Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Високо кръвно. Хипертония - природни и алтернативни форми на лечение


Recommended Posts

"Представете си, че Вашите артерии са тръбички, по които се пренася кръв от сърцето към останалата част на тялото. Високото кръвно налягане (известно още като хипертония) настъпва когато кръвта се движи във Вашите артерии под по-голямо налягане от нормално.

Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, коагто са нанесени тежки и трайни увреди на организма. Поради тази причината хипертонията е наричана "тихия убиец".

Стойности на кръвното налягане под 120/80 се смятат за нормални. Лекарите определят кръвно налягане под 140/90 като "нормално високо" или "гранично". Кръвно налягане от 140/90 или по-високо се смята за хипертония. И двете граници са важни. Дори и само едната да е повишена, Вие пак имате високо кръвно налягане."

източник

Какви са природните и алтернативни форми на лечение на високо кръвно?

Имате ли опит и наблюдение?

Имате ли ваши познати, които са се излекували?

Какви са психичните причини за хипертонията?

Как се лекуват?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Всичко зависи от годините на човека и степента на развитие на болестта. Медицината различава няколко стадия. При последния настъпват промени в съдовете, сърцето, белите дробове и т.н.

Лечението на високото кръвно налягане е елементарно и едновременно с това трудно постижимо, защото кръвното е резултат най-вече от начина на живот (забравете глупостите и оправданията с наследствеността) и за човек е много трудно да промени начина си на живот. А разбирате, че при по-възрастните пациенти освен промените в организма го има и закостеняването на възприятията и убежденията и това предопределя непридържането към правилното лечение.

Много важно е да се разбере, че съвременните лекарства за понижаване на кръвното "лекуват" симтомите, но не и причините за високото кръвно.

За успешното лечение, имам предвид изкореняването на кръвното налягане, единственото успешно средство според мен е смяната на начина на живот.

Практически успешната формула е: пълно прочистване на организма с пелин и други средства + пълна вегетарианска диета + релаксация и промяна на начина на възприемане на живота + движения и подходящи за човека упражнения. Това лекува. Другото е .....

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Хипертонията за съжаление не е приоритет само на по-възрастните.Все повече деца страдат от нея.Ще изброя някои от причините,които водят до опасната болест.

1. Бъбречни заболявания.

Не е тайна,че повечето българи страдат от някаква дисфункция на бъбреците.За съжаление симптоми няма и изследвания не се правят.Чак когато се стигне до болестно състояние се предприема лечение.

2. Чернодробни заболявания.

3. Стрес.

Напълно съм съгласна с БожидарЗим.Промяната на начина на живот е единственото ефикасно средство за профилактика и лечение на хипертонията.Предписаните лекарства обаче не трябва да се спират веднага след смяната на режима.През определени периоди от време трябва да се правят медицински изследвания и дозите (или вида ) на приеманите лекарства да се коригират от лекуващия лекар,до пълното им премахване.

Познавам хора които успешно са се преборили с хипертонията,но тя е била в начален стадий.Стигне ли се до сърдечни увреждания природните методи могат само да облекчат състоянието,но не и да го излекуват.

Кръвното налягане трябва да се следи редовно след 35-40 годишна възраст дори човек да се чувства здрав.Колкото по-рано се открие болестта,толкова по-лесно може да бъде излекувана напълно.

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна съм с БожидарЗим и Гранат1.

Да допълня, че смяната на начина на живот за дълго ( не кампанийно) е възможна само със смяна на начина на мислене.

Енергийното запушване най-много в областта на слънчевия сплит ( и сърдечната област), зависи от спецификата на проблемите и свръхнатоварванията в живота. Това е средищна област и ефектът върху цялото тяло е сериозен. Вече зависи до някаква степен от т.нар. наследствена предразположеност , дали ще се изяви в кръвно, в заболяване на определен орган от околните на сл.сплит ...

Но докато не се отпуши това болестно енергийно натрупване, решение няма. Това означава да се погледне от друг ъгъл на проблеми, задачи, приоритети, взаимоотношения.

Да се замислим , дали придобивките, заради които си налагаме определен режим и взаимоотношения , са по-важни от най-голямата, неповторима в този живот придобивка на физическо ниво - тялото.

Разбира се , лекарствата са добро сердство за спешен случай - докато ефектът от новия начин на живот започне да дава резултати. Те са един вид Спешна помощ, за да не се случи непоправимото.

Но така, както в тривиалната медицина никой не разчите само на Спешна помощ, за да излекува качествено едно заболяване, така и духовно осъзнатият човек не може да остане само с лекарствата на физическо ниво и да очаква ИзЦеление.

Линк към коментар
Share on other sites

хипертонията е наричана "тихия убиец".

Ами то така или иначе се мре със сигурност, та с кръвно или без и няколко годинки повече или по-малко...

Знам, че пада от лечебен глад и за по-постоянен резултат, от лека диета. Пада и от дишане и медитация.

Линк към коментар
Share on other sites

Лошото на хипертонията, че е и наследствено заболяване. Имам много близки хипертоници, с една от най-разпространените варианти – артериална хипертония есенциална. Слава богу, гените на баща ми са се оказали по-силни и аз съм добре.

Изобщо не е полезно хипертониците да гладуват – това е просто лудост; нужно им е спокойствие и нищо друго. Само, че това рядко е възможно.

Стеснените кръвоносни съдове (вследствие на високото кръвно налягане), водят до още по-тежки заболявания (напр. стеснена аорта), както и лошият холестерол в клетките. Заблуда е, че високия липиден статус се дължи на ядене на месо и на мазна храна изобщо – това е просто глупост. Пълно е с вегетарианци-хипертоници. Всяко едно напрежение и пренапрежение водят до изтъняване на кръвоносните съдове и трупане на лош холестерол. Най-доброто лечение е спокойствие, да няма каквато и да било тревожност и ведър поглед за бъдещето. Билките облекчават симптомите, но не лекуват. Не лекуват и лекарствата, но поддържат живота на хипертониците. Има съвременни медикаменти, които са на много високо ниво и са щадящи! Освен това е задължително да се пие аспирин, тъй като той „разрежда” кръвта.

Линк към коментар
Share on other sites

И все пак за всяка болест трябва да се търси истинската причина, т.е. духовната. Защото човек пак може да си иде от този свят, но в следващия си живот да го споходи същата участ поради ненаучения урок.

Линк към коментар
Share on other sites

И все пак за всяка болест трябва да се търси истинската причина, т.е. духовната. Защото човек пак може да си иде от този свят, но в следващия си живот да го споходи същата участ поради ненаучения урок.

Не бих се отклонявала в "духовни" причини, за която и да е болест, предпочитам да бъда реалистична. Просто всеки има слабо място, уязвимо място. Лошият емоционален живот, лошият емоционален климат водят дотова, особено в по-напреднала възраст всеки емоционален шок или криза водят до рязко повишаване на кръвното налягане, бучене в ушите, повишаване на кръвната захар и какво ли още не. Не съм лекар, но живея с такива хора и за мен трудно може да има друга причина.

Почивката е основно нещо, за да сме здрави - чистият планински въздух повлиява повечето заболявания, спокойният сън и ясните взаимоотношения.

Но, за мен поне, това е една неосъществима мечта.

Дано за онези, които живеят по-мързеливо, да е по-лесно; те са в пъти по-здрави.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз като един хипертоник, ще ви попитам – колко от вас имат това заболяване? А колко от вас са минали по всички възможни пътеки за неговото диагностициране и лечение?

Защото, мога да се съглася единствено с Мона за някои неща .

Всичко е строго индивидуално. Вегетарианка съм от дете, а от десетина години съм целогодишно на “храна за зайци” (разбирайте суровоядство). В менюто ми няма нищо печено, пържено, че и варено. Чат-пат от време на време ям нещо сладко – не, че не мога без тортички и сладолед, но просто не искам да се откажа засега. Не пия кафе, какао, та дори и сокове – просто не ги обичам.

Бивша спортистка съм (разбирайте плуване, тенис, Тай Чи).

Всяка година правя задължителни изследвания пролет и есен, включително и хормонални. Сигурно съм и единствената луда (поне досега не съм срещала друг), която обича да ходи на зъболекар, ехографи и всякакви –графи и –грами.

С две думи – прилежен пациент.

Като терапевт пък, знам и колко е важна психическата ми устойчивост – затова редовно си преглеждам и “ку-куто” и си сверявам часовника с колеги.

Общата констатация от всички прегледи и анализи – е, че съм здрава като бик. Нямам никакви оплаквания, спя като шамандура, даже и глава не помня някога да ме е боляла.

Обаче – високото кръвно е факт. И не се повлиява дори и от лекарства. Нямам и никакви съпътстващи симптоми и ако не го измеря – няма и да разбера, че е високо.

За пръв път го констатирах случайно, преди няколко години. От любопитство си го измерих. Нямам представа дали то не е било винаги такова, още от дете – кой ще тръгне да мери кръвното на дете без причина..

И сега не си го меря – какво значат някакви си показатели, ако аз се чувствам добре..

Нямам намерение да влизам и в схемата на лекарствената зависимост. Минах по този път – две години се чудеха какви хапчета да ми изпишат и ме убеждаваха, че ако не ги пия току-виж съм умряла. Е, пих ги. Резултатът беше нулев.

Тогава спрях да слушам чичковците с белите престилки и искрено се помолих да ми се изпрати знак и помощ как да реша проблема си.

На вторият ден след молбата ми – както си вървях, намерих Пентаграм.

Всеки, който някога е търсил Пентаграм знае, че той не се намира на пазара и не се продава - поне не и в приличен вид. Дори и да направиш сам поръчка - най-вероятно ще ти откажат (Знам от личен опит, т.к. в рода ми от руска страна имаме и арменци златари във Варна. Те самите са ми отказвали направата, т.к. нямат калъп). Този, който намерих, е с диаметър 4 см. и е от стомана – бял и изключително красив.

Оттогава е неизменно на врата ми. Сутрин и вечер, наред с другите формули – си казвам и тази: “Моето сърце бие ритмично и се слива с пулса на Слънцето. Моето сърце изпраща енергията си по цялото ми тяло така, както Слънцето изпраща енергията си по целия свят”.

Може и да си внушавам – не ме интересува – но, се чувствам страхотно с Пентаграма, едно такова уютно и топличко. Пробвала съм да го давам на приятели – но, са ми го връщали, т.к. те пък не се чувстват добре с него. Една приятелка го искаше миналата година за Събора на Рила – после сподели, че за първа година й се струпвали все премеждия там и на косъм избегнала една пропаст в мъглата. Е, впоследствие се разбра, че тя тайно си хапвала месо – а това със сигурност не се е понравило на Пентаграма.. :D

Та, щом са ми го “пратили” на мен - аз си го нося и друго “лекарство” не ми трябва. Пък, ако ще и да си внушавам - не ми пука :D

Линк към коментар
Share on other sites

Нямам никакви оплаквания, спя като шамандура, даже и глава не помня някога да ме е боляла.

Обаче – високото кръвно е факт. И не се повлиява дори и от лекарства. Нямам и никакви съпътстващи симптоми и ако не го измеря – няма и да разбера, че е високо.

За пръв път го констатирах случайно, преди няколко години. От любопитство си го измерих. Нямам представа дали то не е било винаги такова, още от дете – кой ще тръгне да мери кръвното на дете без причина..

И сега не си го меря – какво значат някакви си показатели, ако аз се чувствам добре..

Средната статистика затова е резултат от усреднени показатели, защото съществуват различни такива. За съжаление докторите го забравят и ни напъхват в Прокрустово ложе. Знам и други хора с показатели "извън нормата", които са в перфектно здраве.

Помня как бебето ми се роди 4150 грама, а ми се караха , че не пиело толкова мляко, колкото другите деца ... ами то щеше да стане мома Крали-Марка :) !

Линк към коментар
Share on other sites

Дано за онези, които живеят по-мързеливо, да е по-лесно; те са в пъти по-здрави.

По-точно, не мързеливите по-рядко са хипертоници, а неамбициозните. Но които се грижат добре за себе си, спазват умереност във всичко. По същия начин не трудолюбивите са по-често хипертоници, а работохолиците, които се пренебрегват в името на свръхценностни за тях стремежи. Всъщност не толкова самия труд, а трескавите амбиции и свръхчувствителността към конфликтите и разочарованията са в корена на проблема. Защото на село доста хора работят усилено, но и се грижат емоционално-екологично за себе си и близките си и боледуват по-рядко; високо кръвно и да се яви е по-късно и по-рядко дава усложнения и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Тоест според теб е главно психосоматика?

Линк към коментар
Share on other sites

Тоест според теб е главно психосоматика?

В много случаи това е главното, в други случаи е допълнителен фактор към неправилно хранене, обездвижване или бъбречни болести. Важен тест е със солта и тежките продукти от животински произход - когато рязкото им ограничаване помага отчетливо, тогава е по-малко психосоматично и повече от преяждане. Когато обаче въпреки хранителните мерки кръвното си подскача както си иска - тогава е повече психосоматично! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Тоест според теб е главно психосоматика?

В действителност не съществуват чисто соматогенни, психогенни и ноогенни неврози, а по-скоро само смесени случаи, в които съответно един соматогенен, психогенен или ноогенен момент излиза на преден план в теоретичните схващания и терапевтичните намерения.

С други думи: нито всеки метод може да бъде използван във всеки случай с еднакви изгледи за успех, нито всеки терапевт може да прилага всеки метод с една и съща ефикасност.

Психосоматичната медицина ни помага не толкова да разберем защо човек се разболява, а по-скоро защо човек остава здрав.

Или: разболява се само този, който более. "Болеенето" се проявява в електрокардиограмата като токсин, предизвикващ коронарни спазми, докато "радостта" се отразява като нитрит. Следователно, радостта също може да има патогенно въздействие.

От практическа гледна точка, можем да различим няколко групи соматогенни псевдоневрози:

- Базедовоидна (лавирана хипертиероза) с психичен моносимптом агорафобия, обективируемо състояние основна обмяна на вещества и терапия на избора дихидроерготамини.

- Адисоноидна (ларвирана хипокортикоза) с психичен моносимптом диперсонализация и психичен адинамичен синдром, обективируемо състояние кръвно налягане и терапия на избора дезоксикортикостерони.

- Тетаноидна с с психичен моносимптом клаустрофобия Globus "hystericus" и проблеми с дишането, обективируемо състояние Chvostec+K: Ca>2 и терапия на избора калций, дидихидротахистерин, о-метоксифенилглицеринетери.

Линк към коментар
Share on other sites

Ехеее, да бях се родил в гърция, тц тц ... Аз пък си мислех, че едно въплътяване на медитацията в ежедневието като молитвено състояние върши добра работа поне за психогенните фактори... ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Орлик, дали пак нещо се джафкаш с мен или аз пак нещо не мога да схвана - но, го отчитам като височайше внимание от твоя страна :D

Иначе, разбира се, че всичко помага - при мен най-вече студения душ :D

Линк към коментар
Share on other sites

Орлик, дали пак нещо се джафкаш с мен

Не, няма такова нещо! :) Просто не говоря гръцки и латински. :)

Линк към коментар
Share on other sites

От практическа гледна точка, можем да различим няколко групи соматогенни псевдоневрози:

- Базедовоидна (лавирана хипертиероза) с психичен моносимптом агорафобия, обективируемо състояние основна обмяна на вещества и терапия на избора дихидроерготамини.

- Адисоноидна (ларвирана хипокортикоза) с психичен моносимптом диперсонализация и психичен адинамичен синдром, обективируемо състояние кръвно налягане и терапия на избора дезоксикортикостерони.

- Тетаноидна с с психичен моносимптом клаустрофобия Globus "hystericus" и проблеми с дишането, обективируемо състояние Chvostec+K: Ca>2 и терапия на избора калций, дидихидротахистерин, о-метоксифенилглицеринетери.

А мен много ме интересува тази класификация! Би ли ме насочил към по-подробни данни?

Линк към коментар
Share on other sites

Извинявай Добромир, сега видях, че си ми задал въпрос.

В горната класификация (както я наричаш), става дума за соматогенните псевдоневрози.

Имам предвид, че не винаги психичните конфликти се превръщат в соматични симптоми. Често заболяванията са си резултат просто от физиологични фактори.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако може един въпрос от непрофесионалист - а по каква причина съответните физиологични фактори са получили такива (нездрави) стойности? Те евентуално могат да се обяснят с наследственост/генетика (не че няма), но ... така не си ли лееееко измиваме ръцете?

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Не е задължително :D

Патологични физиологични промени в един здрав (психически, че и генетично) организъм, могат да настъпят, ако щеш и от климатични промени ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Според мой познат, кардиолог, хипертонията си е до живот... Според него дори по-добре е да имаш някакъв рак, който макар и чрез химиотерапия, все пак се чисти и след това животът продължава. Но, както той казва, високото кръвно е до живот и го скъсява доста. като го питах колко доста, се замисли и каза, че поне с десет години, но може и двадесет да са... Е, дано не е прав и дано има алтернативни форми на лечение! Засега от темата не ми стана много ясно какви са те.

Линк към коментар
Share on other sites

Абсолютно невярно, че хипартонията е доживот. Имала съм хипертония и съм лекувана с изоптин около две години. Излекувах си я сама и нямам вече 7 години. Когато имах посетих кардиолог и той ме посъветва да си променя начина на живот. Аз само това направих и това ме спаси. Промяната включва начин на мислине, модели на поведение, изключване на вредни зависимости към хора, места и т.н. Това повлече след себе си смяна на работа, прекъсване на вредни приятелства и създаване на нови. Лекува се и аз съм доказаталство за това.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...