой да ги е учил на това в средностатистическите БГ семейства.Може би аз това търся и затова го виждам.Вие може и да не сте на това мнение,но оставам с надежда ,че ще успея да култивирам достатъчна воля, за да приложа не половинчато,а напълно това,което чета и харесвам по темата здравословен начин на живот.

Все пак ,ако някой е успял да се преодолее,т.е имал е сходна изходна позиция и е променил живота си ,ще ми е стимулиращо да го науча.

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Формулата на Учителя за продължаване на живота "Да любя , да мълча и да прощавам и пътя си да продължавам" ми помогна много да спра да се сърдя и да мрънкам. Това от своя страна ми спести много нерви и ме направи по-спокойна. Пинето на топла вода пък ме подмладява всеки ден :)) Работата с цветовете ме хармонизира. За мен всичко прочетено от Учителя е здравословно. За сега изпълнявам само насоките за правилно мислене и поведение, но те направиха чудеса в живота ми. Едно от чудесата е че спрях да осъждам хората, което пък автоматично отпрати подобен род хора от мен. Осъждането и клюкарстването ми отнемаха много творческа енергия и ме скапваха и изпиваха. След като си тръгнаха от мен тези хора, дето това им е живота се отвори място за нови хора.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...