Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Биографии на учениците на Учителя Петър Дънов - обсъждане


Иво

Recommended Posts

Здравейте,

Публикуваните досега биографии

Целта на тази тема е всеки, който има някаква информация, въпрос или мнение относно биографиите на учениците и иска да я сподели, да се чувства свободен да го направи.

За нас ще е особено ценно да участвате в тази тема или директно да ни пишете:

Ако сте имали личен контакт с тези ученици и искате да ни разкажете вашите спомени и преживявания

Ако имате личен контакти с близки, роднини или потомци на тези ученици и можете да вземете от тях материали или да ни разкажите

Ако имате материали, които не са публикувани тук и които искате да ни предоставите (задължително с посочен източник)

По преценка на модератор, определени материали ще бъдат премествани в съответните теми.

Очакваме вашите включвания.

:angel:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Един Велик Учител никога не идва сам. С него в този свят се придвижва и ято напреднали души, които помагат за разпространяване на словото му. Можем ли да забравим апостолите, движили се с Исус Христос, претърпели ужаса на Неговата смърт, но и великото щастие на Възкресението? Тези апостоли, които са се пръснали по цял свят след това, разпространявайки учението за любовта на Спасителя.

А нима Буда, Мохамед,..., са били сами?

Великите Учители създават и велики ученици.

Първите последователи на Петър Дънов (Беинса Дуно) – Учителя, не правят изключение в това отношение. Кои са били те? Как е протекъл животът им покрай Учителя и след неговото заминаване? С какво са помогнали за разпространението на словото му? Какви са били техните опитности придобити от близостта с великия Учител, дали са успели да ги запазят през живота си? Всъщност животът на много от тях е живо доказателство за приложение на истините, дадени от Беинса Дуно. Много от тях разпространяват словото не с думи, а с пример, с дела.

Тези въпроси, поне за мен са интересни.:) Знам, че за учениците има много написано от д-р Вергилий Кръстев, съставителя на поредицата „Изгревът”. Изданията “Изгревът на Бялото Братство пее и свири, учи и живее” могат да се намерят по езотеричните книжарници. В сайта на „Изгрева” има дадени някои откъси от изданията (24 тома), но са твърде малко за любопитни хора като мен. :D Не всеки има достъп до подобен род книжарници. Има малки градове и селища в страната, където те липсват. Мисля, че това е в сила и за чужбина. Така, че аз нямам нищо против виртуалната информация и мисля, че тя не е пречка за печатните издания. :)

Идеята на подфорума „Биографии на учениците” е дадена от Иво в първия пост на тази тема. Аз бих добавила, че нашата цел не е да дублираме написаното в „Изгревът”, колкото събиране на нова информация. Добавят се статии от списания и вестници, които фигурират в нета предимно в PDF формат и са трудни за откриване и четене.

Всеки, който се интересува за учениците на Учителя, има някакви спомени от срещи с тях, чел е нещо за тях, познава ги – може да пише в съответните теми. Може също така да се поставят и снимки в съответното място в галерията. :)

Накрая трябва да добавя, че другият подфорум – „Спомени на учениците” много се преплита тематично понякога с Биографиите. Понякога в някоя биография може да се появи спомен и обратното. Аз не виждам нищо страшно в това. Важното е да събираме информация за тези хора. Затова „Спомените” и „Биографиите” са оформени като части от форума, а не от статиите. Така всеки може да има достъп до тях и да пише спокойно. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Орлине, благодаря за този спомен! :3d_137: Много ми се иска и други хора, познаващи ученици на Учителя, да споделят като теб или в "Спомени за Учителя" или в "Биографии на Учениците" това, което им е било казано или просто нещо от живота на тези хора. :feel happy:

За съжаление аз почти не познавам лично хора от братството. Става дума за по-напреднали. А хора виждали Учителя изобщо не познавам. :( Затова са ми и толкова интересни подобни спомени. От първа ръка така да се каже. :)

Благодаря също на Ася и Таня за труда, който са положили, пускайки другите спомени в този подфорум. Тук често не се пише, но много се чете! :3d_016:

:3d_047:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Споменах не еднократно, че в Школата на Учителя имаше външни методи, които бяха предназначени за онези, които посещаваха Школата и бяха в Младежкия окултен клас както и онези, които бяха в Общия окултен клас. Те всички носеха името ученици. Вие сега вече разбирате, че думата ученик има съвсем друго значение и че едва ли в Школата на Учителя да е имало един ученик в онзи смисъл, който го разбираше Учителя и смисъла, който влагаше в това име. Спомням си, че в един разговор с него с голямо огорчение пред група приятели каза : " Ако имах десет истински ученика бих преобърнал Света ". Ние се свихме, сгушихме се от такова определение, защото беше казано с такъв тон, който изключваше възможността онези, които бяха около него и го слушаха да попаднат в тази десетка. След като ни изгледа помълча и каза с огорчение : " Е, ех, ако имах само един ученик щях да разора света на угар, след това да го изора втори път и да посадя в него семената на Словото Божие " и замълча. Настъпи мълчание, което се предаде и на нас и навлезнахме в един свят на безпределна тишина и необятна Вселена, където преобладаваше необятността и безпределността......

Из спомените на Мария Тодорова.

" Изгревът ......" том 5 стр 321.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Здравейте, регистирах се тук търсейки информация за Любомир Лулчев, но няма нищо за това име. В нета има много повтарящи се и непълни вестникарски статии, аз отделих тези двете като интересни. Наистинали никой нищо не знае за него освен постантото, все накъде трябва да има запазени стари книги.

http://penchoan.blog.bg/drugi/2010/06/15/liubomir-lulchev-neizvestniiat.562084

http://19min.bg/news/8/39472.html

Линк към коментар
Share on other sites

Ами вземи първо прочети книгите му. "С Христа" е трудно да се намери, но вярвам, че ще се справиш - това е най-доброто. Някои текстове могат да се намерят в един от томовете на сборника на В. Кръстев - Изгревът на Бялото Братсво пее и свири, учи и живее, въпреки че целта на автора не е съвсем чиста (но поне ще прочетеш мнения и в двете посоки). Точният том ще мога да ти го кажа късно вечерта (около полунощ).

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте :)

Книгата е дигитализирана - можете да намерите материалите тук Това е една от най-богатите библиотеки, на която може да се има пълно доверие. Най-добре е да напишете името на личността в търсачката и ще ви покаже нужните страници. Тук има и специална страница за Любомир Лулчев. успех!

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Виждам само една книга на линка

Думите на Видния Странник Буди-Са

. При написване на Лулчев само споменавания излизат на сайта с библиотеката а специализирана страница се отваря първата станица на самата библиотека.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен в сравнение с това, което вие бяхте открили в нета, "споменаванията" в библиотеката ни са доста повече и по-подробни. като се има предвид, че голяма част от тях са спомени на негови съвременници, стойността им нараства. Както ви предупреди Станимир по-горе, Спомените в Изгрева са преминали първо през личните отношения на авторите им и после през личната призма на съставителя Вергилий Кръстев - това трябва да се взема предвид, когато се търси обективност на информацията.

Разбира се, зависи от целта, с която търсите информацията за Л. Лулчев. ако ви е нужен готов материал, от който да компилирате нещо като реферат - не мога да ви помогна. Обаче ако имате намерение вие самият да пресявате наличната информация с цел оригинално изследване, предложеното от нашата библиотека е съществено.

Засега само Националната библиотека Кирил и Методий разполага с екземпляри от всичко издадено от този автор, както и написаноо за него. Опитвали ли сте да търсите в техните каталози?

Ето един линк за търсене. Дава 10 страници с информация.

Линк към коментар
Share on other sites

Тук има някои неща от Лулчев. За него има доста в спомените от други ученици в другите томове. Използвай търсачката на сайта. Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 years later...
В 23.08.2012 г. at 22:16, Донка каза:

Както ви предупреди Станимир по-горе, Спомените в Изгрева са преминали първо през личните отношения на авторите им и после през личната призма на съставителя Вергилий Кръстев - това трябва да се взема предвид, когато се търси обективност на информацията.

Трябва да се има предвид също, че преценката на Станимир за целта на съставителя Вергилий Кръстев като не съвсем чиста си е негова собствена преценка, т. е. преминала е през личната призма на преценяващия и не е задължително тази преценка да отговаря на действителността. Даже е много вероятно да не отговаря. Това пък е моята преценка, след като съм изчел всичко написано от Вергилий Кръстев от игла до конец. Всъщност в случая, най-важна е преценката  на този, към когото е отправено предупреждението. Въобще има ли нужда от подобни предупреждения? Въпросът остава открит.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...