Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Биографии на учениците на Учителя Петър Дънов - обсъждане

Recommended Posts

Здравейте,

Публикуваните досега биографии

Целта на тази тема е всеки, който има някаква информация, въпрос или мнение относно биографиите на учениците и иска да я сподели, да се чувства свободен да го направи.

За нас ще е особено ценно да участвате в тази тема или директно да ни пишете:

Ако сте имали личен контакт с тези ученици и искате да ни разкажете вашите спомени и преживявания

Ако имате личен контакти с близки, роднини или потомци на тези ученици и можете да вземете от тях материали или да ни разкажите

Ако имате материали, които не са публикувани тук и които искате да ни предоставите (задължително с посочен източник)

По преценка на модератор, определени материали ще бъдат премествани в съответните теми.

Очакваме вашите включвания.

:angel:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Един Велик Учител никога не идва сам. С него в този свят се придвижва и ято напреднали души, които помагат за разпространяване на словото му. Можем ли да забравим апостолите, движили се с Исус Христос, претърпели ужаса на Неговата смърт, но и великото щастие на Възкресението? Тези апостоли, които са се пръснали по цял свят след това, разпространявайки учението за любовта на Спасителя.

А нима Буда, Мохамед,..., са били сами?

Великите Учители създават и велики ученици.

Първите последователи на Петър Дънов (Беинса Дуно) – Учителя, не правят изключение в това отношение. Кои са били те? Как е протекъл животът им покрай Учителя и след неговото заминаване? С какво са помогнали за разпространението на словото му? Какви са били техните опитности придобити от близостта с великия Учител, дали са успели да ги запазят през живота си? Всъщност животът на много от тях е живо доказателство за приложение на истините, дадени от Беинса Дуно. Много от тях разпространяват словото не с думи, а с пример, с дела.

Тези въпроси, поне за мен са интересни.:) Знам, че за учениците има много написано от д-р Вергилий Кръстев, съставителя на поредицата „Изгревът”. Изданията “Изгревът на Бялото Братство пее и свири, учи и живее” могат да се намерят по езотеричните книжарници. В сайта на „Изгрева” има дадени някои откъси от изданията (24 тома), но са твърде малко за любопитни хора като мен. :D Не всеки има достъп до подобен род книжарници. Има малки градове и селища в страната, където те липсват. Мисля, че това е в сила и за чужбина. Така, че аз нямам нищо против виртуалната информация и мисля, че тя не е пречка за печатните издания. :)

Идеята на подфорума „Биографии на учениците” е дадена от Иво в първия пост на тази тема. Аз бих добавила, че нашата цел не е да дублираме написаното в „Изгревът”, колкото събиране на нова информация. Добавят се статии от списания и вестници, които фигурират в нета предимно в PDF формат и са трудни за откриване и четене.

Всеки, който се интересува за учениците на Учителя, има някакви спомени от срещи с тях, чел е нещо за тях, познава ги – може да пише в съответните теми. Може също така да се поставят и снимки в съответното място в галерията. :)

Накрая трябва да добавя, че другият подфорум – „Спомени на учениците” много се преплита тематично понякога с Биографиите. Понякога в някоя биография може да се появи спомен и обратното. Аз не виждам нищо страшно в това. Важното е да събираме информация за тези хора. Затова „Спомените” и „Биографиите” са оформени като части от форума, а не от статиите. Така всеки може да има достъп до тях и да пише спокойно. :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Орлине, благодаря за този спомен! :3d_137: Много ми се иска и други хора, познаващи ученици на Учителя, да споделят като теб или в "Спомени за Учителя" или в "Биографии на Учениците" това, което им е било казано или просто нещо от живота на тези хора. :feel happy:

За съжаление аз почти не познавам лично хора от братството. Става дума за по-напреднали. А хора виждали Учителя изобщо не познавам. :( Затова са ми и толкова интересни подобни спомени. От първа ръка така да се каже. :)

Благодаря също на Ася и Таня за труда, който са положили, пускайки другите спомени в този подфорум. Тук често не се пише, но много се чете! :3d_016:

:3d_047:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest alma9

Споменах не еднократно, че в Школата на Учителя имаше външни методи, които бяха предназначени за онези, които посещаваха Школата и бяха в Младежкия окултен клас както и онези, които бяха в Общия окултен клас. Те всички носеха името ученици. Вие сега вече разбирате, че думата ученик има съвсем друго значение и че едва ли в Школата на Учителя да е имало един ученик в онзи смисъл, който го разбираше Учителя и смисъла, който влагаше в това име. Спомням си, че в един разговор с него с голямо огорчение пред група приятели каза : " Ако имах десет истински ученика бих преобърнал Света ". Ние се свихме, сгушихме се от такова определение, защото беше казано с такъв тон, който изключваше възможността онези, които бяха около него и го слушаха да попаднат в тази десетка. След като ни изгледа помълча и каза с огорчение : " Е, ех, ако имах само един ученик щях да разора света на угар, след това да го изора втори път и да посадя в него семената на Словото Божие " и замълча. Настъпи мълчание, което се предаде и на нас и навлезнахме в един свят на безпределна тишина и необятна Вселена, където преобладаваше необятността и безпределността......

Из спомените на Мария Тодорова.

" Изгревът ......" том 5 стр 321.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, регистирах се тук търсейки информация за Любомир Лулчев, но няма нищо за това име. В нета има много повтарящи се и непълни вестникарски статии, аз отделих тези двете като интересни. Наистинали никой нищо не знае за него освен постантото, все накъде трябва да има запазени стари книги.

http://penchoan.blog.bg/drugi/2010/06/15/liubomir-lulchev-neizvestniiat.562084

http://19min.bg/news/8/39472.html

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ами вземи първо прочети книгите му. "С Христа" е трудно да се намери, но вярвам, че ще се справиш - това е най-доброто. Някои текстове могат да се намерят в един от томовете на сборника на В. Кръстев - Изгревът на Бялото Братсво пее и свири, учи и живее, въпреки че целта на автора не е съвсем чиста (но поне ще прочетеш мнения и в двете посоки). Точният том ще мога да ти го кажа късно вечерта (около полунощ).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте :)

Книгата е дигитализирана - можете да намерите материалите тук Това е една от най-богатите библиотеки, на която може да се има пълно доверие. Най-добре е да напишете името на личността в търсачката и ще ви покаже нужните страници. Тук има и специална страница за Любомир Лулчев. успех!

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Виждам само една книга на линка

Думите на Видния Странник Буди-Са

. При написване на Лулчев само споменавания излизат на сайта с библиотеката а специализирана страница се отваря първата станица на самата библиотека.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Според мен в сравнение с това, което вие бяхте открили в нета, "споменаванията" в библиотеката ни са доста повече и по-подробни. като се има предвид, че голяма част от тях са спомени на негови съвременници, стойността им нараства. Както ви предупреди Станимир по-горе, Спомените в Изгрева са преминали първо през личните отношения на авторите им и после през личната призма на съставителя Вергилий Кръстев - това трябва да се взема предвид, когато се търси обективност на информацията.

Разбира се, зависи от целта, с която търсите информацията за Л. Лулчев. ако ви е нужен готов материал, от който да компилирате нещо като реферат - не мога да ви помогна. Обаче ако имате намерение вие самият да пресявате наличната информация с цел оригинално изследване, предложеното от нашата библиотека е съществено.

Засега само Националната библиотека Кирил и Методий разполага с екземпляри от всичко издадено от този автор, както и написаноо за него. Опитвали ли сте да търсите в техните каталози?

Ето един линк за търсене. Дава 10 страници с информация.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Тук има някои неща от Лулчев. За него има доста в спомените от други ученици в другите томове. Използвай търсачката на сайта. Редактирано от Станимир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×