Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Детската сексуалност


Recommended Posts

Мили мами,

много искам да споделя нещо вас.

Преди време говорих с една психоложка именно по тема Фройд. ТЯ говореше за детската сексуалност и как и бебетата, и момченцата били сексуални.

След време ме светнаха, защо има една фраза: "Дай на момченцето, че да не му стане нещо!"

Не я разбирах тази фраза, а ми се изясни от китайската медицина. Да е жив и здрав Д-р Ван, от чиито курсове научих толкова много ценни неща, макар да ми е тъжно, че вече не живее в България. Цитирам негова лекция по "Китайски масаж", второ ниво, 2004г.

"Това което западната психотерапия вижда като сексуалност и възбудимост при бебетата и малките деца, е най-чистата изява на ян енергийте в детския организъм. За малките момченца е естествено да има периоди на временна възбуда с уголемяване на половия орган. Това означава, че в енергийната им система, и в съответния меридиан има много чиста ЯН енергия. Това не е сексуалност.

Да, много момченца си пипат половия огран, защото те могат да усещат енергията и като възбуда, сърбеж, напрежение. И като всяко дете - търси помощ от майка си, пита я, иска да се гушне, за да получи по-приятно усещане - точно както едно малко болно дете с дискомфорт се гушка.

Това явление е нормално и преминава самичко, енергията естествено се прелива и продължава пътя си. И колкото по-силна предрождена енергия има детето, толкова по-чести и по-дълги са тези явления.

А това значи, че и като порасне ще бъде много енергичен мъж!

Много исках да споделя това, само за ваша информация, а вие как ще се отнесете - с присмех, пренебрежение или упрек - то си е ваша отговорност пред съвеста.

Моят опит:

Бях забравила за горното обяснение, но се сетих когато се роди първото ми дете. Да, такива явления има. И той наистина ми показваше и казваше, че го сърби, тревожеше се какво става.

И ако това Фройд смята за сексуален стремеж към майката....

..... простено да му е ...времето му е било такова..

.

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:thumbsup:

Когато учех психология, имаше един израз-"По-Фройд, от Фройд." Т. е. да не се стремим като него всичко със секса да свързваме. Той има безспорен принос в тази наука, но и доста отплесване... ;)

Много години на нас са ни казвали, че трябва да се срамуваме от телата си, от себе си... Вайкането и невежеството на по-старите поколения е от тяхното възпитание. От това, че тази тема е била-табу. Тези чисто природни усещания и реакции не бива да ни смущават. Специално при децата има доста интересни прояви. Има голямо любопитство. Но те са достатъчно чисти съзнания, поне до към 7-8г. и едва ли влагат някакъв сексуален подтекст в отношенията си.

/Е, разбира се може и да има изключения, породени от средата в която живее детето, но те не са масови/.

Линк към коментар
Share on other sites

"Но те са достатъчно чисти съзнания, поне до към 7-8г. и едва ли влагат някакъв сексуален подтекст в отношенията си. "

Анче, и ти като по - старите поколения ( обаче може би неволно) свързваш сексуалността с нещо мръсно. Понеже казваш, че малките деца били чисти съзнания, защото нямали сексуални мисли ...От това следва, че свързваш наличието на такива мисли с нещо мръсно и по този начин правиш връзка между сексуалността и нечистотата/мръсотията. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Хриско, здрава логика! Аз споделям схващанията на Фройд, мелани Клайн и т.н. по въпроса!

Вики, ин/ян, денят/нощта, мъжът/жената носят в базата си именно сексуална енергия. Това е бинарната двойнствена енергия на този наблюдаем свят, дори в реакциите на слънцето или взаимодействието между полукълбата ни!

Линк към коментар
Share on other sites

:P Точно старите схващания имах предвид. Но и не може да му се отрече на чичко Фройд и изплесването... ако сте чели някой от томовете му дето описва случаите... ;)

Иначе-да, ин-ян... всичко е така има я тази енергия на всякъде. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Хриско, здрава логика! Аз споделям схващанията на Фройд, мелани Клайн и т.н. по въпроса!

Вики, ин/ян, денят/нощта, мъжът/жената носят в базата си именно сексуална енергия. Това е бинарната двойнствена енергия на този наблюдаем свят, дори в реакциите на слънцето или взаимодействието между полукълбата ни!

Ok, за тях това е "енергия", а ние големите после я наричаме "сексуална", "втора чакра".... и.т.н.

:P Но и не може да му се отрече на чичко Фройд и изплесването... ако сте чели някой от томовете му дето описва случаите... ;)

Иначе-да, ин-ян... всичко е така има я тази енергия на всякъде. :thumbsup:

:thumbsup2::thumbsup2::thumbsup2:

Точно в отплесването е проблема!

То и пътищата за ада са постлани с добри намерения...

По телевизията обявиха - ЮНЕСКО решило да прави образователна програма за детски градини - сексуално възпитание и мастурбация!!!! Ето това е отплесване, породено от неразбиране и изкривяване.

В Англия след като на 9 години започнаха да ги учат да слагат презервативи и култивирано да мастурбират какво стана - ами децата по на 10г. "изпробваха" това, за което ги предупреждават.

.. ... И се сещайте по-нататък - решили, че били започнали късно - и хайде по-рано. И преди,а ко са започвали на 14-15г. - вее започнаха на 10-12г. Аз на това не му казвам положителен резултат.

А някой да говори за морал, за етика, за не-разпиляване и култивиране/сублимиране на ценната енергия? За уважение на женското пространство?

Значи някой в детската градина на едно дете на 5г. ще му говори за мастурбация задължително, но има вой срещу религиозно възпитание - то видите ли било отживелица, не можело децата сектанти да ги правят.....

Ако някой иска да се образова за красотата на секса - то това го има в даоските книги, разговорите на Жълтия император с Пролетното цвете, Кама Сутра (добрите преводи, пълни издания, а не само картинки, но и с енергийно обяснение коя поза как действа - стимулиращо, релаксиращо...)....

Ето на това аз му казвам добра информация - пълна и детайлна.

Ако бъркам - дайте линкове и за Фройд, нека се доограмотя...

Човек имал бил свободна воля, да си прави каквото иска?

А кой е свободен от ограничените си схващания, от страсти/либодо и заблуди?

Човек трябвало да направи избор - ами нека тогава да е информиран!!!!!

Орлине, ти дъщеря имаш ли? Как би говорил с нея на тези теми, от кога, кога според теб би й разрешил/посъветвал да води полов живот?

* Познавам фройдисти,които станаха ошовисти и като пчелички го раздават - "от цветенце" на "цветенце" - и с това обясняват колко силно им било либидото и как семейството било отживелица. Ами то по тая логика няма деца да се раждат - няма кой да ги отгледа.

* Познавам и другата крайност - млади се оженили, имат силно либодо, кръшкат със кръшни студентки, жените им или ги напускат или се правят, че не виждат червило по яката..).

И после Господ дъщери им дава, а те искат да ги върнат ( принуди жена си в края на 3 месец да направи аборт), защото "светът бил за мачовци", "като знам аз как съм ги връткал по две, по три", " аз няма да спя нито за миг и ще се чудя дали е в час или сина на някой ... като мен "й обяснява уроците ( както аз на майка й)".

* И друг случай (партньор на моя приятелка) - изби го на алкохолизъм и депресия - явно си е изхабил есенциалната енергия на бъбреците (сексуалната) и млад, здрав на 45 г. започва "самолетът да си седи все на аерогарата". Образова се за мъжкия климактериум и се депресира. И не е психо соматика, той си е известен като "голям и търсен специалист".

Ами как след като няма секс ще живея? Нямам друга цел в живота...

Ами не е бил научен да има други цели - та нали в бохемството е целта на живота, угаждане на всички страсти.... И ето, приятелката ми е с разбита връзка, защото той не вярва, че тя може да приема истината за физиологията на "самолета".

И да не се отклонявам - не искам децата ми да изпадат в горецитираните крайности, нито да нараняват живота на нечий дъщери.

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

Ами децата мастурбират, това е реален факт. Сега какво, да борим природата или да я отричаме поради морала си, в който да речем дори самата думичка мастурбация не е много чистичка. Но, детската мастурбация е реалност, още повече юношеската - аз съвсем спокойно приемам решението на Юнеско за образователна програма на тази тема. Отричането на такъв силен нагон води само до извращението му до перверзия или до пробиването му до съзнанието във вид на невроза, че и психоза. Много често зад едно тревожно разстройство (а те са доста видове) стои едно противоречие между морала и нагона. Именно в духа на даоската йога, която споменаваш, децата от най-ранна възраст е нужно да са запознати със свещеността на секса и употребата му. Това именно залага една базова стабилност, единство между животинската и божествената природа в човека, която на зрели години лесно прераства в любов (не влюбване, а любов по принцип).

Разбира се, тук също е важен средният път. Порното например излиза извън този среден път, а децата сега го гледат от 5 годишни...

Линк към коментар
Share on other sites

Извинявам се, май имаме терминологично несъответствие.

Аз приемам пипането на половите органи от деца до 9-10г. като изследване на тялото.

А под нагон разбирам сексуален интерес след като започнат хомоналните промени.

Да, важно е да се образоват децата ни, ама те са си доста информирани - още от 2г. в дет.ясла те акат и пишкат заедно. И им обръщат внимание сестрите, че е нормално да са различни; и да се пипа всичко преди и след с чисти ръце. Това е доста добро начало.

И да се обръща прекомерни внимание на темата е като да ти кажат - "МИсли за всичко друго, само не и за бял слон."

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Да, информиране, но внимателно и най-важното - многостранно! Както да речем един съвестен лекар казва - ако спазваш режим е това, ако продължаваш както досега е иначе; ако пиеш лекарства или предприемем опиерация това ще са плюсовете и това - рисковете, а билките и физиотерапията няма да навредят, но не сме сигурни дали ще помогнат достатъчно и т.н. Ето така, при по-големите ученици и дискусионно, могат да се поднасят нещата. Който има по-силни интереси към секса още от юношеството, да знае и рисковете. Който иска от млад да става монах - също. Но най-вече да се отчитат плюсовете на хармонията. :yinyang:
Линк към коментар
Share on other sites

Ами децата мастурбират, това е реален факт. Сега какво, да борим природата или да я отричаме поради морала си, в който да речем дори самата думичка мастурбация не е много чистичка. Но, детската мастурбация е реалност, още повече юношеската - аз съвсем спокойно приемам решението на Юнеско за образователна програма на тази тема. Отричането на такъв силен нагон води само до извращението му до перверзия или до пробиването му до съзнанието във вид на невроза, че и психоза. Много често зад едно тревожно разстройство (а те са доста видове) стои едно противоречие между морала и нагона. Именно в духа на даоската йога, която споменаваш, децата от най-ранна възраст е нужно да са запознати със свещеността на секса и употребата му. Това именно залага една базова стабилност, единство между животинската и божествената природа в човека, която на зрели години лесно прераства в любов (не влюбване, а любов по принцип).

Разбира се, тук също е важен средният път. Порното например излиза извън този среден път, а децата сега го гледат от 5 годишни...

Доста обстойно четох тази тема дотук и се чудя кой още може да оспорва детската сексуалност. Ние, нима нямаме спомени ... Е, ако вие нямате, аз имам. И това, което си спомням носи сексуалност, не опит за изследване на тялото.

Мисля, че докато хората не приемат сексуалността си без табута, няма да има и пълноценни същества. Сексуалността е в корена на почти всички психосоматични заболявания. Много е модерно да се подценява Фройд - интересно защо, дори и в 21 век той е нелицеприятен, "гадно" огледало за нагоните, които ни управляват.

НО, все повече, виждам фройдистки основания за логореята, например :)

Останалото е опознаване на самия себе си ...

Линк към коментар
Share on other sites

Хора, нали все пак идеята е да се откъснем от животинското. Няма лошо да се изучава, да се говори за секса, ама да не се губи мярката все пак. То от всякъде само опошленото се вижда... Нека видим красивото в тази природна необходимост и да издигнем сексуалната енергия в творческа... :)

"Нищо прекалено" са казвали древните гърци :feel happy:

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Хора, нали все пак идеята е да се откъснем от животинското. Няма лошо да се изучава, да се говори за секса, ама да не се губи мярката все пак. То от всякъде само опошленото се вижда... Нека видим красивото в тази природна необходимост и да издигнем сексуалната енергия в творческа... :)

Ако някой вижда нещо пошло тук, има проблеми със собствената си сексуалност. Въпрос на приемане на истината.

За мен няма нищо пошло, пошъл е лицемерният морал. А си мислех, че живея в 21 век, явно не.

Линк към коментар
Share on other sites

Е, въпрос на гледна точка. :feel happy:

Всеки си отразява пак своето огледало... ;) Никой не може да ме убеди че едно бебе или дете на две-три години влага сексуален подтекст в пипането или оглеждането на другия пол. То опознава, ние възрастните изкривяваме чистотата.

Или моченце и момиченце в детската градина, хванати за ръка. Дори и да се целунат при тях е още чисто и неизкривено.

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Е, въпрос на гледна точка. :feel happy:

Всеки си отразява пак своето огледало... ;) Никой не може да ме убеди че едно бебе или дете на две-три години влага сексуален подтекст в пипането или оглеждането на другия пол. То опознава, ние възрастните изкривяваме чистотата.

А колко майки проецират своята сексуалност върху детето? Май затова не се говори и интересно защо.

Бебето не е извънземно, то е човек и носи целия човешки потенциал; отделно фиксирането върху бебетата има доста сексуална окраска, често несъзнавана.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами пак до съзнаване стигнахме. Човек за това има нещо повече от животните-съзнание, да осъзнава и разбира себе си, света, да се откъсва от животинската си природа и да работи за висшата. Е, доколко успява всеки сам си знае, но все пак стремежа е нататък.

Че се срещат всякакви случаи, да така е. Че има проекции, ок. Но за мен децата са Адам и Ева, не знаят защо са голи, докато не откъснат плода за добро и зло... ;) А май ние, възрастните много им помагаме за това.

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Ами пак до съзнаване стигнахме. Човек за това има нещо повече от животните-съзнание, да осъзнава и разбира себе си, света, да се откъсва от животинската си природа и да работи за висшата. Е, доколко успява всеки сам си знае, но все пак стремежа е нататък.

Че се срещат всякакви случаи, да така е. Че има проекции, ок. Но за мен децата са Адам и Ева, не знаят защо са голи, докато не откъснат плода за добро и зло... ;) А май ние, възрастните много им помагаме за това.

Аз не стигам до нищо и прекратявам от моя страна този безмислен диалог.

Вески се ражда със сексуалност, иска или не, отрича ли я или не, все едно.

Просто не завиждам на психотерапветите, които трябват да лекуват неврози, чийто генезис е една неосмислена и потисната сексуалност.

И горко на такива деца, чийто родители ги смятат за безполови същества. И изведнъж осъзнават и някак разбират, че момичето им има вагина, а момчето им - фалос.

Тъга.

Линк към коментар
Share on other sites

Да хубаво би било да има диалог, но по-скоро има опит за упреци и неприемане на гледна точка. Хубаво е да се излагат примери от живота ни, наблюдения. Темата си струва и е интересна, полезна.

Ето един-психоложка на дъщеря ми преди време ми каза, че Лорина много се радва /в смисъл на усмихва се, говори им/ на мъжете и е добре да не я оставям с момченца в стаята, щото и те може да и радват.... Това бяха деца на по 10г. И то с увреждания... :wacko: Че тя се радва на мъжете от бебе. Казваше тате, на повечето ми съседи... И е нормално да има афинитет към мъжете /все пак е момиче/. Но да влага сексуален смисъл... такъв, който имаме ние в главите си, едва ли...

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Всеки се ражда с генетично определени полови белези (мъжки, женски) и базова/есенциална енергия, която тече по енергийните меридиани (голяма и малка микроорбита) - това е доказано вече със съвременна физична и медицинска апаратура.

Това къде ще се "фиксира" тази енергия, как ще се използва е друга тема.

Един би сублимирал енергията си да пее, рисува, спортува, друг - да гледа порно и да мастурбира. Всеки си е прав за себе си.

Но каквото и да пише който и да било - децата са чисти съзнания!

А всеки си измисля теория, за да се почувства по-добре със себе си.

И аз си мислех, че Фройд е супер.. ама едно време....

ИЛИ може би е "грешка в превода" - все пак "секс значи "пол", или бъркам?

ТАка съм съгласна - всяко бебе е полово определен индивид от момента на зачеването си. И само времето и природата (хормоните) показват кога и как ще се изяви влечение към полов живот....

И какво ме ползва да плача за проблемното ми семейство, защо да се рови в калта до безкрай - виждаш, прекопаваш и садиш градинка (позитивизъм).

Реалният живот показа, че Запада повдига една тема, но други трябва по-добре да я завършат.

И ако той учи да се обвинява майката за родилна травма и нещастно детство, то азиатските школи виждат култивиране, сублимиране, трансформиране на енергиите и използването им рационално.

Китайците не спират ранния полов живот, само предупреждават, че изчерпването на енергията на бъбреците води до импотентност и синдрома на "студена матка" ( липса на енергия за износвне на бебе). Мастурбацията е нормална за периода на пубертета, но наблягането на това може да създаде енергиен навик и разпиляване, който възпрепятства плавното и хармонично движение на енергиите.

Но добре, че всичко е поправимо - с добър живот, трениране на енергийни практики и медитация.

И от там всеки си прави изводите.

Държали ли сте в ръцете си малко бебе - сладко, усмихващо се, лъчезарно.

За каква сексуалност може да се говори?

Това е блаженство, но чисто!!!

Радост, но Божествена!!!

Но различни очи - различно виждат........

Разни хора - разни идеали.....

Линк към коментар
Share on other sites

Моля учтиво да ми позволите да направя няколко доуточняващи отговора, които според мен са важни, макар и малко извън темата:

Не, не си печеля прехраната нито сега,нито преди с китайска медицина. В този форум не рекламирам себе си или здравен център.

Да, писала съм, че с приятели си правим услуги “а аз на тях китайска медицина”, но това е в рамките на ограничените ми познания и никога не е било за пари. Пулсова диагностика и иглотерапия не мога да правя.

Да, правя реклама на китайската медицина, защото:

*Тя е издържала изпитанията на хилядолетията;

*На първо място се слага превенцията;

*Работи предимно с натурални съставки и “упражнения за набиране на енергия”;

*Лекарите са и психолози.............

Да, започвам май все да опирам до източната медицина, не за да “се крия зад авторитети”, не за да “скрия изтласкваните си комплекси”, а защото нейният опит/аспект не е бил цитиран в мненията на другите уважавани съфорумци.

Не, не отричам западната медицина, радвам се на успехите й – особено хирургията.

Не, не противопоставям китайската медицина на западната, нито на Фройд. Само наблюдавам и виждам как здравето/душата/ на хората на Запад е бизнес – и въпреки многото успехи е пълно с болни (физически, психично и психиатрично) и нещастни хора, които им се вземат пари за медикаменти/лечение и като че ли умишлено се пропуска да им се обясни как да си променят начина на живот/хранене/движение/мислене, за да останат здрави.

Хубав ден на всички!!!!

:3d_041::3d_047:

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

Вики, благодаря ти за свежите постове :)

Време е да разберем, че има постижения и на Запад и на Изток. И да отсеем излишното. Аз също смятам, че някои опитности /източни/ за овладяване на енергията са страхотни, като може да се съчетават със западното знание, науката...

просто трябва да разсъждаваме и да не сме пристрастни. Мисля, че Времето го изисква. И най-вече личен опит да има и да споделяме...

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Илияна, ако ще се откъсваш от животинската си природа, ще е нужно да изрежеш цялото си подкорие, че и част от кората на мозъка - лимбичната. Няма начин да се откъсваме от тази природа, цялата ни сила стои именно в този нагон п- както към живота (ероса), така и към смъртта(танатоса). В секса и агресията. Ампутирай ги и губиш и възможността за любов. Защото тя е трансформация на нагона, канализиран в по-висша биохимия или ако искаш, психодуховност. Трансформация на дзин ци, половата сила, до шън ци, духовна сила! Няма едната, няма и другата! децата са сексуални още от раждането, дори по-сексуално-нагонни, защото тогава са само един нагон. Това приказките за децата ангелчета са за някакъв фантазен свят, но не и от реалността... Както и да е, подобно на Ивета (Мона), не виждам смисъл да дискутирам очевидности ... ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Ами реалността не е само това, което виждат очите ни или отчетено от петте сетива.

Знам, за другия свят и той е по-реален от този, но наистина е нужно още едно сетиво, за да си там... :) Ако имате нужда от това да вярвате само в сексуалната енергия-ОК. Не убеждавам никого. Просто знам, има и друго...;)

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Има и любовна енергия или тази горната дзин ци. Или будична или както и там да се нарече. И на колкото по-високо ниво е тази енергия, толкова двоичността се слива в хармонично единство! Но е същата енергия. Можеш да видиш Любов в секса, а можеш да видиш секс в Любовта, избери си. На което и ниво да е обаче, има секс. Наречи го сливане между мъж и жена или между душите на двама или между духа и душата интерперсонално, между Шива и Шакти, сърцето и топлината и разума и волята, водата и огъня в алхимията, кан и ли... Но сливане има. Може да го наричаме йога, единство, секс или Любов, все тая. Аз лично не правя разлика. В секса можеш да слееш себе си със Себе си, можеш и в медитация или в ежедневната си работа. Всичко е единно, а нивата с само услвни, като корените, стъблото и клоните... Малко метафорично пиша, може би нарочно - това провокира разбиране според собствената вътрешна карта... ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Е, това вече ми хареса. Много. :)

Но определено има разлика между сливане, единение и съвокупление или нагон /например ;) /.

Тъй че изразните средства не са без значение, всяка дума има специфична вибрация.

Секса може да е много извисен ако е с любов и без зависимост, но ако е подчинен на нагон, вече не ми е светличко и чисто...

Пак казвам, че всеки различно усеща, разбира, но и за мен си има нива и внимавам за по-ниските...

:wub:

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Проблемът е в мисълта или още по-точно във въображението. Всички сексуални отклонения са резултат от изкривено въображение. Децата може и да притежават това, което някои толкова държат да наричат сексуалност, но те са лишени (поне до един момент) от въображението на възрастния, което насочва сексуалността в погрешна посока. Т.е. децата може да чувстват в определени моменти прилив на енергия в себе си, но мисълта им остава чиста.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...